fejlec_okt.18

2018.10.01

Az énekes-dalszerző duóként ismertté vált Papaver Cousins második, Bad Writing című lemezét már nagyzenekarként vette fel, és ha csak tehetik, koncertezni is az új felállásban indulnak. A Papaver Cousins egyik alapítójával, Szendrey-Nagy Olivérrel a zenekar múltjáról és jövőjéről, az új lemezről, valamint a sikerek különböző típusairól beszélgettünk.

Hogyan mutatnád be a zenéteket, milyen stílusban játszotok?

Leginkább folk és rock. Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán stílusokról vagy műfajokról beszélni. Hiszen, ha azt mondom, rock, az valakinek a Kárpátiát jelenti, nekem viszont inkább Billy Joelt. Énekes-dalszerzők vagyunk, dalokat írunk közösen és azok valahogy manifesztálódnak. Az egyik inkább folk, a másik egyértelműen rock. Nem találtunk ki egy olyan kifejezést, amellyel zenénk különlegességét szimbolizáljuk.


papaver


Mit tartotok az eddigi legnagyobb sikereteknek?

Az vizsga jellegű siker, hogy angol nyelvterületen szerették, amit csinálunk. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a szövegekre. Viszont ha a dalaink anyanyelvi környezetben nem lettek volna értelmezhetőek, nem lenne értelme annak, amit csinálunk. Szerencsére nem ez történt, nagyon büszke voltam magunkra, amikor éreztem, hogy egy angol vagy walesi showcase fesztiválon is jók tudunk lenni. Teljesen más jellegű siker, hogy Szöulban a fesztivál főszervezője sírva jött oda hozzánk, mert megérintette a zenénk. A zenehallgatás vagy koncertre járás személyes élmény, még akkor is, ha tömegben van az ember. Művészi siker, ha valakinek a zenénket hallgatva eszébe jut a saját élete. Megint más, amikor az ember a nagyon jól érzi magát a színpadon. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon olyan egymásra találás történt köztünk a zenekarban koncert közben, ami eddig még nem. És ez kifelé is látszott, szerették is az emberek. Az pedig az én személyes sikerem, hogy amíg négy évvel ezelőtt apukám többször megkérdezte, hogy mégis mit szeretnék kezdeni ezekkel az angol szövegekkel, ma már ez a kérdés fel sem merül.


Milyen a kapcsolatotok az NKA Hangfoglaló Program által biztosított mentorotokkal, Gyémánt Bálinttal? Miben tudott a leginkább segíteni nektek?

Nagyon jó a kapcsolatunk Bálinttal, Barninak (Nagy Barnabás, a zenekar másik alapító tagja – a szerk.) annak idején zenekari vezetője volt a Kőbányai Zenei Stúdióban. Voltak elképzeléseink, hogy mit hogyan szeretnénk csinálni, viszont a gyakorlati dolgokban, a konkrét megvalósításban nagyon sokat segített.


Miért döntöttetek a zenekar bővítése mellett, kikkel jártok most koncertezni?

Ez inkább folyamat volt, nem egy adott pillanatban meghozott döntés. Az első lemezünkön, a Lack of Lightnessen is közreműködtek vendégelőadók, Halmos András három dalban dobolt, Upor András pedig gitározott rajta. A Bad Writingot már úgy írtuk meg, hogy tudtuk, zenekarral szeretnénk felvenni, és ha van rá lehetőség, zenekari felállásban megyünk koncertezni. A bővítésre azért volt szükség, mert szerettük volna, ha úgy szólalnak meg a dalaink, ahogy sejtjük, hogy meg tudnak. A koncertfelállásunk elég rugalmas, leginkább az aktuális helyszín adottságaitól függ. A jelenlegi teljes zenekar a következő tagokból áll: Barta Gyöngyi (cselló), Hegyi Zoli (bőgő), Süli Tomi (dob), Fésűs Ádám (billentyűs hangszerek), Nagy Barnabás (gitár) és én.


papaver2


Hogyan születnek a dalaitok?

Érzékeljük, leírjuk, elénekeljük.


Az A38 Hajón volt szeptember 14-én a lemezbemutató koncertetek. Hogy sikerült, milyen volt a hangulat?

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól sikerült a lemezbemutatónk. Nem volt vendégelőadó, mi játszottunk majdnem két órán keresztül. A közönségnek is tetszett a zenekaros megszólalást. Úgy érzem, hogy összhangban volt az együttes, és át tudtuk adni a Bad Writing-lemez esszenciáját.


Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezről?

Eddig csak jó kritikákat írtak róla, aminek nagyon örülünk. Egyébként a Bad Writing egy egyszerű rocklemez arról, hogyan szeretünk. Az album CD-n és vinylen is megjelent, ez utóbbin szerepel egy ráadás dal is, amelyet csak így lehet meghallgatni.


Mik a terveitek a jövőre, hol léptek fel legközelebb?

Az itthoni őszi-téli klubkoncertek még kialakulóban vannak. A Kuplungban volt lekötve fellépésünk, de a helyszín sajnos időközben bezárt. Idén októberben még lesz egy kisebb turnénk, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába és Lengyelországba látogatunk el. Ezen kívül Áron András „Apey” szólóprojektje előtt játszunk majd az Akváriumban január 5-én.Liska Enikő

Fotó Papaver Cousins

_d0a8119__copy_kis

2018.10.16

Erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen); a fejlesztés alapkövét október 16-án tették le a múzeumban. A létrejövő új tájegységben 124 épület és mintegy 25-30 ezer műtárgy segítségével mutatják majd be Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

bl1_masolata

2018.10.16

Bíró Lajos a mai magyar köztéri szobrászat aktív és magas művészi színvonalon alkotó képviselője. Már pályája elején rátalált a számára hiteles művészi irányra, alkotásai pedig következetesen, egy adott gondolati, művészi paradigmán belül definiálhatók. Világlátásának meghatározó alapját a történelemhez, a művészettörténethez és a közösséghez való összetett viszonya képezi. A szobrászt mátészalkai műtermében látogattuk meg.

IM1

2018.10.16

A friss tartószerkezeti vizsgálatok alapján új engedélyezési terv készült az Iparművészeti Múzeum (IMM) épületének rekonstrukciójára. A Lechner Ödön tervezte szecessziós palota statikai problémái miatt szükségessé vált az épület átfogó felújítása – mondta el a projekt október 16-ai sajtótájékoztatóján Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Egy illegálisan az Egyesült Államokban élő iráni család mindennapjairól szóló vígjátéksorozaton dolgozik együtt az ABC Studios és Reese Witherspoon Oscar-díjas amerikai színésznő médiacége, a Hello Sunshine. A félórás epizódokból álló Americanized című széria Sara Saedi iráni származású forgatókönyvíró azonos című memoárjára épül – írja a Variety című filmes portál. A sorozat bepillantást nyújt egy közel-keleti háztartás mindennapjaiba, miközben felfedi azokat az egyetemes igazságokat, amelyek összekötnek minden „amerikai” családot.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezéssel operaíró verseny hirdetett, a beérkezett művek közül négy jutott tovább: a magyar, cseh, orosz és osztrák zeneszerzők operái a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti-termében december 14-én tartott nyilvános döntőben szállnak versenybe. Az operaíró versenyt azért hirdette meg a Bartók Plusz Operafesztivál, hogy olyan új közönségdarabok szülessenek, amelyekkel újra meg lehet nyerni a hallgatóságot az operának. A kortárs zeneszerzőket megszólító nemzetközi verseny iránti érdeklődés idén minden korábbinál nagyobb volt: az előválogató zsűrinek 6440 partitúraoldalt és mintegy 30 órányi zenei anyagot kellett feldolgoznia, majd meghoznia a döntést.

Melankólia, derű címmel nyílik meg Buhály József, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészének kiállítása október 18-án, csütörtökön, 17 órakor a Nyíregyházi Városi Galériában. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a művésztelepet is üzemeltető MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész, közreműködnek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zenetagozatának növendékei. A megnyitó ingyenes, a kiállítás december 15-ig tekinthető meg keddtől szombatig, 9 és 17 óra között.
Kamarakoncert-sorozat kezdődik A zene természete – Zenében a fényről címmel október 20-án a martonvásári Brunszvik-kastélyban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában. Első alkalommal a rézfúvós kvintett, november 3-án Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes csellóművészek adnak koncertet, december 15-én a fuvoláé lesz a főszerep. Az október 20-ai koncerten Johann Sebastian Bach, Telemann, Händel, Gershwin és Grieg művei szólalnak meg a Beethoven Múzeumban. A sorozat második részében Bach, Liszt, Bartók, Chopin zenéje várja a közönséget A zene természete – A zene tudománya című műsorban. Az adventi koncerten pedig különböző kamarazenei formációkban csendülnek fel karácsonyi muzsikák Bachtól Kodály Zoltánig, felidézve Csajkovszkij A diótörő című művét is.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma