Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.11.06

Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás A Gulag virágai címmel a Nemzeti Színházban. A darab sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: „az a célunk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén vagy után hurcoltak el Magyarországról”.

DSC_5646_Copy


A Gulag virágai című zenés produkciót Vidnyánszky Attila rendezésében a Gulág-emlékév keretében mutatják be november 12-én. A Gulágra hurcoltak verseiből, novelláiból, történeteiből Hobo által írt zenés monodráma november 4-ei budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence elmondta: az elhurcolt emberek áldozata olyan mértékű volt, hogy 70 évvel később is kötelessége a nemzetnek, hogy rájuk emlékezzen. Kiemelte: a Gulag-emlékév keretében több mint 250 településen tartanak rendezvényeket. Mint mondta: igyekeznek minél többféle módon emlékezni és a fiatalok felé is üzenetet közvetíteni. A Gulag virágai-bemutató jól illeszkedik az emlékév sorozatába: azok számára, akiknek a zene nyelve, Hobo személyisége vagy a Nemzeti Színház szakrális helyszíne fontos, közelebbivé válhat a Gulág-emlékév.

 

DSC_5675_Copy


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója elmondta: 15 éve dolgozik együtt Hobóval és már 12 produkciót hoztak létre közösen. Kiemelte, hogy micsoda missziót hajt végre évtizedek óta Hobo, aki az elmúlt hetekben is 18 előadásos turnén volt Hargitától Partiumig, játszotta a Halj meg és nagy leszel című produkciót, József Attila- és Ady-estjét. Évente 130-170 előadást játszik ilyen formában – emelte ki. A most készülő darabról Vidnyánszky Attila elmondta: a Gulág-előadás ötlete már Debrecenben megszületett, így hosszú előkészítő folyamaton vannak túl. Kiemelte: Kárpátalján januárban többször is előadják a darabot. Ennek az előadásnak is hosszú élete lesz, sok helyen látható majd szerte az országban és a külhoni területeken is.

 

DSC_5688_Copy


Földes László Hobo előadóművész elmondta, hogy mindig is foglalkoztatta a téma, de az 1990-es években Viszockij megrázó dalain keresztül került még közelebb hozzá. Emellett 1965-ben olvasta Alexandr Szolzsenyicin Ivan Gyenyiszovics egy napja című regényét, amely a Gulagról szól, az 1970-es években pedig A Gulag szigetcsoport című könyvet, mely szintén nagy hatással volt rá. Azóta, 40 éve, állandóan foglalkozik a témával. Miután mindent elolvasott a Gulagról, elhatározta, hogy elmegy oda. Felidézte, hogy az előadás dramaturgjával, Kozma Andrással utazott el Permbe, a 36-os tábor romjaihoz, és ott döntötte el, hogy színdarabot ír a témáról. Mint fogalmazott: a látottak-hallottak tanulsága számára az volt, hogy a művészet az ilyen borzalmas körülmények között is megszületik, ezért lett A Gulag virágai az előadás címe. Úgy gondolta, nem a borzalmakról, a reménytelenségről ír, hanem inkább arról, hogy ilyen körülmények között is milyen barátságok, művészeti alkotások, versek, dalok születnek. „Néha egy korty is elég, hogy megismerjük, milyen a tenger” – idézte, hozzátéve: ez a gondolat adta a bátorságot ahhoz, hogy amit ott látott, azt továbbadja.

 

DSC_5670_Copy


Földes László Hobo felidézte: abban a szobában is járt, ahol Vaszil Sztusz ukrán költő dolgozott egy présgépen. Ott hallotta a történetet, miszerint a felesége évente két napra meglátogathatta a költőt, Sztusz pedig a találkozásra készülve tűhegyes ceruzával, apró betűkkel leírta a verseit, összehajtogatva egy nejlonzacskóba tette és lenyelte. A Találkozások Házában természetes módon előkerült a kézirat, megtisztították, és a felesége is lenyelte, nehogy az ellenőrzésnél észrevegyék és így kivihesse a verseket. A versek kijutottak, megmaradtak. Ez a történet annyira megrázott, hogy akkor döntöttem el, hogy írok a témáról – mondta.

 

DSC_5640_Copy


A Kaszás Attila Teremben látható előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Olekszandr Bilozub. A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulágra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át. Az 1960-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre.Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma