hangf_spotify_banner_728x90

2016.12.14

Emléktáblát avattak Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából december 10-én Burgenlandban, a monyorókeréki Erdődy-kastélynál, ahol a szigetvári hős két évvel az ostrom előtt vette el második feleségét, Rosenberg Évát. Az esemény a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév része.

DSC_8815_Copy


Három nemzet együtt emlékezett meg Zrínyire az ausztriai Monyorókerék (Eberau) településen. Az emléktáblát a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, Magyarország ausztriai nagykövetsége és a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövetsége állította.


Egy sor kulturális, tudományos rendezvényen emlékeztek meg idén Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának 450. évfordulójára Magyarországon és Horvátországban egyaránt – mondta el Vesna Cvjetkovic, a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövete. Elmesélte, hogy igen keveset tudtak eddig a monyorókeréki Erdődy-kastély Zrínyiekhez köthető múltjáról. Éppen ezért jutottak arra az elhatározásra, hogy Zrínyi Miklós éppen a kastélyban megkötött házassága emlékére emléktáblát emelnek a helyszínen. Mindezzel Zrínyi Miklós hőstette előtt tisztelegnek, aki innen ment Szigetvárra, és vált az ottani vár kapitányává, sőt „a nyugati civilizáció megmentőjévé” – fogalmazott a nagykövet.


DSC_8955_Copy


A Kultúra.hu-nak Verena Dunst burgenlandi tartományi tanácsos kifejtette: a közös történelem, a közös hősök nagyon fontosak a jelenben is, főként olyan korban, amelyben eltűnnek az országok közötti határok. Nagyon fontos, hogy a magyar, a horvát és a burgenlandi polgárok találkozzanak a hasonló rendezvényeken, és együtt emlékezzenek, ünnepeljenek. „Zrínyi Miklós itt töltött két éve ugyanis összeköti a három nemzetet. Én magam is meglepődtem, hogy Magyarországon és Horvátországban ilyen komolyan megemlékeztek Zrínyi Miklósról. A német nyelvterületen azonban kevésbé, a mai nap viszont éppen arra ad lehetőséget, hogy a szigetvári hősről mi magunk is többet megtudjunk” – mondta el a tartományi tanácsos.


DSC_8926_Copy


Sajnos eddig nem jelezte emléktábla Zrínyi Miklós itt töltött két évét – mondta el Elisabeth Mensdorff-Pouilly, a kastélyt most is birtokló Erdődy-család egy anyai ágú leszármazottja. Ő maga három évesen hagyta el a kastélyt, így nem hallott a vár Zrínyihez köthető történetéről, biztos azonban benne, hogy anyja, akitől a magyar nyelvet is „örökölte”, tudott róla. Elmesélte: az Erdődy-család ma is lakja a kastély egy melléképületét, az év felében tartózkodnak Burgenlandban. Véleménye szerint hajlandóak lennének megnyitni azt a nagyközönség előtt, amennyiben megfelelő funkciót találnak az elmondásuk alapján kissé elhanyagolt, de külső pompáját a mai napig megőrző kastélynak.

A magyar, horvát és német nyelvű tábla szövege szerint Zrínyi Miklós, Szigetvár hőse 1564. szeptember 21-én a monyorókeréki kastélyban vette el második feleségét, Rosenberg Évát.


Az avatóünnepségen részt vett továbbá Johann Weber monyorókeréki és Vass Péter szigetvári polgármester, Perényi János bécsi magyar nagykövet, Stanko Horvath, a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület és Zsótér Írisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.

DSC_8976_CopyTakács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma