hangf_spotify_banner_728x90

2015.12.18

December 16-án nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása, mely rendhagyó módon a múzeumban folyó háttérmunkákat mutatja be. Az utóbbi tíz év beszerzéseivel ismerkedhet meg a látogató, tárgyak, kéziratok, digitális másolatok gyűjteményével, melyek gazdagítják, esetenként felülírják eddigi tudásunkat irodalmunkról, szeretett íróinkról, költőinkről.

PIMkiallitasECsorbaCsilla


Egy készülő kiállítás munkálataiba és a Petőfi Irodalmi Múzeum egyes részlegeibe betekintést nyújtó, a humort sem nélkülöző kisfilmek lejátszása után, E. Csorba Csilla főigazgató asszony köszöntötte a megnyitón megjelent nagyszámú közönséget. Bevezetőjében elmondta, régebben tervezték már, hogy bemutatják, a látványos tárlatok mögött milyen munka húzódik meg a háttérben. Frappáns címe – „Ez bejött!” – a múzeum legutóbbi tíz évének beszerzéseire hívja fel a figyelmet, és egyfajta látványenciklopédiát hoztak létre egyes írókhoz, a magyar irodalomhoz kapcsolódó tárgyak, kéziratok, festmények, fotók bemutatására. Egy-egy tárgy bekerül a múzeumba, és a kezdetben akár ismeretlen fotót sok idő és munka befektetésével a muzeológus elhelyezi egy kontextusban, a bekerülő hagyatékból vagy töredékből egy koncepció mentén kiválasztja a tárgyakat, felépíti a kiállítást. Köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, segítőinek, akik közül többeknek virágot adott át.

 

PIMkiallitasRetvari


Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitójában a gondolatátvitel módjainak történetiségét vázolta fel, és kiemelte a könyvek és irodalom szerepét. Az irodalom nélkül csonka lenne az életünk, az információáramlás a formális dolgok túlsúlyát jelenti, kiszorítja az agykapacitásban az érzelmeket. Túlcsordulni, megélni a szeretetet, vagy a hiányát érezni, teljessé tenni az életet – ehhez az irodalom az egyik fogódzó. Megtaláljuk benne azokat a gondolatokat, amit máshogy nem szerezhetünk meg, talán ezért is, fontos az itt dolgozók munkája. A múzeum legújabb részlegével, a digitális archívummal is részt vesz ebben, be tudja hívni az embereket, őrzi, terjeszti, hozzáférhetővé teszi az irodalmi anyagokat. Ez az a küldetés, amiért az intézmény létrejött, gratulációját nyilvánította ki a múzeum dolgozóinak irányába mindazért az értékért, melyet ezzel a kiállítással létrehoztak. E. Csorba Csilla egy bekeretezett kézirat másolatát ajándékozta Rétvári Bencének, aki magánemberként támogatta a Radnóti-hagyaték egy részének közelmúltbeli múzeumba kerülését.

 

PIMkiallitasVargaBenedek2


Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Petőfi Irodalmi Múzeum az utóbbi tíz évben az ország egyik első múzeumává vált. A múzeum szellemi közösség, közös emlékezetünk dimenzióit nyitja meg, az itt folyó munkák nyomán az emlékezés és felejtés színpada. A bemutatott tárgyakkal újabb jelentés rétegeződik a már ismert történetekre, és új jelentéseket hozhat létre. Az egyes írókhoz tartozó tárgyak a kiállítással már a mi emlékünkké válnak, így a felejtésből emlékezés lesz. A tárgyak mindegyikének története van, és ez teszi érdekessé a múzeumot, naggyá pedig az ott dolgozó munkatársak kreativitása, szenvedélye.

 

PIMkiallitasRadnotihagyatek


Az elhangzó beszédek között a Duende Duó: Csernus Katalin gitárművész és Kiss Bea fuvolaművész Bartók Béla és Astor Piazzolla darabjait adta elő, majd a közönség bejárhatta a most nyíló kiállítást, melynek anyagát nézve rácsodálkozhatunk, milyen örvendetesen gazdag a magyar irodalom. Csak a legutóbb beszerzett anyagokból példát hozva: Németh László kéziratos hagyatékát a családtól 2011-ben, Szilágyi Domokos hagyatékának egy fellelt és beszerzett részét 2015-ben sikerült megkapni, utóbbit a külföldön található magyar hagyatékok megszerzését segítő ITHAKA program segítségével.


Csanda Mária

Kulcsszavak: Ez bejöttPIMIrodalomKiállítás

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma