2018.05.11

Népi viseletek és dallamok, míves portékák és autentikus ételek – mindezekkel találkozhatunk a IV. Székely Fesztiválon, amely május 11-én vette kezdetét a Millenárison. Székelyföld három napra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A fesztiválon Domokos István szervezővel és Dániel Sándor fazekasmesterrel beszélgettünk.

A május 11. és 13. között zajló rendezvénysorozat célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és gasztronómia megismertetése – hangzott el a megnyitón.

 

_D0A3860_Copy


„A IV. Székely Fesztivál egy földrajzilag ugyan távoli, de a lelkünknek mégis oly közeli világot, valamint a közös ünneplés élményét hozza el a budapestieknek” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a fesztivál megnyitóján. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „mindig úgy gondolunk Székelyföldre, mint olyan erőforrás, amelyet még nem használtunk ki eléggé, amely még nem kapcsolódott be eléggé a magyar élet a magyar gazdaság vérkeringésébe”. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a rendezvény díszvendége Marosszék, és idén mintegy száz kézműves mutatkozik be 1500 termékkel, a színpadon 240 kulturális műsort láthat a közönség.

 

A Székely Fesztivál megnyitóját követően Domokos István a Kultúra.hu-nak elmondta: „a rendezvény szervezőinek legfontosabb célkitűzése a székely kultúra bemutatása a nemzet fővárosában.

 

_D0A3900_Copy
Domokos István, a Székely Fesztivál szervezője


Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egyre többet tudnak Székelyföldről, ám úgy érezzük, fontos, hogy évente egyszer három napra a Millenárisra költöztessük Székelyföldet. Szeretnénk megismertetni az emberekkel a székely kultúrát, amely magáért beszél, valamint a világszínvonalú gasztronómiát és azokat a termelőket, akiknek munkája nemcsak a Kárpát-medencében, de Európa-szerte is egyedülálló érték. Mindaz, amit elmondtam, egy szép csokorba szedve található a Székely Fesztiválon.” Domokos István körbevezetett minket a fesztivál területén, a kézműves mesterek között és úgy fogalmazott:

 

„évről évre többen szereznek tudomást a fesztiválról, így egyre több látogatónk van, tavaly pedig elértük a harmincezres látogatószámot és bízom benne, hogy ezt idén meghaladjuk”.


_D0A4297_Copy

 

A fesztiválon a Maros Művészegyüttes mellett színpadra lép a Magos Zenekar, a Háromszék Táncegyüttes tánckara, a Bekecs Zenekar, de lesz Jazz koncert és Székely bál is. Mindezek mellett részt vehetünk az Ízek, emberek, szokások című tárlat május 11-ei megnyitóján, megnézhetjük a Vendégváró Székelyföld című turisztikai kiállítást, valamint meghallgathatjuk Soós Zoltán A magyar szecesszió remekművei című előadást is.


(A fesztivál részletes programja ITT található.)

 

Dániel Sándor fazekasmesterrel is beszélgettünk a rendezvényen, aki megfogalmazta: számára a Székely Fesztivál megerősítést jelent.

 

_D0A3942_Copy
Dániel Sándor fazekasmester


„Mi, akik Székelyföldön élünk, nagyon örülünk annak, hogy a nemzet fontosnak tartja, hogy meghívjon minket. Így idekint is megismerhetik a mi kultúránkat, amely kicsit eltér az ittenitől.” Hozzáfűzte: „ez a fesztivál arra is lehetőséget nyújt, hogy bemutathassam a termékeimet, ugyanakkor nemcsak a kész munkákat hoztam magammal, hanem a felszerelésemet is, mivel fontosnak tartom, hogy magát a foglalkozást is bemutassam, ezért itt helyben alkotok.”

 

A Székely Fesztivál a Millenáris területén, összesen három helyszínen várja a közönséget több mint 200 előadóval, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves termékekkel, gyermekfoglalkozásokkal, valamint kiállításokkal május 11. és 13. között.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

cello-110981_960_720

2018.05.20

Mintegy kétszáz év magyar zenéjéből válogat a kitűnő karmester, Vashegyi György május 24-én a Nemzeti Filharmonikusok Pesti Vigadóban tartandó hangversenyén. A Lukács Ervin bérletsorozat zárókoncertjének szólistája a számos hazai és nemzetközi díjjal elismert csellóművész, Rohmann Ditta.

Cannes4_-_Copy

2018.05.20

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki május 19-én este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon. A második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje kapta, míg a zsűri díját Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című alkotása nyerte el.

egy_nap_werk_szilagyizsofia_mti_foto_kallos_bea

2018.05.19

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el ma, május 19-én a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. A magyar rendező első játékfilmjét a Kritikusok Hete válogatásban mutatták be a világ egyik legrangosabb filmes szemléjén.

Az európai kortárs táncművészet meghatározó alakjaként ünnepelt Anne Teresa De Keersmaeker és Salva Sanchis koreográfus közös munkája, az A Love Supreme című előadás új, átdolgozott változatát nézhetik meg az érdeklődők május 24-én, 25-én és 26-án a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A május 24-ei előadás után a közönség személyesen is találkozhat és beszélgethet Salva Sanchis társkoreográfussal, aki másnap workshopot is tart az érdeklődőknek.

Csaknem húsz helyszínen hetven programot kínál a Rippl-Rónai Fesztivál: a Kaposvár világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József festőművésznek emléket állító összművészeti rendezvény május 24. és 27. között lesz a somogyi megyeszékhelyen. A fesztivál programjairól bővebb információk a www.ripplfeszt.hu oldalon olvashatók.

Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjének kutyaszereplői kapták meg a legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma) május 18-án a 71. cannes-i filmfesztiválon. A film főhőse Marcello (Marcello Fonte), elvált, 40 év körüli, naiv és jó kedélyű kutyakozmetikus, aki kábítószer-kereskedésből egészíti ki szerény jövedelmét. Kislányán kívül csak az üzletébe betérő kutyákban talál igazi társakra. „A kutyák a főszereplők. Az alakításukat különösen nagyra értékelte a zsűri” – mondta a díjátadón Toby Rose, a díj alapítója. A zsűri a Nagydíjat a Kritikusok Hete válogatásban fődíjat nyert, Diamantino című francia-portugál-brazil komédia rózsaszín bundájú kutyaszereplőinek ítélte, amelyek a főhős hallucinációiként jelennek meg a vásznon.

Other Than Unusual című új lemezét mutatja be a Barabás Lőrinc Quartet, a hazai nujazz színtér kiváló csapata május 25-én a fővárosi Akvárium Klubban. Barabás Lőrinc trombitás, zeneszerző, a formáció vezetője elmondta: „egy kicsit poposabb lett az új lemez, mint a két évvel ezelőtti Beardance, sok szempontból viszont most több elvontabb elemet tartalmaz”.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten, melyen fiatal virtuózok és határon túli művészek is fellépnek. A május 25. és 27. között a fesztiválon fellép mások mellett Michael Harris orgonaművész, a Sebő Együttes, Vedres Csaba, Kiss Zoltán és Kiss Benedek, valamint a Központi Református Kórus, Kárpátaljáról a BorzsaVári népi zenekar, Délvidékről pedig az Ethnokor.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma