IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.07.26

Hogy mi a titka a Semi Holsen-stílusnak, lelepleződik-e végre az együttes nevének jelentése, és mi haszna van egy feltörekvő együttes életében egy rangos tehetségkutató versenynek – mindezt magától a Semi Holsen zenekartól kérdeztük tusnádfürdői fellépésük apropójából.

Hogyan kezdődött a Semi Holsen pályafutása?

Jómagam, Nádasdi Péter mint énekes Kóbori Dávid dobossal és Szabó Nándorral (gitár, vokál) 2009 májusában álltunk össze. Annak ellenére, hogy énekes szerepem volt, én írtam eleinte a dalokat is, ezeket később feldolgoztuk. Egy évvel később Oravec Gábor csatlakozott hozzánk basszusgitárral, amely mindenképpen kedvezett az együttesnek, hiszen azelőtt basszusgitár még nem szólalt meg a zenekar fellépésein. Legkésőbb Kobák Oliver csatlakozott elektronikus gitárral, amely egy újabb pluszt adott hozzá a Semi Holsen stílusához. Régi vágyunk volt a hangzásvilág modernizálása, és most, hogy ez sikerült, remekül működünk együtt a színpadon.


Melodikus, alternatív, elektronikus, rock meghatározást használjátok arra a zenei stílusra, amelyet ti képviseltek…

Igyekszünk megfogni azon emberek ízlését, akik nem ismerik ezt a kevert stílust. Bízunk benne, hogy stílusbeli sokféleségünk, zenei, hangzásbeli repertoárunk között mindenki megtalálja a számára tetszőt. A legbiztosabb az, ha eljönnek a koncertünkre, és meghallgatnak bennünket, hiszen e módon lehet leginkább átérezni a Semi Holsen-stílus titkát.


Meglehetősen sok tehetségkutatón indultatok már. Mennyiben segített benneteket hozzá mindez a népszerűséghez?

Nyilvánvaló, hogy bizonyos mértékben hozzájárult sikereinkhez, hiszen a zenei tehetségkutatók arra mindenképpen kiváló lehetőséget teremtenek, hogy egy zenekar lehetőséget kapjon bekerülni a köztudatba, a reflektorfénybe. Nyilván mindennek van egy másik, negatív oldala is. Az ember azt hiszi – mi is ebben a tudatban éltünk –, hogy egy tehetségkutató megnyerésével közelebb kerülhet az ismertséghez, ám sajnálatos módon ez nem teljesen fedi a valóságot. Úgy tapasztaltuk, hogy nekünk magunknak kell megtalálni, avagy kitaposni azt az ösvényt, amely az ismertséghez, elismertséghez vezet bennünket.


A Hangfoglalás tehetségkutató versenyt 2012 októberében nyertétek meg, amely tekintélyes összeggel járt, ráadásul fellépésekkel és koncertlehetőségekkel kecsegtettek benneteket. Mindez szintén puszta hamis ígéret lett volt?

Tizenegy tehetségkutató verseny zajlott Magyarországon 2009‑ben, ezeknek a győztesei mérettettek meg a 2012-es Hangfoglaláson. Tízezer versenyző közül a zsűri akkor minket választott, vagyis igen, nyertünk. A nyeremény része volt az egymillió forintos jutalom, amely annyiban volt nagy segítség számunkra, hogy vehettünk magunknak olyan színvonalú zenei felszereléseket, amelyek technikailag nagyban segítették munkánkat. A verseny után azzal a kérdéssel fordultunk a zsűri elnökéhez, miért éppen ránk esett a választás. A válasz így hangzott: „mert ti képviselitek azt a zenei irányzatot, amely követendő, és beilleszthető a 21. századi közönség ízlésvilágába”– mondta a zsűri elnöke. Hozzá kell tenni, ha nincs a menedzserünk, akkor talán kettő koncerten sem játszunk, vagyis dióhéjban annyi, hogy az ígéretekből valóban rettentő kevés valósult meg. Felvételeinket rádiókhoz is elküldtük mellékelve mindehhez egy levelet, melyben leírtuk, hogy tízezer zenekarból választott minket nyertesnek a zsűri. Sajnálatos módon, máig nem érkezett visszajelzés a részükről, talán ezért alakult úgy, hogy nem is tobzódunk olyan mértékben koncertekben, mint amennyire azt szeretnénk. Ez mindenképpen csalódás volt, hiszen azt gondoltuk, hogy amennyiben letettél valamit az asztalra összes erődet belefektetve a munkába, akkor legalább egy visszajelzést biztosan kapsz, amely megerősít abban, hogy jó úton jársz.


Elkeseredtetek, avagy továbbra is próbáltok töretlen erővel és energiával mindent beleadva az elismertség felé törni?

Azt azért nem mondanánk, hogy letörtünk, avagy, hogy a lelkesedésünk elvesztettük volna. Sejtettük, hogy nehéz és hosszú út lesz, amelyen elindultunk, viszont töretlenül hisszük, hogy taposnunk kell a magunk ösvényét, illetve, hogy elkerülhetetlen megmászni azt a bizonyos szamárlétrát. Tusványos remek lehetőség a bizonyításra. Fel is készültünk, igyekszünk megfelelni, megragadni az alkalmat, hogy a közönség tetszését elnyerjük.


Terveztek részt venni a közeli jövőben tehetségkutató versenyen?

Nincs tervben, ám nem azért, mert rossz élmény volt számunkra a tehetségkutató, sőt semmiképpen nem volt felesleges, sokat tanultunk belőle. Jelenleg viszont a koncertjeinkre szükséges fókuszálnunk, egy tehetségkutató, a felkészülések pedig sok időt elvennének tőlünk


Nádasdi Péter, Szabó Nándor a Waterfall zenekarban játszott. Mi volt az ok, amiért a Semi Holsennél tettétek le a voksotokat?

Egész egyszerűen úgy éreztük, több energia rejlik a Semi Holsenben, mint a Waterfall‑ban.


Készítettetek egy nyolc trackes albumot is, amelyre magyar és angol nyelvű dalok kerültek fel. Kézenfekvő lett volna a szlovák nyelv is. Miért éppen ezt a két nyelvet választottátok?

Úgy gondolom, a magyar nyelv nem is képezte vita tárgyát, hiszen mindannyiunk anyanyelve, valamint kiváló eszköz arra, hogy a szlovák közönséget, illetve Európát is meghódíthassuk vele a jövőben. Az angol pedig világnyelv, amelyre azért esett a választásunk, mert célunk, hogy Szlovákián, Magyarországon, Erdélyen kívül Amerikában, Angliában is beférkőzzünk dalainkkal a közönség szívébe.


Ha együttes, akkor csapatmunka, ha csapatmunka, akkor a feladatok is megoszlanak. A dalok szövegeit ki írja közületek?

Általában Péter írja a dalokat, de természetesen, ha arra van szükség, a többiek is bekapcsolódnak a munkafolyamatba, összeülünk, és ki a refrént, ki pedig a szöveg egy részét írja. A zenei alap nagyrészt Olivernek köszönhető, mi pedig később hozzápróbálunk gitárral, dobbal.

 

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy dal megírása?

Otthon kell gyakorlunk, hiszen a nagy távolság miatt ez csak így tud működni. Péter és Oliver Kassán tartózkodik, Dávid Pesten, jómagam pedig Királyhelmecen. A távolság ellenére remekül tudunk összedolgozni, hiszen, amint megkapjuk a zenei alapokat, otthoni környezetben gyakorolunk rájuk, amikor pedig személyesen találkozunk, tartunk egy közös próbát, megnézzük, mi az a maximum, amelyet ki tudunk belőle hozni.


Ha választani kelleni, kisebb klubkoncertek vagy nagyobb fesztiválok között, melyiken tudjátok leginkább elképzelni a fellépéseiteket?

Válogatni nem igazán válogatunk, rugalmasak vagyunk, és éppen ezért minden helyszínhez és szituációhoz képesek vagyunk alkalmazkodni. Péternek a nagyobb színpad a terepe, talán magyarázható mindez a meglehetősen nagy mozgásigényével, ha úgy tetszik, hiperaktivitásával.


Péter, rólad köztudott, hogy a zenélésen kívül másik szenvedélyed, hivatásod a színészet. Egyszer azt nyilatkoztad, nem bánnád, ha a színházat összekapcsolhatnád a zenével.

Igen, valóban régi vágyam ez. Szívesen írnék zenét színházi darabhoz, filmekhez, avagy fordítva: színházi produkciót is remek lenne a Semi Holsen zenéjével előadni. Ehhez többet kellene együtt lennünk, hiszen, mint azt említettük is, a távolságok még akadályt jelentenek számunkra.


semiholsen

Rántsátok le a leplet végre az együttes nevéről. Mi a jelentése a Semi Holsennek?

Igazából jelentése nincs. 2009. december 25‑i fellépésünkön megkérdezte tőlünk egy szervező, mi a zenekarunk neve, mi pedig néztünk kukán, és azt találtuk mondani: még nem tudjuk. Nem sokkal később láttunk a televízióban egy csehszlovák zenei tehetségkutatót, amelyben fellépett egy énekes palánta. Fonetikusan énekelte a dalait, amely kegyetlenül viccesnek hatott. Többször ejtett ki rosszul egy-két szót, amelyet mi akkor úgy hallottunk egyben, hogy semiholsen. Megtetszett nekünk ez a szintagma – nevezzük így – ezért átvettük. Így lettünk a Semi Holsen. Nem tervezzük, hogy változtatunk az együttes nevén, ugyanis hisszük, hogy az idő megszépíti ezt a furcsának, viccesnek tűnő elnevezést.


Milyen szakmai terveitek vannak a jövőre nézve?

Új dalaink mindig készülnek, jelenleg húsz félbehagyott dalunk van, amelyeket, ha éppen van időnk, átdolgozunk. Két hét múlva pedig új, angol nyelvű dallal jelentkezünk, ennek címe viszont legyen meglepetés.


(Készítette: Jónás Ágnes)

Kulcsszavak:

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma