2014. szeptember 2.
Célzó

verkli1

Verkli muzsikától lesz hangos Keszthely szeptember első hétvégéjén! A Nemzetközi Verkli Fesztiválra Svájcból, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból és Magyarországról érkezik több mint 40 zenegép és zenész, hogy vidámsággal töltse meg az utcákat.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

_DSC8927_1971x1306

2014.09.02

A székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokban koreográfusként vett részt Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, koreográfus, aki együttesével idén a Fölszállott a páva vidéki hagyományőrzés különdíját hozhatta el. A siker eredményeként másfélszer annyi felkérést kapnak mint korábban. Fehérváron beszélgettünk vele.

opera1

2014.09.02

Megtartotta évadnyitó társulati ülését a 130. évfordulóját ünneplő Operaház szeptember 1-jén. Ókovács Szilveszter, az Opearház főigazgatója, illetve a vezetőség többi tagja értékelte az elmúlt év eredményeit, és felvázolták, hogy milyen tervekkel készülnek a 2014/15-ös évadra. Az eseményen az elmúlt évadban nyújtott teljesítményekért kiérdemelt díjakat, elismeréseket is átadták.

leveltar1

2014.09.02

A nemzetközi összehasonlításban is nagyon jól működő intézmény – Budapest Főváros Levéltára – nyilvános kiállítóhelyén folyamatosan bemutatja legérdekesebb dokumentumait a nagyközönségnek. A BFL főigazgatója, Dr. Kenyeres István szakavatottként kalauzol a főváros múltját őrző Teve utca 3-5 szám alatti modern épületben.

Az elmúlt évadban 101 ezer néző látta a kecskeméti Katona József Színház előadásait - mondta Cseke Péter, a színház direktora kedden, amikor megnyitotta a 119. évadot. A műsorterv szerint 361 előadás valamint 9 egyéb előadást láthatott közönség, a felnőtt és az ifjúsági bérletesek száma megközelítette a 17 ezret.

Az új szezonban elsőként Vörösmarty Mihály 1830-ban írt drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatják be Kiss József rendezésében a szolnoki Szigligeti Színházban.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő indítja el szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei "nemzeti olvasási akciót." Idén Henryk Sienkiewicz híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.

Szász Attila filmje, A berni követ nyerte a Montreal World filmfesztiválon az elsőfilmes kategória Bronz Zenit díját. Montrealban utoljára 13 évvel ezelőtt kapott magyar film elismerést, akkor Sopsits Árpád Torzók című filmjét díjazták.

Örömzenével készül a 100 Tagú Cigányzenekar a Zeneakadémián adandó vasárnapi koncertjére. A sikerdarabok mellett izgalmas meglepetéseket is ígérnek olyan vendégfellépők társaságában, mint a Sabbathsong Klezmer Band, valamint Lendvay József és Roby Lakatos hegedűművészek.

Harmincöt országban adott négyszáz előadás és 500 ezer néző után a Pasión de Buena Vista produkció 2014-ben visszatér Európába, ahol mindig is népszerűek voltak, és ennek az élménynek a magyar nézők is részesei lehetnek október 13-án a Papp László Budapest Sportarénában.

pasion

Az új évadban hét bérletsorozat 36 koncertje közül választhat a közönség. Emellett számos bérleten kívüli koncertre is várják az érdeklődőket, és folytatódnak gyermekprogramok is.

Amy Winehouse dalainak swinges feldolgozásával: a Swinging Amy koncerttel vár Szűcs Gabi és zenekara szeptember 7-én, vasárnap este 20:00 órától a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Szórakoztató, szívbe markoló, a jazz és a swing legszebb hagyományait vegyítő zenei csemegével kedveskednek a nézőknek.

A Parti Túra szolnoki nyári koncertsorozat a grandiózus XIX. Regionális Katonazenekari Fesztivállal zárul augusztus 29-én, 18,30 órakor. A különböző katonazenekarok mellett a látogatók hallhatják a Szolnoki Szimfonikus Zenekart és a világszerte egyedülálló 40 fős Budapest Honvéd Férfikart is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma