Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.04.24
Szíjjártó Anita

Europe’s Capital is Culture – European Capitals of Culture and Hungary 2023 címmel rendeznek nemzetközi konferenciát Pécsett május 19-én és 20-án. A tanácskozás célja, hogy a külföldi és a magyar szakemberek segítséget nyújtsanak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre pályázó magyar városoknak. Erről Hoppál Péter államtitkár, Páva Zsolt polgármester és Méhes Márton, a konferencia szakmai vezetője beszélt április 22-én Pécsen, mely 2010-ben viselte a címet.

IMG_1925


Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: januárban jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy 2023-ban – az Egyesült Királyság egy városa mellett – újabb magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A győztes várost 2018-ban hirdetik majd ki, ennek érdekében már 2016 decemberében elindul a pályáztatás. „Pécs 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa – most pedig arra készül a baranyai megyeszékhely vezetése összefogva a kulturális tárcával, hogy megosszák tapasztalataikat azon városokkal, amelyek gondolkodnak a pályázaton való induláson – fejtette ki az államtitkár. Ezért fogják megrendezni május 19-én és 20-án a tizenöt ország EKF-szakembereinek részvételével zajló, Europe’s Capital is Culture – European Capitals of Culture and Hungary 2023 című nemzetközi konferenciát Pécsett, a Kodály Központban.

Azon városok közül, amelyek megcéloznák a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, már 11-en regisztráltak a konferenciára: Budapest, Eger, Debrecen, Szentendre, Szigetvár, Hódmezővásárhely, Szolnok, Veszprém, Tokaj, Miskolc és Győr – jelentette be Hoppál Péter.


IMG_1949


Páva Zsolt, Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím okán létrejött intézmények többségét magában foglaló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a „kezdeti nehézségek után most jutott el odáig, hogy kilépve a helyi kötöttségekből képes a határon túl is kulturális missziót teljesíteni”. Hangsúlyozta: bárki pályázik a címre és bárki lesz birtokosa annak, nem csak arra kell figyelnie, hogy 2023-ban milyen évet hoz létre. Azt is számba kell vennie, hogy azon túl mit tud elérni vele. „Ebben kell megtartani az egyensúlyt, a folyamathoz pedig Pécs minden támogatást meg fog adni” – jegyezte meg Páva Zsolt.


IMG_1956


Dr. Méhes Márton nemzetközi kulturális menedzser, a megrendezendő konferencia szakmai vezetője a program kapcsán elárulta: két szakmai napból fog állni az esemény, melyből az első nemzetközi lesz, ahol pódiumbeszélgetések, felszólalások formájában cserélnek véleményt, tapasztalatokat a résztvevők. Az első blokk Pécsre fókuszál majd (hol tart ma a város) Vissza a jövőbe 2010–2023, avagy az EKF hatása a városra és a régióra címmel, majd ezt követően két nemzetközi blokkot fognak szervezni, melyeken a volt és a leendő/pályázó EKF-városok képviselői lesznek jelen. A tanácskozásra ellátogat többek között Rolf Rolf Norås, a norvégiai Stavanger város kulturális igazgatója, Ivan Šarar, a horvátországi Rijeka város kulturális igazgatója, a Rijeka 2020 program vezetője, valamint Krzysztof Maj, a lengyel Wroclaw 2016 program főigazgatója. A második napon, május 20-án konkrét tanácsokkal szolgálnak a pályázást illetően, illetve sor kerül egy rendhagyó programra, a walking workshopra is, amely keretében négyszemközt tudnak konzultálni a pályázó városok a magyar és a külföldi szakemberekkel. „Ez lesz az első olyan rendezvény, melyen első kézből értesülhetnek a pályázó városok arról, mit is jelent az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolni” – mutatott rá Méhes Márton.


IMG_1952


A programról és a jelentkezésről EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma