NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.07.31

A Minimyst zenekar az NKA Hangfoglaló Program 2017/2018-as Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja. A dalorientált, elektronikus hatású popzenét játszó együttes jelenleg két lemezen is dolgozik, amelyekkel szándékosan szembemennek a hazai trendekkel. Az indulásról, a Hangfoglaló Programmal való kapcsolatukról és további terveikről Benedetti Péter basszusgitárost kérdeztük.

Minimyst_2018
Fotó: sinco


Hogyan indult a zenekar?

A Minimyst eredetileg one man projectnek indult, Isti (Mészáros István dalszerző, énekes – a szerk.) otthoni körülmények között készítette az alapokat, csak az énekfelvételeket és a keverést rögzítette stúdióban, ez azonban ebben a műfajban nem igazán számít rendhagyónak. Miután megjelent a Loyal EP, és a Birdhouse című számot elkezdte játszani a Petőfi Rádió, Isti szerette volna színpadra állítani a produkciót és elkezdett tagokat toborozni. Ekkortól beszélhetünk zenekarról. Az első koncertet 2014 tavaszán tartottuk Jónás Vera és Hodosi Enikő (Manoya) vendégszereplésével. Az elmúlt években persze, többször is változott a felállásunk, pedig nem ideális újra és újra alkalmazkodni, összeszokni, viszont meg kell értenünk, hogy a fejlődés érdekében mindenkinek meg kell hoznia bizonyos döntéseket. Ha nem megy jól a közös munka, vagy nem tudunk haladni valamelyik tag egyéb elfoglaltságai miatt, váltani kell. A prioritás nagyon fontos egy zenekar működtetéséhez, ebből a szempontból szerintem ugyanolyan, mint egy vállalkozás, vagy épp egy család. Például volt nálunk olyan billentyűs, akit pont akkor hívtak a Kiscsillagba, amikor már megtanulta a koncertprogramunkat. Mivel a zenélésből él, nem volt kérdés, hogy melyik zenekart választja. Viszont szerencsénkre mindig van valaki, aki csatlakozik és inspirálja a zenekart. Jó példa erre az új dobosunk, aki még a ColorStar mellett is vállalta, hogy jön.


minimyst_2
Fotó: sinco


Mi volt az első nagyobb siker?

Büszkék vagyunk rá, hogy a Recorder 2014-ben az év legjobbjai közé válogatta a zenekar első EP-jét, majd egy évvel később a Phenomenon tette ugyanezt a Hard Water című második lemezünkkel. Az eddigi legnépszerűbb dalunk a Birdhouse, amely az első Magyar Klipszemlén az elődöntőig jutott, és amelynek rádiós szereplése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy több kiadó is felfigyelt az együttesre. Az első lemezt végül a Launching Gagarin adta ki.


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram egyértelműen a legnagyobb lehetőség egy még nem befutott zenekar számára, mind a támogatás mértéke, mind a mögötte álló infrastruktúra miatt. Ráadásul olyan szakmai zsűri látja a produkciókat, ami már önmagában lehetőségekhez juttathatja a meghallgatásra behívott zenekarokat, ezért mindenképp részt szerettünk volna venni a pályázaton.


Milyen zenei irányvonalat képvisel a zenekar, mit jelent a „down-pop” kifejezés?

A zenénk nyugodtabb, lassabb tempójú, ha úgy tetszik „szofisztikáltabb” popzene, amelynek Isti a „down-pop” fantázianevet adta. A számaink dalorientáltak, elektronikus hatásúak. A koncertjeinket elsősorban fiatalok látogatják, akik szeretnek elveszni a zenében.


minimyst_koncert
Minimyst-koncert
Fotó: Totisz Tamás/©Fototisz


Min dolgoztok most?

Rendhagyó módon két lemezen is dolgozunk párhuzamosan. Isti teljesen elektronikus alapú magyar nyelvű anyagot készít egy jelenleg Los Angelesben élő producer barátjával, AMB-vel (Deák Ambrus.) A másik lemez ennek a tökéletes ellentéte: csak akusztikus hangszereket felhasználó, néhol karcosabb angol nyelvű zenét rögzítettünk. Mindkettő elég kísérletezős anyag, próbáltuk feszegetni a határainkat, tudatosan nem akartunk megfelelni az aktuális hazai trendeknek. Ezen kívül klipeket forgatunk, a felvételekhez hasonlóan ezeknek a készítése is párhuzamosan zajlik. A magyar nyelvű anyaghoz egy film noir hangulatú, az angolhoz pedig két animációs klip fog készülni.


Terveztek indulni a Hangfoglaló Program előzenekari vagy nemzetközi pályázatain?

Ez a kérdés még az év elején szóba került a zenekar tagjai között, tudjuk, milyen lehetőségeink vannak. Szeretnénk minél több klipet készíteni az új felvételekhez, ezért azt tervezzük, hogy ősszel ismét pályázunk majd.


minimyst_koncert2
Minimyst-koncert


Kinek ajánlod az Induló Előadói Alprogramot vagy a megyei tehetségkutatókat?

Minden induló produkciónak őszintén ajánlom a Hangfoglaló Programot. Szándékosan nem a kezdő kifejezést használom, mert úgy gondolom, hogy ez a támogatás olyanoknak való, akik már valamennyire rutinosan tudnak élni a program által kínált lehetőségekkel. A teljesen kezdő zenekaroknak inkább a megyei tehetségkutatókat ajánlanám, amelyek szintén nagyon jó megméretések, és rutinszerzésre is kiválóak.


Liska Enikó
Fotók: Minimyst

Zoltan_Aron_Liliom

2018.12.14

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött. Ő az Ózban a Bádogember, A Pál utcai fiúkban Barabás, a Háború és békében Dolohov hadnagy, Molnár Ferenc Liliom című drámájában Hugó. Nemrég Junior Prima díjat kapott. Interjú Zoltán Áronnal.

romanimo_lakatos_monika

2018.12.14

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett. Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

lazar_kati1

2018.12.14

70. születésnapját ünnepli december 14-én Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és rendező, kiváló művész. Pályáját a legendássá vált 25. Színházban kezdte, ezt követően az ország nagy színházainak legtöbbjében játszott, társulati tag volt. 1998 óta szabadúszó. Számos filmben nyújtott emlékezetes alakítást, legutóbb a Kincsem című játékfilmben láthattuk.

A 100 éve született Alekszandr Szolzsenyicin prófétai erejű írásai a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le. Andrej Kovalcsuk egészalakos bronzszobrát a Nobel-díjas orosz íróról elnevezett moszkvai utcában avatták fel.

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére. A koncerteken a szimfonikusok mellett közreműködik az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus, valamint Sarah Kuffner szoprán, Anna Werle mezzoszoprán, Daniel Pataky tenor és Sebastian Pilgrim basszus.

Az Armel Opera Festival elsősorban operaritkaságokat és kortárs műveket mutat be. Az elmúlt 11 évben a világ minden részéről több mint 55 operát állított színpadra Budapesten és Bécsben. Különlegessége, hogy az évente öt új produkciót bemutató fesztivál nemzetközi előadói versennyel párosul, a művészi teljesítményeket nemzetközi zsűri értékeli.

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az együttes repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig terjed, kiemelt figyelmet szentelve az oratórikus műfajoknak.

A történet öt gyerekkori barátról szól, akiket 20 év kihagyás után újra összehoz életük legőrültebb és legkockázatosabb kalandja: a pesti balhé. A legsikeresebb tévésorozatokat jegyző Lóth Balázs első mozifilmjének forgatókönyvét az HBO forgatókönyvíró verseny fődíjasával, Kis-Szabó Márkkal és Inotay Ákossal közösen jegyzi. A vígjátékot 327 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért felépült a világon páratlan kulturális komplexum, a berlini Múzeumsziget új, David Chipperfield brit sztárépítész tervezte fogadóépülete, a James Simon Galéria. A nagyközönség 2019 júliusától veheti birtokba a 4600 négyzetméteres galériát. A James Simon (1851-1932) berlini mecénás nevét viselő épület fogja kezelni a világörökségi listán szereplő múzeumkomplexum öt intézményébe, a világhírű Pergamon Múzeumba, az Altes és a Neues Museumba, az Alte Nationalgalerie-ba és a Bode Múzeumba özönlő tömeget, évi 2-3 millió embert. A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége.

A tavaly elhunyt francia üzletember és műgyűjtő legendás könyvtárának 130 darabja között 15. századi kéziratok is szerepelnek. A könyvek többsége irodalmi mű, de mitológiai, botanikai és politikai tárgyú kötetek is találhatók a könyvtárban.

Bergé Yves Saint-Laurent társa, menedzsere és bizalmi embere volt. Együtt alapították 1961-ben a legendás divatházat, mely a dizájner nevét viseli.

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Pro_Urbe

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

Bach-művek, spirituálék és karácsonyi dalok is megszólalnak a Magyar Rádió Gyermekkórusának koncertjén pénteken a Müpában. A Gyermekkórus együttesei – a Picurkák, a Palánták és a Nagy korus – mellett fellép a Magyar Rádió Énekkara és a Szimfonikus Zenekar kis együttese is.

„Most már túl vagyok a veszélyen” – így sóhajtott fel a kilences sorszámú szimfóniák elhíresült végzetességét babonásan átérző Gustav Mahler a maga IX. szimfóniájának befejezése után, a mű születését azonban csak alig egy évvel élte túl. A nagyszabású – Molnár Antal zenetudós szerint – végső üzenete: Ember, légy jó! Ezt a művet is hallhatjuk Mozart Három német tánca és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett a Concerto Budapest előadásában december 16-án a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma