NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.04.25
Végh Nóra

Harmincadik születésnapját ünnepli a Napoleon Boulevard! A csaknem háromórás estet június 26-án a Fővárosi Nagycirkuszban tartják a Vízi Cirkusz közreműködésével. Vincze Lilla, akinek szóló karrierjéből is hallhatunk majd dalokat, nagyszabású produkcióra készül. A repertoárról őt és tanítványát, fellépő társát, Dóka Attilát kérdeztük. Elárulták: most arra is fény derülhet, Júlia miért nem akar a földön járni.

Hogyan ismertétek meg egymást? Lilla, mióta adsz órákat Attilának?

Vincze Lilla: Attila Legendák nyomában című estjén, az Óbudai Társaskörben találkoztunk 2013-ban. Az ember zenészként és pedagógusként egy idő után felismeri a tehetséget, ő pedig egyértelműen az, színpadra van predesztinálva.


Dóka Attila: Kedves ismerősöm, Dubecz Renáta invitálta meg Lillát az alkalomra, akinek nagyon megtetszett az, amit csináltam. Felajánlotta, hogy szívesen tanítana engem, én pedig éltem a lehetőséggel. Eleinte csak néhány alkalommal találkoztunk, majd elkezdtünk közös fellépéseket is szervezni. Lilla nagyon jó tanár, és igyekezett bevonni minél több produkciójába. Érdekes volt számomra a Napoleon Boulevard-számokat akusztikus hangszerelésben megjeleníteni, ugyanis általában egy szál gitárral szoktam kísérni.


TUN_1741
Fotó: Rácz Tünde


Korábban is hallgattál Napoleon Boulevardot?

Dóka Attila: Leginkább a Zenebutik című műsorból emlékszem rá, de végigkövettem a Napoleon Boulevard legnagyobb sikereit. A legcsodálatosabb felismerés mégis az volt, hogy gyermekkorom meghatározó hangját tőlem pár lépésnyire hallhatom egy közös produkcióban.


Az együttzenélés olyannyira jól sikerült, hogy egy dalt is írtál Lillának.

Dóka Attila: Igen, a 3 perc című dalomat kifejezetten neki írtam, ami azért is érdekes, mert eddig másnak még nem készítettem dalt, csak magamnak. Mint talán előbb-utóbb minden szerző fejében megfordul ez a gondolat, így én is nagyon vágytam már rá. A dalt úgy kezdtem el írni, mint bármelyik másikat, a refrénhez érve azonban beugrott, hogy hangulatában és dallamvilágában is nagyon jól illene Lillához.


 


A tanítás is folyik még?

Dóka Attila: Igen, úgy gondolom, hogy mint bármilyen más szakma vagy hivatás, az éneklés is olyan dolog, hogyha komolyan akarod, akkor életed végéig tanulni fogsz. Közel áll hozzám a rock and roll világa, de a klasszikus éneklés alapjaiból is merítettem, több műfajban is jártasnak kell lennünk. Fontos figyelni a bemelegítésre, a helyes légzéstechnikára is, ezekben, úgy érzem, sokat fejlődtem.


Vincze Lilla: Az éneklést leginkább a sporthoz tudnám hasonlítani, mindig kell gyakorolni ahhoz, hogy formában légy. Én is mindennap megküzdök azért, hogy a lehető legjobb állapotban funkcionáljanak a hangszálaim. Az edzést egyébként nem csak képletesen értem. A színpadon a testünkkel játszunk, energiákat mozgatunk, kell a kondíció. Az életen át tartó tanulást magam is megerősíthetem, időnként eljárok nagy mesterekhez, hogy új technikákat építsek be. Az énekhang is egy hangszer, annyi eltérés van, hogy a gitár húrjait elszakíthatod, hangszálat viszont nem tudsz cserélni.


Mire készültök a Napoleon Boulevard 30. születésnapja alkalmából?

Vincze Lilla: A születésnapi bulinak a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont. A két felvonásos produkcióban végigkísérjük a zenekar legfontosabb állomásait, de az egyéni projektjeim, önálló lemezeim is terítékre kerülnek a Crossovertől a Nagy kékségig. Aki ismer, tudja, hogy folyamatos megújulásban vagyok. Természetesen új számok is felcsendülnek majd, mint például a Titkok kertje vagy A világ tetején, amely direkt erre az alkalomra készült.


 


Miért éppen a cirkusz?

Vincze Lilla: Balatoni lány vagyok, mindig is szerettem a vizet, a Vízi Cirkusz világa pedig különösen érdekes, hiszen a négy fő elem: a víz, a tűz, a föld és a levegő egyszerre találkozik benne. A cirkusz gyermekkorom kedves emléke, minden ötvöződik benne, amit szeretek: a zene, a mozgás, a repülésmániám, a barátok.


A produkcióban közreműködik a Talamba Ütőegyüttes és Kerékgyártó Edina kortárs táncművész is.

Vincze Lilla: Kerékgyártó Edinával már volt alkalmam többször is együtt dolgozni, a Talamba Ütőegyüttessel ez lesz az első fellépésem. Az artistaprodukcióban én is kiveszem majd a részem, és talán most arra is fény derül: Júlia miért nem akar a földön járni. A fellépőruháim, amelyeknek nem mellesleg kényelmesnek és vízállónak is kellett lenniük, Kanizsai Silka Ágnes keze munkáját dicsérik. A műsor végén mindenki együtt énekel majd a zenekarral, a Talamba fantasztikus dobpergésére pedig egy kicsit mindnyájan eggyé válhatunk.


Attila, te mikor fogsz feltűnni a műsorban?

Dóka Attila: Éppen a közepén, a költői résznél, amelyben versfeldolgozásaim és saját szerzeményeim is megjelennek. A számok listája még egy kicsit képlékeny, a 3 perc című dalt viszont nagy örömömre egyöntetűen megszavaztuk.


index
Mátyás Szabolcs (gitár), Gilián Gábor (dob), Kovács Sára Valéria (fuvola), Vincze Lilla (ének),
Nagy Zsolt (billentyűk), Pócs Tamás (basszusgitár)
Fotó: Juhász Melinda


Mennyire állt már össze a repertoár?

Vincze Lilla: A szünettel együtt háromórás lesz a produkció. Az előadás egy történeti szálra lesz felfűzve, a múlt történésein keresztül jutunk el a máig. A dalok összeállítása jelenleg 90 százalékon van, nagyon nehéz választani a zenekar slágereiből és a saját korszakaim kiemelkedő pontjaiból is. Azért bízom benne, hogy a közönség megelégedettséggel fog hazamenni, hogy hallhatta a legnagyobb kedvenceit. A popkultúra, a komolyzene, a rock és a világzene keveredése mindig is meghatározta a stílusomat, ez az előadás során is vissza fog köszönni. A zenekar egyébként most rockosabb, mint a ’80-as években, akkor a szintetizátor volt az újdonság, most visszatérünk az erősebb gitárhangzáshoz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Fekete Péter igazgató úrnak, aki mindenben támogatott, és akinek cirkuszi múltja, újító, korszerű színházi szemlélete, valamint munkája garancia az egyedi előadásra. Neki köszönhetően a jegyárak is mérsékeltek maradhatnak, hiszen a jubileumi koncertet a Vízi Cirkusz jegyáraival megegyező összegért tekintheti meg a közönség.További információ: http://napoleonboulevard.com/, https://www.facebook.com/events/1058777467516612/Végh Nóra

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma