2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.08

Csaknem száz iskolába látogattak el a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai az elmúlt négy évben az Úton a zene program keretében. A cél, hogy a gyerekek kiscsoportos koncerteken, kismesterkurzusokon tapasztalhassák meg a zene élményét. A következő évadban már a Nemzeti Énekkar is saját ifjúsági sorozattal jelentkezik a Budapest Music Centerben. Szabó Péterrel, a Nemzeti Filharmonikusok koordinációs és operatív menedzserével beszélgettünk.

uton_a_zene_1

 

Négy éve indult az Úton a zene program. Milyen céllal?

Az Úton a zene a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági programsorozata, amelyben kamaraformációk járják az ország iskoláit, intézményeit. Muzsikusaink ezeken az alkalmakon kisebb koncertet adnak, és ha olyan intézménybe érkeznek, ahol zeneoktatás is folyik, kismesterkurzust is szervezünk az érdeklődő növendékeknek.


uton_a_zene_7


Miként döntik el, hogy mely iskolákba mennek el?

2015-ben hirdettünk először pályázatot az intézmények számára. Az első esztendőben hetven-nyolcvan iskola jelentkezett, az idén májusban kiírt pályázatra viszont több mint háromszáz.


uton_a_zene_2


Hány intézménybe jutnak el egy-egy évadban?

Ez természetesen függ az együttes elfoglaltságaitól, de átlagosan negyven helyre. Így már az első évben jelentkezők igényeit is két-három évadra osztva tudtuk teljesíteni. Általában havi négy koncerttel számolunk.


A 2018/19-es évad különleges volt ebből a szempontból, mert tavaly év elején együttműködési megállapodást kötöttünk a Symphonia Alapítvánnyal, amely tizenkilenc településen – zömében Borsod-Abaúj-Zemplén- és Baranya megyében – nyújt zenélési lehetőséget hátrányos helyzetű gyermekeknek, kisgyermek kortól kamaszkorig.


uton_a_zene_3


A program a venezuelai El Sistema elnevezésű rendszerre épül, amely nem pusztán a tehetséggondozásról, hanem az örömzenélésről, a zene közösségi erejéről szól. A most zárult évadban tehát – a fennmaradt igények kielégítése mellett – jelentős részben az alapítvány iskoláit látogattuk.


Az elmúlt évadban jártunk az egri Esterházy Károly Egyetemen is, ahol a leendő pedagógusoknak mutattuk meg ezt a lehetőséget, és eljutottunk Egerben egy hallássérült gyerekeket oktató iskolába is, ahová egészen speciális programmal készültünk.


uton_a_zene_4


Mennyiben igényel sajátos figyelmet a szimfónia programban tanuló gyermekekkel muzsikálás? Hiszen ők vélhetően nem zenei pályára készülnek, sokkal inkább a szociális felzárkóztatás eszközeként van jelen a zene ezeken a településeken.

A program Magyarországon még elég gyerekcipőben jár, 2015 óta működik. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy az itt zenével találkozó gyerekek később erre a pályára adják a fejüket. Az El Sistema alapvetése, hogy a diákok rögtön az elején hangszert kapnak a kezükbe, hogy élményszerű oktatásban legyen részük.


uton_a_zene_8


Természetesen a program arról szól, hogy ezek a hátrányos helyzetű gyerekek ne csellengéssel vagy huncutságos tevékenységekkel töltsék a szabadidejüket, hanem a zeneiskolában. A gyerekek bármikor betérhetnek oda, nem csak a saját óráikon vehetnek részt, hanem mások délutáni foglalkozásaira is beülhetnek.


uton_a_zene_5


Az évad végén a miskolci Bartók+ Operafesztiválon játszott a zenekar, és művészeink ellátogattak a Symphonia Alapítvány bükkszentkereszti táborába. Délelőtt hangszeres kismesterkurzusokat tartottak, délután pedig Hamar Zsolt zeneigazgató próbált a fiatalokkal. Igazán különleges élmény volt számunkra is.


A következő évadra – az alapítvánnyal való együttműködésen túl – ismét kiírták az iskoláknak szóló pályázatot. Miként tudnak eleget tenni ennek a több mint háromszáz igénylésnek?

Most dolgozzuk fel a pályázatokat, augusztusban fogjuk látni, hova tudunk eljutni a következő évadban. Ennyi pályázat magától értetődően azt jelenti, hogy jó néhány évre előre megvan a feladatunk.


uton_a_zene_6


Az nem megoldás, ha az iskolák jönnek Önökhöz?

Egészen más, elvész a személyesség. Ha elhozunk néhány osztályt például egy Müpás koncertre, akkor több mint ezerkétszázan ülnek a nézőtéren, míg egy iskolai hangversenyen ötven-százötven gyerek vesz részt. Utána lehetőség van kisebb kurzusokra, beszélgetésre, ezt az élményt nem lehet koncertlátogatással kiváltani.


uton_a_zene_9


Létezik ifjúsági sorozatunk a Müpa Fesztivál Színházában; a Zenemánia arról szól, hogy igyekszünk közelebb hozni a műveket a fiatal közönséghez. Ami viszont újdonság a következő évadban, hogy a Nemzeti Énekkar is ifjúsági sorozatot indít, amelynek programját Kocsis-Holper Zoltán karigazgató-helyettes állított össze. Erre a programra még lehet jelentkezni. Négy alkalommal várjuk – első körben – a fővárosi iskolásokat a Budapest Music Centerbe.


SzS

Fotók forrása: NFZ

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma