GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.05.11

Népi viseletek és dallamok, míves portékák és autentikus ételek – mindezekkel találkozhatunk a IV. Székely Fesztiválon, amely május 11-én vette kezdetét a Millenárison. Székelyföld három napra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A fesztiválon Domokos István szervezővel és Dániel Sándor fazekasmesterrel beszélgettünk.

A május 11. és 13. között zajló rendezvénysorozat célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és gasztronómia megismertetése – hangzott el a megnyitón.

 

_D0A3860_Copy


„A IV. Székely Fesztivál egy földrajzilag ugyan távoli, de a lelkünknek mégis oly közeli világot, valamint a közös ünneplés élményét hozza el a budapestieknek” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere a fesztivál megnyitóján. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: „mindig úgy gondolunk Székelyföldre, mint olyan erőforrás, amelyet még nem használtunk ki eléggé, amely még nem kapcsolódott be eléggé a magyar élet a magyar gazdaság vérkeringésébe”. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a rendezvény díszvendége Marosszék, és idén mintegy száz kézműves mutatkozik be 1500 termékkel, a színpadon 240 kulturális műsort láthat a közönség.

 

A Székely Fesztivál megnyitóját követően Domokos István a Kultúra.hu-nak elmondta: „a rendezvény szervezőinek legfontosabb célkitűzése a székely kultúra bemutatása a nemzet fővárosában.

 

_D0A3900_Copy
Domokos István, a Székely Fesztivál szervezője


Tisztában vagyunk vele, hogy az emberek egyre többet tudnak Székelyföldről, ám úgy érezzük, fontos, hogy évente egyszer három napra a Millenárisra költöztessük Székelyföldet. Szeretnénk megismertetni az emberekkel a székely kultúrát, amely magáért beszél, valamint a világszínvonalú gasztronómiát és azokat a termelőket, akiknek munkája nemcsak a Kárpát-medencében, de Európa-szerte is egyedülálló érték. Mindaz, amit elmondtam, egy szép csokorba szedve található a Székely Fesztiválon.” Domokos István körbevezetett minket a fesztivál területén, a kézműves mesterek között és úgy fogalmazott:

 

„évről évre többen szereznek tudomást a fesztiválról, így egyre több látogatónk van, tavaly pedig elértük a harmincezres látogatószámot és bízom benne, hogy ezt idén meghaladjuk”.


_D0A4297_Copy

 

A fesztiválon a Maros Művészegyüttes mellett színpadra lép a Magos Zenekar, a Háromszék Táncegyüttes tánckara, a Bekecs Zenekar, de lesz Jazz koncert és Székely bál is. Mindezek mellett részt vehetünk az Ízek, emberek, szokások című tárlat május 11-ei megnyitóján, megnézhetjük a Vendégváró Székelyföld című turisztikai kiállítást, valamint meghallgathatjuk Soós Zoltán A magyar szecesszió remekművei című előadást is.


(A fesztivál részletes programja ITT található.)

 

Dániel Sándor fazekasmesterrel is beszélgettünk a rendezvényen, aki megfogalmazta: számára a Székely Fesztivál megerősítést jelent.

 

_D0A3942_Copy
Dániel Sándor fazekasmester


„Mi, akik Székelyföldön élünk, nagyon örülünk annak, hogy a nemzet fontosnak tartja, hogy meghívjon minket. Így idekint is megismerhetik a mi kultúránkat, amely kicsit eltér az ittenitől.” Hozzáfűzte: „ez a fesztivál arra is lehetőséget nyújt, hogy bemutathassam a termékeimet, ugyanakkor nemcsak a kész munkákat hoztam magammal, hanem a felszerelésemet is, mivel fontosnak tartom, hogy magát a foglalkozást is bemutassam, ezért itt helyben alkotok.”

 

A Székely Fesztivál a Millenáris területén, összesen három helyszínen várja a közönséget több mint 200 előadóval, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves termékekkel, gyermekfoglalkozásokkal, valamint kiállításokkal május 11. és 13. között.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

B32_Galeria_Feluliras_r

2019.03.21

Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten. Újdonság idén a Közelítő nevű művészetpedagógiai program, amely során mintegy 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel, és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal.

szentgyorgynaplabitababszinhaz
2019.03.21

A tudományos felmérések azt támasztják alá, hogy a színházi élményben részesült gyerekek boldogabbak az abból kimaradt társaiknál – mondja Novák János rendező, a Kolibri Színház igazgatója. A bábművészet érvényességéről, kihívásokról és tabukról is beszélgettünk vele a bábszínház világnapja alkalmából.

IMG_20190320_101851

2019.03.21

Minél távolabb vagyunk időben egy történelmi eseménytől, annál nehezebb elképzelnünk a jeles napok hétköznapi emberét. A forradalmak kapcsán leginkább az összecsapásokról, háborús veszteségekről vagy győzelmekről van fogalmunk, és keveset tudunk az akkori mindennapokról. Az 1848/49-es eseményekről is elsősorban az ikonikus történések jutnak eszünkbe, az kevésbé, hogyan is zajlott az idő tájt az élet egy átlagos családban.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma