NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2015.05.11
Weninger Andrea

Kétnapos építészeti konferenciát rendeztek a Várkert Bazárban május 11-12-én, melynek középpontjában a Hauszmann Terv áll. A nyitóelőadást L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tartotta A múlt és a jövő találkozása címmel.

A Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építész Kamara szervezésében létrejövő kétnapos építészeti konferencia megnyitóján L. Simon László miniszterhelyettes úgy fogalmazott, a konferencia azt a célt szolgálja, hogy széles nyilvánosság előtt folytatódjon az építész szakma legjelesebb képviselőivel az a párbeszéd, amely a Hauszmann Bizottságban vette kezdetét.


Mint mondta, a kormány számára különösen fontos, hogy a Budai Vár megújítási programja, illetve a Palota rekonstrukciója és felújítása a társadalom, illetve a szakma bevonásával valósulhasson meg.


hauszmannkonf1


„Fontos célunk, hogy az értékeket megőrizzük, kellőképpen bemutassuk, illetve hogy reprezentatív kulturális és turisztikai funkciókat együttesen tudjunk megjeleníteni a Várban. A kormánynak az az elképzelése, hogy a jelenleg meglévő Palota épületeit szinte teljes egészében kulturális intézmények befogadására használjuk fel. Ugyanakkor arra is alkalmassá kell tenni, hogy kormányzati, állami feladatokat is képes legyen betölteni. Szeretnénk megtalálni az egészséges egyensúlyt, azt szeretnék, hogy a közjogi feladatok ellátása semmiképp se váljon a kulturális feladatok kárára” – fogalmazott az államtitkár.


L. Simon László beszámolt a fejlesztés főbb pontjairól, köztük a Palotanegyed felújításával párhuzamosan zajló munkálatokról is: a Honvéd Főparancsnokság további sorsáról, a Karmelita kolostor felújításáról, illetve a Táncsics-börtönnel kapcsolatos tervekről is. Utóbbi a nyilvánosság számára jelenleg nem látogatható, de itt rendezik majd be ideiglenesen azt a központot, ahol a közönség találkozhat a Hauszmann Bizottság keretein belül megalkotott anyagokkal, a különböző rekonstrukciós tervrajzokkal, illetve azon műtárgyakkal, amelyek aukciókról beszerezve újra magyar állami tulajdonába kerülnek.


hauszmannkonf2


Az államtitkár szerint a felújítási program mottója „A múlt és a jövő találkozása” lehetne, a Budai Várban pedig a kortárs építészetnek is helye van, amit a Várkert Bazár tökéletesen példáz. Természetesen meg kell találni az összhangot és az egyensúlyt, viszont ahol lehet, ott egyértelműen a hauszmanni állapotokat kell rekonstruálni.


„A Nemzeti Hauszmann Terv célja nem az elmúlt idők és politikai rendszerek restaurálása. A Nemzeti Hauszmann Terv révén a kormány ismét nemzeti kinccsé kívánja tenni a Palotaegyüttest és a Budai Várat, hogy egykori pompáját és fényét visszanyerve méltó funkciót tölthessen be a magyar nemzet életében” – fogalmazott nyitóelőadásában L. Simon László.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma