PFZ728x90

2016. május 6.
Célzó

_DSC5293_Copy

Új lemezét az A38 Hajón mutatja be az indie és alternatív rockot játszó Hello Hurricane, de a nyár folyamán a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Campus Fesztiválon is találkozhatunk a srácokkal, akik sikeresen pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadóknak szóló alprogramjában, és az így kapott támogatásból készítették az új felvételeiket. Posztós Balázst, a banda basszusgitárosát kérdeztük.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:
OperettKalandok_eve_sajttaj
2016.05.05

Meghirdette új évadának programját a Budapesti Operettszínház Kalandok éve címen. Lőrinczy György főigazgató, Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető és Makláry László főzeneigazgató ismertette az új műsortervet. Kerényi Miklós Gábor elmondta: az újdonságok összeállításánál figyelembe vették, hogy az élet maga is egy nagy kaland, és olyan darabokat kerestek, melyekben ez a legjobban visszatükröződik.

IMG_6250

2016.05.05

Pontosan egy hét múlva Budapestre érkezik Hans Zimmer első turnéja, és ahogy a koncertkörút több állomásán, így Budapesten is helyi zenészekkel teszi teljessé zenekarát a világhírű zeneszerző. Így május 11-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán a Magyar Virtuózok, valamint a Cinema Studio Choir énekesei kísérik Hans Zimmert és saját csapatát.

Uj_kep

2016.05.05

Valóban Szulejmán szultán sírkápolnájára bukkantak a közelmúltban Szigetváron? A magyar kutatás eredményeiről Fodor Pál, a történettudományok doktora mesélt május 4-én, kiemelve: bölcsészek életében ritka, hogy az eredményeik ekkorát szóljanak, a sírkápolna megtalálásáról ugyanis a világ több vezető lapja is beszámolt, és számtalan elismerést kaptak.

Az elmúlt negyedszázad egyik legjelentősebb rockzenekara, az amerikai Red Hot Chili Peppers ad koncertet szeptember 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában. A funk és a punkrock vegyítésével jellegzetes stílust kialakított csapat húsz éve járt Magyarországon.

Szimpóziummal ünnepelték a 120 éves Műcsarnokot május 4-én: művészettörténészek és társintézmények vezetői beszélgettek az intézmény múltjáról és a szakma jövőjéről a 120 évvel ezelőtti megnyitó évfordulóján a fővárosi kiállítóhelyen.

Visszatekintés címmel nyílt kiállítás idősebb Blaskó János (1919–1988) festőművész és fia, Blaskó János szobrászművész munkáiból május 4-én a budapesti Várnegyed Galériában. A tárlaton az édesapa és fia művei arra figyelmeztetnek minket, hogy a múlt a valóságban mindig közelebb van a jelenhez, mint ahogy azt gondolnánk.

Filozófiát és idegtudományt egybeolvasztó táncelőadással érkezik Budapestre a holland Arno Schuitemaker, akinek While We Strive című koreográfiáját május 5-én és 6-án láthatják az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Hármas évforduló jegyében zajlik a bukaresti 12. Magyar Zene Fesztivál, amelyen fiatal zenészek nyerhetnek koncertlehetőséget a Balassi Intézet hálózatában. A május 9. és 12. között zajló fesztivált a Bartók-év jegyében hirdették meg, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 140. tanévét is megünneplik.

A hazai elektronikus tánczene legfrissebb csapata a Stereo Swing formáció, amely az electro swing műfaját képviseli itthon. Csaknem két év alatt állt össze az a saját dalokból álló, bemutatkozó album, amely Parov Stelar vagy a Tape Five nyomdokaiba lép. Első lemezük, a We wanna swing your world anyagát május 13-án az A38-on mutatják be.

12717863_938943879555239_8591406623482554149_n

Többezres látogatódömping övezte április 30. és május 1. között a Nemzeti Várfejlesztéshez csatlakozó és triptichont is avató III. Csirke–Csülök Fesztivált Nagyvázsonyban.

Hazánk egyik legkedveltebb klub- és fesztiválzenekara elkészítette első nagylemezét. A 2012-ben útjára indult Blahalouisiana az elmúlt években teljesen új dimenzióját nyitotta meg a hazai könnyűzenének, így igazi zenei csemege ez a megjelenés! A lemezbemutató koncert április 28-án lesz az A38 Hajón.

Jászberény és a Gulag címmel tart izgalmas előadást Besenyi Vendel helytörténeti kutató a Jász Múzeumban április 21-én 17 órától a Múzeumi Esték keretében. A programmal azokra a magyarokra emlékeznek, akiket a szovjet hadbíróság a második világháború után ártatlanul elítélt, majd 1955-ben Jászberényben vizsgálati fogságban tartott.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma