2018.05.11

Népi viseletek és dallamok, míves portékák és autentikus ételek – mindezekkel találkozhatunk a IV. Székely Fesztiválon, amely május 11-én vette kezdetét a Millenárison. Székelyföld három napra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A fesztiválon Domokos István szervezővel és Dániel Sándor fazekasmesterrel beszélgettünk.

A május 11. és 13. között zajló rendezvénysorozat célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és gasztronómia megismertetése – hangzott el a megnyitón.

 

_D0A3860_Copy


„A IV. Székely Fesztivál egy földrajzilag ugyan távoli, de a lelkünknek mégis oly közeli világot, valamint a közös ünneplés élményét hozza el a budapestieknek” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a fesztivál megnyitóján. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „mindig úgy gondolunk Székelyföldre, mint olyan erőforrás, amelyet még nem használtunk ki eléggé, amely még nem kapcsolódott be eléggé a magyar élet a magyar gazdaság vérkeringésébe”. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a rendezvény díszvendége Marosszék, és idén mintegy száz kézműves mutatkozik be 1500 termékkel, a színpadon 240 kulturális műsort láthat a közönség.

 

A Székely Fesztivál megnyitóját követően Domokos István a Kultúra.hu-nak elmondta: „a rendezvény szervezőinek legfontosabb célkitűzése a székely kultúra bemutatása a nemzet fővárosában.

 

_D0A3900_Copy
Domokos István, a Székely Fesztivál szervezője


Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egyre többet tudnak Székelyföldről, ám úgy érezzük, fontos, hogy évente egyszer három napra a Millenárisra költöztessük Székelyföldet. Szeretnénk megismertetni az emberekkel a székely kultúrát, amely magáért beszél, valamint a világszínvonalú gasztronómiát és azokat a termelőket, akiknek munkája nemcsak a Kárpát-medencében, de Európa-szerte is egyedülálló érték. Mindaz, amit elmondtam, egy szép csokorba szedve található a Székely Fesztiválon.” Domokos István körbevezetett minket a fesztivál területén, a kézműves mesterek között és úgy fogalmazott:

 

„évről évre többen szereznek tudomást a fesztiválról, így egyre több látogatónk van, tavaly pedig elértük a harmincezres látogatószámot és bízom benne, hogy ezt idén meghaladjuk”.


_D0A4297_Copy

 

A fesztiválon a Maros Művészegyüttes mellett színpadra lép a Magos Zenekar, a Háromszék Táncegyüttes tánckara, a Bekecs Zenekar, de lesz Jazz koncert és Székely bál is. Mindezek mellett részt vehetünk az Ízek, emberek, szokások című tárlat május 11-ei megnyitóján, megnézhetjük a Vendégváró Székelyföld című turisztikai kiállítást, valamint meghallgathatjuk Soós Zoltán A magyar szecesszió remekművei című előadást is.


(A fesztivál részletes programja ITT található.)

 

Dániel Sándor fazekasmesterrel is beszélgettünk a rendezvényen, aki megfogalmazta: számára a Székely Fesztivál megerősítést jelent.

 

_D0A3942_Copy
Dániel Sándor fazekasmester


„Mi, akik Székelyföldön élünk, nagyon örülünk annak, hogy a nemzet fontosnak tartja, hogy meghívjon minket. Így idekint is megismerhetik a mi kultúránkat, amely kicsit eltér az ittenitől.” Hozzáfűzte: „ez a fesztivál arra is lehetőséget nyújt, hogy bemutathassam a termékeimet, ugyanakkor nemcsak a kész munkákat hoztam magammal, hanem a felszerelésemet is, mivel fontosnak tartom, hogy magát a foglalkozást is bemutassam, ezért itt helyben alkotok.”

 

A Székely Fesztivál a Millenáris területén, összesen három helyszínen várja a közönséget több mint 200 előadóval, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves termékekkel, gyermekfoglalkozásokkal, valamint kiállításokkal május 11. és 13. között.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Adyton_2016

2018.12.10

„A szabad zene puszta voltunkat szólaltatja meg a teremtés szerves forgatagában, ahol minden a magáét zengi, mondja, és mégis, nem önmagáért, hanem mindenekért muzsikál” ­ – vallotta Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész. Az ő szellemiségét idézi meg az Adyton Karácsony december 11-én a Budapest Music Centerben.

Man_Ray

2018.12.09

Nagyszabású kiállítás nyílt a debreceni Modemben Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből. A tárlat áttekintést nyújt a 20. század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig.


Racz_Jozsef_eoriszabo-2488

2018.12.09

Volt már lánglelkű költő, kissé ütődött postás és klasszikus félbolond, mesehős és legendás teátrista, nemes úr és népi hős, valamint Sztálin, Lenin, Gagarin, és még sokan mások. Halott is volt a színpadon, de gyilkos még nem. A Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című lemezének dalaira épülő színpadi játékban ő játssza Joe szerepét. INTERJÚ.

A Magyar Nemzeti Múzeumban december 10-én 11.00 órakor tartandó születésnapi ünnepségen bemutatják Patay Pál, Kormos Gyula és Poór Péter Komárom-Esztergom megye harangjai című kötetét. Az ünnepeltet Varga Benedek főigazgató köszönti, a kötetet Aczél Eszter méltatja.

Verdi világhírű operájának jubileumát ünnepelhetjük a Dóm téren, ugyanis 1939-ben mutatták be először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az új bemutatót a Liszt-díjas karmester Kesselyák Gergely rendezésében, Pál Tamás vezényletével láthatja majd a fesztivál közönsége. Az előadás látványvilágáról többszörös díjnyertes díszlet- és jelmeztervezők gondoskodnak. A színpadképhez és a különleges hangzáshoz egy 130 fős kórus is hozzájárul majd.

Az ásatások 2016 nyarán kezdődtek a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, és idén áprilisig 15 sírboltot tártak fel. A most talált lelet kelta, Nagy Sándor pénzérméjének utánzata, amely Niké és Athéné istennőt ábrázolja. Az aranyérme ritka felfedezésnek számít Szlovéniában. A feltárt sírokból kerámiaedények és vasfegyverek is előkerültek.

Mézeskalácsból ehető, fenntartható jövőbéli várost alkottak építészek a londoni Viktória és Albert Múzeumban, hogy népszerűsítsék a városépítészetet. A több mint 60 mézeskalács-épületből álló városka rendelkezik édesgyökérből készült drótkötélpályával, cukorból készült kerékpárutakkal és járdákkal, még modern hajléktalanszállóval is. A mézeskalács város január 6-ig látható a Viktória és Albert Múzeumban.

2019. február 1-jétől Dinyés Soma vezeti a Magyar Rádió Gyermekkórusát. A szakember két évtizede tanít a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban, alapítója az Ars Longa Ének- és Zenekarnak, számos sikeres lemezfelvétel karnagya és hangszeres közreműködője, többször vezényelte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit is. A december 14-i karácsonyi hangversenyen ő vezényli a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit. A Müpába meghirdetett koncerten a többi közt elhangzik Bach Karácsonyi oratóriuma is.

„Gyerekkorom nagy része Budapesten telt, imádom a várost, sok emlék köt ide” – nyilítkozta a lengyel apa és magyar anya gyermekeként Varsóban született, világhírű zongoraművész, aki december 11-én a Müpában lép fel. Piotr Anderszewski Bach-műveket és Beethoven Diabelli-variációk című alkotását jássza.

piotr_anderszewski__600x440

Ma este mutatja be a József Attila Színház a Vesztegzár a Grand Hotelbent, a Rejtő Jenő egyik legismertebb és legmulatságosabb regényén alapuló vígjátékot Szente Vajk rendezésében. A főbb szerepeket Előd Álmos, Szerednyey Béla, Vándor Éva, Kovalik Ágnes, Szorcsik Viki és Zöld Csaba játssza. A dalszövegeket Varró Dániel írta.

Ingmar Bergman születésének 100 évfordulóján világszerte sok programot szerveztek, ám egyik sem helyezte középpontba az életmű komolyzenei vonatkozásait. Az Álarcok, Töréspontok, Teljesség című, háromrészes klasszikus zenei koncertsorozat a rendező filmjeinek zenei betéteit helyezi új perspektívába. Az első koncert 2018. december 9-én lesz a Három Holló kávéházban.

Halálának 25. évfordulóján koncerttel tiszteleg Magyarország rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnökének emlékezete előtt a Magyar Állami Operaház december 10-én az Erkel Színházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma