2018.12.30

2018 januárjában bejelentették: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Az év újabb Oscar-jelöléseket, külföldi elismeréseket hozott a hazai filmeseknek, tehetséges új alkotók is felbukkantak. A papageno sorba vette a sikereket.

szamosizsofia-696x464
Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben
Fotó: papageno

Februárban Máté Bence filmrendező Koka, the Butcher című alkotása első díjat nyert a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában. Ez azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.


Júliusban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije. A film

májusban a 71. cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.


Augusztusban három díjat kaptak magyar alkotók a Szarajevói Filmfesztiválon: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el, Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét pedig elismerő oklevéllel méltatta a zsűri.


9_honap
Kilenc hónap háború
Fotó: magyar.film.hu


Szeptemberben Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a Velencei filmfesztiválon, melynek versenyprogramjába 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás.


Sándor Pál Vándorszínészek című alkotása a Várnai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Aphroditét nyerte, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját pedig Bucsi Réka Solar Walk című alkotása nyerte, amely ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.


Októberben Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje felkerült arra a 160 filmet tartalmazó listára, amiből a Filmakadémia tagjai választják ki, hogy melyik alkotás kap Oscar-jelölést a Legjobb dokumentumfilm kategóriában.


A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar akció-thriller is szerepel a között a huszonöt alkotás között, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára.


Nagyon sajnálom címmel dokumentumfilm készült Nádas Péterről. Az először a Margó Fesztiválon bemutatott alkotás online is megnézhető.


Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén, Berlinben.


Orok_tel
Örök tél
Fotó: filmtekercs.hu


Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját.


Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat: Kovács István az Ostrom című diplomafilmjéért vehette át Los Angelesben a kitüntetést.


Az Ars Sacra Filmfesztivál egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak.


Két, teljeskörűen restaurált klasszikus magyar filmet, a Hannibál tanár urat és A tanú című Bacsó Péter-alkotást mutattak be az audiovizuális örökség világnapján, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.


Novemberben az Örök tél ezúttal a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját. A film nyert már Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta.


Ujj Mészáros Károly az X – A rendszerből törölve című thrillere nyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.


Révész Bálint debütáló filmjével, a Nagyi projekttel nyerte el a DOK Leipzig fesztiválon a „kiemelkedő kelet-európai dokumentumfilmnek” járó MDR díjat. A három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának történetét elmesélő dokumentumfilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, magyar–brit koprodukcióban készült.


Nagyi_projekt
Nagyi projekt
Fotó: filmtekercs.hu


Tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűzött műsorra az október 31-től november 11-ig tartó 41. Denveri Filmfesztivál, ahol Mészáros Márta, Antal Nimród és Herendi Gábor alkotásait is vetítették, San Franciscóban pedig magyar filmfesztivált rendeztek.


Decemberben a nemzetközi zenepedagógiai szimpóziumon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen bemutatták a Kodály mindenkié című dokumentumfilmet.


Az Oláh Vilmos hegedűművész főszereplésével készült The Violin Alone című dokumentumfilm elnyerte a Chicago Amarcord Arthouse Television Awards legjobb dokumentumfilm díját, hat regionális Emmy-díjat, valamint a washingtoni NETA Awards legjobb dokumentumfilmnek járó díját.


Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmjének ítélte a zsűri a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Európa Nagydíjat Párizsban, a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon.


A 36. Torinói Filmfesztiválon Reisz Gábor filmje, a Rossz versek három elismerést is kapott.


Milorad Krstić akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László Napszállta című alkotását pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.


Szamosi Zsófia kapta a legjobb színésznő díját Kairóban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért.


Újabb díjat kapott Pozsgai Zsolt Megszállottak című filmje. A legjobb drámai alkotásnak járó díjat vehette át a film készítője Zürichben, Európa egyik legjelentősebb online filmfesztiválján.


A teljes cikk a papageno.hu-n olvasható.

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma