2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.01.16

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) évadnyitó sajtótájékoztatót tartott január 16-án, ahol Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója ismertette a tervezett kiállításokat, programokat és a tagintézmények eseményeit. A PIM-ben az Arany János-emlékév kapcsán három kiállítást is rendeznek, és több egyéb program mellett külön tárlaton foglalkoznak majd Csáth Géza művészetével is.

pim2


Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója elsőkörben köszöntet mondott a sajtó képviselőinek a pozitív visszhangért, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az Arany-emlékév rendkívül sikeres volt, az Arany-buszra több mint 35 ezren jelentkeztek, és az emlékév Facebook-elérhetősége is több mint 20 ezerre nőtt pár hónap alatt. „Éppen ezért azt szeretnénk, ha soha nem érne véget az Arany-emlékév” – mondta a főigazgató, majd hozzáfűzte: ennek érdekében még számos Arany Jánoshoz kapcsolódó tárlatot terveznek. A fotográfia hónapjában Országh Antal képei segítségével mutatják be, hogyan alakult át Arany János környezete az évek során. Képmutogatók címmel rendzenek tárlatot, ahol Arany kapcsolatát mutatják be a spiritizmussal – a költő ugyanis a szabadságharc után, az ’50-es években elmélyült a spirituális világban. Ezt követően Arany kortársának, Erdélyi János írónak a hagyatékából rendeznek kiállítást, aki éppen 150 éve halt meg. Mindemellett egészen különleges bábtörténeti tárlatot is szerveznek a Toldi kapcsán.


pim4


Időszaki kiállítások is lesznek nyáron és tavasszal a PIM-ben. Tárlatot szerveznek Balatoni nyár címmel júniusban, és Jékely Zoltán író tiszteletére is szerveznek kiállítást Ars Sacra címmel, de Csáth Géza életművét is bemutatják és megidézik az angyalok alakját az irodalomban. Prőhle Gergely ismertette továbbá a tagintézmények legújabb eseményeit is, ennek kapcsán pedig felhívta a figyelmet arra is: érdemes volt együttműködni ezekkel az intézményekkel, hiszen ez az intézményi gazdagság, amely a PIM-re jellemző, kiválóan működik együtt a tematikus sokszínűség ellenére is. A Kassák Múzeumban többek között időszaki kiállítást rendeznek Albert Ádám képzőművész alkotásaiból. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kapcsán a PIM főigazgatója hangsúlyozta: szeretnék, ha ismét a régi pompájában tündökölne az intézmény, ezért az állandó kiállítást igyekeznek a színházi élet modernségével, látványossáságával és népszerűségével ötvözni és ezáltal megújítani. Emellett emlékkiállítást rendeznek Harangozó Gyulának, Békés Italának, Hubay Miklósnak és Bubik Istvánnak is. A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy hangsúlyt fektet a Kazinczy-kert felújítására és a Kazinczy Ferenc Múzeum állandó kiállításának megújítására is. Az idei évben a nemzetközi irodalomnak és képzőművészetnek is kiemelt szerepet szánnak, így a PIM-ben kiállítást rendeznek Heinrich Böll német író magyarországi kapcsolatairól, a Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig Csehov magyarországi recepcióit mutatják be. Ezenkívül két vándorkiállítást is szerveznek Molnár Ferenc és Balassi Bálint életművéből, illetve Weöres-vándor címmel Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron mutatják be Weöres Sándor munkásságát. Külső helyszíneken, így Pécsett, Párizsban és Bulgáriában is szerveznek tárlatot.


pim5


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly jelentette be: a magyar operett történetének és kiemelkedő életműveinek kutatására létrehozzák a Kálmán Imre Központot. A központ 2018-ban a PIM szervezetében, de önálló egységként kezdi meg működését, vezetője Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár. A Kálmán Imre Központ idei, szakmai konferenciákat és kötetkiadást is felölelő tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió forinttal támogatja. A központ megnyitása kapcsán a PIM főigazgatója elmondta: az operett véleménye szerint sajátságosan magyar műfaj a történetisége azonban eddig a feledés homályába merült, ők ezt szeretnék orvosolni. Az intézmény fő célja: a magyar operett népszerűsítése és a magyar zenés színház eseményeihez kapcsolódó kulturális emlékezet feltárása, a kapcsolódó életművek gyűjtése, bemutatása és közvetítése.


pim1


Prőhle Gergely a PIM legfontosabb tavalyi beszerzései között említett három, Arany Jánoshoz és családjához kapcsolódó fényképet, valamint Berény Róbert festőművész, a Nyolcak tagja 1929-ben készült Füst Milán-portréját is. Ugyancsak a múzeum gyűjteményébe került Berény Róbert Varró Istvánról – Füst Milán barátjáról – készült ceruzarajza, valamint Jan Styka lengyel festőművész Petőfi a nagyszebeni ütközetben című vázlata, amely a magyar kormány által 1898-ra rendelt Bem-körkép egy részletéhez készült. A PIM Kézirattárát gazdagította 2017-ben egyebek mellett Kabdebó Tamás irodalmi levelezése, Reményik Sándor és Radnóti Miklósné több levele. Az új szerzemények között vannak Jókai Mór, Szabó Magda, Sinka István, Mészöly Miklós, Weöres Sándor, Petri György, Dragomán György, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Tandori Dezső és Péterfy Gergely-kéziratok is. A PIM, a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum látogatóinak száma 2017-ben együttesen meghaladta a 60 ezer főt. A Mesemúzeumot több 17 ezren látogatták meg, a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításait pedig több mint 19 ezren látták.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: pim.hu

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma