PFZ728x90
2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

 

eva_preview__MG_4471

2015.05.22

„A témák nagyon változatosak, egy valami közös bennük: az a flow szerű, semmihez nem hasonlítható élmény, amikor az ember zenét ír. Van, amikor nagyon akarsz, de nem jön össze, mert nem nyílt meg az Ég, ami elengedhetetlen, mert persze a mi zenénk is, mint minden zene, az éteri világból táplálkozik” – meséli a dalszerzésről György László, A HÁROM zenekar frontembere.

rudnyanszky_kastely-wikipedia

2015.05.22

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotása, a nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély évről-évre a tavasz legszebb havában, májusban virágdíszbe öltözve várja vendégeit. Idén Pünkösd hétvégéjén a kastély „Bútorművészet a gótikától a biedermeierig” című bútortörténeti kiállításának míves asztalait Katona Anna mester virágkötő az adott korok stílusához igazodó virágalkotásai öltöztetik ünnepi díszbe.

kepguru.hu

2015.05.22

Három hónap alatt hat helyszínen 432 mini koncert várja a turistákat és a budapestieket minden hétvégén egy új kezdeményezésnek köszönhetően. Budapest emblematikus helyszínein Pünkösd és Nagyboldogasszony napja között felcsendülő koncertekről az ötletgazdák és a megvalósítók tartottak sajtótájékoztatót a Magyarság Házában május 21-én.

Negyvenegy produkciót mutatott be az ország kilenc alap- és középfokú művészeti iskolájából érkezett több mint 250 növendék az ötödik alkalommal megrendezett Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Versenyen az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban május 22-én.

Audiovizuális előadás készült a Jake Smiles álnéven publikáló szerző 1 trip című regényéből.

Négy héttel meghosszabbítja Lechner, az alkotó géniusz című tárlatának nyitva tartását az Iparművészeti Múzeum (IMM), a szecessziós palota tervezője előtt tisztelgő kiállítás így június 28-ig lesz látogatható.

Teátristák „nagy játékosok" címmel nyílik két évszázad színházi alkotóit bemutató kiállítás a POSZT kísérőprogramjaként, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával június 5-én Pécsen, a Nádor Galéria Nagytermében.

Bartók és Saygun művei találkoznak Tulu Icözü (mezoszoprán) és Király Csaba (zongora) hangversenyén. A „Dallamos visszhangok” elnevezésű esten május 22-én 19 órakor a Bartók Béla emlékházban. Az est díszvendége Dr. Sipos János népzenekutató.

MV_banner_192x189

Operettszinhaz_Mozart_Kultura_hu_banner_192x189px

A Szép volt fiúk! című közérzeti kabaré, a klasszikus „Pesti kabaré” alapjaira épít, és a tapasztalt komédiások mellett megjelennek a fiatal korosztály képviselői is.

Nadas_kabare_plakat_kis_meret

Május 30-án, szombaton 9. alkalommal segítik agysérültek rehabilitációját bringázással Móron, az Ezerjó hazájában a Móri Karika jótékonysági túrán.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy előre lássuk: a dal és a klip minden kétséget kizáróan az idei nyár egyik legnagyobb slágere lesz. Garancia erre az alkalmi alkotó csapat, az utóbbi idők legsikeresebb két produkciója, a Wellhello és a Halott Pénz, illetve a javarészt a Telekom VOLT Fesztiválon játszódó videóklip, amely sokak számára az év legboldogabb pillanatait idézi.

Az idei nagy visszatérő Borsodi Kingdom of Hegyalja megtalálta a tokaji bulik méltó himnuszát. A modern és fiatalos hangzást megtestesítő Saverne formáció legújabb dala, a Carry on az elektronikus stílusok különleges keverékével hódítja meg a fesztivál közönségét. A meglepő és egyedi vizuális megoldásokat kedvelő együttes igazi zenei csemegét ígér a rajongóknak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma