728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2015.05.06
Kolonics Réka

Budapest a szülővárosa, Pozsonyhoz kötik gyerekkori emlékek, de akár Londonban is otthon érzi magát: Galán Angéla már műsorvezetőként és dokumentumfilmesként is letette névjegyét, most pedig a Petőfi TV képernyőjén láthatjuk újra. Pályaválasztásról, identitásról, kihívásokról beszélgettünk vele.

Már évek óta Budapesten laksz: hol érzed magad inkább otthon, itt vagy Pozsonyban?

Azt szoktam erre válaszolni, hogy mindkét helyen máshogy vagyok otthon. Amikor Pozsony Óvárosában járok, ahol felnőttem, minden egyes régi kapualjhoz és macskaköves utcához van egy mély, zsigeri kötődésem. Viszont Budapest a szülővárosom, itt lettem felnőtt, meghatározó élmények, hatások értek ezen a helyen. Ez is létrehozott már egy erős köteléket az évek során.


Londonban is tanultál a University of the Arts London College of Communication diákjaként: mit tanultál a kint töltött idő alatt? Milyen volt magyarnak lenni Nagy-Britanniában?

Mindenkinek javaslom, ha teheti, töltsön el némi időt külföldön diákként. Mint minden komolyabb út során, rengeteg lehet tanulni olyankor, elsősorban önmagunkról. Ha olyan közegbe kerülök, ahol nem ismernek engem, és a kultúrkört, ahonnan származom, szintén legfeljebb csak felületesen, óhatatlanul arra kényszerülök, hogy megfogalmazzam, ki vagyok és honnan jöttem. Mennyit érek az idáig elért eredményeim, a családom, barátaim, szociális hálóm jelenléte nélkül? Ezeket fontos megtapasztalni. Érdekes felismerés volt az is, hogy Londonban, ahol a világ minden tájáról érkezett fiatalokkal kellett szót értenem, éreztem egy erős „egy húron pendülést” a kelet-európai diákokkal. Nyilván egy idegen közegben a hasonló kulturális kódok még jobban összehozzák az embereket. Amikor iskolai feladat gyanánt villáminterjúkat kellett készíteni, szinte ismerősként beszélgettem egy lengyel vagy cseh diákkal.


galan2


Korábban azt nyilatkoztad, pályaválasztásod egy éveken át tartó, küzdelmes folyamat volt: hogy érzed, megtaláltad a helyed?

Az ember megtalálja a helyét, a helyén van, később ilyen-olyan okból helyet változtat – ahogy mondani szokás, az élet átmeneti állapotok egymásutánja. Amire a kérdésedben utalsz, azt azokra az évekre értettem, amikor bizonytalan voltam, hogy mi is az én hivatásom, mi az, ami nekem való. Pontosabban, azt hittem, a színészet lenne az, de valahogy az élet csak nem akarta ezt a hitemet igazolni. Ma már annyival beljebb vagyok, hogy tudom, elsősorban történeteket szeretnék mesélni, lehetőleg jól, hitelesen, legalábbis erre törekszem. Az már másodlagos, hogy ezt épp mozgóképes, írott, vagy más egyéb formában teszem.


Diplomafilmedet, a Szlovákmagyarokat több díjjal is jutalmazták. Hogyan készült a dokumentumfilm? Miért ezt a témát választottad?

A filmet bő egy éven keresztül forgattam, először a 2010-es szlovákiai parlamenti választások volt a választott témám, ezen belül az első ízben két pártra szakadt magyar képviselet. Egyébként az osztályfőnököm javasolta, hogy erről forgassak, és én ezt elfogadtam, mert érdekesnek találtam. Aztán Pozsonyban, a választások éjszakáján, egy végigforgatott nap után rájöttem, hogy engem ez a szlovákiai magyar kérdés nem elsősorban politikai szempontból érdekel. Sokkal inkább a saját történetemen keresztül. Milyen az identitása annak, aki Budapesten született, Szlovákiában nőtt fel, majd ismét Magyarországon él? Hová tartozom én, mit jelent nekem és a körülöttem élő embereknek a kisebbségi lét, a magyarság, a haza, és így tovább. Akkor már adott volt, hogy a legközelebbi barátaimmal és a családommal is beszélgetni fogok a filmben.


Korábban az Angi jelenti című heti magazinban láthattak a nézők. Most miképp kapcsolódsz be a Petőfi Tv műsorába? Melyik műsorban lehet veled találkozni?

A Petőfi Tv egy napi élő magazinműsor, egy egyórás Böngészővel indít, ebben mindenféle internetes tartalmak, klipek, rövidfilmek vannak, ez után következik a másfél órás Én vagyok itt című műsor. Ebben meghívott vendégekkel beszélgetünk, vannak vitatémák, élő kapcsolások koncertekről, érdekes eseményekről, színház- és filmajánlók, portréfilmek valamilyen szempontból inspiráló fiatalokról, és sok minden más is. Hatan vagyunk műsorvezetők, heti 3-4 alkalommal én vagyok az egyik.


galan3


Mennyiben jelent számodra új kihívást a feladat?

Az, hogy ez egy élő műsor, számomra új feladat, és természetesen komoly kihívás. Spontánnak és rugalmasnak kell maradni mindvégig, mert sok benne a kiszámíthatatlanság, az előre nem látható fordulat. Az, hogy nincs lehetőség utólag módosítani, kozmetikázni a dolgokat, nagy felelősség, ugyanakkor sok lehetőséget is kínál, valódi, izgalmas pillanatokat eredményezhet.


Szomszédaink, a magyarok címmel dokumentumfilm-sorozatot is forgattál: ki lehet-e emelni egy általános vélekedést, hogy Szlovákiában, Romániában és Szerbiában miképp gondolkodnak a többségi nemzet tagjai az ott élő magyarokról? Milyen tapasztalataid voltak ennek forgatása során?

Másfél éven át forgattuk Zámborszki Ákos rendezővel a háromszor 52 perces dokumentumfilmeket ezekben az országokban, nehezen tudnék pár mondatos, általános érvényű tanulságokat levonni. Az biztos, hogy a sztereotípiák változatos, helyenként egészen meglepő formákban élnek az emberekben. Akármerre megyünk, különböző mintái vannak a hiedelmeknek, ezek gyakran generációkon át fennmaradnak. Mélyre kell ásni a közös történelemben, hogy megértsük, miért nem értjük egymást jobban. Ami fontos, hogy mindhárom országban élnek emberek, akik sokat tesznek azért, hogy ne kizárólag a történelmi sérelmeink szemüvegén keresztül szemléljük egymást.


A jövőben inkább műsorvezetőként vagy dokumentumfilmesként tudnád elképzelni magad?

Mindkét munkában örömömet tudom lelni, ezért nem korlátoznám magam az egyikre vagy a másikra, még képzeletben sem. A műsorvezetés alapvetően másfajta készségeket mozgósít, mint a dokumentumfilm-készítés, amely egy sokkal elmélyültebb, visszavonultabb, hosszadalmasabb folyamat. Viszont bármelyiket csinálom is, igyekszem a tőlem telhető legnagyobb nyitottsággal és érdeklődéssel fordulni a beszélgetőpartnereim felé, ez kell, hogy legyen a kiindulópont.


Mivel múlatod az időt, ha épp nem dolgozol?

Az időmúlatás, mint tevékenység, számomra egy lassan hömpölygő, elnyújtott kávéházi délután hangulatát hordozza, ilyenből mostanában nincs sok az életemben, viszont ha akad egy szabad estém, délutánom, esetleg napom, amikor nem dolgozom, és nem készülök a másnapi adásra, akkor az első, hogy a számomra fontos emberekkel vagyok együtt. A párkapcsolat, a család, a közeli barátok- ezek a legfontosabb dolgok. Kiterjedt családban élek, többszörös házasságoknak köszönhetően összesen heten vagyunk testvérek, jó pár unokatestvéremmel is szoros kapcsolatban vagyok. Csomó mindenért hálás lehetek az életemben, az egyik, hogy sok értékes ember vesz körül, szóval igyekszem minél több időt tölteni velük.


596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma