NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.10.01

Az énekes-dalszerző duóként ismertté vált Papaver Cousins második, Bad Writing című lemezét már nagyzenekarként vette fel, és ha csak tehetik, koncertezni is az új felállásban indulnak. A Papaver Cousins egyik alapítójával, Szendrey-Nagy Olivérrel a zenekar múltjáról és jövőjéről, az új lemezről, valamint a sikerek különböző típusairól beszélgettünk.

Hogyan mutatnád be a zenéteket, milyen stílusban játszotok?

Leginkább folk és rock. Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán stílusokról vagy műfajokról beszélni. Hiszen, ha azt mondom, rock, az valakinek a Kárpátiát jelenti, nekem viszont inkább Billy Joelt. Énekes-dalszerzők vagyunk, dalokat írunk közösen és azok valahogy manifesztálódnak. Az egyik inkább folk, a másik egyértelműen rock. Nem találtunk ki egy olyan kifejezést, amellyel zenénk különlegességét szimbolizáljuk.


papaver


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Az vizsga jellegű siker, hogy angol nyelvterületen szerették, amit csinálunk. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a szövegekre. Viszont ha a dalaink anyanyelvi környezetben nem lettek volna értelmezhetőek, nem lenne értelme annak, amit csinálunk. Szerencsére nem ez történt, nagyon büszke voltam magunkra, amikor éreztem, hogy egy angol vagy walesi showcase fesztiválon is jók tudunk lenni. Teljesen más jellegű siker, hogy Szöulban a fesztivál főszervezője sírva jött oda hozzánk, mert megérintette a zenénk. A zenehallgatás vagy koncertre járás személyes élmény, még akkor is, ha tömegben van az ember. Művészi siker, ha valakinek a zenénket hallgatva eszébe jut a saját élete. Megint más, amikor az ember a nagyon jól érzi magát a színpadon. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon olyan egymásra találás történt köztünk a zenekarban koncert közben, ami eddig még nem. És ez kifelé is látszott, szerették is az emberek. Az pedig az én személyes sikerem, hogy amíg négy évvel ezelőtt apukám többször megkérdezte, hogy mégis mit szeretnék kezdeni ezekkel az angol szövegekkel, ma már ez a kérdés fel sem merül.


Milyen a kapcsolatotok az NKA Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Gyémánt Bálinttal? Miben tudott a leginkább segíteni nektek?

Nagyon jó a kapcsolatunk Bálinttal, Barninak (Nagy Barnabás, a zenekar másik alapító tagja – a szerk.) annak idején zenekari vezetője volt a Kőbányai Zenei Stúdióban. Voltak elképzeléseink, hogy mit hogyan szeretnénk csinálni, viszont a gyakorlati dolgokban, a konkrét megvalósításban nagyon sokat segített.


Miért döntöttetek a zenekar bővítése mellett, kikkel jártok most koncertezni?

Ez inkább folyamat volt, nem egy adott pillanatban meghozott döntés. Az első lemezünkön, a Lack of Lightnessen is közreműködtek vendégelőadók, Halmos András három dalban dobolt, Upor András pedig gitározott rajta. A Bad Writingot már úgy írtuk meg, hogy tudtuk, zenekarral szeretnénk felvenni, és ha van rá lehetőség, zenekari felállásban megyünk koncertezni. A bővítésre azért volt szükség, mert szerettük volna, ha úgy szólalnak meg a dalaink, ahogy sejtjük, hogy meg tudnak. A koncertfelállásunk elég rugalmas, leginkább az aktuális helyszín adottságaitól függ. A jelenlegi teljes zenekar a következő tagokból áll: Barta Gyöngyi (cselló), Hegyi Zoli (bőgő), Süli Tomi (dob), Fésűs Ádám (billentyűs hangszerek), Nagy Barnabás (gitár) és én.


papaver2


Hogyan születnek a dalaitok?

Érzékeljük, leírjuk, elénekeljük.


Az A38 Hajón volt szeptember 14-én a lemezbemutató koncertetek. Hogy sikerült, milyen volt a hangulat?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól sikerült a lemezbemutatónk. Nem volt vendégelőadó, mi játszottunk majdnem két órán keresztül. A közönségnek is tetszett a zenekaros megszólalást. Úgy érzem, hogy összhangban volt az együttes, és át tudtuk adni a Bad Writing-lemez esszenciáját.


Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezről?

Eddig csak jó kritikákat írtak róla, aminek nagyon örülünk. Egyébként a Bad Writing egy egyszerű rocklemez arról, hogyan szeretünk. Az album CD-n és vinylen is megjelent, ez utóbbin szerepel egy ráadás dal is, amelyet csak így lehet meghallgatni.


Mik a terveitek a jövőre, hol léptek fel legközelebb?

Az itthoni őszi-téli klubkoncertek még kialakulóban vannak. A Kuplungban volt lekötve fellépésünk, de a helyszín sajnos időközben bezárt. Idén októberben még lesz egy kisebb turnénk, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Lengyelországba látogatunk el. Ezen kívül Áron András „Apey” szólóprojektje előtt játszunk majd az Akváriumban január 5-én.Liska Enikő

Fotó Papaver Cousins

Acs_Janos
2018.12.12

Ács János karmester dirigálja a Nemzeti Énekkart december 15-én az Olasz Kultúrintézetben. Ács 1979-ben debütált Genovában, majd éveken keresztül „a három tenor” koncertjeinek volt ünnepelt dirigense. Az est középpontjában Rossini művei állnak, de Schubert Mirjam diadaléneke is felcsendül.

kormendi_portre

2018.12.11

Körmendi János Kossuth-díjas színművész neve a Magyar Televízió népszerű Három nővér-paródiájával fonódik össze, melyben az általa alakított Irinát névnapján mindenki egy-egy szamovárral lepi meg. (A paródiát maga Körmendi írta.) A sikert a Televízió ugyancsak egy szamovárral köszönte meg a művésznek, amely leánya adományaként mostantól az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézeté.

maya_operett_600

2018.12.11

Több mint negyven évvel az utolsó bemutató után újra láthatóa Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, Fényes Szabolcs népszerű revüoperettje, a Maya. A klasszikus operettekben megszokottaktól eltérően az előadásban a primadonna és a bonviván mellett két táncos komikus-szubrett páros is fellép, de nem ez a produkció egyetlen különlegessége.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak. A tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Pesti Emma vajdasági festőművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik a budapesti Forrás Galériában. A képek visszatérő motívuma a táj, de nem szokványos értelemben: a művek látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak.

Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje nyerte a berlini Ake Dikhea? – Romani Filmek Fesztiválja fődíját. A rendező első egészestés dokumentumfilmje a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli életéről, kettejük kapcsolatáról szól. A film a budapesti VIII. kerületi roma közösség különleges erőfeszítése nyomán jöhetett létre.

Az aranyfáraó kincsei című kiállítás 2019 márciusában nyílik la francia fővárosban. A 150 kiállítási tárgy között több mint 50 először látható Egyiptomon kívül. Ezeket a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum 2020-ra tervezett megnyitása előtt a világ 8 helyszínén mutatják be. Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében. Az i.e. 1324-ben, 19 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját a többi egyiptomi fáraó sírjával ellentétben nem fosztották ki, így a kutatók több mint 5000 tárgyat találtak benne.

A mézeskalács házak mellett a rátóti csikótojást, a vácrátóti népviseletet, a Szentföldet és Salamon király templománt is megformázzák süteményből, de megelevenedik a Hófehérke és a hét törpe története is. Az alkotóelemeket a helyiek 50 kilogramm lisztből, 15 kilogramm mézből 40 kilogramm cukorból és 250 tojásból készítették. A mesebeli falut a Mindenki karácsonya rendezvényen lehet megnézni december 15-20 között Vácrátóton. A figurákat jótékonysági céllal értékesítik majd, a bevételből a helyi óvodát támogatják.

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonos, idehaza és külföldön is népszerű fúvós, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó figurája. Kvartettjét, a Borbély Műhelyt az ezredforduló táján alakította meg. A csapat csütörtökön lép fel a Budapest Music Centerben.

borbely_muhely

Lengyel esttel, benne Chopin műveivel és a virtuóz hegedűs Wieniawski polonézével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nemzetek zenéje című új kamarakoncert-sorozat december 13-án. A folytatásban lesz spanyol-argentin, francia, magyar és orosz zenés est is.

Jótékonysági koncertet szervez az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza erdélyi hagyományőrző népzenészek megsegítésére. December 12-én az Üsztürü zenekar, Nyitrai Marianna, a Magos zenekar, valamint Mihó Attila és barátai lépnek fel a Budai Vigadóban.

„Virágos, gyümölcsös, fűszeres, orientális, szenvedélyes és nyugodt, pimasz és érzéki, karcos és finom, sportos, friss, puha és ölelnivaló illatok fogadják a betérő vevőket Hammerschmidt Miklós úr békebeli illatszertárában. Feszültség, félreértés, féltékenység, megcsalás, megértés, megbánás, érzelmi válság, vágy és vigasz, gyűlölet és szerelem: fanyar illatkavalkád. László Miklós vígjátékát Frigyesi András rendezésében mutatja be az egri Gárdony Géza Színház.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma