2013.06.07

Legéndy Jácint külföldi viszonylatban is rendhagyónak számító Underground Oltárképek című kiállítása nyílt meg június 5-én a Magyar Műhely Galériában. A tárlat, amely június 28-ig tekinthető meg, szimultán bemutatott kollázsciklus és nyomólemez installációkon keresztül szembesíti a látogatót a fogyasztói kultúra okozta elidegenedés és a befogadás kérdéseivel.

187782Gulyás Gábor kártyalapokhoz hasonlította a kiállított kollázsokat és a velük szimultán bemutatott nyomólemez installációkat. „Játszma, ahol nem mi osztjuk a lapokat, hanem bennünket használnak, velünk játszadoznak” kezdte a megnyitót a filozófus. A kártyalapszerűen elrendezett kollázsok karakteres alakjai fent és lent, valamint fejjel lefelé helyezkednek el, határaikat pedig betűk jelölik ki. „Legéndy Jácint világa szöveguniverzum. Szinte mindenhol vannak szavak, szövegfoszlányok, művészi attitűdje szürreális, álomszerűen konspirálódó világot láttat” mondta Gulyás Gábor.


A galéria bal oldalán, illetve a bejárattal szemközti oldalon az Underground oltárképek intermediális kollázsciklus darabjai láthatók 4/4-es osztásban, mindkét nyolcas egység közepén egy nagyobb méretű, eltérõ struktúrájú, szerkezetükben szárnyasoltárra emlékeztető művel. A képek színezett fóliák, laminált papírnyomatok, újságkivágások, fémelemek, ofszet nyomólemezek, papírvágatok felhasználásával készültek, rajtuk pedig a költő kézzel írt versei olvashatók. A speciális üvegkeretbe csúsztatott nyomólemezek a galéria jobb oldalán, illetve a bejárati oldalon helyezkednek el monumentális minimalista kép-szöveg örvényt alkotva, középen hangsúlyosabb nagyításban a 2006-os Központi Zóna kötet borítói láthatók. A bejárathoz közeli oszlopok oldalán az író önarcképei láthatók, speciális üvegkeretbe csavarozott vizualizált versek társaságában,  remek átjárást teremtve ezáltal a nyomólemez installáció és a kollázsok között, tekintve, hogy a  fotók hasonló jellegűek voltak, mint az installációban szereplő képek.

 

Az író verseit egyébként az elmúlt évek folyamán olyan nívós irodalmi lapok publikálták, mint a Kortárs, Jelenkor, Liget, Litera, Hitel vagy az Új Forrás.

Gulyás Gábor az önarckép fontosságát hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy a kiállítás darabjait szemlélve tulajdonképpen mi, látogatók nézünk vissza önmagunkra. A mi világunk tükröződik a folpakkszerű réteggel bevont kollázsok szemlélése közben, emlékeztetve minket létezésünk kissé torzított, kusza terepére, ahol a repedések fontosabbak, jelentőségteljesebbek, mint a sima felületek. A kiállítás e különleges technikával mutat rá az eredetiség nehézkes hozzáférhetőségére. Az áttetsző csomagolás minden művet vizuális idézőjelbe tesz, felidézve ezáltal a modern és posztmodern kor egyik alapélményét, illetve a fogyasztói kultúra okozta elidegenedést.

A konstruktivista elrendezettségű nyomólemez installáció és a kollázsok közegében a néző beleolvad a nyomtatott termékek bűvkörébe.  „Az üzenet, legyen az képé vagy szövegé, reprodukálhatósága és befogadása csakis tőlünk, a mi hozzáállásunktól függ. „A kiállítás arra bíztat, merünk- e mi magunk is reprodukálóvá, teremtővé válni” mondta a kiállítás megnyitójának zárásaképpen Gulyás Gábor.

 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

keramia3

2018.07.17

Első alkalommal enged betekintést készülő új, Kerámiainvázió című kiállításába a jelenleg zárva tartó Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében július 20. és 29. között. Az intézmény munkatársai a Művészetek Völgye Etno Ligetében olyan programokkal készülnek, amelyek a múzeum városligeti új épületbe tervezett, különleges kerámiateret kívánják bemutatni.

Szindbad

2018.07.16

Őszinteség, árnyalt lélek- és korrajz, új magyarságkép, a szovjet mintájú kádárista hatalom kemény kritikája – így jellemezhetjük a magyar filmtörténet azon korszakát, melyet magyar új hullámnak nevezünk. De kik alkottak ebben a korszakban? Milyen filmek készültek ekkor? Filmek térből és időből cikksorozatunk keretében most ezzel foglalkozunk!

adam_almai

2018.07.16

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A színházi versenyprogram napi két előadását idén is a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában tekinthetik meg a színházkedvelők.

Világsztárok áriaestjeit bemutató koncertfilmekkel várják az operabarátokat a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökönként. A vetítéssorozat programjában Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov szerepel. Ezen a héten Anna Netrebko és Juszif Ejvazov a Magyar Állami Operaház zenekara közreműködésével, augusztus 2-án Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Erwin Schrott a Prágai Filmharmonikusok kíséretével hallható. A Belga Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével augusztus 16-án Anna Netrebko és Rolando Villazón párizsi estjét láthatják az érdeklődők, augusztus 30-án Jonas Kaufmann Csillagok alatt című műsorát vetítik a Berlini Állami Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma