2017. október 23.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2013.06.07

Legéndy Jácint külföldi viszonylatban is rendhagyónak számító Underground Oltárképek című kiállítása nyílt meg június 5-én a Magyar Műhely Galériában. A tárlat, amely június 28-ig tekinthető meg, szimultán bemutatott kollázsciklus és nyomólemez installációkon keresztül szembesíti a látogatót a fogyasztói kultúra okozta elidegenedés és a befogadás kérdéseivel.

187782Gulyás Gábor kártyalapokhoz hasonlította a kiállított kollázsokat és a velük szimultán bemutatott nyomólemez installációkat. „Játszma, ahol nem mi osztjuk a lapokat, hanem bennünket használnak, velünk játszadoznak” kezdte a megnyitót a filozófus. A kártyalapszerűen elrendezett kollázsok karakteres alakjai fent és lent, valamint fejjel lefelé helyezkednek el, határaikat pedig betűk jelölik ki. „Legéndy Jácint világa szöveguniverzum. Szinte mindenhol vannak szavak, szövegfoszlányok, művészi attitűdje szürreális, álomszerűen konspirálódó világot láttat” mondta Gulyás Gábor.


A galéria bal oldalán, illetve a bejárattal szemközti oldalon az Underground oltárképek intermediális kollázsciklus darabjai láthatók 4/4-es osztásban, mindkét nyolcas egység közepén egy nagyobb méretű, eltérõ struktúrájú, szerkezetükben szárnyasoltárra emlékeztető művel. A képek színezett fóliák, laminált papírnyomatok, újságkivágások, fémelemek, ofszet nyomólemezek, papírvágatok felhasználásával készültek, rajtuk pedig a költő kézzel írt versei olvashatók. A speciális üvegkeretbe csúsztatott nyomólemezek a galéria jobb oldalán, illetve a bejárati oldalon helyezkednek el monumentális minimalista kép-szöveg örvényt alkotva, középen hangsúlyosabb nagyításban a 2006-os Központi Zóna kötet borítói láthatók. A bejárathoz közeli oszlopok oldalán az író önarcképei láthatók, speciális üvegkeretbe csavarozott vizualizált versek társaságában,  remek átjárást teremtve ezáltal a nyomólemez installáció és a kollázsok között, tekintve, hogy a  fotók hasonló jellegűek voltak, mint az installációban szereplő képek.

 

Az író verseit egyébként az elmúlt évek folyamán olyan nívós irodalmi lapok publikálták, mint a Kortárs, Jelenkor, Liget, Litera, Hitel vagy az Új Forrás.

Gulyás Gábor az önarckép fontosságát hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy a kiállítás darabjait szemlélve tulajdonképpen mi, látogatók nézünk vissza önmagunkra. A mi világunk tükröződik a folpakkszerű réteggel bevont kollázsok szemlélése közben, emlékeztetve minket létezésünk kissé torzított, kusza terepére, ahol a repedések fontosabbak, jelentőségteljesebbek, mint a sima felületek. A kiállítás e különleges technikával mutat rá az eredetiség nehézkes hozzáférhetőségére. Az áttetsző csomagolás minden művet vizuális idézőjelbe tesz, felidézve ezáltal a modern és posztmodern kor egyik alapélményét, illetve a fogyasztói kultúra okozta elidegenedést.

A konstruktivista elrendezettségű nyomólemez installáció és a kollázsok közegében a néző beleolvad a nyomtatott termékek bűvkörébe.  „Az üzenet, legyen az képé vagy szövegé, reprodukálhatósága és befogadása csakis tőlünk, a mi hozzáállásunktól függ. „A kiállítás arra bíztat, merünk- e mi magunk is reprodukálóvá, teremtővé válni” mondta a kiállítás megnyitójának zárásaképpen Gulyás Gábor.

 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Abernikovet2_masolata

2017.10.23

Mansfeld Péter feláldozza magát a barátaiért. Juli, az utolsó éves filmrendezőszakos főiskolás fényképeket készít, hogy megmutassa a világnak: Magyarországon ’56-ban nem ellenforradalom volt. Viki és János azon tanakodnak, itthon maradjanak-e vagy inkább elhagyják hazájukat. Különféle emberek különféle sorsokkal. Valami azonban közös bennük…

GL

2017.10.23

A Glaszékesztyű, amely Szanyi Gyöngyi dokumentumfilmje, az 1950-es évekről szól, fiataloknak, és egy letűnt korszak kegyetlen titkait mutatja be a divat szemüvegén keresztül. Vajon meddig nyújtózkodhat a hatalom? Megmondhatja-e még azt is, milyen ruhába bújjon az ember, vagy talán még az ember bőre alá is behatol? Mi köze a divatnak 1956-hoz? Az 50 perces film ma, október 23-án látható a TV2 műsorán.

music-277278_960_720

2017.10.22

A Filharmónia Magyarország szervezésében az új évad előadásai a legnívósabb komolyzenei koncertek élményét ígérik. Szegeden a Tisza-bérlet, Hódmezővásárhelyen pedig a Steinway-bérlet programjai várják a közönséget: a programok a magyar és a nemzetközi zenei élet meghatározó előadóit vonultatják fel, ezzel is színesítve a városok zenei kínálatát.

Kuczogi Szilvia irányítja októbertől az Európa Könyvkiadót. Az új igazgató célja, hogy az olvasói elvárásokat szem előtt tartva az Európa Könyvkiadó továbbra is a minőségi ismeretterjesztő és szépirodalom igényes műhelye maradjon.

Négyen jutottak a Bartók Rádióban zajló Mikrofonpróba című műsorvezetői tehetségkutató középdöntőjébe: Fekete Dániel, Fellegi Lénárd, Tóth Endre és Véghelyi Gabriella folytathatja a versengést. A verseny győztesét a hallgatók választják ki, sms-ben lehet majd szavazni a döntő, az október 30-ai élő adás ideje alatt a 06-30-303-0160-as nem emelt díjas telefonszámon.

A januárban újjászervezett Filmarchívum nemzetközi filmfesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon november 2. és 5. között látható lesz egyebek mellett Zsombolyai János filmje, a Magyar rapszódia – A Queen Budapesten és Török Ferenc alkotása, a Moszkva tér. A játékfilmek mellett ugyanakkor történelmi reklámblokkok és Budapestet ábrázoló archív felvételek is várják az érdeklődőket.

A Szárnyas fejvadász 2049 is díjat kap a novemberi Hollywoodi Filmdíjak átadásán. A november 5-ei gálán Andrew A. Kosove, Broderick Johnson és Cynthia Sikes Yorkin veheti át a produceri díjat a harminc éve készült Szárnyas fejvadász folytatásáért. A sci-fit Denis Villeneuve rendezte, a főszerepeket Ryan Gosling és Harrison Ford alakította.

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a Mucha család – döntött október 19-én a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a mű nem Prága tulajdona. De a bíróság szerint Alfons Mucha soha nem volt a festményciklus tulajdonosa, azt azzal a szándékkal festette, hogy Prágának ajándékozza.

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak életművét bemutató weblap, a www.mmakademia.hu. A hiánypótló digitális lexikon 380 akadémikus életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálja. A 170 szakértő közreműködésével létrehozott portál mind az élő, mind a néhai, illetve a posztumusz tiszteletbeli tagok életművét feldolgozza.

MMAlogoC_1_ketsoros

A Budafoki Dohnányi Zenekar augusztusban a Zempléni Fesztivál keretében mutatta be legújabb, egész estét show-műsorát. A nagy sikerű bemutató után, 2017. október 8-án a fővárosban, a Papp László Budapest Sportarénában is látható az Abba Symphony című előadás. A jól ismert ABBA-dalok új hangszerelésben, táncosokkal, énekes szólistákkal és egy 150 tagú kórussal kiegészülve szólalnak meg.

Megjelent a csodálatos hangú Lovász Irén Női hang című lemeze, mely a Gyógyító hangok című lemezsorozatának harmadik darabja. Az egész sorozat az archaikus magyar népdalok segítő, gyógyító erejére épül. Alapja, hogy a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek és dallamok, amelyekkel évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését az emberek, főleg az asszonyok.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma