IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.06.06

Míg az év első felében a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti programjain vehettünk részt, addig ősszel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon élvezhetjük a hazai és a nemzetközi kultúra sokszínűségét. Idén október 5. és 21. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, ahol még jobban megismerhetjük a kortárs művészet alkotásait. Az idei rendezvény fő témája a baltikum lesz.

_D0A4351_Copy


Huszonhetedik alkalommal rendezik meg idén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amely ez alkalommal is számos izgalmas művészeti programmal várja a hazai és a nemzetközi művészetkedvelő közönséget. Az őszi összművészeti fesztivál június 6-án megtartott sajtótéjékoztatója is éppen ezért rendkívüli helyszínt kapott: a Clark Ádám téri Hotel Clark tetőteraszát, ahonnan 280 fokos panoráma tárul az érkezők szeme elé. „Szimbolikusan és gyakorlati szempontból is tulajdonképpen egy kortárs művészeti fesztivál célja az, ami ennek a tetőterasznak: új perspektíva bemutatása, ahonnan láthatóvá válik a környezetünk, ez a csodálatos város. Ezt a wáó-élményt szeretnénk elérni a CAFe Budapesttel is” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke.


Kifejtette, hogy a CAFe Budapesthez az elmúlt hat évben olyan programok csatlakoztak, mint az Art Market, amely által a művészetkedvelő közönség a képzőművészet mellett más művészeti eseményeken, programokon is egyre inkább részt vesz. A „legfiatalabb partner” viszont a Margó Irodalmi Fesztivál, amely ezáltal is szerepet vállal a magyar irodalom külföldi népszerűsítésében. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is fontos vezérfonala lesz a fesztiválnak Bartók Béla örökségének a kérdése, amelynek a kezelését, a mai világ számára befogadhatóbbá tételét teszi a központba a fesztivál. Fontos programsorozat továbbá a Budapest Ritmo, amely a keletre lévő területek népzenészeit fedezi fel, melyeket kortárs művészek transzponálnak át korunk zenéjévé.


_D0A4238_Copy
Káel Csaba


A kortárs művészeti fesztivál tizenhat napon át tehát több mint száz klasszikus, jazz- és világzenei, színházi, tánc-, újcirkuszi és képzőművészeti programmal várja az érdeklődőket. Az ősbemutatók között lesz idén például a King’s Singers énekegyüttes előadása, akik számára Gyöngyösi Levente komponál új darabot, Balog József lemezbemutató koncertje, de a fesztiválon lesz látható a Recirquel Újcirkusz Társulat friss, My Land című produkciója is, amely a Földhöz való viszonyunkról szól. Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza pedig Az Ügy címmel mutatja be rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Trafóban, amely egyébként is idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ahogy a Müpa igazgatója is kiemelte: tradícionális együtteseket is köszönthetünk modern köntösben az idei fesztiválon: Johan Inger, Sharon Eyal és William Forsythe koreográfiáival készül premierre a Magyar Nemzeti Balett, a Fugato Orchestra pedig a Duna Táncműhellyel közösen állítja színpadra szimfonikus táncelőadását, a Noét.


Az idei fesztivál vezérfonala a balti országok művészete lesz, amelyek idén ünneplik függetlenségük 100. évfordulóját, az őszi fesztiválon az ő kortárs művészetükhöz kerülhetünk közelebb. A fesztivál nyitókoncertjén a Sinfonietta RīgaErki Pehk karmesterrel az élén – két lett és két észt művel áll színpadra, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-fifty című ünnepi estjén is felcsendülnek majd észt szerzők művei.


_D0A4361_Copy
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője (balra)


A CAFe Budapest rendhagyó és állandó helyszínekkel várja ősszel a közönségét. Az állandó helyszínek között lesz idén is a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a Budapest Music Center, a Várkertbazár, a Pesti Vigadó, a Trafó, a tavaly csatlakozó Akvárium és a Millenáris, de köztereken és a metróban is találkozhatunk majd egy-egy installációval és mozgásszínházzal. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a köztéri programok közül kiemelte Márkus Sándor önreflektív „Városi vadászlest” idéző köztéri installációját és Joan Catala katalán művész Pelat című mozgásszínházi darabját, amelynek a járókelők is részeseivé válhatnak és kiderül, hogy mit jelent a közösség – a szó legszorosabb értelmében vett – megtartó ereje. Hozzátette: a CAfe Budapest szervezői ismét kiírták a 100 szóban Budapest című pályázatot , amelyben a városlakók írhatják meg rövid történeteiket.


A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jegyértékesítése június 6-án kezdődött meg. Folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.Kultúra.hu/MTI

Fotók: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma