728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.07.26

Hogy mi a titka a Semi Holsen-stílusnak, lelepleződik-e végre az együttes nevének jelentése, és mi haszna van egy feltörekvő együttes életében egy rangos tehetségkutató versenynek – mindezt magától a Semi Holsen zenekartól kérdeztük tusnádfürdői fellépésük apropójából.

Hogyan kezdődött a Semi Holsen pályafutása?

Jómagam, Nádasdi Péter mint énekes Kóbori Dávid dobossal és Szabó Nándorral (gitár, vokál) 2009 májusában álltunk össze. Annak ellenére, hogy énekes szerepem volt, én írtam eleinte a dalokat is, ezeket később feldolgoztuk. Egy évvel később Oravec Gábor csatlakozott hozzánk basszusgitárral, amely mindenképpen kedvezett az együttesnek, hiszen azelőtt basszusgitár még nem szólalt meg a zenekar fellépésein. Legkésőbb Kobák Oliver csatlakozott elektronikus gitárral, amely egy újabb pluszt adott hozzá a Semi Holsen stílusához. Régi vágyunk volt a hangzásvilág modernizálása, és most, hogy ez sikerült, remekül működünk együtt a színpadon.


Melodikus, alternatív, elektronikus, rock meghatározást használjátok arra a zenei stílusra, amelyet ti képviseltek…

Igyekszünk megfogni azon emberek ízlését, akik nem ismerik ezt a kevert stílust. Bízunk benne, hogy stílusbeli sokféleségünk, zenei, hangzásbeli repertoárunk között mindenki megtalálja a számára tetszőt. A legbiztosabb az, ha eljönnek a koncertünkre, és meghallgatnak bennünket, hiszen e módon lehet leginkább átérezni a Semi Holsen-stílus titkát.


Meglehetősen sok tehetségkutatón indultatok már. Mennyiben segített benneteket hozzá mindez a népszerűséghez?

Nyilvánvaló, hogy bizonyos mértékben hozzájárult sikereinkhez, hiszen a zenei tehetségkutatók arra mindenképpen kiváló lehetőséget teremtenek, hogy egy zenekar lehetőséget kapjon bekerülni a köztudatba, a reflektorfénybe. Nyilván mindennek van egy másik, negatív oldala is. Az ember azt hiszi – mi is ebben a tudatban éltünk –, hogy egy tehetségkutató megnyerésével közelebb kerülhet az ismertséghez, ám sajnálatos módon ez nem teljesen fedi a valóságot. Úgy tapasztaltuk, hogy nekünk magunknak kell megtalálni, avagy kitaposni azt az ösvényt, amely az ismertséghez, elismertséghez vezet bennünket.


A Hangfoglalás tehetségkutató versenyt 2012 októberében nyertétek meg, amely tekintélyes összeggel járt, ráadásul fellépésekkel és koncertlehetőségekkel kecsegtettek benneteket. Mindez szintén puszta hamis ígéret lett volt?

Tizenegy tehetségkutató verseny zajlott Magyarországon 2009‑ben, ezeknek a győztesei mérettettek meg a 2012-es Hangfoglaláson. Tízezer versenyző közül a zsűri akkor minket választott, vagyis igen, nyertünk. A nyeremény része volt az egymillió forintos jutalom, amely annyiban volt nagy segítség számunkra, hogy vehettünk magunknak olyan színvonalú zenei felszereléseket, amelyek technikailag nagyban segítették munkánkat. A verseny után azzal a kérdéssel fordultunk a zsűri elnökéhez, miért éppen ránk esett a választás. A válasz így hangzott: „mert ti képviselitek azt a zenei irányzatot, amely követendő, és beilleszthető a 21. századi közönség ízlésvilágába”– mondta a zsűri elnöke. Hozzá kell tenni, ha nincs a menedzserünk, akkor talán kettő koncerten sem játszunk, vagyis dióhéjban annyi, hogy az ígéretekből valóban rettentő kevés valósult meg. Felvételeinket rádiókhoz is elküldtük mellékelve mindehhez egy levelet, melyben leírtuk, hogy tízezer zenekarból választott minket nyertesnek a zsűri. Sajnálatos módon, máig nem érkezett visszajelzés a részükről, talán ezért alakult úgy, hogy nem is tobzódunk olyan mértékben koncertekben, mint amennyire azt szeretnénk. Ez mindenképpen csalódás volt, hiszen azt gondoltuk, hogy amennyiben letettél valamit az asztalra összes erődet belefektetve a munkába, akkor legalább egy visszajelzést biztosan kapsz, amely megerősít abban, hogy jó úton jársz.


Elkeseredtetek, avagy továbbra is próbáltok töretlen erővel és energiával mindent beleadva az elismertség felé törni?

Azt azért nem mondanánk, hogy letörtünk, avagy, hogy a lelkesedésünk elvesztettük volna. Sejtettük, hogy nehéz és hosszú út lesz, amelyen elindultunk, viszont töretlenül hisszük, hogy taposnunk kell a magunk ösvényét, illetve, hogy elkerülhetetlen megmászni azt a bizonyos szamárlétrát. Tusványos remek lehetőség a bizonyításra. Fel is készültünk, igyekszünk megfelelni, megragadni az alkalmat, hogy a közönség tetszését elnyerjük.


Terveztek részt venni a közeli jövőben tehetségkutató versenyen?

Nincs tervben, ám nem azért, mert rossz élmény volt számunkra a tehetségkutató, sőt semmiképpen nem volt felesleges, sokat tanultunk belőle. Jelenleg viszont a koncertjeinkre szükséges fókuszálnunk, egy tehetségkutató, a felkészülések pedig sok időt elvennének tőlünk


Nádasdi Péter, Szabó Nándor a Waterfall zenekarban játszott. Mi volt az ok, amiért a Semi Holsennél tettétek le a voksotokat?

Egész egyszerűen úgy éreztük, több energia rejlik a Semi Holsenben, mint a Waterfall‑ban.


Készítettetek egy nyolc trackes albumot is, amelyre magyar és angol nyelvű dalok kerültek fel. Kézenfekvő lett volna a szlovák nyelv is. Miért éppen ezt a két nyelvet választottátok?

Úgy gondolom, a magyar nyelv nem is képezte vita tárgyát, hiszen mindannyiunk anyanyelve, valamint kiváló eszköz arra, hogy a szlovák közönséget, illetve Európát is meghódíthassuk vele a jövőben. Az angol pedig világnyelv, amelyre azért esett a választásunk, mert célunk, hogy Szlovákián, Magyarországon, Erdélyen kívül Amerikában, Angliában is beférkőzzünk dalainkkal a közönség szívébe.


Ha együttes, akkor csapatmunka, ha csapatmunka, akkor a feladatok is megoszlanak. A dalok szövegeit ki írja közületek?

Általában Péter írja a dalokat, de természetesen, ha arra van szükség, a többiek is bekapcsolódnak a munkafolyamatba, összeülünk, és ki a refrént, ki pedig a szöveg egy részét írja. A zenei alap nagyrészt Olivernek köszönhető, mi pedig később hozzápróbálunk gitárral, dobbal.

 

Mennyi időt vesz igénybe egy-egy dal megírása?

Otthon kell gyakorlunk, hiszen a nagy távolság miatt ez csak így tud működni. Péter és Oliver Kassán tartózkodik, Dávid Pesten, jómagam pedig Királyhelmecen. A távolság ellenére remekül tudunk összedolgozni, hiszen, amint megkapjuk a zenei alapokat, otthoni környezetben gyakorolunk rájuk, amikor pedig személyesen találkozunk, tartunk egy közös próbát, megnézzük, mi az a maximum, amelyet ki tudunk belőle hozni.


Ha választani kelleni, kisebb klubkoncertek vagy nagyobb fesztiválok között, melyiken tudjátok leginkább elképzelni a fellépéseiteket?

Válogatni nem igazán válogatunk, rugalmasak vagyunk, és éppen ezért minden helyszínhez és szituációhoz képesek vagyunk alkalmazkodni. Péternek a nagyobb színpad a terepe, talán magyarázható mindez a meglehetősen nagy mozgásigényével, ha úgy tetszik, hiperaktivitásával.


Péter, rólad köztudott, hogy a zenélésen kívül másik szenvedélyed, hivatásod a színészet. Egyszer azt nyilatkoztad, nem bánnád, ha a színházat összekapcsolhatnád a zenével.

Igen, valóban régi vágyam ez. Szívesen írnék zenét színházi darabhoz, filmekhez, avagy fordítva: színházi produkciót is remek lenne a Semi Holsen zenéjével előadni. Ehhez többet kellene együtt lennünk, hiszen, mint azt említettük is, a távolságok még akadályt jelentenek számunkra.


semiholsen

Rántsátok le a leplet végre az együttes nevéről. Mi a jelentése a Semi Holsennek?

Igazából jelentése nincs. 2009. december 25‑i fellépésünkön megkérdezte tőlünk egy szervező, mi a zenekarunk neve, mi pedig néztünk kukán, és azt találtuk mondani: még nem tudjuk. Nem sokkal később láttunk a televízióban egy csehszlovák zenei tehetségkutatót, amelyben fellépett egy énekes palánta. Fonetikusan énekelte a dalait, amely kegyetlenül viccesnek hatott. Többször ejtett ki rosszul egy-két szót, amelyet mi akkor úgy hallottunk egyben, hogy semiholsen. Megtetszett nekünk ez a szintagma – nevezzük így – ezért átvettük. Így lettünk a Semi Holsen. Nem tervezzük, hogy változtatunk az együttes nevén, ugyanis hisszük, hogy az idő megszépíti ezt a furcsának, viccesnek tűnő elnevezést.


Milyen szakmai terveitek vannak a jövőre nézve?

Új dalaink mindig készülnek, jelenleg húsz félbehagyott dalunk van, amelyeket, ha éppen van időnk, átdolgozunk. Két hét múlva pedig új, angol nyelvű dallal jelentkezünk, ennek címe viszont legyen meglepetés.


(Készítette: Jónás Ágnes)

Kulcsszavak:

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma