2013.07.26

Hogy mi a titka a Semi Holsen-stílusnak, lelepleződik-e végre az együttes nevének jelentése, és mi haszna van egy feltörekvő együttes életében egy rangos tehetségkutató versenynek – mindezt magától a Semi Holsen zenekartól kérdeztük tusnádfürdői fellépésük apropójából.

Hogyan kezdődött a Semi Holsen pályafutása?

Jómagam, Nádasdi Péter mint énekes Kóbori Dávid dobossal és Szabó Nándorral (gitár, vokál) 2009 májusában álltunk össze. Annak ellenére, hogy énekes szerepem volt, én írtam eleinte a dalokat is, ezeket később feldolgoztuk. Egy évvel később Oravec Gábor csatlakozott hozzánk basszusgitárral, amely mindenképpen kedvezett az együttesnek, hiszen azelőtt basszusgitár még nem szólalt meg a zenekar fellépésein. Legkésőbb Kobák Oliver csatlakozott elektronikus gitárral, amely egy újabb pluszt adott hozzá a Semi Holsen stílusához. Régi vágyunk volt a hangzásvilág modernizálása, és most, hogy ez sikerült, remekül működünk együtt a színpadon.


Melodikus, alternatív, elektronikus, rock meghatározást használjátok arra a zenei stílusra, amelyet ti képviseltek…

Igyekszünk megfogni azon emberek ízlését, akik nem ismerik ezt a kevert stílust. Bízunk benne, hogy stílusbeli sokféleségünk, zenei, hangzásbeli repertoárunk között mindenki megtalálja a számára tetszőt. A legbiztosabb az, ha eljönnek a koncertünkre, és meghallgatnak bennünket, hiszen e módon lehet leginkább átérezni a Semi Holsen-stílus titkát.


Meglehetősen sok tehetségkutatón indultatok már. Mennyiben segített benneteket hozzá mindez a népszerűséghez?

Nyilvánvaló, hogy bizonyos mértékben hozzájárult sikereinkhez, hiszen a zenei tehetségkutatók arra mindenképpen kiváló lehetőséget teremtenek, hogy egy zenekar lehetőséget kapjon bekerülni a köztudatba, a reflektorfénybe. Nyilván mindennek van egy másik, negatív oldala is. Az ember azt hiszi – mi is ebben a tudatban éltünk –, hogy egy tehetségkutató megnyerésével közelebb kerülhet az ismertséghez, ám sajnálatos módon ez nem teljesen fedi a valóságot. Úgy tapasztaltuk, hogy nekünk magunknak kell megtalálni, avagy kitaposni azt az ösvényt, amely az ismertséghez, elismertséghez vezet bennünket.


A Hangfoglalás tehetségkutató versenyt 2012 októberében nyertétek meg, amely tekintélyes összeggel járt, ráadásul fellépésekkel és koncertlehetőségekkel kecsegtettek benneteket. Mindez szintén puszta hamis ígéret lett volt?

Tizenegy tehetségkutató verseny zajlott Magyarországon 2009‑ben, ezeknek a győztesei mérettettek meg a 2012-es Hangfoglaláson. Tízezer versenyző közül a zsűri akkor minket választott, vagyis igen, nyertünk. A nyeremény része volt az egymillió forintos jutalom, amely annyiban volt nagy segítség számunkra, hogy vehettünk magunknak olyan színvonalú zenei felszereléseket, amelyek technikailag nagyban segítették munkánkat. A verseny után azzal a kérdéssel fordultunk a zsűri elnökéhez, miért éppen ránk esett a választás. A válasz így hangzott: „mert ti képviselitek azt a zenei irányzatot, amely követendő, és beilleszthető a 21. századi közönség ízlésvilágába”– mondta a zsűri elnöke. Hozzá kell tenni, ha nincs a menedzserünk, akkor talán kettő koncerten sem játszunk, vagyis dióhéjban annyi, hogy az ígéretekből valóban rettentő kevés valósult meg. Felvételeinket rádiókhoz is elküldtük mellékelve mindehhez egy levelet, melyben leírtuk, hogy tízezer zenekarból választott minket nyertesnek a zsűri. Sajnálatos módon, máig nem érkezett visszajelzés a részükről, talán ezért alakult úgy, hogy nem is tobzódunk olyan mértékben koncertekben, mint amennyire azt szeretnénk. Ez mindenképpen csalódás volt, hiszen azt gondoltuk, hogy amennyiben letettél valamit az asztalra összes erődet belefektetve a munkába, akkor legalább egy visszajelzést biztosan kapsz, amely megerősít abban, hogy jó úton jársz.


Elkeseredtetek, avagy továbbra is próbáltok töretlen erővel és energiával mindent beleadva az elismertség felé törni?

Azt azért nem mondanánk, hogy letörtünk, avagy, hogy a lelkesedésünk elvesztettük volna. Sejtettük, hogy nehéz és hosszú út lesz, amelyen elindultunk, viszont töretlenül hisszük, hogy taposnunk kell a magunk ösvényét, illetve, hogy elkerülhetetlen megmászni azt a bizonyos szamárlétrát. Tusványos remek lehetőség a bizonyításra. Fel is készültünk, igyekszünk megfelelni, megragadni az alkalmat, hogy a közönség tetszését elnyerjük.


Terveztek részt venni a közeli jövőben tehetségkutató versenyen?

Nincs tervben, ám nem azért, mert rossz élmény volt számunkra a tehetségkutató, sőt semmiképpen nem volt felesleges, sokat tanultunk belőle. Jelenleg viszont a koncertjeinkre szükséges fókuszálnunk, egy tehetségkutató, a felkészülések pedig sok időt elvennének tőlünk


Nádasdi Péter, Szabó Nándor a Waterfall zenekarban játszott. Mi volt az ok, amiért a Semi Holsennél tettétek le a voksotokat?

Egész egyszerűen úgy éreztük, több energia rejlik a Semi Holsenben, mint a Waterfall‑ban.


Készítettetek egy nyolc trackes albumot is, amelyre magyar és angol nyelvű dalok kerültek fel. Kézenfekvő lett volna a szlovák nyelv is. Miért éppen ezt a két nyelvet választottátok?

Úgy gondolom, a magyar nyelv nem is képezte vita tárgyát, hiszen mindannyiunk anyanyelve, valamint kiváló eszköz arra, hogy a szlovák közönséget, illetve Európát is meghódíthassuk vele a jövőben. Az angol pedig világnyelv, amelyre azért esett a választásunk, mert célunk, hogy Szlovákián, Magyarországon, Erdélyen kívül Amerikában, Angliában is beférkőzzünk dalainkkal a közönség szívébe.


Ha együttes, akkor csapatmunka, ha csapatmunka, akkor a feladatok is megoszlanak. A dalok szövegeit ki írja közületek?

Általában Péter írja a dalokat, de természetesen, ha arra van szükség, a többiek is bekapcsolódnak a munkafolyamatba, összeülünk, és ki a refrént, ki pedig a szöveg egy részét írja. A zenei alap nagyrészt Olivernek köszönhető, mi pedig később hozzápróbálunk gitárral, dobbal.

 

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy dal megírása?

Otthon kell gyakorlunk, hiszen a nagy távolság miatt ez csak így tud működni. Péter és Oliver Kassán tartózkodik, Dávid Pesten, jómagam pedig Királyhelmecen. A távolság ellenére remekül tudunk összedolgozni, hiszen, amint megkapjuk a zenei alapokat, otthoni környezetben gyakorolunk rájuk, amikor pedig személyesen találkozunk, tartunk egy közös próbát, megnézzük, mi az a maximum, amelyet ki tudunk belőle hozni.


Ha választani kelleni, kisebb klubkoncertek vagy nagyobb fesztiválok között, melyiken tudjátok leginkább elképzelni a fellépéseiteket?

Válogatni nem igazán válogatunk, rugalmasak vagyunk, és éppen ezért minden helyszínhez és szituációhoz képesek vagyunk alkalmazkodni. Péternek a nagyobb színpad a terepe, talán magyarázható mindez a meglehetősen nagy mozgásigényével, ha úgy tetszik, hiperaktivitásával.


Péter, rólad köztudott, hogy a zenélésen kívül másik szenvedélyed, hivatásod a színészet. Egyszer azt nyilatkoztad, nem bánnád, ha a színházat összekapcsolhatnád a zenével.

Igen, valóban régi vágyam ez. Szívesen írnék zenét színházi darabhoz, filmekhez, avagy fordítva: színházi produkciót is remek lenne a Semi Holsen zenéjével előadni. Ehhez többet kellene együtt lennünk, hiszen, mint azt említettük is, a távolságok még akadályt jelentenek számunkra.


semiholsen

Rántsátok le a leplet végre az együttes nevéről. Mi a jelentése a Semi Holsennek?

Igazából jelentése nincs. 2009. december 25‑i fellépésünkön megkérdezte tőlünk egy szervező, mi a zenekarunk neve, mi pedig néztünk kukán, és azt találtuk mondani: még nem tudjuk. Nem sokkal később láttunk a televízióban egy csehszlovák zenei tehetségkutatót, amelyben fellépett egy énekes palánta. Fonetikusan énekelte a dalait, amely kegyetlenül viccesnek hatott. Többször ejtett ki rosszul egy-két szót, amelyet mi akkor úgy hallottunk egyben, hogy semiholsen. Megtetszett nekünk ez a szintagma – nevezzük így – ezért átvettük. Így lettünk a Semi Holsen. Nem tervezzük, hogy változtatunk az együttes nevén, ugyanis hisszük, hogy az idő megszépíti ezt a furcsának, viccesnek tűnő elnevezést.


Milyen szakmai terveitek vannak a jövőre nézve?

Új dalaink mindig készülnek, jelenleg húsz félbehagyott dalunk van, amelyeket, ha éppen van időnk, átdolgozunk. Két hét múlva pedig új, angol nyelvű dallal jelentkezünk, ennek címe viszont legyen meglepetés.


(Készítette: Jónás Ágnes)

Kulcsszavak:

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma