Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.12

A Múzeumok éjszakája Közép-Európa egyik legrangosabb kulturális eseménye. Idén közel négyszáz intézmény kétezer programja közül választhat az értékekre és a minőségi szórakozásra fogékony közönség június 22-én, a tizenhetedik Múzeumok éjszakáján, melynek „fővárosa” Szombathely lesz.

Muzej_Fekete_Peter_2
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

 

A június 12-én megtartott sajtótájékoztatón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye. Kiemelte, hogy ebben az évben az Utazás-Élmény-Múzeum tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint. „Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak” – emlékeztetett.


Liu_Shaolin_Sandor
Liu Shaolin Sándor


Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a Múzeumok éjszakája idei szóvivője elmondta, hogy családjában a sport mellett kevés idő jut a múzeumlátogatásra, az utóbbi hetekben azonban az ország több múzeumát bejárták, ami hatalmas élményt jelentett számukra, mély nyomot hagyott bennük.


Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kultúra és a turizmus számtalan ponton kapcsolódik egymáshoz. „A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme” – jegyezte meg.


Muzej_sajtotajekoztato


Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a rendezvény programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a különböző helyszínekről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.


Liu Shaolin Sándor a Kultúra.hu-nak elmondta, tizenkét éves kora körül volt először múzeumban, egy Sándorfi István.kiállításon. Úgy látja, mára rengeteg dologban változott a múzeum. „Régen úgy képzeltem, hogy a múzeum az a hely, ahol unalmas tárlatvezetéseket tartanak. Az újonnan szerzett tapasztalataim igazolják, hogy manapság interaktív, játékos hely lett a múzeum” – tette hozzá. Hangsúlyozta: azért is vállalta a Múzeumok éjszakáján való szereplést, hogy a fiatalokat is motiválja, barátkozzanak meg a hasonló intézményekkel.


Muzej_2


Fekete Péter kérdésünkre válaszolva elmondta: az éves múzeumlátogatói létszám négy százaléka erre az éjszakára esik. És aki egy ilyen különleges esemény alkalmával bemegy egy múzeumba, megérti, hogy az a fajta képzet, hogy ott poros tárgyakat őrizgetnek és unalmas dolgok történnek, a 21. században már nem érvényes. „A poros tárgyak őrzésének időszaka lejárt, a múzeumok frissek, üdék, gondolkodásra késztető, izgalmas intézmények” – mondta.


A fővárosi és a vidéki helyszínek programjairól a muzej.hu oldalon lehet tájékozódni..

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultőra.hu/Csákvári Zsigmond

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma