GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.30

2018 januárjában bejelentették: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. Az év újabb Oscar-jelöléseket, külföldi elismeréseket hozott a hazai filmeseknek, tehetséges új alkotók is felbukkantak. A papageno sorba vette a sikereket.

szamosizsofia-696x464
Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben
Fotó: papageno

Februárban Máté Bence filmrendező Koka, the Butcher című alkotása első díjat nyert a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában. Ez azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.


Júliusban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije. A film

májusban a 71. cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.


Augusztusban három díjat kaptak magyar alkotók a Szarajevói Filmfesztiválon: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el, Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét pedig elismerő oklevéllel méltatta a zsűri.


9_honap
Kilenc hónap háború
Fotó: magyar.film.hu


Szeptemberben Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a Velencei filmfesztiválon, melynek versenyprogramjába 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás.


Sándor Pál Vándorszínészek című alkotása a Várnai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Aphroditét nyerte, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját pedig Bucsi Réka Solar Walk című alkotása nyerte, amely ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.


Októberben Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje felkerült arra a 160 filmet tartalmazó listára, amiből a Filmakadémia tagjai választják ki, hogy melyik alkotás kap Oscar-jelölést a Legjobb dokumentumfilm kategóriában.


A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar akció-thriller is szerepel a között a huszonöt alkotás között, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára.


Nagyon sajnálom címmel dokumentumfilm készült Nádas Péterről. Az először a Margó Fesztiválon bemutatott alkotás online is megnézhető.


Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén, Berlinben.


Orok_tel
Örök tél
Fotó: filmtekercs.hu


Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját.


Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat: Kovács István az Ostrom című diplomafilmjéért vehette át Los Angelesben a kitüntetést.


Az Ars Sacra Filmfesztivál egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak.


Két, teljeskörűen restaurált klasszikus magyar filmet, a Hannibál tanár urat és A tanú című Bacsó Péter-alkotást mutattak be az audiovizuális örökség világnapján, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.


Novemberben az Örök tél ezúttal a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját. A film nyert már Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta.


Ujj Mészáros Károly az X – A rendszerből törölve című thrillere nyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.


Révész Bálint debütáló filmjével, a Nagyi projekttel nyerte el a DOK Leipzig fesztiválon a „kiemelkedő kelet-európai dokumentumfilmnek” járó MDR díjat. A három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának történetét elmesélő dokumentumfilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, magyar–brit koprodukcióban készült.


Nagyi_projekt
Nagyi projekt
Fotó: filmtekercs.hu


Tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűzött műsorra az október 31-től november 11-ig tartó 41. Denveri Filmfesztivál, ahol Mészáros Márta, Antal Nimród és Herendi Gábor alkotásait is vetítették, San Franciscóban pedig magyar filmfesztivált rendeztek.


Decemberben a nemzetközi zenepedagógiai szimpóziumon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen bemutatták a Kodály mindenkié című dokumentumfilmet.


Az Oláh Vilmos hegedűművész főszereplésével készült The Violin Alone című dokumentumfilm elnyerte a Chicago Amarcord Arthouse Television Awards legjobb dokumentumfilm díját, hat regionális Emmy-díjat, valamint a washingtoni NETA Awards legjobb dokumentumfilmnek járó díját.


Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmjének ítélte a zsűri a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Európa Nagydíjat Párizsban, a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon.


A 36. Torinói Filmfesztiválon Reisz Gábor filmje, a Rossz versek három elismerést is kapott.


Milorad Krstić akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László Napszállta című alkotását pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.


Szamosi Zsófia kapta a legjobb színésznő díját Kairóban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért.


Újabb díjat kapott Pozsgai Zsolt Megszállottak című filmje. A legjobb drámai alkotásnak járó díjat vehette át a film készítője Zürichben, Európa egyik legjelentősebb online filmfesztiválján.


A teljes cikk a papageno.hu-n olvasható.

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma