15_eves

2016.05.22
Szíjjártó Anita

A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hetedik táblát május 21-én avatta Szörényi Levente és Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője a Fővárosi Művelődési Házban (FMH). Az avatón elhangzott: számos zenekar játszott itt, és a mai napig a ház falai között működik az Illés Klub, mely „nemcsak zenei klub volt, hanem kulturális misszió”.

IMG_6772


A Pamuttextilművek művelődési háza 1951-ben épült, 1961-ben aztán több hasonló intézmény összevonásával létrejött a Fővárosi Művelődési Ház. Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója elmondta: az FMH életében mindig fontosak voltak közösségek, a közösségi élmények, hiszen az egyén társaságban, közösségben tud kiteljesedni és ebben tudja megmutatni az erejét. Számos klub működik ma is a ház falai között: kiemelkedik az Illés Klub, de itt található a Budapest Hobby Klub, a Lágymányosi Bélyeggyűjtő Kör, mely több mint hatvan éve működik, vagy a több mint negyven éve létező Repülés Baráti Kör és a Magnós Klub is, mely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik születésnapját. Mindemellett a Muzsikás együttes is az FMH-ban tartja meg gyermektáncházait. „A művelődési ház igyekszik a régi hagyományokat követni és ezt a szellemiséget továbbadni, megmutatni az embereknek a múltat a jelenben és egy kicsit a jövő felé tekintve” – fejtette ki az igazgató.


IMG_6726


„Ha esett, ha fújt, itt szerdánként Illés Klub volt” – idézte fel Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője. „Nemcsak zenei klub volt ez, hanem kulturális misszió, hiszen a hazai kulturális élet akkori legendás képviselői, muzsikusok, értelmiségiek fordultak meg a házban” – tette hozzá Gittinger Tibor. Sőt – mesélte – még Cseh Tamás is játszott a klubban. Az Illés Kluboschok Baráti Köre 1992. december 22-én alakult, a körteremben rendezett Illés-karácsony után. „Ez volt egyébként az első akusztikus koncert Magyarországon” – emelte ki a klubvezető. Az Illés Klub a mai napig működik, és töretlen az érdeklődés iránta.


A Fővárosi Művelődési Ház emléktábláját Szörényi Levente és Gittinger Tibor közösen leplezte le.

 

IMG_6764_v2


Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. Cseh Tamás születésnapján, 2016. január 22-én újabb helyszínnel bővült a hazai könnyűzene legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Ezt követően, április 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E-Klubjának helyszínére, május 11-én pedig az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma