2013.06.07

Legéndy Jácint külföldi viszonylatban is rendhagyónak számító Underground Oltárképek című kiállítása nyílt meg június 5-én a Magyar Műhely Galériában. A tárlat, amely június 28-ig tekinthető meg, szimultán bemutatott kollázsciklus és nyomólemez installációkon keresztül szembesíti a látogatót a fogyasztói kultúra okozta elidegenedés és a befogadás kérdéseivel.

187782Gulyás Gábor kártyalapokhoz hasonlította a kiállított kollázsokat és a velük szimultán bemutatott nyomólemez installációkat. „Játszma, ahol nem mi osztjuk a lapokat, hanem bennünket használnak, velünk játszadoznak” kezdte a megnyitót a filozófus. A kártyalapszerűen elrendezett kollázsok karakteres alakjai fent és lent, valamint fejjel lefelé helyezkednek el, határaikat pedig betűk jelölik ki. „Legéndy Jácint világa szöveguniverzum. Szinte mindenhol vannak szavak, szövegfoszlányok, művészi attitűdje szürreális, álomszerűen konspirálódó világot láttat” mondta Gulyás Gábor.


A galéria bal oldalán, illetve a bejárattal szemközti oldalon az Underground oltárképek intermediális kollázsciklus darabjai láthatók 4/4-es osztásban, mindkét nyolcas egység közepén egy nagyobb méretű, eltérõ struktúrájú, szerkezetükben szárnyasoltárra emlékeztető művel. A képek színezett fóliák, laminált papírnyomatok, újságkivágások, fémelemek, ofszet nyomólemezek, papírvágatok felhasználásával készültek, rajtuk pedig a költő kézzel írt versei olvashatók. A speciális üvegkeretbe csúsztatott nyomólemezek a galéria jobb oldalán, illetve a bejárati oldalon helyezkednek el monumentális minimalista kép-szöveg örvényt alkotva, középen hangsúlyosabb nagyításban a 2006-os Központi Zóna kötet borítói láthatók. A bejárathoz közeli oszlopok oldalán az író önarcképei láthatók, speciális üvegkeretbe csavarozott vizualizált versek társaságában,  remek átjárást teremtve ezáltal a nyomólemez installáció és a kollázsok között, tekintve, hogy a  fotók hasonló jellegűek voltak, mint az installációban szereplő képek.

 

Az író verseit egyébként az elmúlt évek folyamán olyan nívós irodalmi lapok publikálták, mint a Kortárs, Jelenkor, Liget, Litera, Hitel vagy az Új Forrás.

Gulyás Gábor az önarckép fontosságát hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy a kiállítás darabjait szemlélve tulajdonképpen mi, látogatók nézünk vissza önmagunkra. A mi világunk tükröződik a folpakkszerű réteggel bevont kollázsok szemlélése közben, emlékeztetve minket létezésünk kissé torzított, kusza terepére, ahol a repedések fontosabbak, jelentőségteljesebbek, mint a sima felületek. A kiállítás e különleges technikával mutat rá az eredetiség nehézkes hozzáférhetőségére. Az áttetsző csomagolás minden művet vizuális idézőjelbe tesz, felidézve ezáltal a modern és posztmodern kor egyik alapélményét, illetve a fogyasztói kultúra okozta elidegenedést.

A konstruktivista elrendezettségű nyomólemez installáció és a kollázsok közegében a néző beleolvad a nyomtatott termékek bűvkörébe.  „Az üzenet, legyen az képé vagy szövegé, reprodukálhatósága és befogadása csakis tőlünk, a mi hozzáállásunktól függ. „A kiállítás arra bíztat, merünk- e mi magunk is reprodukálóvá, teremtővé válni” mondta a kiállítás megnyitójának zárásaképpen Gulyás Gábor.

 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

CC_banner

cactus-1063094_960_720

2018.01.17

Érkeznek Csinszka eddig ismeretlen írásai, Finy Petra új regénye és a Téli rege a gyermekek nyelvére lefordítva. Cikkünkben 10 olyan könyvet ajánlunk, melyek 2018-ban jelennek meg. Van köztük vers, rövidpróza, regény, de a magyar népművészetről és építészetről szóló albumok is. Tarts velünk, és válassz magadnak olvasmányokat az új évre!

20171202_szatyor_gyozo_webre_10.JPG

2018.01.17

Szatyor Győző faszobrász, festő és grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás a Vigadó Galériában. A 70 éves, ormánsági születésű ipar- és képzőművésztől többek közt faszobrokat, grafikai illusztrációkat, valamint az alföldi tanyavilágról készült festménysorozatot láthatunk. A január 22-éig nyitva tartó tárlatról a művészt, Szatyor Győzőt kérdeztük.

Hammerstein_Judit

2018.01.17

Tokiótól New Yorkig számos kulturális, tudományos és oktatási programot kínálnak idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet külföldi kulturális intézetei – derült ki a Balassi Intézet január 17-ei sajtótájékoztatóján, ahol Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézmény vezetője összefoglalta a január elején lezárult lengyelországi magyar kulturális évad eredményeit is.

Török Richárd (1954–1993) szobrászművész emlékkiállítása nyílik január 19-én Budapesten, a Műcsarnokban. Török Richárd művészi pályája során magyar költőkről, írókról, a magyar és az egyetemes kultúrát, történelmet alakító és gazdagító személyiségekről mintázott szobrokat.

Aspektusok (Aspetti) címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik január 18-án a Római Magyar Akadémia galériájában. A magyar kultúra napja alkalmából nyíló kiállítás 22 magyar kortárs művész csaknem 80 munkáját tárja a római közönség elé a Falconieri-palotában. A február 18-áig megtekinthető tárlatot Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

A magyar tervezőgrafika elmúlt két év évben született legsikeresebb alkotásait mutatja be a 20. Országos Tervezőgrafikai Biennále budapesti tárlata, amely január 18-án nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. A rangos seregszemle összegzi a magyarországi alkotók tervezőgrafikai munkáit különböző műfajokban. A február 8-áig látogatható tárlaton 187 kiállító műve tekinthető meg.

Freddie és zenekara melegíti be a közönséget a világhírű brit soul és R&B énekesnő, Emeli Sandé február 18-ai budapesti koncertje előtt a Papp László Budapest Sportarénában. Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie 2016-ban megnyerte A Dal című versenyt, ezzel ő képviselte Magyarországot a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon Pioneer című dalával.

Egy hétig újra láthatóak január 16-ától a cseh koronázási ékszerek. Az értékes történelmi tárgyakat a prágai Hradzsin legdíszesebb termében, az Ulászló teremben tekinthetik meg az érdeklődők. A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszereket legutóbb 2013-ban Milos Zeman köztársasági elnök megválasztása alkalmával állították ki, a belépés a hagyományoknak megfelelően ingyenes volt. Most Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából láthatók.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma