2014. november 23.
Célzó
szekeresadrien2

Ha Szekeres Adriennel csak két közelgő nagykoncertjéről és zene iránti szenvedélyéről beszélgetnénk, már az is bőven kitöltene egy interjút. Ez alkalommal viszont mindenféle más kulturális témában is kifaggattuk az énekesnőt: szóba került a színház, az e-book és az életrajzi regények is.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

szeretik_a_banant_596x90

Foto-OPH

2014.11.22

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségébe pillanthatnak be az érdeklődők 2014. november 21. és 2015. január 31. között a Várkert Bazár Déli palotájában. A megújult épületben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

_DSC0627

2014.11.21

Az Országos Mikulás Fesztivált idén is a Fejér megyei Nagykarácsonyban, Mikulásfalván tartják meg november 21-étől. A 19. alkalommal megrendezett fesztivál számos „mesés” érdekességet tartogat a látogatóknak: fellép az Alma zenekar, az Eszter-lánc Mesezenekar, ízelítőt kapunk a Magyar Színház Almaszósz című darabjából, a Kaláka-szerzeményekből és a Mono Manó Zenekar kedves ünnepi dalaiból is.

rackevei_250x250

2014.11.21

Második évadát jegyzi 2014/2015-ben a Ráckevei Anna igazgató és Gemza Péter igazgató-helyettes vezette Csokonai Nemzeti Színház. Ebben a szezonban is tematikus műsorral, ezúttal a középkor tanulságait összefoglaló programmal várja a debreceni teátrum a közönséget. Ráckevei Anna kérdésünkre először az elmúlt évad tapasztalatait összegezte.

Kilenc dokumentum- és játékfilmmel várja az érdeklődőket a 18. Izraeli Filmhét a budapesti Puskin moziban december 4. és 9. között.

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház.

A hétvégén huszonötödik alkalommal rendezik meg Egerben a Palócgálát, amelyre mintegy hetven, közöttük hét szlovákiai fellépőt várnak a rendezők.

A TÉR címû dokumentumfilmet mûsorra tûzi Dél-Amerika rangos nemzetközi filmfesztiválja Mar del Platán. A hétvégi díszbemutatón részt vesz a kétszeres Európa Filmdíjas magyar rendezõ.

Két magyar film is rangos elismerésben részesült a bakui nemzetközi sportfilmfesztiválon: a Londoni színek című alkotás a Sport és személyek (Sport and Persons) elnevezésű kategória győztese lett, míg a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm a zsűri különdíját érdemelte ki - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-t.


A Trafóban Lola Arias My life after című előadása látható november 27-én és 28-án, ahhoz kapcsolódóan pedig Kovácsy Tibor, a Magyar Narancs munkatársa tart előadást Argentínáról november 28-án 18:30-tól.

foto

Komoly rendezővé érett mindenki Rachel-je! Kökényessy Ági immáron második nagyszínpados rendezésére készül az Újszínházban. Az elismert színésznő a sikeres Országjáró Mátyás király után A Toll című helyzetkomikumokban bővelkedő vígjátékban dirigálja kollégáit.

A Mai Manó Ház új kiállítása: PILLÓ Ákos | Faluvége című tárlata december 7-ig tekinthető meg.

A tradicionális roma motívumokat modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design Magyarország egyik legrangosabb divateseményén, a Marie Claire Fashion Days-en kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa sokszínűségét: a Romani Design egyszerre társadalmi vállalkozás és divatmárka. Ez a sokszínűség köszön vissza a My Identity-My Freedom kollekció darabjain, ami nemcsak a közönség szívét hódította meg, de a szakmának is bizonyította, a kifutón a helye.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma