NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.03.29

A Budapesti Fesztiválzenekar a 2017/2018-as évadot szeptemberben Mozart Don Giovanni című operájával indítja, amely néhány évvel ezelőtt már elvarázsolta nemcsak az itthoni, de az amerikai közönséget is. A New York Times 2011-ben „magával ragódóbbnak, kreatívabbnak és merészebbnek” tartotta Fischer Iván rendezését a Mostly Mozart fesztiválon, mint a legtöbb operaházi Don Giovanni-előadást.

„Büszke vagyok a tervekre és a zenekar sokoldalúságára. A Fesztiválzenekar ugyanis Budapest legszebb hídja: összeköti Magyarországot Európával, az embereket egymással, a zenét az emberekkel, a zenekart a közönségével. Örülök, hogy ezt sokan felismerik, és rengetegen járnak a koncertjeinkre. Az pedig különösen boldoggá tesz, hogy a zenekar jelentőségét a kormány is felismerte és támogat minket” – nyitotta meg a Budapesti Fesztiválzenekar évadbejelentő sajtótájékoztatóját Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.


20170329_130626


Fischer Iván az évadban először kilép a Mozart-sorozat bűvköréből és Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi, és több énekes sztárral dolgozik együtt: Falstaffot Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „A Budapesti Fesztiválzenekar 1992 óta közhasznú alapítványként működik. Az alapítvány tevékenységét az EMMI és Budapest Főváros Önkormányzata is folyamatosan támogatja. A minisztérium 2010-ben 550,5 millió forinttal tudott hozzájárulni a zenekar működéséhez, idén pedig egymilliárd 190 millió forintot tud biztosítani a működéshez és a kulturális misszió teljesítéséhez.”


20170329_134017


A szezon vendégkarmesterei között köszönthetjük Dimitrij Kitajenkót, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogat. Újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a „sebész karmesteri pálcával”, visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. A barokk élményt tökéletesíti a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen, a kortárs zenéből pedig egy hamisítatlan Jörg Widmann-esten kaphatunk ízelítőt. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel. Az amerikai Marin Alsop pedig az első női karmesterként dirigál majd a Budapesti Fesztiválzenekarban.


BFZ_TerTancKoncert
TérTáncKoncert a BFZ-vel
Fotó: Stiller Ákos


Stefan Englert, a BFZ ügyvezető igazgatója a produkciókról így fogalmazott: „Nagyon színes lesz az idei program, így mindenkit bátorítok arra, hogy fedezze fel ennek a szezonnak a zenéjét.”


Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes a TérTáncKoncertől elmondta, hogy június 10-én a budapesti Hősök terén több mint 500, hátrányos helyzetű térségből érkező gyerek táncol majd a Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra. Kitért arra is, hogy újabb három ingyenes Közösségi Hetet szerveznek elhagyott zsinagógákban, templomokban, gyermekgondozási intézményekben és idősotthonokban, többek között Ózdon, Fóton és Mezőtúron.


BFZ_proba2
BFZ-próba
Fotó: Stiller ÁkosKultúra.hu

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma