15_eves

2015.08.21
Polgári Lilla

Immáron 29. alkalommal vette kezdetét a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, ahol augusztus 20. és 23. között, négy napon keresztül ismerkedhetünk meg az egész ország műhelyeinek, iskoláinak kézműves alkotásaival. Az idei rendezvény fő témája a pásztorélet és művészete, kiemelt vendége pedig Spanyolország.

Augusztus 20-án újra a vidéki kézműveseké és a hagyományos magyar ételeké lett a főszerep a Budai Várban – elkezdődött ugyanis a 29. Mesterségek Ünnepe. A családbarát program a hosszú hétvége egész ideje alatt, azaz augusztus 23-ig várja látogatóit, két színpadon zenes előadásokkal, valamint rengeteg inni- és ennivalóval. Valószínűtlen, hogy innen lehetséges üres kézzel távozni: legyen szó akár ékszerekről, bőr- vagy farmerkötésű könyvekről, játékokról, öltözékekről, mindenféle kézműves termék közül válogathatunk. Rengeteg elfoglaltságot pedig saját magunk is kipróbálhatunk, akár magunk is elkészíthetjük a vásárfiát. Az idei rendezvény programjai a pászorélet köré szerveződtek.


mestersegek

 

Az Oroszlános udvarban, augusztus 20-án tarott ünnepélyes megnyitón Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az idei Mesterségek Ünnepének díszvendége Spanyolország. Hozzátette, hogy a NESZ-szel „arra vállalkoztunk, hogy a népművészeti örökséget felelősséggel ápoljuk.”


ijgyarto_miklosne

 

Őt követte Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, aki beszédében kiemelte, hogy a Mesterségek Ünnepe által „jobban meg tudjuk ismerni a ma is élő tradíciókat.” Mint mondta, ez az egyetlen olyan fesztivál az országban, amely meg is tudja mutatni a hagyományokat, nem csak azok őrzését hangsúlyozza.


nagykovet

 

A megnyitó végén José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet is köszöntötte az egybegyűlteket és kifejezte örömét, hogy pont augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén erősíthetik a két nemzet közötti kapcsolatot: „Megragadnám az alkalmat és gratulálok a magyaroknak a gyönyörű országukért és kultúrájukért.”


Fotó: Szabó Linda

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma