728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.08

Huszonhat évvel ezelőtt Miskolcon rendezték meg az első Gitármánia tábort – akkor még csak gitárosoknak. Kicsi, családias rendezvény volt, a szervező, Andrásik Remo és családja, barátai maguk gondoskodtak az ebédről és vacsoráról. Már akkor érződött: ez olyasvalami, amit nem szabad annyiban hagyni, amihez ragaszkodni kell. Idén már 350-en jelentkeztek az évek alatt Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor névre keresztelt rendezvényre, amelyet aligha tudnék összehasonlítani bármivel.

gm


Tizenhat évvel ezelőtt a tábor a szolnoki Tiszavirág Camping területére költözött. Már nem csak gitárosokat vártak, hiszen több zenésznek több helyre is van szüksége. Tizenhat évvel ezelőtt, tizenegy évesen először léptem be a tiszaligeti kapun, hogy aztán minden évben visszatérjek és átéljem ezt a megfoghatatlan valamit, hogy megválaszoljam a kérdést, ami az első pillanat óta motoszkál bennem: mit is jelent nekünk a Gitármánia Tábor.

gitarmania_bertalan_johanna

350 résztvevő, kisebbek, nagyobbak, visszajárók és újak egyaránt. Van köztük, aki izgul, még keresi a helyét, mások hatalmas mosolyok és ölelések közepette üdvözlik egymást. Távolról figyelem az eseményeket, én már érzem a levegőben azt a „valamit”: végre újra itt vagyunk, hamarosan tényleg elkezdődik.

A Gitármánia Tábor mára Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei szakmai találkozójának számít, ahol valamennyi alaphangszer és zenei „társterület” (gitár, basszusgitár, dob, billentyű, ének, hang-, színpad-, vizuál- és stúdiótechnika, hangszerépítés, elektronikus zene, szövegírás, zenei marketingkommunikáció, szerzői és előadói jogok) kezdő és haladó oktatása, megismertetése, bemutatása zajlik, és mindez nem áll meg a dolog egy előadásnál.


A tábor oktatói, akik mind kiváló zenészek, szakemberek, a színpadról vagy az előadói székből távozva ott ülnek az ifjúsági büfében, hogy bárki bármikor odamehessen hozzájuk. Kérdezni, beszélgetni, „megfejteni”. Idén a több mint 10 állandó óra mellett a táborlakók 45 kurzuson és 14 koncerten vehettek részt, nem beszélve a közös esti örömzenélésekről. Fellépett a Fatal Error, a Gypo Circus, a Fangler’s, Little G Weevil – hogy csak párat említsek, de ez csak egy része annak, amitől fantasztikus ez a hely.

gitarmania_bj

Ez az egész nem csak a zenélésről szól, hanem mindenről, ami miatt érdemes ezzel foglalkozni, ebbe belekóstolni. Szól a barátságról, az odaadásról, a szorgalomról és tehetségről, szól az empátiáról, elfogadásról, a szeretetről és a szabadságról. Az elmúlt évek több ezer résztvevője, több száz előadója mind arról tanúskodik, hogy minden év július utolsó hetében valamiféle csoda történik Szolnokon. A hangszeres oktatások, tematikus kurzusok, zenekari órák mellett – amelyek arra szolgálnak, hogy a táborlakók számára is világossá váljon, a közös zenélés mekkora öröm – napi két-három koncerten vehetnek részt a jelentkezők.


Hosszú évek óta visszajáró „vendég” a Roy és Ádám trió, többször megfordult már itt a Margaret Island – melynek két tagja a táborban találkozott –, az AWS – akiket szintén több múltbéli szál is a táborhoz köt –, de felléptek itt már olyan külföldi előadók is, mint Richard Bona. Mindent és mindenkit felsorolni ugyan nem lehetetlen, de talán nem is muszáj.


Évről évre figyelem a gyerekeket, akik kedd reggel még csendben, félve indulnak a hangszeres és a zenekari órákra, hogy aztán szombaton olyan természetességgel álljanak színpadra a tábor zenekarainak koncertjén, amitől nem tud nem meghatódni az ember. Ők értik és átélik azt, amiről ez az írás csak szólni szeretne.

gitarmania

Nehezen tudnám megfogalmazni, pontosan mit jelent nekem a Gitármánia Tábor, de annyi biztos, hogy nagyon hálás vagyok érte. Köszönöm, hogy tizenhat éve lehetek részese ennek az egésznek, ami voltaképpen az életemet változtatta meg. Barátokat kaptam, felejthetetlen élményeket, egy értékrendet és egy új időszámítást is: nekem az év tábortól táborig tart. Nagyon várom, hogy jövőre újra hazamehessek.

 

Varga Zsófia


A fotókat Bertalan Johanna készítette.

Kulcsszavak: GitármániatáborzeneSzolnok

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma