2014. október 2.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2013.04.02

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

13csokako7A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.


A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.


Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.


A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Kulcsszavak:

AM

2014.10.01

Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása és egyben a kelet-európai régió vezető kortárs vására, az Art Market Budapest október 9. és 12. között látogatható a Millenárison. A rendezvény kiemelt partnere a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A kiállítás vendégvárosa idén Berlin lesz, illetve új elemnek számít az Art Photo Budapest elnevezésű kiállítás.

karusszel3

2014.10.01

Október 11-én mutatják be a Fővárosi Nagycirkusz új, Zéró Gravitáció című műsorát, amelyben helyet kap négy artistaiskolás lány egyedálló produkciója is: a közönség egy igazi klasszikus karusszel számot láthat majd, a bungee jumping során pedig a világon először mutat be négy lány egyszerre triplaszaltót.

konyvtarosok1

2014.10.01

Könyvtárosok napja alkalmából adott át okleveleket és elismeréseket Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára október 1-jén Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Közel négy évtizedes könyvtárosi munkásságáért Vörösné Jánosi Katalin Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült.

Nagyszabású, két részből álló életmű-kiállítással tiszteleg a párizsi Grand Palais kiállítóhely Kacusika Hokuszai (1760-1849) japán fametsző és festő előtt. A szent hegyként tisztelt Fudzsiról készült sorozatáról híres művésznek még soha nem volt ekkora tárlata hazáján kívül.

A nagy érdeklődésre való tekintettel két héttel tovább, október 19-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, valamint az ahhoz kapcsolódó, Átrendezett valóság - Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában című tárlata.

Az idei évadban is műsorra tűztük a Laboda Kornél rendezésében, Adorjáni Bálint, Jankovics Péter, Lazók Mátyás és Orosz Ákos szereplésével készült zenés-komikus Dosztojevszkij-adaptációt. A karamazov október 10-én 19 órától látható a MU Színházban.

Négyszáznál is többen jelentkeztek a fogyatékossággal élők számára tavasszal meghirdetett ParaSzuperSztár című kulturális tehetségkutató versenyre, amelynek döntőjét december 5-én tartják.

Megkezdődött október 1-jén az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol október 5-ig többek között az állatok egészségével, gondozásával kapcsolatos kulisszatitkokat ismerhetik meg a látogatók.

A jövő hónapban három kiállítás nyílik a MODEM-ben: az Art Moments Fesztivál keretében tudományos ismeretterjesztő szertárrá varázsolja egy hónapra a MODEM harmadik emeleti kiállítóterét Asztalos Zsolt. A Két hidrogén közösbe adta elektronjait című tárlatot 2014. október 4-én 17 órakor Gerber Pál nyitja meg.

Birkas_Akos_Feher_negyzet_2009_olaj_vaszon_160x240_cm_Foto_Tihanyi-Bakos_Foto_Studio

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében világhírű zenészek lépnek fel a Fonóban. Október 3-án a Samsara Quartet és Jyotsna Srikanth hegedűművész koncertezik. Az Eastwing Betyárvilág című lemezét október 18-án mutatja be, majd Emilia Amper és zenekara ad koncertet.

Pápai Zsanett énekesnő és zenekara, a Jazzin' the Box október 2-án az Opus Jazz Clubban ad koncertet.

A Jazzy Live műsor popikonok jazz parafrázisait, jazz standardeket, groove, hip-hop és electro műfajokat szólaltat meg beatboxalapokkal kísérve.

„A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély turisztikai fogadóközpontjának fejlesztése” című KDOP-2.1.1/B-12-2012-0007 azonosító számú projekt célja egy olyan, a Károlyi-kastélyhoz kapcsolódó többfunkciós turisztikai fogadóközpont kialakítása, amely az idegenforgalmi szezonban és a szezonon kívül is igénybe vehető.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma