Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.10.01

Az énekes-dalszerző duóként ismertté vált Papaver Cousins második, Bad Writing című lemezét már nagyzenekarként vette fel, és ha csak tehetik, koncertezni is az új felállásban indulnak. A Papaver Cousins egyik alapítójával, Szendrey-Nagy Olivérrel a zenekar múltjáról és jövőjéről, az új lemezről, valamint a sikerek különböző típusairól beszélgettünk.

Hogyan mutatnád be a zenéteket, milyen stílusban játszotok?

Leginkább folk és rock. Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán stílusokról vagy műfajokról beszélni. Hiszen, ha azt mondom, rock, az valakinek a Kárpátiát jelenti, nekem viszont inkább Billy Joelt. Énekes-dalszerzők vagyunk, dalokat írunk közösen és azok valahogy manifesztálódnak. Az egyik inkább folk, a másik egyértelműen rock. Nem találtunk ki egy olyan kifejezést, amellyel zenénk különlegességét szimbolizáljuk.


papaver


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Az vizsga jellegű siker, hogy angol nyelvterületen szerették, amit csinálunk. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a szövegekre. Viszont ha a dalaink anyanyelvi környezetben nem lettek volna értelmezhetőek, nem lenne értelme annak, amit csinálunk. Szerencsére nem ez történt, nagyon büszke voltam magunkra, amikor éreztem, hogy egy angol vagy walesi showcase fesztiválon is jók tudunk lenni. Teljesen más jellegű siker, hogy Szöulban a fesztivál főszervezője sírva jött oda hozzánk, mert megérintette a zenénk. A zenehallgatás vagy koncertre járás személyes élmény, még akkor is, ha tömegben van az ember. Művészi siker, ha valakinek a zenénket hallgatva eszébe jut a saját élete. Megint más, amikor az ember a nagyon jól érzi magát a színpadon. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon olyan egymásra találás történt köztünk a zenekarban koncert közben, ami eddig még nem. És ez kifelé is látszott, szerették is az emberek. Az pedig az én személyes sikerem, hogy amíg négy évvel ezelőtt apukám többször megkérdezte, hogy mégis mit szeretnék kezdeni ezekkel az angol szövegekkel, ma már ez a kérdés fel sem merül.


Milyen a kapcsolatotok az NKA Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Gyémánt Bálinttal? Miben tudott a leginkább segíteni nektek?

Nagyon jó a kapcsolatunk Bálinttal, Barninak (Nagy Barnabás, a zenekar másik alapító tagja – a szerk.) annak idején zenekari vezetője volt a Kőbányai Zenei Stúdióban. Voltak elképzeléseink, hogy mit hogyan szeretnénk csinálni, viszont a gyakorlati dolgokban, a konkrét megvalósításban nagyon sokat segített.


Miért döntöttetek a zenekar bővítése mellett, kikkel jártok most koncertezni?

Ez inkább folyamat volt, nem egy adott pillanatban meghozott döntés. Az első lemezünkön, a Lack of Lightnessen is közreműködtek vendégelőadók, Halmos András három dalban dobolt, Upor András pedig gitározott rajta. A Bad Writingot már úgy írtuk meg, hogy tudtuk, zenekarral szeretnénk felvenni, és ha van rá lehetőség, zenekari felállásban megyünk koncertezni. A bővítésre azért volt szükség, mert szerettük volna, ha úgy szólalnak meg a dalaink, ahogy sejtjük, hogy meg tudnak. A koncertfelállásunk elég rugalmas, leginkább az aktuális helyszín adottságaitól függ. A jelenlegi teljes zenekar a következő tagokból áll: Barta Gyöngyi (cselló), Hegyi Zoli (bőgő), Süli Tomi (dob), Fésűs Ádám (billentyűs hangszerek), Nagy Barnabás (gitár) és én.


papaver2


Hogyan születnek a dalaitok?

Érzékeljük, leírjuk, elénekeljük.


Az A38 Hajón volt szeptember 14-én a lemezbemutató koncertetek. Hogy sikerült, milyen volt a hangulat?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól sikerült a lemezbemutatónk. Nem volt vendégelőadó, mi játszottunk majdnem két órán keresztül. A közönségnek is tetszett a zenekaros megszólalást. Úgy érzem, hogy összhangban volt az együttes, és át tudtuk adni a Bad Writing-lemez esszenciáját.


Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezről?

Eddig csak jó kritikákat írtak róla, aminek nagyon örülünk. Egyébként a Bad Writing egy egyszerű rocklemez arról, hogyan szeretünk. Az album CD-n és vinylen is megjelent, ez utóbbin szerepel egy ráadás dal is, amelyet csak így lehet meghallgatni.


Mik a terveitek a jövőre, hol léptek fel legközelebb?

Az itthoni őszi-téli klubkoncertek még kialakulóban vannak. A Kuplungban volt lekötve fellépésünk, de a helyszín sajnos időközben bezárt. Idén októberben még lesz egy kisebb turnénk, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Lengyelországba látogatunk el. Ezen kívül Áron András „Apey” szólóprojektje előtt játszunk majd az Akváriumban január 5-én.Liska Enikő

Fotó Papaver Cousins

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma