Debut_Dij_2019

2016.08.15
Szíjjártó Anita

Mindenre felkészültem. Óriási tömegre, hosszú sorokra, többórás várakozásra. Rihanna ezt az emléket hagyta bennem úgy, hogy a koncertjét nem is láttam. Ugyanis nem mentem ki. Még ingyen sem. A híreket hallva, olvasva pedig azt hiszem, ez volt életem egyik legjobb döntése. A másik az, hogy pénteken, augusztus 12-én viszont kilátogattam a Szigetre. Hogy miért? Arról egy kicsit később.

IMG_5845


A legrosszabbra számítottam tehát a beengedésnél, ehelyett azt kaptam, amit egyáltalán nem reméltem. A szakmai jegyeim átvétele és az első lépésem a K-hídon között nem telt el 10 perc. A Rihannára igyekező embersokaság és az akörüli bonyodalom nagyon megijeszthette a szervezőket, mert a másnapi beléptetés olyan simán ment, mint kés a vajban.

A K-hídon pillanatok alatt átjutottam, a karszalag- és a csomagvizsgálat is rendkívül gyorsan lezajlott, így akadályok nélkül roboghattam a Sziget belseje felé.


„Itthon vagyok.”


Ez a gondolat futott át az agyamon, ahogy indultam az A38 sátorhoz. Kicsit patetikus, én is belátom, de hát ha ez az igazság? Egy percig sem jutott eszembe, hogy itt bármi baj érhet, pedig százféle nemzet tagjai jöttek velem szemben, haladtak el mellettem, mégis mindenki olyan volt, mint az ezeréves ismerősök. Nem is csoda, hiszen egy valami mindannyiunkban közös: Szitizenek vagyunk, és szeretünk is azok lenni.


IMG_6065
Jain


Az A38 sátor volt az első állomásom, fotós kollégámat kísértem, fogalmam sem volt, mi lesz épp a menü. A színpadon Jain (F) játszott, aki addig ismeretlen előadó volt számomra, most azonban bátran kijelenthetem: jól muzsikál a kis hölgy – igen, az, ugyanis még csak 24 (!) éves –, érdemes odafigyelni rá. Háromnegyed öt volt, gondoltam, senki nem lesz. Nem veszek lottót… A sátorban igen szép számú közönség gyűlt össze, olyanok, akik tényleg az énekesnőre voltak kíváncsiak, és nem csak a napfény elől húzódtak be az egyébként sokszor nagyon fülledt piros-fehér cirkuszi építménybe.

Fiatalkora ellenére jól odatette magát Jain, akinek még csak egy albuma jelent meg Zanaka címmel 2015-ben. (A cím egyébként gyereket jelent Madagaszkár nemzeti nyelvén.) Táncolt, énekelt, felrázta a közönséget, kommunikált velük, egy percre sem hagyta, hogy leüljön a buli. Sőt: olyat is tett, ami aztán tényleg nem szokványos a női előadóknál. Szerzett egy óriási buborékot, és szépen helyet foglalt benne, majd a közönségbe gurult, és valami crowd surfingfélét követett el – és közben énekelt. A körítésen túl persze a zenéje is rendben volt, popdalokat játszik ugyan, de hangja különlegessé teszi valamennyit. Már a koncert alatt megfogadtam: ha jön még Magyarországra, már nem csak betévedni fogok a koncertjére.


IMG_6191
John Newman


Ahogy ezt John Newmannel is tettem. Mármint a nem betévedést. A fiatal énekes tavaly a VOLT-on lépett fel, elmentem a koncertjére, és mi tagadás, eléggé lehúztam a produkcióját. Nem vonom vissza az akkori kritikát, az a performansz valóban felejthető volt, a mostani viszont korántsem. Nagyon gyorsan megjegyzem: nem vagyok elfogult a betegsége miatt. A 26 éves (!) Johnnak ugyanis agydaganata van. Másodszor is. Azt hitték, meggyógyult, de kiújult. Az aggódó rajongókkal korábban egyébként közösségi oldalán közölte, hogy nyugodjanak meg, egy koncertet sem mond le. Így is lett, fellépett a Szigeten, és megtette a lehetetlent. Olyan energiával, hanggal, lelkesedéssel énekelt, táncolt, mintha ezzel akarna harcolni AZ ellen. Nem pihent, nem kímélte magát, egyáltalán nem látszott rajta, mivel küzd, csak énekelt. A korábbi, zenei stílusára vonatkozó megjegyzéseimet továbbra is fenntartom, de azt nem lehet mondani, hogy lapos volt a koncertje. Most nem. És még arra is gondolt, hogy a nemrég elhunyt Dan Panaitescuról (a Sziget nemzetközi booking menedzsere, aki a világsztárokat hozta el nekünk a fesztiválra) megemlékezzen egy dal erejéig. A fiatal énekes tette, amit kellett és látszólag élvezett is: énekelt. Szívből.

BTW! A „megállíthatatlan” John egyébként a jövő évet a gyógyulásnak szánja, komoly beavatkozások várnak rá, így színpadon sem láthatjuk egy ideig. Nem baj, John, csak gyógyulj meg! – üzenem neki innen, a messzi távolból.

 

IMG_6478
Dan Smith (Bastille)


A nap csúcspontja ez után következett. Amit a legjobb vártam ugyanis, az a Bastille koncertje volt. Az Egyesült Királyságból érkező zenekar harmadszor járt Magyarországon, mindhárom fellépésükön ott voltam – ezt nevezik rajongónak? –, de egyáltalán nem lehet megunni őket. Amellett, hogy profi zenészek, energikusak és viszonozzák a közönség szeretetét. Lehet mondani rájuk, hogy persze, még fiatalok, nem fásultak bele az ezer meg egy koncertbe, de nem erről van szó. Ők azok, akik még velem is el tudják hitetni: mi vagyunk a világ legjobb közönsége, nincs hozzánk fogható, csak nekünk játszanak, az új albumukról csak mi hallhatjuk az új dalokat, és a kedvünkért még pár magyar szót is megtanultak (habár a fesztiválozók 90 százalékának az a pár „Sziasztok!” és „Köszi!” nem jelentett semmit). De mégis, mi, magyarok vagyunk otthon, nekünk igenis jól esett, hogy erre (is) figyeltek, ha közhelynek is számít. Én meg sem lepődtem, hogy Dan magyarul köszöntött minket, azon viszont igen, amikor – némi bocsánatkérés után, hogy bizony nem beszéli a nyelvünket – magyarul azt mondta: „Sajnos nagyon rossz a magyarom.” Azt hiszem, Dan kimaxolta a cukiságfaktort.

No, de természetesen nem (csak) ezért volt jó a koncert. Hanem mert beleadtak apait-anyait, Dan kifogástalanul hozta azt a szerepet, amelyet egy énekes-frontembertől elvárunk: énekelt, dobon, billentyűkön játszott, ugrált, tombolt, kommunikált, és még a közönség – na, jó, a közönség és a kordon – közé is bemerészkedett, és felmászott a Nagyszínpaddal szemben lévő hangosítótoronyra. Ami már hagyomány. Már mikor felvette pulóverét, tudtam, mire készül, mégsem éreztem azt, amit ilyenkor általában szoktam: „jaj, már megint ugyanaz, ami tavaly volt”. Nem. Jól állt neki, megint. És a közönségnek is, hogy mennyire élvezte a performanszot – leszámítva a biztonságiakat, akik azt sem tudták, melyik irányból óvják a vakmerő zenészt. A koncert során elhangzottak az ismert és szeretett számok, a közönség persze üvöltötte, de – mint ahogyan Dan be is jelentette az elején – az új, hamarosan megjelenő albumról is mutattak szerzeményeket. Az új korong egyébként a Wild World címet fogja viselni és szeptemberben lát napvilágot. Kilenc számot már ismerhetünk róla, kettő hivatalosan is kijött, a többit koncertek alkalmával hallhatta a közönség. Figyeltem az éneklő tömeget, és volt olyan, aki mind a kilencnek tudta fejből a szövegét. Ezt nevezem én fanatizmusnak. Az új lemez egyébként nemcsak zeneileg, de mondanivalóját tekintve is jó kis anyag lesz.


IMG_6398


A Bastille-koncertet vártam tehát a legjobban, és nem csalódtam. Jó kezdése volt ez a Szigetnek, csak maradjon is így!Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma