NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.11.06

Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás A Gulag virágai címmel a Nemzeti Színházban. A darab sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: „az a célunk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén vagy után hurcoltak el Magyarországról”.

DSC_5646_Copy


A Gulag virágai című zenés produkciót Vidnyánszky Attila rendezésében a Gulág-emlékév keretében mutatják be november 12-én. A Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból, történeteiből Hobo által írt zenés monodráma november 4-ei budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence elmondta: az elhurcolt emberek áldozata olyan mértékű volt, hogy 70 évvel később is kötelessége a nemzetnek, hogy rájuk emlékezzen. Kiemelte: a Gulag-emlékév keretében több mint 250 településen tartanak rendezvényeket. Mint mondta: igyekeznek minél többféle módon emlékezni és a fiatalok felé is üzenetet közvetíteni. A Gulag virágai-bemutató jól illeszkedik az emlékév sorozatába: azok számára, akiknek a zene nyelve, Hobo személyisége vagy a Nemzeti Színház szakrális helyszíne fontos, közelebbivé válhat a Gulág-emlékév.

 

DSC_5675_Copy


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: 15 éve dolgozik együtt Hobóval és már 12 produkciót hoztak létre közösen. Kiemelte, hogy micsoda missziót hajt végre évtizedek óta Hobo, aki az elmúlt hetekben is 18 előadásos turnén volt Hargitától Partiumig, játszotta a Halj meg és nagy leszel című produkciót, József Attila- és Ady-estjét. Évente 130-170 előadást játszik ilyen formában – emelte ki. A most készülő darabról Vidnyánszky Attila elmondta: a Gulág-előadás ötlete már Debrecenben megszületett, így hosszú előkészítő folyamaton vannak túl. Kiemelte: Kárpátalján januárban többször is előadják a darabot. Ennek az előadásnak is hosszú élete lesz, sok helyen látható majd szerte az országban és a külhoni területeken is.

 

DSC_5688_Copy


Földes László Hobo előadóművész elmondta, hogy mindig is foglalkoztatta a téma, de az 1990-es években Viszockij megrázó dalain keresztül került még közelebb hozzá. Emellett 1965-ben olvasta Alexandr Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét, amely a Gulagról szól, az 1970-es években pedig A Gulag szigetcsoport című könyvet, mely szintén nagy hatással volt rá. Azóta, 40 éve, állandóan foglalkozik a témával. Miután mindent elolvasott a Gulagról, elhatározta, hogy elmegy oda. Felidézte, hogy az előadás dramaturgjával, Kozma Andrással utazott el Permbe, a 36-os tábor romjaihoz, és ott döntötte el, hogy színdarabot ír a témáról. Mint fogalmazott: a látottak-hallottak tanulsága számára az volt, hogy a művészet az ilyen borzalmas körülmények között is megszületik, ezért lett A Gulag virágai az előadás címe. Úgy gondolta, nem a borzalmakról, a reménytelenségről ír, hanem inkább arról, hogy ilyen körülmények között is milyen barátságok, művészeti alkotások, versek, dalok születnek. „Néha egy korty is elég, hogy megismerjük, milyen a tenger” – idézte, hozzátéve: ez a gondolat adta a bátorságot ahhoz, hogy amit ott látott, azt továbbadja.

 

DSC_5670_Copy


Földes László Hobo felidézte: abban a szobában is járt, ahol Vaszil Sztusz ukrán költő dolgozott egy présgépen. Ott hallotta a történetet, miszerint a felesége évente két napra meglátogathatta a költőt, Sztusz pedig a találkozásra készülve tűhegyes ceruzával, apró betűkkel leírta a verseit, összehajtogatva egy nejlonzacskóba tette és lenyelte. A Találkozások Házában természetes módon előkerült a kézirat, megtisztították, és a felesége is lenyelte, nehogy az ellenőrzésnél észrevegyék és így kivihesse a verseket. A versek kijutottak, megmaradtak. Ez a történet annyira megrázott, hogy akkor döntöttem el, hogy írok a témáról – mondta.

 

DSC_5640_Copy


A Kaszás Attila Teremben látható előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub. A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulágra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át. Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre.Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma