GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2015.12.18

December 16-án nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása, mely rendhagyó módon a múzeumban folyó háttérmunkákat mutatja be. Az utóbbi tíz év beszerzéseivel ismerkedhet meg a látogató, tárgyak, kéziratok, digitális másolatok gyűjteményével, melyek gazdagítják, esetenként felülírják eddigi tudásunkat irodalmunkról, szeretett íróinkról, költőinkről.

PIMkiallitasECsorbaCsilla


Egy készülő kiállítás munkálataiba és a Petőfi Irodalmi Múzeum egyes részlegeibe betekintést nyújtó, a humort sem nélkülöző kisfilmek lejátszása után, E. Csorba Csilla főigazgató asszony köszöntötte a megnyitón megjelent nagyszámú közönséget. Bevezetőjében elmondta, régebben tervezték már, hogy bemutatják, a látványos tárlatok mögött milyen munka húzódik meg a háttérben. Frappáns címe – „Ez bejött!” – a múzeum legutóbbi tíz évének beszerzéseire hívja fel a figyelmet, és egyfajta látványenciklopédiát hoztak létre egyes írókhoz, a magyar irodalomhoz kapcsolódó tárgyak, kéziratok, festmények, fotók bemutatására. Egy-egy tárgy bekerül a múzeumba, és a kezdetben akár ismeretlen fotót sok idő és munka befektetésével a muzeológus elhelyezi egy kontextusban, a bekerülő hagyatékból vagy töredékből egy koncepció mentén kiválasztja a tárgyakat, felépíti a kiállítást. Köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, segítőinek, akik közül többeknek virágot adott át.

 

PIMkiallitasRetvari


Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitójában a gondolatátvitel módjainak történetiségét vázolta fel, és kiemelte a könyvek és irodalom szerepét. Az irodalom nélkül csonka lenne az életünk, az információáramlás a formális dolgok túlsúlyát jelenti, kiszorítja az agykapacitásban az érzelmeket. Túlcsordulni, megélni a szeretetet, vagy a hiányát érezni, teljessé tenni az életet – ehhez az irodalom az egyik fogódzó. Megtaláljuk benne azokat a gondolatokat, amit máshogy nem szerezhetünk meg, talán ezért is, fontos az itt dolgozók munkája. A múzeum legújabb részlegével, a digitális archívummal is részt vesz ebben, be tudja hívni az embereket, őrzi, terjeszti, hozzáférhetővé teszi az irodalmi anyagokat. Ez az a küldetés, amiért az intézmény létrejött, gratulációját nyilvánította ki a múzeum dolgozóinak irányába mindazért az értékért, melyet ezzel a kiállítással létrehoztak. E. Csorba Csilla egy bekeretezett kézirat másolatát ajándékozta Rétvári Bencének, aki magánemberként támogatta a Radnóti-hagyaték egy részének közelmúltbeli múzeumba kerülését.

 

PIMkiallitasVargaBenedek2


Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Petőfi Irodalmi Múzeum az utóbbi tíz évben az ország egyik első múzeumává vált. A múzeum szellemi közösség, közös emlékezetünk dimenzióit nyitja meg, az itt folyó munkák nyomán az emlékezés és felejtés színpada. A bemutatott tárgyakkal újabb jelentés rétegeződik a már ismert történetekre, és új jelentéseket hozhat létre. Az egyes írókhoz tartozó tárgyak a kiállítással már a mi emlékünkké válnak, így a felejtésből emlékezés lesz. A tárgyak mindegyikének története van, és ez teszi érdekessé a múzeumot, naggyá pedig az ott dolgozó munkatársak kreativitása, szenvedélye.

 

PIMkiallitasRadnotihagyatek


Az elhangzó beszédek között a Duende Duó: Csernus Katalin gitárművész és Kiss Bea fuvolaművész Bartók Béla és Astor Piazzolla darabjait adta elő, majd a közönség bejárhatta a most nyíló kiállítást, melynek anyagát nézve rácsodálkozhatunk, milyen örvendetesen gazdag a magyar irodalom. Csak a legutóbb beszerzett anyagokból példát hozva: Németh László kéziratos hagyatékát a családtól 2011-ben, Szilágyi Domokos hagyatékának egy fellelt és beszerzett részét 2015-ben sikerült megkapni, utóbbit a külföldön található magyar hagyatékok megszerzését segítő ITHAKA program segítségével.


Csanda Mária

Kulcsszavak: Ez bejöttPIMIrodalomKiállítás

plakat003

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma