2018.05.11

Népi viseletek és dallamok, míves portékák és autentikus ételek – mindezekkel találkozhatunk a IV. Székely Fesztiválon, amely május 11-én vette kezdetét a Millenárison. Székelyföld három napra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A fesztiválon Domokos István szervezővel és Dániel Sándor fazekasmesterrel beszélgettünk.

A május 11. és 13. között zajló rendezvénysorozat célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és gasztronómia megismertetése – hangzott el a megnyitón.

 

_D0A3860_Copy


„A IV. Székely Fesztivál egy földrajzilag ugyan távoli, de a lelkünknek mégis oly közeli világot, valamint a közös ünneplés élményét hozza el a budapestieknek” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a fesztivál megnyitóján. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „mindig úgy gondolunk Székelyföldre, mint olyan erőforrás, amelyet még nem használtunk ki eléggé, amely még nem kapcsolódott be eléggé a magyar élet a magyar gazdaság vérkeringésébe”. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a rendezvény díszvendége Marosszék, és idén mintegy száz kézműves mutatkozik be 1500 termékkel, a színpadon 240 kulturális műsort láthat a közönség.

 

A Székely Fesztivál megnyitóját követően Domokos István a Kultúra.hu-nak elmondta: „a rendezvény szervezőinek legfontosabb célkitűzése a székely kultúra bemutatása a nemzet fővárosában.

 

_D0A3900_Copy
Domokos István, a Székely Fesztivál szervezője


Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egyre többet tudnak Székelyföldről, ám úgy érezzük, fontos, hogy évente egyszer három napra a Millenárisra költöztessük Székelyföldet. Szeretnénk megismertetni az emberekkel a székely kultúrát, amely magáért beszél, valamint a világszínvonalú gasztronómiát és azokat a termelőket, akiknek munkája nemcsak a Kárpát-medencében, de Európa-szerte is egyedülálló érték. Mindaz, amit elmondtam, egy szép csokorba szedve található a Székely Fesztiválon.” Domokos István körbevezetett minket a fesztivál területén, a kézműves mesterek között és úgy fogalmazott:

 

„évről évre többen szereznek tudomást a fesztiválról, így egyre több látogatónk van, tavaly pedig elértük a harmincezres látogatószámot és bízom benne, hogy ezt idén meghaladjuk”.


_D0A4297_Copy

 

A fesztiválon a Maros Művészegyüttes mellett színpadra lép a Magos Zenekar, a Háromszék Táncegyüttes tánckara, a Bekecs Zenekar, de lesz Jazz koncert és Székely bál is. Mindezek mellett részt vehetünk az Ízek, emberek, szokások című tárlat május 11-ei megnyitóján, megnézhetjük a Vendégváró Székelyföld című turisztikai kiállítást, valamint meghallgathatjuk Soós Zoltán A magyar szecesszió remekművei című előadást is.


(A fesztivál részletes programja ITT található.)

 

Dániel Sándor fazekasmesterrel is beszélgettünk a rendezvényen, aki megfogalmazta: számára a Székely Fesztivál megerősítést jelent.

 

_D0A3942_Copy
Dániel Sándor fazekasmester


„Mi, akik Székelyföldön élünk, nagyon örülünk annak, hogy a nemzet fontosnak tartja, hogy meghívjon minket. Így idekint is megismerhetik a mi kultúránkat, amely kicsit eltér az ittenitől.” Hozzáfűzte: „ez a fesztivál arra is lehetőséget nyújt, hogy bemutathassam a termékeimet, ugyanakkor nemcsak a kész munkákat hoztam magammal, hanem a felszerelésemet is, mivel fontosnak tartom, hogy magát a foglalkozást is bemutassam, ezért itt helyben alkotok.”

 

A Székely Fesztivál a Millenáris területén, összesen három helyszínen várja a közönséget több mint 200 előadóval, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves termékekkel, gyermekfoglalkozásokkal, valamint kiállításokkal május 11. és 13. között.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Szindbad

2018.07.16

Őszinteség, árnyalt lélek- és korrajz, új magyarságkép, a szovjet mintájú kádárista hatalom kemény kritikája – így jellemezhetjük a magyar filmtörténet azon korszakát, melyet magyar új hullámnak nevezünk. De kik alkottak ebben a korszakban? Milyen filmek készültek ekkor? Filmek térből és időből cikksorozatunk keretében most ezzel foglalkozunk!

adam_almai

2018.07.16

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A színházi versenyprogram napi két előadását idén is a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában tekinthetik meg a színházkedvelők.

Topart_EFOTT

2018.07.16
Látogatócsúcs született az idei, 43. EFOTT-on: 115 117 ember fesztiválozott Velencén. Minden eddiginél erősebb felhozatalt, több mint száz fellépőt hozott az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, amelyet július 10. és 16. között rendeztek Velence–Sukorón.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

India színei, hangulata, művészete, kultúrája, valamint tudáskincse áll az idei Krisna-völgyi búcsú középpontjában, amelyet július 20. és 22. között rendeznek Somogyvámos határában. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, évente 30 ezer turistát fogadó Krisna-völgyben ezúttal két különleges eseménnyel, lakóház-látogatással és holival, azaz a színek ünnepével bővül Magyarország legnagyobb füstmentes, egészséges családbarát fesztiválja. A Krisna-völgyi búcsúról bővebb információk a https://bucsu.krisnavolgy.hu oldalon olvashatók.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma