PFZ728x90
2015. július 28.
Célzó

_DSC1436

„A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című kiállítás július 7-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. A Csontváry életművet gyakorlatilag teljesen felölelő nagyszabású tárlatnak már az első húsz napja hatalmas siker, hiszen eddig közel tízezren voltak rá kíváncsiak.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

 

avarkertbazar_600x317

2015.07.28

A Várkert Bazár vezetett túrái során olyan helyekre is eljuthat a látogató, amelyek a nagyközönség számára rejtve maradnak. A Világörökség részét képező épületet egyéni és csoportos idegenvezetésen lehet felfedezni, de lehet kérni tárlatvezetést a Csontváry-kiállításra és az első világháborús tárlatra is.

kozeli12
2015.07.28

A magyar gyűjteménygyarapítás történetében egyedülálló kezdeményezés a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja, amelynek keretében értékes magyar alkotások hazahozatalával gyarapítják a múzeumok műkincsvagyonát. A program első másfél évéről Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, az Értéktár Program vezetője és Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója tartott sajtótájékoztatót július 27-én.

tosca_fekvo

2015.07.28

Bár nehezen született meg, a Tosca tagadhatatlanul Puccini egyik legfontosabb műve. Megérte tehát a sok munkát, amit mi sem igazol jobban, mint hogy a mai napig ez a világ egyik leggyakrabban játszott operája, melynek címszerepe az egyik legkedveltebb szopránszerep. Nem volt még hozzá szerencsénk? A Budapesti Nyári Fesztiválnak hála most bepótolhatjuk, hiszen külföldi főszereplők tolmácsolásában, két este is elvarázsol minket a mű!

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közös produkciója, az Igenis, miniszterelnök úr! nyerte a 25. alkalommal megrendezett THEALTER nemzetközi színházfesztivál közönségdíját Szegeden. Az előadást két alkalommal is telt házzal játszották.

A Grammy-díjas brit Judas Priest zenekar nyitja a 18. Fehérvári Zenei Napokat július 29-én. A szervezők bizakodóak, mivel a nyitónapra elővételben tízezer jegy kelt el. A rendezvény augusztus 1-ig tart.

Tatabányai jegyespár fogad örök hűséget a 23. győri barokk esküvőn augusztus 8-án. Az eseménynek a felújított Dunakapu tér ad otthont, de a programba bekapcsolódnak az ugyanúgy megújult belvárosi utcák és a Széchenyi tér is.

Hat országból huszonnégy művész vesz részt az idén húsz éves Ceredi Nemzetközi Művésztelep két hetes programján. A rendezvény július 25-én indult, és augusztus 7-ig tart. A születésnapot augusztus 6-án nyílt nappal ünneplik meg.

Tom Cruise legújabb filmje július 31-én kerül az amerikai mozikba, ezért a forgalmazó Paramount stúdió a hétvégén négy kedvcsináló videót jelentetett meg. A Titkos nemzet című Mission: Impossible-folytatás a magyar filmszínházakba augusztus 6-án kerül.

MV_banner_192x189

A „legendás” Máté–Horvai-osztály sorozata, az AlkalMáté Trupp 2015 nyarán is folytatódik: most Dömötör Andrásé lesz a főszerep. A bemutatót július 30-án 20:30-kor tartják a Jurányi Házban.

alkalmate_A3_domotorandris

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat kárpátaljai óvodaépítési kezdeményezéséhez: június 25-én 18 órai kezdettel nemzetközi jótékonysági néptáncgálát rendeznek a kultúrközpont színháztermében. A belga, bolgár, lett és román együttesek fellépésére ‑ házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes ‑váltott belépőket a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják.

A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. Lev Grossman trilógiájának első része már olvasható magyarul.

Az álomtündér varázslatos meseregény kicsiknek és nagyoknak arról, hogyan győzi le a félelmeit egy kislány az álomtündér segítségével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma