2018.10.01

Az énekes-dalszerző duóként ismertté vált Papaver Cousins második, Bad Writing című lemezét már nagyzenekarként vette fel, és ha csak tehetik, koncertezni is az új felállásban indulnak. A Papaver Cousins egyik alapítójával, Szendrey-Nagy Olivérrel a zenekar múltjáról és jövőjéről, az új lemezről, valamint a sikerek különböző típusairól beszélgettünk.

Hogyan mutatnád be a zenéteket, milyen stílusban játszotok?

Leginkább folk és rock. Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán stílusokról vagy műfajokról beszélni. Hiszen, ha azt mondom, rock, az valakinek a Kárpátiát jelenti, nekem viszont inkább Billy Joelt. Énekes-dalszerzők vagyunk, dalokat írunk közösen és azok valahogy manifesztálódnak. Az egyik inkább folk, a másik egyértelműen rock. Nem találtunk ki egy olyan kifejezést, amellyel zenénk különlegességét szimbolizáljuk.


papaver


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Az vizsga jellegű siker, hogy angol nyelvterületen szerették, amit csinálunk. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a szövegekre. Viszont ha a dalaink anyanyelvi környezetben nem lettek volna értelmezhetőek, nem lenne értelme annak, amit csinálunk. Szerencsére nem ez történt, nagyon büszke voltam magunkra, amikor éreztem, hogy egy angol vagy walesi showcase fesztiválon is jók tudunk lenni. Teljesen más jellegű siker, hogy Szöulban a fesztivál főszervezője sírva jött oda hozzánk, mert megérintette a zenénk. A zenehallgatás vagy koncertre járás személyes élmény, még akkor is, ha tömegben van az ember. Művészi siker, ha valakinek a zenénket hallgatva eszébe jut a saját élete. Megint más, amikor az ember a nagyon jól érzi magát a színpadon. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon olyan egymásra találás történt köztünk a zenekarban koncert közben, ami eddig még nem. És ez kifelé is látszott, szerették is az emberek. Az pedig az én személyes sikerem, hogy amíg négy évvel ezelőtt apukám többször megkérdezte, hogy mégis mit szeretnék kezdeni ezekkel az angol szövegekkel, ma már ez a kérdés fel sem merül.


Milyen a kapcsolatotok az NKA Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Gyémánt Bálinttal? Miben tudott a leginkább segíteni nektek?

Nagyon jó a kapcsolatunk Bálinttal, Barninak (Nagy Barnabás, a zenekar másik alapító tagja – a szerk.) annak idején zenekari vezetője volt a Kőbányai Zenei Stúdióban. Voltak elképzeléseink, hogy mit hogyan szeretnénk csinálni, viszont a gyakorlati dolgokban, a konkrét megvalósításban nagyon sokat segített.


Miért döntöttetek a zenekar bővítése mellett, kikkel jártok most koncertezni?

Ez inkább folyamat volt, nem egy adott pillanatban meghozott döntés. Az első lemezünkön, a Lack of Lightnessen is közreműködtek vendégelőadók, Halmos András három dalban dobolt, Upor András pedig gitározott rajta. A Bad Writingot már úgy írtuk meg, hogy tudtuk, zenekarral szeretnénk felvenni, és ha van rá lehetőség, zenekari felállásban megyünk koncertezni. A bővítésre azért volt szükség, mert szerettük volna, ha úgy szólalnak meg a dalaink, ahogy sejtjük, hogy meg tudnak. A koncertfelállásunk elég rugalmas, leginkább az aktuális helyszín adottságaitól függ. A jelenlegi teljes zenekar a következő tagokból áll: Barta Gyöngyi (cselló), Hegyi Zoli (bőgő), Süli Tomi (dob), Fésűs Ádám (billentyűs hangszerek), Nagy Barnabás (gitár) és én.


papaver2


Hogyan születnek a dalaitok?

Érzékeljük, leírjuk, elénekeljük.


Az A38 Hajón volt szeptember 14-én a lemezbemutató koncertetek. Hogy sikerült, milyen volt a hangulat?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól sikerült a lemezbemutatónk. Nem volt vendégelőadó, mi játszottunk majdnem két órán keresztül. A közönségnek is tetszett a zenekaros megszólalást. Úgy érzem, hogy összhangban volt az együttes, és át tudtuk adni a Bad Writing-lemez esszenciáját.


Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezről?

Eddig csak jó kritikákat írtak róla, aminek nagyon örülünk. Egyébként a Bad Writing egy egyszerű rocklemez arról, hogyan szeretünk. Az album CD-n és vinylen is megjelent, ez utóbbin szerepel egy ráadás dal is, amelyet csak így lehet meghallgatni.


Mik a terveitek a jövőre, hol léptek fel legközelebb?

Az itthoni őszi-téli klubkoncertek még kialakulóban vannak. A Kuplungban volt lekötve fellépésünk, de a helyszín sajnos időközben bezárt. Idén októberben még lesz egy kisebb turnénk, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Lengyelországba látogatunk el. Ezen kívül Áron András „Apey” szólóprojektje előtt játszunk majd az Akváriumban január 5-én.Liska Enikő

Fotó Papaver Cousins

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma