GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.07.31

A Minimyst zenekar az NKA Hangfoglaló Program 2017/2018-as Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja. A dalorientált, elektronikus hatású popzenét játszó együttes jelenleg két lemezen is dolgozik, amelyekkel szándékosan szembemennek a hazai trendekkel. Az indulásról, a Hangfoglaló Programmal való kapcsolatukról és további terveikről Benedetti Péter basszusgitárost kérdeztük.

Minimyst_2018
Fotó: sinco


Hogyan indult a zenekar?

A Minimyst eredetileg one man projectnek indult, Isti (Mészáros István dalszerző, énekes – a szerk.) otthoni körülmények között készítette az alapokat, csak az énekfelvételeket és a keverést rögzítette stúdióban, ez azonban ebben a műfajban nem igazán számít rendhagyónak. Miután megjelent a Loyal EP, és a Birdhouse című számot elkezdte játszani a Petőfi Rádió, Isti szerette volna színpadra állítani a produkciót és elkezdett tagokat toborozni. Ekkortól beszélhetünk zenekarról. Az első koncertet 2014 tavaszán tartottuk Jónás Vera és Hodosi Enikő (Manoya) vendégszereplésével. Az elmúlt években persze, többször is változott a felállásunk, pedig nem ideális újra és újra alkalmazkodni, összeszokni, viszont meg kell értenünk, hogy a fejlődés érdekében mindenkinek meg kell hoznia bizonyos döntéseket. Ha nem megy jól a közös munka, vagy nem tudunk haladni valamelyik tag egyéb elfoglaltságai miatt, váltani kell. A prioritás nagyon fontos egy zenekar működtetéséhez, ebből a szempontból szerintem ugyanolyan, mint egy vállalkozás, vagy épp egy család. Például volt nálunk olyan billentyűs, akit pont akkor hívtak a Kiscsillagba, amikor már megtanulta a koncertprogramunkat. Mivel a zenélésből él, nem volt kérdés, hogy melyik zenekart választja. Viszont szerencsénkre mindig van valaki, aki csatlakozik és inspirálja a zenekart. Jó példa erre az új dobosunk, aki még a ColorStar mellett is vállalta, hogy jön.


minimyst_2
Fotó: sinco


Mi volt az első nagyobb siker?

Büszkék vagyunk rá, hogy a Recorder 2014-ben az év legjobbjai közé válogatta a zenekar első EP-jét, majd egy évvel később a Phenomenon tette ugyanezt a Hard Water című második lemezünkkel. Az eddigi legnépszerűbb dalunk a Birdhouse, amely az első Magyar Klipszemlén az elődöntőig jutott, és amelynek rádiós szereplése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy több kiadó is felfigyelt az együttesre. Az első lemezt végül a Launching Gagarin adta ki.


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram egyértelműen a legnagyobb lehetőség egy még nem befutott zenekar számára, mind a támogatás mértéke, mind a mögötte álló infrastruktúra miatt. Ráadásul olyan szakmai zsűri látja a produkciókat, ami már önmagában lehetőségekhez juttathatja a meghallgatásra behívott zenekarokat, ezért mindenképp részt szerettünk volna venni a pályázaton.


Milyen zenei irányvonalat képvisel a zenekar, mit jelent a „down-pop” kifejezés?

A zenénk nyugodtabb, lassabb tempójú, ha úgy tetszik „szofisztikáltabb” popzene, amelynek Isti a „down-pop” fantázianevet adta. A számaink dalorientáltak, elektronikus hatásúak. A koncertjeinket elsősorban fiatalok látogatják, akik szeretnek elveszni a zenében.


minimyst_koncert
Minimyst-koncert
Fotó: Totisz Tamás/©Fototisz


Min dolgoztok most?

Rendhagyó módon két lemezen is dolgozunk párhuzamosan. Isti teljesen elektronikus alapú magyar nyelvű anyagot készít egy jelenleg Los Angelesben élő producer barátjával, AMB-vel (Deák Ambrus.) A másik lemez ennek a tökéletes ellentéte: csak akusztikus hangszereket felhasználó, néhol karcosabb angol nyelvű zenét rögzítettünk. Mindkettő elég kísérletezős anyag, próbáltuk feszegetni a határainkat, tudatosan nem akartunk megfelelni az aktuális hazai trendeknek. Ezen kívül klipeket forgatunk, a felvételekhez hasonlóan ezeknek a készítése is párhuzamosan zajlik. A magyar nyelvű anyaghoz egy film noir hangulatú, az angolhoz pedig két animációs klip fog készülni.


Terveztek indulni a Hangfoglaló Program előzenekari vagy nemzetközi pályázatain?

Ez a kérdés még az év elején szóba került a zenekar tagjai között, tudjuk, milyen lehetőségeink vannak. Szeretnénk minél több klipet készíteni az új felvételekhez, ezért azt tervezzük, hogy ősszel ismét pályázunk majd.


minimyst_koncert2
Minimyst-koncert


Kinek ajánlod az Induló Előadói Alprogramot vagy a megyei tehetségkutatókat?

Minden induló produkciónak őszintén ajánlom a Hangfoglaló Programot. Szándékosan nem a kezdő kifejezést használom, mert úgy gondolom, hogy ez a támogatás olyanoknak való, akik már valamennyire rutinosan tudnak élni a program által kínált lehetőségekkel. A teljesen kezdő zenekaroknak inkább a megyei tehetségkutatókat ajánlanám, amelyek szintén nagyon jó megméretések, és rutinszerzésre is kiválóak.


Liska Enikó
Fotók: Minimyst

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma