728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2016.12.14

Emléktáblát avattak Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából december 10-én Burgenlandban, a monyorókeréki Erdődy-kastélynál, ahol a szigetvári hős két évvel az ostrom előtt vette el második feleségét, Rosenberg Évát. Az esemény a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév része.

DSC_8815_Copy


Három nemzet együtt emlékezett meg Zrínyire az ausztriai Monyorókerék (Eberau) településen. Az emléktáblát a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, Magyarország ausztriai nagykövetsége és a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövetsége állította.


Egy sor kulturális, tudományos rendezvényen emlékeztek meg idén Zrínyi Miklós és katonatársai hősi halálának 450. évfordulójára Magyarországon és Horvátországban egyaránt – mondta el Vesna Cvjetkovic, a Horvát Köztársaság ausztriai nagykövete. Elmesélte, hogy igen keveset tudtak eddig a monyorókeréki Erdődy-kastély Zrínyiekhez köthető múltjáról. Éppen ezért jutottak arra az elhatározásra, hogy Zrínyi Miklós éppen a kastélyban megkötött házassága emlékére emléktáblát emelnek a helyszínen. Mindezzel Zrínyi Miklós hőstette előtt tisztelegnek, aki innen ment Szigetvárra, és vált az ottani vár kapitányává, sőt „a nyugati civilizáció megmentőjévé” – fogalmazott a nagykövet.


DSC_8955_Copy


A Kultúra.hu-nak Verena Dunst burgenlandi tartományi tanácsos kifejtette: a közös történelem, a közös hősök nagyon fontosak a jelenben is, főként olyan korban, amelyben eltűnnek az országok közötti határok. Nagyon fontos, hogy a magyar, a horvát és a burgenlandi polgárok találkozzanak a hasonló rendezvényeken, és együtt emlékezzenek, ünnepeljenek. „Zrínyi Miklós itt töltött két éve ugyanis összeköti a három nemzetet. Én magam is meglepődtem, hogy Magyarországon és Horvátországban ilyen komolyan megemlékeztek Zrínyi Miklósról. A német nyelvterületen azonban kevésbé, a mai nap viszont éppen arra ad lehetőséget, hogy a szigetvári hősről mi magunk is többet megtudjunk” – mondta el a tartományi tanácsos.


DSC_8926_Copy


Sajnos eddig nem jelezte emléktábla Zrínyi Miklós itt töltött két évét – mondta el Elisabeth Mensdorff-Pouilly, a kastélyt most is birtokló Erdődy-család egy anyai ágú leszármazottja. Ő maga három évesen hagyta el a kastélyt, így nem hallott a vár Zrínyihez köthető történetéről, biztos azonban benne, hogy anyja, akitől a magyar nyelvet is „örökölte”, tudott róla. Elmesélte: az Erdődy-család ma is lakja a kastély egy melléképületét, az év felében tartózkodnak Burgenlandban. Véleménye szerint hajlandóak lennének megnyitni azt a nagyközönség előtt, amennyiben megfelelő funkciót találnak az elmondásuk alapján kissé elhanyagolt, de külső pompáját a mai napig megőrző kastélynak.

A magyar, horvát és német nyelvű tábla szövege szerint Zrínyi Miklós, Szigetvár hőse 1564. szeptember 21-én a monyorókeréki kastélyban vette el második feleségét, Rosenberg Évát.


Az avatóünnepségen részt vett továbbá Johann Weber monyorókeréki és Vass Péter szigetvári polgármester, Perényi János bécsi magyar nagykövet, Stanko Horvath, a Burgenlandi Horvát Kultúregyesület és Zsótér Írisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke.

DSC_8976_CopyTakács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma