2018.11.13

Az Uránia Nemzeti Filmszínház november 13-án mutatja be a 6 Emmy-díjat nyert The Violin Alone című dokumentumfilmet. A vetítés előtt rövid pódiumbeszélgetés keretében hallhatjuk a film főszereplőjét, Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművészt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesterét, aki Szabó Péter Liszt-díjas csellóművésszel néhány kamaradarabot is megszólaltat.

Eric Funk 2009-ben találkozott először Oláh Vilmossal Amerikában, ahol egy koncerten hallotta játszani a magyar virtuózt és azonnal együttműködést ajánlott neki egy közös produkció létrehozásában. Funk egy új zeneművet komponált Vilmos számára, amelynek különlegessége az volt, hogy csupán egyetlen hegedűre íródott, amelyben a saját szólama mellett a zenekari szólamok megidézése is a hegedű, pontosabban a hegedűs feladata. A Concerto for Violin Alone Op 109 című zenemű előadása kitágítja az általunk ismert lehetséges fogalmát. „Sokszor, sokféle kortárs zenét játszom, de ilyet, ami ennyire feszegeti a hangszer megszólaltatásának a határait, eddig még nem nagyon találtam. Invenciózus darab, ötvözi a két szerepet, és ezáltal skizofrén helyzetet teremt, hiszen zenekar vagyok és szólista is, így állandóan magamnak felelgetek… És igazából így nyer értelmet a Concerto szó valódi jelentése, ami nem versengést, hanem konszenzust jelent számomra” – nyilatkozta Oláh Vilmos a ZeneKar című folyóiratban a műről.


the_violin_alone_

 

A különleges alkotás és annak megszólaltatása felkeltette a Montana PBS televíziócsatorna érdeklődését is, amely Scott Sterling rendezésében dokumentálta a munkafolyamatot. A felvételek 2012-ben készültek részben Monatana államban, részben Budapesten. Különös képi világú film született, amelyben lelassított mozdulatsorok és szuperközeli felvételek révén sikerül érzékletes képekben, közérthetően megjeleníteni a zenei mű születését. A filmet az Egyesült Államokban tavaly januárban mutatták be. Júniusban hat Emmy-díjat nyert, amely az amerikai televíziós produkciók egyik legrangosabb elismerése. A magyarországi díszbemutató november 13-án 19:30-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


emmy
Fotó: urania-nf.hu

 

A vetítés előtt Oláh Vilmossal Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget, valamint Bartók Béla Duók és Eric Funk Portraits for Violin and cello című művei hangzanak el Oláh Vilmos és Szabó Péter előadásában, majd pedig Eric Funk Melismas for Violin solo című darabját szólaltatja meg Oláh Vilmos. A két kiemelkedő előadóval egyébként a 2018/2019-es évad folyamán többször is találkozhatunk majd az Uránia színpadán a Sinfonietta Pannonica Ensemble decemberben induló Nemzetek zenéje kamarazenei koncertsorozatában.

 

A részletek, illetve jegyek ITT találhatók.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma