2014. december 27.
Célzó

csonkabandi1

Csonka Andrással szóba került minden, ami kultúra: kedvenc könyveitől kezdve a megható filmeken át Michael Bublé koncertjéig. Mesélt aktuális színházi szerepeiről, arról, nem gondolt-e még rá, hogy felhagyjon a szabadúszással, de azt is elárulta, hogy valamilyen formában a zenélés is visszatérhet az életébe.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

szeretik_a_banant_596x90

Szabo_Bela_fotografus

2014.12.27

Bár rengeteg fiatal fotóz egyre többet, legtöbbjükből még az alapvető tudás is hiányzik, mondta el Szabó Béla, a Győr melletti Öttevényen élő fotóművész. Beszélt legutóbbi könyvéről, a fényképezés tanításáról és jövőbeli terveiről, valamint arról is, miben látja a fotózás nagy népszerűségét.

No_9._soft_structures_tus_papir_reszlet

2014.12.26

Párizsban, az Oneiro Galerieben, három fiatal képzőművész: John Franzen, Conrad Willems és Sági Gyula munkái vannak tárlaton. Az európai festészet egy olyan új irányzatához tartoznak ők, aminek még egységes elnevezése sincsen. A legtöbben organikus szerializmusként említik. A kiállított művészek mindegyike elismert alkotó. Az egyikükkel, Sági Gyulával beszélgettem a kiállítás megnyitója előtt.

csonkabandi1
2014.12.25

Mit jelent számunkra a kultúra? Többek között erre a kérdésre kereste a választ a Kultúra.hu ősszel indult interjúsorozata, amelyben különböző területeken dolgozó ismert emberek mesélnek a kultúrához fűződő viszonyukról. Az biztosan kiderült, hogy legyen az illető színész, zenész vagy akár politikus, a kultúra kiemelt szerepet kap az életében.

December 27. és 30. között négy napon át összesen 12 alkalommal látható A Játékkészítő című új magyar pop-musical a budapesti Tüskecsarnokban. Az interaktív színházi előadás története szerint a klasszikus mesehősök - köztük Hüvelyk Matyi, Piroska, Jancsi és Juliska - felkeresik a Játékkészítőt, hogy segítsen nekik visszaszerezni elvesztett népszerűségüket, hiszen a mai gyerekek már nem is ismerik őket.

A 2014-es évadban a Szegedi Szabadtéri Játékokon sikerült rekord jegybevételt és nézőszámot elérni, jövőre a fesztivál vezetői szeretnék ezt az eredményt is túlszárnyalni. A 2014-es év sikerdarabja a Mamma Mia! visszatér, a musical három meghirdetett előadására szinte már minden jegy elkelt. A nyomorultak ősbemutatója harminc évvel ezelőtt volt, és rá három esztendővel Szegeden is láthatta a közönség, a drámai erejű regény alapján íródott darabot augusztusban újra műsorra tűzik.

Folytatódó Richard Strauss-, határon túli és martonvásári koncertsorozat, sikeres spanyol, török és koreai-japán turnék, neves hazai és külföldi vendégművészek fellépései kísérték a Nemzeti Filharmonikusok idei évét - összegezte Kovács Géza főigazgató évértékelő interjújában.

A képzőművészeti kiállítások és alternatív színházi bemutatók mellett egyre népszerűbbek a szegedi Reök-palota különleges programjai. 2014 első kilenc hónapjában mintegy 40 ezren látogattak el a szecessziós épületbe.

Sajátos megközelítésből, új szempontok alapján mutatja be az első világháborút Nagy Miklós Mihály Magyarország az első világháborúban - Térképek történelmi áttekintéssel című feldolgozása. A közelmúltban megjelent hadtörténelmi atlaszból többek között kiderül, hogy földrajzilag az első világháború valójában előbb kezdődött és később ért véget, mint azt az iskolában tanítják.


A félévszázados jubileumra a Kossuth-díjas művész nagyon személyes lemezt készített, amely az ünnepekre a Fonó gondozásában jelenik meg.

mindennapi.hu

Hisz az Útnak vége nincs soha...
Tolkien Nap 2015
2015. január 3. 9:00 - 18:30
Uránia Nemzeti Filmszínház

A Villányi Úti Esték sorzatban évek óta hazánk legnevesebb előadói tartanak előadásokat a Móricz Zsigmond mellett a Villányi úton. A megtekinthető előadók listája rendkivül reprezentatív. Müller Péteretől, Szendi Gáboron ár Paulinyi Tamásig a szakma leismertebb neveivel találkozhatnak a sorozatokon a jegyvásárlók.

A Werk Akadémián mutatják be 2014. december 11-én 18 órakor Linor Goralik Barbie, az igazi szőkenő című kötetét. A könyvbemutatón Réz András vezetéséve, dr. Forgács Attila, Lakatos Márk, Németh Juci és Réz Anna beszélgetnek a Barbie-jelenségről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma