NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2018.10.02

Újra Budapestre irányul a nemzetközi művészvilág figyelme: október 11. és 14. között rendezik meg az Art Market kortárs képzőművészeti vásárt. Az idei rendezvényen hangsúlyt kap a Visegrádi Csoport, az Inside Arton a műtárgypiac krémje jut szóhoz, Barabási Albert-László hálózatkutató pedig megosztja a művészeti sikerrel kapcsolatos következtetéseit.

_D0A5145_Copy
Art Market Budapest 2018 sajtótájékoztatóját
október 2-án tartották a Millenáris C épületében


Négy kontinens, 25 ország, több mint ötszáz művész és többezer alkotás várja az idei Art Market Budapest látogatóit október 11. és 14. között a budapesti Millenáris. Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik számottevő képzőművészeti vására a színes és izgalmas válogatáson túl debütálásokkal, valamint tengerentúlról érkező szaktekintélyekkel is készül a műkedvelő közönség számára. A világ legnevesebb múzeumainak igazgatói és legjelentősebb képzőművészeti vásárainak vezetői, alapítói egy-egy előadás keretében beszélnek a művészeti piac alakulásáról, annak jelenéről és jövőjéről. Lássuk a részleteket!


Ahogy lassan már nyolc éve, úgy az idei Art Market is a Millenárison lel otthonra, ahol mintegy hatezer négyzetméternyi kiállítótér áll rendelkezésre az alkotások bemutatására. Ahogy Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatója az október 2-án tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényhelyszín „kulturális és turisztikai élménytérré” akar válni, ennek pedig az Art Market az egyik „zászlóshajója”.


Az igazgató kiemelte, hogy az Art Market az első nagy rendezvény, amely a megújult térben kap helyet: 2017 decemberében csaknem 300 millió forintból újult meg a park, illetve a Millenáris C és B épületében gépészeti, energetikai és esztétikai megújulás is történt. „Értjük az idők szavát, értjük a rendezvény szervezőinek, a rendezvényre látogatóknak és a kiállítók igényeit, ennek látható jelei vesznek éppen körbe minket” – mondta Glázer Tamás. Hozzátette: a Millenáris életében az Art Market, és az Art Market életében a Millenáris olyan, mint a magánéletben egy jó partnerkapcsolat. „Meghallgatjuk egymást, figyelünk a másikra és felemeljük a másikat arra a szintre, ahol a közös érdekek és a közös sikerek mindenki számára fontosak” – fűzte hozzá.


_D0A5119_Copy
A jobb oldalon Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. igazgatója


És hogy mi is fogadja a közönséget ebben a hatalmas és megújult térben? Ledényi Attila, az Art Market igazgatója elmondta, hogy az idei vásár fókuszában a Visegrádi Csoport négy országa – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – áll. „Szeretnénk ezeket a diplomáciai kapcsolatokat erősíteni és kulturális tartalmakkal relevánssá tenni, hogy a politika szintjén megfogalmazott visegrádi együttműködés kortárs művészek bevonásával élővé, kézzelfoghatóvá váljon” – mondta az igazgató. Ehhez a tematikához több program is kapcsolódik a 2018-as Art Marketen.


A kiállítótérben visegrádi „galériaszigetek” létesülnek, a V4-országait pedig négy, különböző művészeti ágban alkotó művész képviseli majd. Tomek Baran lengyel festőművész, Lukáš Rittstein cseh szobrászművész, Robitz Anikó magyar fotóművész, valamint Erik Sikora szlovák médiaművész még kevéssé ismert nevek a nemzetközi piacon, munkásságuk viszont érdemessé teszi őket a hírnévre, amelyhez talán az Art Marketen történő bemutatkozásuk révén közelebb juthatnak. A Visegrádi Csoport tematikájára épül a Visegrad Contemporary fesztivál is, amely kilép a Millenáris tereiből és Budapest több galériájában mutatja be a négy ország művészetét. A képzőművészeti vásár így helyet kap az A38 Galériában, ahol két nemzetközi jelentőségű hazai magángyűjtemény mutatkozik be, kiegészül a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, illetve a Latarka Galériában a New Visegrad Photography című kiállítással, a négy ország frissdiplomás művészeinek alkotásaival. Az Esernyős Galériában a Lebegésre teremtve című tárlat mutatja be a lengyel képzőművészetet – az óbudai helyszín nem véletlen, hiszen a budapesti kerület testvérvárosi kapcsolatban van a varsói Bemowo kerülettel. Mindezeken túl október 13-án Visegrádi Napot (Visegrad Day) tartanak, amelyen művészprezentációkon és beszélgetéseken lehet részt venni.


„Több szempontból volt fontos, hogy ezt a döntést meghozzuk. Egyrészt a nemzetközi műtárgypiacon az elmúlt években egyre erősödik az érdeklődés Közép-Európa művészete iránt, ezt a tendenciát mi is szeretnénk megerősíteni azzal, hogy az idei Art Marketen Közép-Európára irányítjuk a figyelmet. Másrészt az év első felében lezajlott Magyarország elnökségi választása a Visegrádi Csoporton belül, ennek keretében Budapest központi pozíciót tudott elfoglalni a régió és a V4-ek szempontjából is. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt a központi pozíciót is erősítsük” – mondta Ledényi Attila.


_D0A5096_Copy
Középen Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító igazgatója


A képzőművészeti vásár másik kiemelt rendezvénye az Inside Art című szakmai konferencia, amelyen különböző szaktekintélyek tartanak előadásokat a művészeti vásárok jelenéről és jövőjéről, a műgyűjtési trendekről, a kulturális együttműködés fontosságáról, valamint a fotóművészet egyre növekvő jelentőségéről. Az előadók között olyan, a művészeti világban meghatározó szerepet betöltő személyek lesznek, mint Alex Nyerges, a Virginiai Szépművészeti Múzeum igazgatója, Howard Greenberg galériatulajdonos és műgyűjtő szintén New Yorkból, Frank Lasry, az Art Bassel nemzetközi műtárgypiaci seregszemle igazgatója, Carlos Urroz, az ARCOmadrid igazgatója és mások mellett Cécile Schall, a párizsi Fotofever művészeti vásár igazgatója. A konferencián belül október 13-án tartják meg a Visegrádi Napot, másnap, október 14-én pedig külön napot szentelnek a fotóművészetnek, illetve kiemelt figyelmet kap a műgyűjtés, a nemzetközi vásárok jövője is.


„Fontos tényező az idei évben az a visszajelzés, amelyet az Art Market Budapest a nemzetközi műtárgypiac és művészeti élet kiemelt szereplőitől kap. Az idei évben azt tapasztaltuk, hogy szinte bárkinél el tudtuk érni, hogy a szakmai programokban részt vegyen, legyen szó akár egy magasrangú, nehezen megközelíthető művészeti vendégről. Gyakorlatilag mindenki elfogadta a meghívásunkat” – fűzte hozzá az igazgató.


_D0A5218_Copy


Ledényi Attila elmondta azt is, hogy debütálás is lesz az idei Art Marketen: premier előtt vetítik a Ruben Brandt, a műgyűjtő című magyar animációs filmet. „Ennek a műnek az a jelentősége, hogy olyan magyarországi produkcióról van szó, amelynek globális a jelentősége és a hatása. Jól borítékolhatóan a következő hónapokban a Ruben Brandt lesz a nemzetközi filmfesztiválok kedvence” – magyarázta. A konferencia keretében tartja meg rendhagyó és izgalmas, eddig sosem publikált következtetéseket tartalmazó előadását Barabási Albert-László hálózatkutató professzor a művészeti világban történő sikerek elérését támogató tényezőkről. „Nem művészeti, hanem kifejezetten hálózat-kutatási előadást fogunk hallani arról, hogy a kutatócsoport a megszerzett adatbázisokból milyen következtetésre jutott: vajon mitől függ a siker, és milyen módon számszerűsíthető az a művészetben?” – tette hozzá Ledényi.


Már a tavalyi Art Market Budapestnek is kiemelt rendezvénye volt a fotóművészeti szekció, az Art Photo Budapest, ez idén sem lesz másként. Az Inside Art keretében megrendezett egynapos, október 14-ei fotóművészeti konferencia mellett a hétvégén megrendezik a Budapest Photo Weekend fesztivált is, amelyen művészprezentációk, könyvbemutatók színesítik a programot. A fotóművészeti szekció idén három kontinens művészetéből válogat, és természetesen a hazai fotóművészet is kiemelt szerepet kap. Az Art Market Budapest fotórészlegén olyan neves alkotók is megjelennek, illetve állítanak ki, mint Jimmy Nelson, a kihalófélben lévő törzsekre fókuszáló fotográfus, a provokatív munkáiról és habitusáról ismert, brit származású Thomas Hodges, valamint az izraeli Michel Platnic. A kiállítók között pedig szerepel Lusien Hervé magyar származású világhírű fotográfus, továbbá számos, az 1970-es évek neoavantgárd fotóművészetét képviselő alkotó és kiváló hazai fotográfus, köztük Robitz Anikó, akit a V4-részleg díszvendégének is választottak.


_D0A5194_Copy
dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes


Ahogy Ledényi Attila elmondta a sajtótájékoztató elején: az Art Market második otthona Budapest. A sajtóeseményen dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte, hogy a magyar főváros egyre kedveltebb turisztikai célpont, különösen a kulturális intézmények, a fesztiválok és a programok széles és gazdag választéka miatt. „Igazán attól szép a főváros kulturális élete, hogy rengeteg alulról jövő, egyéni kezdeményezés van itt, amelyek kisebb eseményeket egymás mellé rendezve gazdagítják a hazai kulturális életet. Ezek között kiemelt szerepe van az Art Markettel való együttműködésnek is” – magyarázta a főpolgármester-helyettes hozzátéve, hogy az utóbbi három évben a főváros mintegy 40 millió forinttal támogatta a rendezvény megvalósulását.Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma