IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

czinege
Augusztus 20-i vízi- és légiparádé. Elöl középen Czinege Lajos honvédelmi miniszter.
Forrás: Fortepan

„Akár munkásról, akár parasztgyerekről van szó, hirtelen beugrik egy villába, hirtelen beugrik egy státuszba, meg lehet a hatalomtól bolondulni” – így jellemzi Marosán György Czinege Lajos egykori honvédelmi minisztert Cseh Géza és Majtényi György közös tanulmányában.


A Libri Kiadó gondozásában jelent meg a Kommunista kiskirályok című kötet, amelyben a történészek, levéltárosok, kriminológusok által írt tanulmányokból kiderül, hogy az 1948 és 1989 közötti időszakban nemcsak a honvédelmi miniszter élt vissza a hatalmával, hanem több más káder is gyakran dolgozott saját zsebre.


51430023_2805778119646600_2719424075636507490_n
Kommunista kiskirályok, Libri Kiadó, 2019.


A Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztette könyv bevezetője ideológiai támpontokban gazdag, részletesen felvázolja a különféle vallások és politikai irányzatok hatalomfogalmait, majd leírja, hogy miként viszonyult a marxizmus a hatalomhoz, és hogy a kommunista párt ideológusai milyennek képzelték az „új embert”. E részletes bevezető nyújt segítséget abban, hogy az olvasó megértse a káderek motivációit.


Az ezt követő tanulmányok pedig olvasmányos stílusban tárnak fel megdöbbentő eseteket korábban ismeretlen levéltári dokumentumok alapján. Az írásokból kiderül, hogy miként viszonyultak a városi párttitkárok, a megyei munkásőrparancsnokok, a TSZ-elnökök a hatalomhoz, és olyan érdekességeket is megtudhatunk, hogy valóban elkártyázták-e részegen a mezőtúri téeszt, hogy mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból” vagy, hogy volt-e korlátja a hatalommal való visszaélésnek, a korrupciónak.


Czinege_Kadarral
Czinege Kádárral 1962-ben
Forrás: nephadsereg.hu


A szövegek olyan vizsgálatokról, korrupciós ügyekről szólnak, amelyek nagy részéről az országos közvélemény nem értesült, vagy csak késve szerzett tudomást. Czinege Lajos viselt dolgairól már korábban is suttogtak, de csak a rendszerváltás hajnalán ismerhette meg a visszaélések részleteit a nagyközönség. Akadt olyan eset, amelynek híre pletykával és városi szóbeszéddel kapott szárnyra.


A szerzők a levéltári források mellett esetenként korabeli újságcikkekre is támaszkodtak, amelyek azért számolhattak be a visszás esetekről, hogy azt az illúziót keltsék, mintha a pártvezetés fellépne a hatalmi túlkapásokkal és a korrupcióval szemben.


mezotur
Ünnepség a mezőtúri téeszben
Forrás: Fortepan


Azonban komolyabb következménye csak egy esetnek volt: a Heves Megyei Munkásőrség parancsnokának tragikus véget érő „zugvadászata”. Vélhetően részegen lelőtte az őt fuvarozó sofőrt. A lövést leadó Zabráczki két év börtönbüntetést kapott, de az eseményen szintén jelen levő Barna László járási munkásőrparancsnok megúszta a szigorú ítéletetet: miután a testülettől leszereltették, a Néphadsereg helyi szervezeténél folytathatta karrierjét.


A tanulmányokban felbukkanó helyi vezetők kihágásai meglehetősen sokrétűek voltak. A kötetben ismertetett esetek között felbukkan szexuális zaklatás, okirathamisítás, garázdaság, megfélemlítés vagy éppen a túlzott nepotizmus is. Utóbbira jó példa Győry Sándor ügye, aki pozícióját kihasználva próbált ingatlant szerezni a családtagjai részére.


A kötet arra is kitér, milyen módon kívánta az állampárti vezetés visszaszorítani a hatalommal való visszaéléseket. Többször hoztak elmarasztaló döntést, azonban „szocialista erkölcs” ellen vétkező kiskirályok többnyire „puhára estek”, majd rövid kegyvesztettség után az államhatalom egy másik szervében folytatták tovább ott, ahol abbahagyták.


A kötet bemutatója március 19-én 15.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában lesz. Regisztrálni itt lehet: Kommunista kiskirályok


lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma