IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.20

Tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenyprogramjában. Az előadásokat június 7. és 16. között a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja a közönség és a szakmai zsűri. A kaukázusi krétakört három színház is elhozza a fesztiválra.

_D0A1347_Copy


A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató, Regős János színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház volt igazgatója és Térey János író, költő, drámaíró, műfordító választotta ki a versenyprogram 14 előadását. A 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek kiválasztásában Regős Jánost a döntésben Balog József, a MASZK egyesület elnöke segítette, Térey Jánost pedig Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője.


A POSzT versenyprogramjában a budapesti Katona József Színház két előadása is szerepel: Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című műve (rendező: Kovács D. Dániel), valamint Bertolt Brecht és Paul Dessau A kaukázusi krétakör című darabja (rendező: Székely Kriszta). Helyet kapott a programban a Radnóti Színház előadásában Shakespeare III. Richárd című drámája (rendező: Andrei Șerban) és a Forte Társulattól Thomas Bernhard Vaterland című, a Trafóban bemutatott műve (rendező: Horváth Csaba).


phoca_thumb_l_kaukazusi_ea_horvathjudit_net_3544
Jelenet A kaukázusi krétakör című színdarabból
Fotó: Horváth Judit/Katona József Színház


A versenyprogramban szerepel még a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Csehov-produkciója, a Három nővér (rendező: Ilja Bocsarnikovsz) és a kecskeméti Katona József Színház előadásában Leo Stein és Kálmán Imre Csárdáskirálynője (rendező: Béres Attila). A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház László Miklós Illatszertár című vígjátékával (rendező: Mohácsi János), a székesfehérvári Vörösmarty Színház pedig Jon Fosse Halál Thébában című művével (rendező: Horváth Csaba) érkezik Pécsre. A Miskolci Nemzeti Színház társulatának előadásában A kaukázusi krétakör című darabot (rendező: Szőcs Artur) is láthatja a POSzT közönsége.


EDV_0843_1506677187
Miskolcról is A kaukázusi krétakör című előadás érkezik
Fotó: Éder Vera/Miskolci Nemzeti Színház


A harmadik Brecht-produkció a határon túli előadások között lesz látható, a nagyváradi Szigligeti Színház szintén A kaukázusi krétakör című darabbal (rendező: Anca Bradu) kapott meghívást. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Rosmersholm című darabját (rendező: Andriy Zholdak), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának versenyprodukciójaként pedig szintén egy Ibsen-művet, a Hedda Gablert (rendező: Keresztes Attila) láthatja a közönség. Helyet kapott a programban Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című darabja (rendező: Alekszandar Popovszki) az Újvidéki Színház produkciójában, valamint Matei Vișniec Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című műve (rendező: Zakariás Zalán) a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásaként.


1510057949_MLA_4435
A kaukázusi krétakör című előadás Nagyváradon
Fotó: Mohácsi László Árpád/Szigligeti Színház


A 2017/2018-as válogatás a fesztivál történetében először teljes egészében a POSzT Szakmai Tanácsadó Testülete által kidolgozott és a tagok által 2017 májusában egyhangúan elfogadott Versenyszabályzat alapján történt. A válogatókat a grémium jelölte ki, majd felruházta őket a segítők kiválasztásának jogával.


A Szakmai Tanácsadó Testület tagjai:

Hegedűs D. Géza elnök – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Balázs Zoltán – független színházi szervezetek

Balogh Tibor – határon túli színházak

Besenczi Árpád – vidéki, kiemelt minősítésű színházak

Cseke Péter – Kaposvári Egyetem Művészeti Kar

Gemza Péter – vidéki, nemzeti minősítésű színházak

Karsai György – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Keszég László – Magyar Színházi Társaság

Dr. Komáromi György – gazdasági igazgatók

Mácsai Pál – budapesti színházak

Máté Gábor – budapesti színházak

Orbán Eszter – Színházi Dramaturgok Céhe

Dr. Őri László – Pécs Megyei Jogú Város

Rátóti Zoltán – Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata

Szűcs Gábor – POSzF Nonprofit Kft.

Vidnyánszky Attila – Magyar Teátrumi Társaság


A versenyelőadásokra hamarosan kaphatók a jegyek, a jegyértékesítéssel kapcsolatos további információk a www.poszt.hu oldalon érhetőek el.


poszt_2018


POSzT FESZTIVÁL 2018
Időpont: június 7. és 16.
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpada és kamaraszínháza


Henrik Ibsen: Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

r.: Andriy Zholdak


A. P. Csehov: Három nővér

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

r.: Ilja Bocsarnikovsz


Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz

Katona József Színház, Budapest

r.: Kovács D. Dániel


Henrik Ibsen: Hedda Gabler

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat

r.: Keresztes Attila


Leo Stein – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

r.: Béres Attila


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Szigligeti Színház, Nagyvárad

r.: Anca Bradu


László Miklós: Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

r.: Mohácsi János


Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

r.: Alekszandar Popovszki

 

William Shakespeare: III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

r.: Andrei Șerban


Matei Vișniec: Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

r.: Zakariás Zalán


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

r.: Szőcs Artur


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

r.: Székely Kriszta


Jon Fosse: Halál Thébában

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

r.: Horváth Csaba


Forte Társulat / Thomas Bernhard: Vaterland

Forte Társulat

r.: Horváth CsabaForrás: MTI/Kultúra.hu

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma