15_eves

2019.06.12

A Múzeumok éjszakája Közép-Európa egyik legrangosabb kulturális eseménye. Idén közel négyszáz intézmény kétezer programja közül választhat az értékekre és a minőségi szórakozásra fogékony közönség június 22-én, a tizenhetedik Múzeumok éjszakáján, melynek „fővárosa” Szombathely lesz.

Muzej_Fekete_Peter_2
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

 

A június 12-én megtartott sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye. Kiemelte, hogy ebben az évben az Utazás-Élmény-Múzeum tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. „Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak” – emlékeztetett.


Liu_Shaolin_Sandor
Liu Shaolin Sándor


Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a Múzeumok éjszakája idei szóvivője elmondta, hogy családjában a sport mellett kevés idő jut a múzeumlátogatásra, az utóbbi hetekben azonban az ország több múzeumát bejárták, ami hatalmas élményt jelentett számukra, mély nyomot hagyott bennük.


Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kultúra és a turizmus számtalan ponton kapcsolódik egymáshoz. „A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme” – jegyezte meg.


Muzej_sajtotajekoztato


Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a rendezvény programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a különböző helyszínekről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.


Liu Shaolin Sándor a Kultúra.hu-nak elmondta, tizenkét éves kora körül volt először múzeumban, egy Sándorfi István.kiállításon. Úgy látja, mára rengeteg dologban változott a múzeum. „Régen úgy képzeltem, hogy a múzeum az a hely, ahol unalmas tárlatvezetéseket tartanak. Az újonnan szerzett tapasztalataim igazolják, hogy manapság interaktív, játékos hely lett a múzeum” – tette hozzá. Hangsúlyozta: azért is vállalta a Múzeumok éjszakáján való szereplést, hogy a fiatalokat is motiválja, barátkozzanak meg a hasonló intézményekkel.


Muzej_2


Fekete Péter kérdésünkre válaszolva elmondta: az éves múzeumlátogatói létszám négy százaléka erre az éjszakára esik. És aki egy ilyen különleges esemény alkalmával bemegy egy múzeumba, megérti, hogy az a fajta képzet, hogy ott poros tárgyakat őrizgetnek és unalmas dolgok történnek, a 21. században már nem érvényes. „A poros tárgyak őrzésének időszaka lejárt, a múzeumok frissek, üdék, gondolkodásra késztető, izgalmas intézmények” – mondta.


A fővárosi és a vidéki helyszínek programjairól a muzej.hu oldalon lehet tájékozódni..

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultőra.hu/Csákvári Zsigmond

ArtKert_Kultura_596x90_002

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Bamulok_1933

2019.08.22

A két világháború közötti nagy világválságot követő időszak szegénységében és kilátástalanságában, a nyomorúságban mégis fellelhető öröm jelenik meg Gy. Szabó Béla 1931 és 1935 között készített szén- és pasztellsorozatán, amely szinte 100 évig pihent egy asztalfiókba rejtett mappában. A kolozsvári Quadro Galériában a Kolozsvári Magyar Napokon nyílt kiállításon 1934 óta először láthatóak ezek a művek.

A_spanyol_Uxia_Martinez_Botana_nagybogos_

2019.08.22

A komolyzene olyan műfaj, amelyet a 60 év feletti, szigorúan értelmiségi körökhöz tartozó, szépirodalmon nevelkedett emberek hallgatnak – gondoltam én kamaszkoromban, és gondolja valószínűleg a legtöbb tizen- és huszonéves a mai napig. A Kaposfest ennek az ellenkezőjéről győzött meg.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma