Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.20

Tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenyprogramjában. Az előadásokat június 7. és 16. között a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja a közönség és a szakmai zsűri. A kaukázusi krétakört három színház is elhozza a fesztiválra.

_D0A1347_Copy


A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába a két válogató, Regős János színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház volt igazgatója és Térey János író, költő, drámaíró, műfordító választotta ki a versenyprogram 14 előadását. A 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek kiválasztásában Regős Jánost a döntésben Balog József, a MASZK egyesület elnöke segítette, Térey Jánost pedig Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője.


A POSzT versenyprogramjában a budapesti Katona József Színház két előadása is szerepel: Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című műve (rendező: Kovács D. Dániel), valamint Bertolt Brecht és Paul Dessau A kaukázusi krétakör című darabja (rendező: Székely Kriszta). Helyet kapott a programban a Radnóti Színház előadásában Shakespeare III. Richárd című drámája (rendező: Andrei Șerban) és a Forte Társulattól Thomas Bernhard Vaterland című, a Trafóban bemutatott műve (rendező: Horváth Csaba).


phoca_thumb_l_kaukazusi_ea_horvathjudit_net_3544
Jelenet A kaukázusi krétakör című színdarabból
Fotó: Horváth Judit/Katona József Színház


A versenyprogramban szerepel még a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Csehov-produkciója, a Három nővér (rendező: Ilja Bocsarnikovsz) és a kecskeméti Katona József Színház előadásában Leo Stein és Kálmán Imre Csárdáskirálynője (rendező: Béres Attila). A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház László Miklós Illatszertár című vígjátékával (rendező: Mohácsi János), a székesfehérvári Vörösmarty Színház pedig Jon Fosse Halál Thébában című művével (rendező: Horváth Csaba) érkezik Pécsre. A Miskolci Nemzeti Színház társulatának előadásában A kaukázusi krétakör című darabot (rendező: Szőcs Artur) is láthatja a POSzT közönsége.


EDV_0843_1506677187
Miskolcról is A kaukázusi krétakör című előadás érkezik
Fotó: Éder Vera/Miskolci Nemzeti Színház


A harmadik Brecht-produkció a határon túli előadások között lesz látható, a nagyváradi Szigligeti Színház szintén A kaukázusi krétakör című darabbal (rendező: Anca Bradu) kapott meghívást. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Rosmersholm című darabját (rendező: Andriy Zholdak), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának versenyprodukciójaként pedig szintén egy Ibsen-művet, a Hedda Gablert (rendező: Keresztes Attila) láthatja a közönség. Helyet kapott a programban Danilo Kiš Borisz Davidovics síremléke című darabja (rendező: Alekszandar Popovszki) az Újvidéki Színház produkciójában, valamint Matei Vișniec Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című műve (rendező: Zakariás Zalán) a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásaként.


1510057949_MLA_4435
A kaukázusi krétakör című előadás Nagyváradon
Fotó: Mohácsi László Árpád/Szigligeti Színház


A 2017/2018-as válogatás a fesztivál történetében először teljes egészében a POSzT Szakmai Tanácsadó Testülete által kidolgozott és a tagok által 2017 májusában egyhangúan elfogadott Versenyszabályzat alapján történt. A válogatókat a grémium jelölte ki, majd felruházta őket a segítők kiválasztásának jogával.


A Szakmai Tanácsadó Testület tagjai:

Hegedűs D. Géza elnök – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Balázs Zoltán – független színházi szervezetek

Balogh Tibor – határon túli színházak

Besenczi Árpád – vidéki, kiemelt minősítésű színházak

Cseke Péter – Kaposvári Egyetem Művészeti Kar

Gemza Péter – vidéki, nemzeti minősítésű színházak

Karsai György – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Keszég László – Magyar Színházi Társaság

Dr. Komáromi György – gazdasági igazgatók

Mácsai Pál – budapesti színházak

Máté Gábor – budapesti színházak

Orbán Eszter – Színházi Dramaturgok Céhe

Dr. Őri László – Pécs Megyei Jogú Város

Rátóti Zoltán – Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata

Szűcs Gábor – POSzF Nonprofit Kft.

Vidnyánszky Attila – Magyar Teátrumi Társaság


A versenyelőadásokra hamarosan kaphatók a jegyek, a jegyértékesítéssel kapcsolatos további információk a www.poszt.hu oldalon érhetőek el.


poszt_2018


POSzT FESZTIVÁL 2018
Időpont: június 7. és 16.
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpada és kamaraszínháza


Henrik Ibsen: Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

r.: Andriy Zholdak


A. P. Csehov: Három nővér

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

r.: Ilja Bocsarnikovsz


Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz

Katona József Színház, Budapest

r.: Kovács D. Dániel


Henrik Ibsen: Hedda Gabler

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat

r.: Keresztes Attila


Leo Stein – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

r.: Béres Attila


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Szigligeti Színház, Nagyvárad

r.: Anca Bradu


László Miklós: Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

r.: Mohácsi János


Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

r.: Alekszandar Popovszki

 

William Shakespeare: III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

r.: Andrei Șerban


Matei Vișniec: Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

r.: Zakariás Zalán


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

r.: Szőcs Artur


Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

r.: Székely Kriszta


Jon Fosse: Halál Thébában

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

r.: Horváth Csaba


Forte Társulat / Thomas Bernhard: Vaterland

Forte Társulat

r.: Horváth CsabaForrás: MTI/Kultúra.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma