hangf_spotify_banner_728x90

2016.05.22
Szíjjártó Anita

A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hetedik táblát május 21-én avatta Szörényi Levente és Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője a Fővárosi Művelődési Házban (FMH). Az avatón elhangzott: számos zenekar játszott itt, és a mai napig a ház falai között működik az Illés Klub, mely „nemcsak zenei klub volt, hanem kulturális misszió”.

IMG_6772


A Pamuttextilművek művelődési háza 1951-ben épült, 1961-ben aztán több hasonló intézmény összevonásával létrejött a Fővárosi Művelődési Ház. Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója elmondta: az FMH életében mindig fontosak voltak közösségek, a közösségi élmények, hiszen az egyén társaságban, közösségben tud kiteljesedni és ebben tudja megmutatni az erejét. Számos klub működik ma is a ház falai között: kiemelkedik az Illés Klub, de itt található a Budapest Hobby Klub, a Lágymányosi Bélyeggyűjtő Kör, mely több mint hatvan éve működik, vagy a több mint negyven éve létező Repülés Baráti Kör és a Magnós Klub is, mely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik születésnapját. Mindemellett a Muzsikás együttes is az FMH-ban tartja meg gyermektáncházait. „A művelődési ház igyekszik a régi hagyományokat követni és ezt a szellemiséget továbbadni, megmutatni az embereknek a múltat a jelenben és egy kicsit a jövő felé tekintve” – fejtette ki az igazgató.


IMG_6726


„Ha esett, ha fújt, itt szerdánként Illés Klub volt” – idézte fel Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője. „Nemcsak zenei klub volt ez, hanem kulturális misszió, hiszen a hazai kulturális élet akkori legendás képviselői, muzsikusok, értelmiségiek fordultak meg a házban” – tette hozzá Gittinger Tibor. Sőt – mesélte – még Cseh Tamás is játszott a klubban. Az Illés Kluboschok Baráti Köre 1992. december 22-én alakult, a körteremben rendezett Illés-karácsony után. „Ez volt egyébként az első akusztikus koncert Magyarországon” – emelte ki a klubvezető. Az Illés Klub a mai napig működik, és töretlen az érdeklődés iránta.


A Fővárosi Művelődési Ház emléktábláját Szörényi Levente és Gittinger Tibor közösen leplezte le.

 

IMG_6764_v2


Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. Cseh Tamás születésnapján, 2016. január 22-én újabb helyszínnel bővült a hazai könnyűzene legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Ezt követően, április 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E-Klubjának helyszínére, május 11-én pedig az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma