Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.06

Míg az év első felében a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti programjain vehettünk részt, addig ősszel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon élvezhetjük a hazai és a nemzetközi kultúra sokszínűségét. Idén október 5. és 21. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, ahol még jobban megismerhetjük a kortárs művészet alkotásait. Az idei rendezvény fő témája a baltikum lesz.

_D0A4351_Copy


Huszonhetedik alkalommal rendezik meg idén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amely ez alkalommal is számos izgalmas művészeti programmal várja a hazai és a nemzetközi művészetkedvelő közönséget. Az őszi összművészeti fesztivál június 6-án megtartott sajtótéjékoztatója is éppen ezért rendkívüli helyszínt kapott: a Clark Ádám téri Hotel Clark tetőteraszát, ahonnan 280 fokos panoráma tárul az érkezők szeme elé. „Szimbolikusan és gyakorlati szempontból is tulajdonképpen egy kortárs művészeti fesztivál célja az, ami ennek a tetőterasznak: új perspektíva bemutatása, ahonnan láthatóvá válik a környezetünk, ez a csodálatos város. Ezt a wáó-élményt szeretnénk elérni a CAFe Budapesttel is” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke.


Kifejtette, hogy a CAFe Budapesthez az elmúlt hat évben olyan programok csatlakoztak, mint az Art Market, amely által a művészetkedvelő közönség a képzőművészet mellett más művészeti eseményeken, programokon is egyre inkább részt vesz. A „legfiatalabb partner” viszont a Margó Irodalmi Fesztivál, amely ezáltal is szerepet vállal a magyar irodalom külföldi népszerűsítésében. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is fontos vezérfonala lesz a fesztiválnak Bartók Béla örökségének a kérdése, amelynek a kezelését, a mai világ számára befogadhatóbbá tételét teszi a központba a fesztivál. Fontos programsorozat továbbá a Budapest Ritmo, amely a keletre lévő területek népzenészeit fedezi fel, melyeket kortárs művészek transzponálnak át korunk zenéjévé.


_D0A4238_Copy
Káel Csaba


A kortárs művészeti fesztivál tizenhat napon át tehát több mint száz klasszikus, jazz- és világzenei, színházi, tánc-, újcirkuszi és képzőművészeti programmal várja az érdeklődőket. Az ősbemutatók között lesz idén például a King’s Singers énekegyüttes előadása, akik számára Gyöngyösi Levente komponál új darabot, Balog József lemezbemutató koncertje, de a fesztiválon lesz látható a Recirquel Újcirkusz Társulat friss, My Land című produkciója is, amely a Földhöz való viszonyunkról szól. Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza pedig Az Ügy címmel mutatja be rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Trafóban, amely egyébként is idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ahogy a Müpa igazgatója is kiemelte: tradícionális együtteseket is köszönthetünk modern köntösben az idei fesztiválon: Johan Inger, Sharon Eyal és William Forsythe koreográfiáival készül premierre a Magyar Nemzeti Balett, a Fugato Orchestra pedig a Duna Táncműhellyel közösen állítja színpadra szimfonikus táncelőadását, a Noét.


Az idei fesztivál vezérfonala a balti országok művészete lesz, amelyek idén ünneplik függetlenségük 100. évfordulóját, az őszi fesztiválon az ő kortárs művészetükhöz kerülhetünk közelebb. A fesztivál nyitókoncertjén a Sinfonietta RīgaErki Pehk karmesterrel az élén – két lett és két észt művel áll színpadra, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-fifty című ünnepi estjén is felcsendülnek majd észt szerzők művei.


_D0A4361_Copy
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője (balra)


A CAFe Budapest rendhagyó és állandó helyszínekkel várja ősszel a közönségét. Az állandó helyszínek között lesz idén is a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a Budapest Music Center, a Várkertbazár, a Pesti Vigadó, a Trafó, a tavaly csatlakozó Akvárium és a Millenáris, de köztereken és a metróban is találkozhatunk majd egy-egy installációval és mozgásszínházzal. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a köztéri programok közül kiemelte Márkus Sándor önreflektív „Városi vadászlest” idéző köztéri installációját és Joan Catala katalán művész Pelat című mozgásszínházi darabját, amelynek a járókelők is részeseivé válhatnak és kiderül, hogy mit jelent a közösség – a szó legszorosabb értelmében vett – megtartó ereje. Hozzátette: a CAfe Budapest szervezői ismét kiírták a 100 szóban Budapest című pályázatot , amelyben a városlakók írhatják meg rövid történeteiket.


A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jegyértékesítése június 6-án kezdődött meg. Folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.Kultúra.hu/MTI

Fotók: Csákvári Zsigmond

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma