2014. április 24.
Célzó

dunaworkshop3_2013.12.07-300x192

Idén június 5. és 14. között rendezik meg a POSzT-ot, amelyen a Miskolci Nemzeti Színház két előadással is jelen lesz. Georg Büchner Woyczek című kegyetlen, és az emberi lélek mélységeit feltáró előadását Béres Attila rendezésében láthatja a pécsi közönség. Az előadás színpadra állításáról, a küzdelemről és a színészekkel való közös munkáról kérdeztük a rendezőt.

echologo
2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.


ta

2014.04.24

A Művészetek Palotájában ma a Mimikri és a Tavaszi áldozat című előadást tekinthetik meg, amelyet a Szegedi Balett művészei keltenek életre. Míg a Mimikri című előadásban a keleti és a nyugati zenei világ ütköztetése fogalmazódik meg, addig a Tavaszi áldozatban az áldozathozatal fogalmának a 21. századi ember szemszögéből való újraértelmezését kísérlik meg az alkotók.

bnk

2014.04.24

Ma startol a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, amelynek mérlege már most figyelemre méltó: 9 teremben összesen 380 program zajlik, valamint 500 magyar és határon túli szerzővel találkozhatnak. Az idei könyvfesztiválon a 100 éve kitört világháborúról, a berlini fal 25 évvel ezelőtti lebontásáról és Magyarország 10 éve történt EU csatlakozásáról is megemlékeznek. A rendezvény díszvendége Sofi Oksanen és Törökország lesz.

konyvbemutato

2014.04.24

A Nemzeti Örökség Intézete április 23-án szerdán mutatta be a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében A Salgótarjáni utcai zsidó temető című albumát, amelyet Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke és a könyv felelős kiadója, illetve Dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatott. Az eseményen Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója is részt vett.

A lovagkor elevenedik meg szombaton Száron, ahol a Vértes Történelmi Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület tart tavaszi fegyvermustrát, fegyvernök- és apródpróbát.

Magyarországi szerb egyházművészeti tárgyakból nyílt kiállítás a moszkvai Rubljov múzeumban szerdán. A Rubljov múzeumban június nyolcadikáig látható XVIII. és XIX. századi ikonok és egyházi kegytárgyak a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szentendrei múzeumának és a pécsi szerb ortodox gyűjteménynek a darabjai.

Szeptemberre elkészül a bátaszéki Nagyboldogasszony templom új toronysisakja, amelyet a régi, életveszélyessé vált épületrész helyett emelnek. A költségekhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pécsi Egyházmegye 30-30 millió forinttal járul hozzá, és eddig csaknem 20 millió forint adomány gyűlt össze.
A 9. craiovai nemzetközi Shakespeare-fesztiválon vendégszerepel a Silviu Purcarete rendezte Ahogy tetszik című előadással a budapesti Nemzeti Színház csütörtökön.

Várdai István gordonkaművésszel lép fel április 28-án, hétfőn a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az Operaházban. Várdai István az esten Dubrovay László csellóversenyét játssza, melynek ősbemutatója mindössze egy hónapja volt - olvasható az Operaház szerdai közleményében.


Negyedik alkalommal rendezik meg a Vérteslovas Kemencés Fesztivált, mely egy aktív, gazdag tartalmú családi nap, aprókat és nagyokat szórakoztató, koncertekkel, mesejátékkal, népi mesterségekkel, egész nap suttogó lovaglással, helyben sütött házias étkekkel, roppanós kürtőskaláccsal, kemencés lángossal… Miután a fesztivál egy csodás jeles napra esik, így az édesanyáknak külön meglepetéssel készülünk!

bungee_trambulin

A Mini Terminál soron következő műhelyfoglalkozásán feltalálók és leleményes tervezők bőrébe bújnak a gyerekek. A program alapjául a Rubik játékok szolgálnak, minden a fejtörők, logikai játékok, találmányok jegyében zajlik most vasárnap a Design Terminálban.

A József Attila Kör számos programmal várja az érdeklődőket a Könyvfesztivál ideje alatt.

A Villányi úti Konferenciaközpontban májusban három érdekes előadást is meghallgathat a közönség. Május 8-án Lackfi János, 15-én Aczél Petra, 22-én pedig Réz András avatja be hallgatóit a kommunikáció varázslatos világába.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma