PFZ728x90
2015. június 30.

192x189_efott2015

Célzó

werkfoto2

Július 5-étől, vasárnaptól lesz megtekinthető a Magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítás. A tárlat az első, amely teljes, átfogó képet nyújt Csontváry életművéből, összegyűjtve múzeumok, valamint a magángyűjtemények darabjait is. Ezt segítik a különböző installációk, interaktív eszközök és filmek is, amelyek a művész életét, munkásságát és hagyatékát mutatják be a maga egészében.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

GNS2015felsotestes.1

2015.06.30

Új, Most légy férfi nevet viselő lemezét mutatja be július 2-án a Group'n'Swing zenekar, a Várkert Bazárban. „Minden egyes lépésünkben benne van a férfi és a női energia” – meséli a közös munkáról Mihályi Réka és Magyar Bálint, akik a címadó dal klipjéről is árultak el érdekességeket.

lsimon

2015.06.30

A Nemzeti Várprogram tervezett lefolyásáról tartott sajtótájékoztatót L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára június 30-án, a Miniszterelnökség épületében. Mint elmondta, 2015 és 2020 között 31 magyarországi vár felújítása valósul meg, 25 milliárdos forint költségvetésből.

campus

2015.06.30

Idén is az ország legkomfortosabb fesztiválja címet „pályázza” meg a debreceni Campus Fesztivál, amit ráadásul egy erős programkínálat tesz majd még biztosabbá. A Nagyerdei Stadion környezetének köszönhetően a rendezvény hazai viszonylatban a legszínvonalasabb fesztiválhelyszín, ahol tavaly már több mint hetvenezren buliztak.

Az együttes két héttel ezelőtt lépett fel az amerikai Bonnaroo Music and Arts Festivalon, amelynek hangulatát videoklip formájában próbálták visszaadni. A James Marcus Haney által rendezett kisfilm nem szokványos koncertvideó: egy kis időre betekintést nyerhetünk a Bonnaroo világába is, hiszen a zenészek különböző jelmezeket magukra öltve szórakoztak a fesztiválozók köreiben.

Mozart A varázsfuvola című művének előadásával indult hétfőn este az idei Armel Operafesztivál, amelyen péntekig összesen öt produkciót láthat a közönség a fővárosi Thália Színházban. Július 1-jén, szerdán egy másik Mozart-darab, a Figaro házassága kerül színre Novák Péter első operarendezésében.

A látogatószámot megduplázva kiemelkedő sikerrel zárult a harmadik váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó. A Visegrádi Együttműködés országainak - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével zajló V4 Fesztivál és Színházi Találkozó 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy a mára erős védjeggyé váló, több száz éves múltra visszatekintő történelmi, politikai, gazdasági együttműködést a kultúra és a színház területén is meghonosítsa.

Folytatja turnéját és szombaton Washingtonban ad koncertet a Foo Fighters, annak ellenére, hogy Dave Grohl énekes nemrég bokatörést szenvedett az amerikai sztárcsapat göteborgi koncertjén. A banda június 12-én lépett fel a göteborgi Ullevi stadionban, ahol a második szám közben Grohl lezuhant a színpadról és eltörte jobb szárkapocscsontját.

Erdélyi, vajdasági és felvidéki népzenészek is részt vesznek az I. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozón a Békéscsabához tartozó Mezőmegyeren a hét végén. A rendezvényen húsznál több népzenei együttes és néptánccsoport lép fel.

MV_banner_192x189

Csok150_banner_192x189px

LGT dalok csendülnek fel szimfonikus hangszerelésben, eddig sosem hallott egyedi előadásban július 4-én, a Zichy udvarban az Óbudai Nyár kulturális programsorozat egyik csemegéjeként.

obudainyar

Keszthely - A városközpontban a Belvárosi Múzeumok újra megrendezésre kerülő nyári esték programsorozata indul, júliustól – augusztusig.


A Völsunga saga a Corvina új sorozata, az ÉSZAKI FORRÁSOK - FONTES BOREALES első kötete. A sorozatban megjelenő óizlandi sagák szájról szájra szálló, majd a 12. és 14. század között írásba foglalt történetek, amelyek korabeli eseményeket, családi történeteket beszélnek el prózában, versbetétekkel tarkítva, mondai és mesei motívumokkal átszőve, jobbára Izland benépesülésének hajdanvolt idejéből.

2002 óta minden évben összegyűlik Szolnok művészetértő és kedvelő közönsége a Szolnoki Művésztelepen a város legromantikusabb helyszínén, ahol minden egy kicsit másképp van...

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma