2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.12.18

December 16-án nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása, mely rendhagyó módon a múzeumban folyó háttérmunkákat mutatja be. Az utóbbi tíz év beszerzéseivel ismerkedhet meg a látogató, tárgyak, kéziratok, digitális másolatok gyűjteményével, melyek gazdagítják, esetenként felülírják eddigi tudásunkat irodalmunkról, szeretett íróinkról, költőinkről.

PIMkiallitasECsorbaCsilla


Egy készülő kiállítás munkálataiba és a Petőfi Irodalmi Múzeum egyes részlegeibe betekintést nyújtó, a humort sem nélkülöző kisfilmek lejátszása után, E. Csorba Csilla főigazgató asszony köszöntötte a megnyitón megjelent nagyszámú közönséget. Bevezetőjében elmondta, régebben tervezték már, hogy bemutatják, a látványos tárlatok mögött milyen munka húzódik meg a háttérben. Frappáns címe – „Ez bejött!” – a múzeum legutóbbi tíz évének beszerzéseire hívja fel a figyelmet, és egyfajta látványenciklopédiát hoztak létre egyes írókhoz, a magyar irodalomhoz kapcsolódó tárgyak, kéziratok, festmények, fotók bemutatására. Egy-egy tárgy bekerül a múzeumba, és a kezdetben akár ismeretlen fotót sok idő és munka befektetésével a muzeológus elhelyezi egy kontextusban, a bekerülő hagyatékból vagy töredékből egy koncepció mentén kiválasztja a tárgyakat, felépíti a kiállítást. Köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, segítőinek, akik közül többeknek virágot adott át.

 

PIMkiallitasRetvari


Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitójában a gondolatátvitel módjainak történetiségét vázolta fel, és kiemelte a könyvek és irodalom szerepét. Az irodalom nélkül csonka lenne az életünk, az információáramlás a formális dolgok túlsúlyát jelenti, kiszorítja az agykapacitásban az érzelmeket. Túlcsordulni, megélni a szeretetet, vagy a hiányát érezni, teljessé tenni az életet – ehhez az irodalom az egyik fogódzó. Megtaláljuk benne azokat a gondolatokat, amit máshogy nem szerezhetünk meg, talán ezért is, fontos az itt dolgozók munkája. A múzeum legújabb részlegével, a digitális archívummal is részt vesz ebben, be tudja hívni az embereket, őrzi, terjeszti, hozzáférhetővé teszi az irodalmi anyagokat. Ez az a küldetés, amiért az intézmény létrejött, gratulációját nyilvánította ki a múzeum dolgozóinak irányába mindazért az értékért, melyet ezzel a kiállítással létrehoztak. E. Csorba Csilla egy bekeretezett kézirat másolatát ajándékozta Rétvári Bencének, aki magánemberként támogatta a Radnóti-hagyaték egy részének közelmúltbeli múzeumba kerülését.

 

PIMkiallitasVargaBenedek2


Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Petőfi Irodalmi Múzeum az utóbbi tíz évben az ország egyik első múzeumává vált. A múzeum szellemi közösség, közös emlékezetünk dimenzióit nyitja meg, az itt folyó munkák nyomán az emlékezés és felejtés színpada. A bemutatott tárgyakkal újabb jelentés rétegeződik a már ismert történetekre, és új jelentéseket hozhat létre. Az egyes írókhoz tartozó tárgyak a kiállítással már a mi emlékünkké válnak, így a felejtésből emlékezés lesz. A tárgyak mindegyikének története van, és ez teszi érdekessé a múzeumot, naggyá pedig az ott dolgozó munkatársak kreativitása, szenvedélye.

 

PIMkiallitasRadnotihagyatek


Az elhangzó beszédek között a Duende Duó: Csernus Katalin gitárművész és Kiss Bea fuvolaművész Bartók Béla és Astor Piazzolla darabjait adta elő, majd a közönség bejárhatta a most nyíló kiállítást, melynek anyagát nézve rácsodálkozhatunk, milyen örvendetesen gazdag a magyar irodalom. Csak a legutóbb beszerzett anyagokból példát hozva: Németh László kéziratos hagyatékát a családtól 2011-ben, Szilágyi Domokos hagyatékának egy fellelt és beszerzett részét 2015-ben sikerült megkapni, utóbbit a külföldön található magyar hagyatékok megszerzését segítő ITHAKA program segítségével.


Csanda Mária

Kulcsszavak: Ez bejöttPIMIrodalomKiállítás

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma