Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

czinege
Augusztus 20-i vízi- és légiparádé. Elöl középen Czinege Lajos honvédelmi miniszter.
Forrás: Fortepan

„Akár munkásról, akár parasztgyerekről van szó, hirtelen beugrik egy villába, hirtelen beugrik egy státuszba, meg lehet a hatalomtól bolondulni” – így jellemzi Marosán György Czinege Lajos egykori honvédelmi minisztert Cseh Géza és Majtényi György közös tanulmányában.


A Libri Kiadó gondozásában jelent meg a Kommunista kiskirályok című kötet, amelyben a történészek, levéltárosok, kriminológusok által írt tanulmányokból kiderül, hogy az 1948 és 1989 közötti időszakban nemcsak a honvédelmi miniszter élt vissza a hatalmával, hanem több más káder is gyakran dolgozott saját zsebre.


51430023_2805778119646600_2719424075636507490_n
Kommunista kiskirályok, Libri Kiadó, 2019.


A Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztette könyv bevezetője ideológiai támpontokban gazdag, részletesen felvázolja a különféle vallások és politikai irányzatok hatalomfogalmait, majd leírja, hogy miként viszonyult a marxizmus a hatalomhoz, és hogy a kommunista párt ideológusai milyennek képzelték az „új embert”. E részletes bevezető nyújt segítséget abban, hogy az olvasó megértse a káderek motivációit.


Az ezt követő tanulmányok pedig olvasmányos stílusban tárnak fel megdöbbentő eseteket korábban ismeretlen levéltári dokumentumok alapján. Az írásokból kiderül, hogy miként viszonyultak a városi párttitkárok, a megyei munkásőrparancsnokok, a TSZ-elnökök a hatalomhoz, és olyan érdekességeket is megtudhatunk, hogy valóban elkártyázták-e részegen a mezőtúri téeszt, hogy mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból” vagy, hogy volt-e korlátja a hatalommal való visszaélésnek, a korrupciónak.


Czinege_Kadarral
Czinege Kádárral 1962-ben
Forrás: nephadsereg.hu


A szövegek olyan vizsgálatokról, korrupciós ügyekről szólnak, amelyek nagy részéről az országos közvélemény nem értesült, vagy csak késve szerzett tudomást. Czinege Lajos viselt dolgairól már korábban is suttogtak, de csak a rendszerváltás hajnalán ismerhette meg a visszaélések részleteit a nagyközönség. Akadt olyan eset, amelynek híre pletykával és városi szóbeszéddel kapott szárnyra.


A szerzők a levéltári források mellett esetenként korabeli újságcikkekre is támaszkodtak, amelyek azért számolhattak be a visszás esetekről, hogy azt az illúziót keltsék, mintha a pártvezetés fellépne a hatalmi túlkapásokkal és a korrupcióval szemben.


mezotur
Ünnepség a mezőtúri téeszben
Forrás: Fortepan


Azonban komolyabb következménye csak egy esetnek volt: a Heves Megyei Munkásőrség parancsnokának tragikus véget érő „zugvadászata”. Vélhetően részegen lelőtte az őt fuvarozó sofőrt. A lövést leadó Zabráczki két év börtönbüntetést kapott, de az eseményen szintén jelen levő Barna László járási munkásőrparancsnok megúszta a szigorú ítéletetet: miután a testülettől leszereltették, a Néphadsereg helyi szervezeténél folytathatta karrierjét.


A tanulmányokban felbukkanó helyi vezetők kihágásai meglehetősen sokrétűek voltak. A kötetben ismertetett esetek között felbukkan szexuális zaklatás, okirathamisítás, garázdaság, megfélemlítés vagy éppen a túlzott nepotizmus is. Utóbbira jó példa Győry Sándor ügye, aki pozícióját kihasználva próbált ingatlant szerezni a családtagjai részére.


A kötet arra is kitér, milyen módon kívánta az állampárti vezetés visszaszorítani a hatalommal való visszaéléseket. Többször hoztak elmarasztaló döntést, azonban „szocialista erkölcs” ellen vétkező kiskirályok többnyire „puhára estek”, majd rövid kegyvesztettség után az államhatalom egy másik szervében folytatták tovább ott, ahol abbahagyták.


A kötet bemutatója március 19-én 15.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában lesz. Regisztrálni itt lehet: Kommunista kiskirályok


Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma