2014. szeptember 23.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

gomboldujra

2014.09.23

A Design Terminál minden eddiginél szélesebb körű hazai és nemzetközi összefogás mellett rendezi meg a régió legrangosabb divateseményét, a Central European Fashion Days-t október 3-5. között. A rendezvény kiemelt programja a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázat döntője.

Jaszai_Mari_Szinhaz_-_Nephaz

2014.09.23

A tatabányai Jászai Mari Színház szeptember 27-én A padlás című darabbal nyitja jubileumi 25. évadát. A félig musical, félig mese 1988 óta töretlen sikernek örvend, és folyamatosan műsoron van valamelyik színház színpadán. Tatabányán Harangi Mária rendezőnő álmodta színpadra, vele beszélgettünk az előadásról.

Kiss_Tibor_beszedet_mond

2014.09.23

Családias hangulatban tartotta évadnyitó társulati ülését a Békéscsabai Jókai Színház Szanazugban, ahol Kiss Tibor, a város alpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt. A most 60. éve önálló társulattal rendelkező színház új évadának programja különlegesnek ígérkezik.

A litván származású, New Yorkban élő Žilvinas Kempinasnak a párizsi Palais de Tokyo-ban, a bécsi Kunsthalléban, a bázeli Tinguely Múzeumban vagy a New York-i MoMA PS1-ben már volt egyéni kiállítása. Első önálló magyarországi tárlata az M0-ban nyílik meg pénteken a művész jelenlétében. A Műcsarnok Időgép újabb száma ezúttal 1950-be, az I. Magyar Képzőművészeti Kiállításra röpíti az időutazásra vágyókat. A kiállítás szeptember 26-tól látogatható.

Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének 10 országból érkező fordítói találkoznak szeptember végén Balatonfüreden – közölte az MTI–vel a Magyar Fordítóház Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden.

A pekingi operát bemutató budapesti kiállítás és egy kínai-magyar közös rendezésű tárlat is szerepel a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (KOGART) és kínai együttműködő partnereinek tervei között - mondta Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy jelenleg Sanghajban látható válogatás a KOGART Szalay Lajos-gyűjteményéből.

A magyarok mellett cseh, szlovák és lengyel divattervezők is bemutatkoznak az immár három napos eseménysorozattá bővült Central European Fashion Days programján, amelyet október 3. és 5. között rendeznek meg Budapesten, a Városligeti Műjégpályán.

Harmincöt év után újult meg a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gótikus faszobrokat és táblaképeket bemutató állandó kiállítása, amely szerdától látogatható.

Családi délelőttök, Lackfi János, Both Miklós, Oscar Wilde, Alföldi Róbert, Szabó Lőrinc, Kaláka.

Szegeden hetedik alkalommal rendezik meg a Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivált szeptember 22. és 27. között. Az esemény a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentjének, hazánk legelső püspökének tiszteletére, Szent Gellért nevét viseli.

A 2010-ben alakult Kelemen Kvartett, mely fellépett London, Párizs, Berlin leghíresebb színpadain, hatalmas sikerrel járta be Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kína nagy koncerttermeit, megnyerte a legnagyobb nemzetközi kvartettversenyek első helyezéseit Melbourne-től Olaszországon át Pekingig idén októberben országos turnéra indul Magyarországon. Most a Budapest Jazz Clubban lép fel.

Hogyan hat a tér és az idő az érzékelésre? Vajon mi minden válhat láthatóvá egy mozgó „megfigyelődoboz” 4m x 4m méretű ablakán keresztül?

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma