MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.07.31

A Minimyst zenekar az NKA Hangfoglaló Program 2017/2018-as Induló Előadói Alprogramjának egyik támogatottja. A dalorientált, elektronikus hatású popzenét játszó együttes jelenleg két lemezen is dolgozik, amelyekkel szándékosan szembemennek a hazai trendekkel. Az indulásról, a Hangfoglaló Programmal való kapcsolatukról és további terveikről Benedetti Péter basszusgitárost kérdeztük.

Minimyst_2018
Fotó: sinco


Hogyan indult a zenekar?

A Minimyst eredetileg one man projectnek indult, Isti (Mészáros István dalszerző, énekes – a szerk.) otthoni körülmények között készítette az alapokat, csak az énekfelvételeket és a keverést rögzítette stúdióban, ez azonban ebben a műfajban nem igazán számít rendhagyónak. Miután megjelent a Loyal EP, és a Birdhouse című számot elkezdte játszani a Petőfi Rádió, Isti szerette volna színpadra állítani a produkciót és elkezdett tagokat toborozni. Ekkortól beszélhetünk zenekarról. Az első koncertet 2014 tavaszán tartottuk Jónás Vera és Hodosi Enikő (Manoya) vendégszereplésével. Az elmúlt években persze, többször is változott a felállásunk, pedig nem ideális újra és újra alkalmazkodni, összeszokni, viszont meg kell értenünk, hogy a fejlődés érdekében mindenkinek meg kell hoznia bizonyos döntéseket. Ha nem megy jól a közös munka, vagy nem tudunk haladni valamelyik tag egyéb elfoglaltságai miatt, váltani kell. A prioritás nagyon fontos egy zenekar működtetéséhez, ebből a szempontból szerintem ugyanolyan, mint egy vállalkozás, vagy épp egy család. Például volt nálunk olyan billentyűs, akit pont akkor hívtak a Kiscsillagba, amikor már megtanulta a koncertprogramunkat. Mivel a zenélésből él, nem volt kérdés, hogy melyik zenekart választja. Viszont szerencsénkre mindig van valaki, aki csatlakozik és inspirálja a zenekart. Jó példa erre az új dobosunk, aki még a ColorStar mellett is vállalta, hogy jön.


minimyst_2
Fotó: sinco


Mi volt az első nagyobb siker?

Büszkék vagyunk rá, hogy a Recorder 2014-ben az év legjobbjai közé válogatta a zenekar első EP-jét, majd egy évvel később a Phenomenon tette ugyanezt a Hard Water című második lemezünkkel. Az eddigi legnépszerűbb dalunk a Birdhouse, amely az első Magyar Klipszemlén az elődöntőig jutott, és amelynek rádiós szereplése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy több kiadó is felfigyelt az együttesre. Az első lemezt végül a Launching Gagarin adta ki.


Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram egyértelműen a legnagyobb lehetőség egy még nem befutott zenekar számára, mind a támogatás mértéke, mind a mögötte álló infrastruktúra miatt. Ráadásul olyan szakmai zsűri látja a produkciókat, ami már önmagában lehetőségekhez juttathatja a meghallgatásra behívott zenekarokat, ezért mindenképp részt szerettünk volna venni a pályázaton.


Milyen zenei irányvonalat képvisel a zenekar, mit jelent a „down-pop” kifejezés?

A zenénk nyugodtabb, lassabb tempójú, ha úgy tetszik „szofisztikáltabb” popzene, amelynek Isti a „down-pop” fantázianevet adta. A számaink dalorientáltak, elektronikus hatásúak. A koncertjeinket elsősorban fiatalok látogatják, akik szeretnek elveszni a zenében.


minimyst_koncert
Minimyst-koncert
Fotó: Totisz Tamás/©Fototisz


Min dolgoztok most?

Rendhagyó módon két lemezen is dolgozunk párhuzamosan. Isti teljesen elektronikus alapú magyar nyelvű anyagot készít egy jelenleg Los Angelesben élő producer barátjával, AMB-vel (Deák Ambrus.) A másik lemez ennek a tökéletes ellentéte: csak akusztikus hangszereket felhasználó, néhol karcosabb angol nyelvű zenét rögzítettünk. Mindkettő elég kísérletezős anyag, próbáltuk feszegetni a határainkat, tudatosan nem akartunk megfelelni az aktuális hazai trendeknek. Ezen kívül klipeket forgatunk, a felvételekhez hasonlóan ezeknek a készítése is párhuzamosan zajlik. A magyar nyelvű anyaghoz egy film noir hangulatú, az angolhoz pedig két animációs klip fog készülni.


Terveztek indulni a Hangfoglaló Program előzenekari vagy nemzetközi pályázatain?

Ez a kérdés még az év elején szóba került a zenekar tagjai között, tudjuk, milyen lehetőségeink vannak. Szeretnénk minél több klipet készíteni az új felvételekhez, ezért azt tervezzük, hogy ősszel ismét pályázunk majd.


minimyst_koncert2
Minimyst-koncert


Kinek ajánlod az Induló Előadói Alprogramot vagy a megyei tehetségkutatókat?

Minden induló produkciónak őszintén ajánlom a Hangfoglaló Programot. Szándékosan nem a kezdő kifejezést használom, mert úgy gondolom, hogy ez a támogatás olyanoknak való, akik már valamennyire rutinosan tudnak élni a program által kínált lehetőségekkel. A teljesen kezdő zenekaroknak inkább a megyei tehetségkutatókat ajánlanám, amelyek szintén nagyon jó megméretések, és rutinszerzésre is kiválóak.


Liska Enikó
Fotók: Minimyst

kaszas_kultura596-90

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

DMARC20180817012_borito

2018.08.18

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus 17-én a Pesti Vigadóban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a „múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk”.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma