2014. július 23.
Célzó
DSC_4948
A 30. Régi Zenei Napok koncertsorozata után három különleges hangver­sennyel folytatódik július első napjaiban az idei nyár leghosszabb kulturális és zenei fesztiválja, az Eszterházi Vigasságok. A nagyszabású programsorozat a 300 éve születetett Esterházy „Fényes” Miklós hercegre, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik.
2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.


index

2014.07.23

Dr. Cseri Miklós 2014. július 15-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának új, helyettes államtitkára. A szakember, aki kinevezése előtt csaknem húsz éven át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója volt, új beosztásában az államtitkárság szakmai munkájáért felel majd.

index

2014.07.23

Az idei Művészetek Völgyéből sem hiányozhat az irodalom: számos helyszínen, színes programokkal várják az érdeklődőket július 25. és augusztus 3. között a fesztiválszervezők. Lesz versimpró, kreatív írásfoglalkozás, irodalmi stand up, a költők és írók közül többek között találkozhatunk Lackfi Jánossal, Tóth Krisztinával, Bíró Gergellyel és Varró Dániellel is.

cserhati_zsuzsa

2014.07.23

A ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnője volt, a ’80-as években háttérbe került, majd mintegy másfél évtizedes kihagyás után 1996-tól Magyarország legnagyobb sikerű visszatérését mondhatta magáénak. Leghíresebb dalai között szerepelt az Édes kisfiam, a Különös szilveszter, a Hamu és gyémánt vagy a Száguldás, Porsche, szerelem című örökzöld sláger. 11 évvel ezelőtt hunyt el a nagyszerű Cserháti Zsuzsa.

A Borszerdák keretében ma is csodálatos kilátás, izgalmas borok, kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások és jazzkoncertek várják az érdeklődőket este 18-22 óráig a Magyar Nemzeti Galériában és a Budavári Palota panorámateraszán.

Ma kezdődik és négy napon át tart Kelet-Magyarország legnagyobb nyári fesztiválja, a debreceni Campus. Fellép az Asteroids Galaxy Tour, jubileumi koncertet tart a Tankcsapda, zenél a Quimby, a Punnany Massif, a Carbonfools vagy a Heaven Street Seven is.

A tavaszi sorozat után szeptemberben négy alkalommal visszatér a Katonába a Londonban élő és dolgozó Magyar Éva Marlene című zenés-táncos előadására. Az előadás Marlene Dietrich személyétől és a múlt század húszas éveitől elindulva érkezik meg a mába, egy másik nő személyéhez – írja a Színház.hu.

Régi helyszínén, a megújult nagyerdei szabadtéri színpadon várja a közönséget a hétvégén a Debreceni Jazznapok, Magyarország legrégebbi folyamatosan megrendezett dzsessztalálkozója.

Októberben jelenik meg Johnny Marr második szólólemeze. A legendás manchesteri Smiths egykori gitárosa, zeneszerzője számos projekt után csak tavaly adta ki első szólómunkáját The Messenger címmel, de a kedvező fogadtatás gyors folytatásra ösztönözte.


Verdi egyik leghíresebb, szerelemmel és szenvedéllyel átszőtt operájának szabadtéri bemutatóját 2014. augusztus 1-én és 3-án láthatják az érdeklődők. A négy felvonásos olasz mű a Magyar Állami Operaház előadásában külföldi sztárvendég főszereplésével kerül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra.

legyen-vendeg-a-margitszigeten

Jazz és opera – idén is ez a két műfaj határozza meg az Eszterházi Vigasságok szabad­téri hangversenyeit augusztus első hétvégéjén.

Az ökumenikus fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából háromnapos fesztivál kezdődik július 18-án a Zala megyei Magyarföldön.

A 11. VeszprémFest a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi – hagyományteremtő szándékkal – a 2014-es Magyar Jazz Napját, amely minden évben egy metszetét kívánja adni a hazai jazznek, egyfajta tükröt tartva elé. Az idei év vezérmotívumaként a hazai jazz szereplői lehetőséget kapnak, hogy együtt muzsikáljanak a külföldön élő, nemzetközileg jegyezett szólistákkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma