Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.10.10

Jenei Szilveszter gitáros, énekes, zeneszerző kétszeres jubileumra készül október 13-án este a Stefánia Palotában. A koncertre több olyan sztárvendéget is elhív, akik fontos szerepet játszottak a pályafutásában, amely korántsem volt egyhangú: 150 lemezt, illetve 300 dalt készített, és mintegy 30 előadóval dolgozott együtt. A zenésszel beszélgettünk.

Mindenkit nem hívhatott meg erre a koncertre, de így is színes a vendégek névsora, hiszen ott lesz Fenyő Miklós, Friderika, Fehér Adrienn, Varga Miklós, Szabó Csilla, Tóth Renáta, a Kormorán zenekar, a Kormorán Memory Band és Koltay Gergely is. Hogyan született meg a vendéglista?
Nem volt egyszerű, mert amikor összeállítottam a koncert anyagát, rájöttem, hogy három óra is kevés lenne, ha mindenkit meghívnék, akit szeretnék, vagy minden dalomat eljátszanám. Az általam kedvesnek tartottakból ki kellett húzni néhányat, az előadóknak pedig csak töredéke fért bele a koncert időtartamába. Azokat hívtam meg, akik valódi mérföldkövei voltak a pályámnak. Így került be például Fenyő Miki is, akivel talán sokan nem tudják, de egy évet dolgoztam, amikor a break-korszaka volt. Szikora Robit is meghívtam, de nem tudott eljönni. Vele is volt nagyon sikeres korszakom, az R-GO Proletars, ami viszont nem volt túl sikeres, mert a rendszerváltás idején a közönség nem volt erre annyira fogékony.


szilveszter3


Fenyő Miklós és a Miki Team valóban kakukktojásnak tűnik. Nem volt ez a zenei világ és főleg az ezzel járó külsőségek „testidegenek” önnek?
Nagyon jól éreztem magam és nagyon sokat tanultam ebben a produkcióban. Abból persze, volt egy kis feszültség, hogy mindenkinek „breakesen” kellett öltözködnie, és persze, mi – főleg a dobos Pálmai Zolival – nem akartuk hordani ezeket a ruhákat, főleg nem az utcán. Volt olyan, hogy a Kormoránnal játszottam az Ifiparkban, és ez Fenyőnek nem nagyon tetszett, illetve úgy engedte csak, ha break- felszerelésben játszom. Fel kellett vennem egy napellenzőt, ami persze, nagyon röhejes volt, de túléltem. Sajnos aránylag hamar vége lett ennek a kezdeményezésnek, ami persze nem véletlen, hiszen a magyar break kissé fura gondolat. Pálmai Zoli azt mondta, ez olyan, mint az Empire State Building tetején a matyóhímzés.

Az igazi szakmai és közönségsikert valóban Friderika és az euróvíziós sikerdal hozta el Dublinban, ahol negyedikek lettek a Kinek mondjam el? című számmal.
Onnantól kezdve valóban megváltozott valami. Elkezdett nekem visszaköszönni például Presser Gábor és Tolcsvay László, meg felhívtak olyan zenészek, akiket addig nem ismertem és gratuláltak, és ez jól esett. Sajnálom, hogy ennek a sikernek végül nem lett folytatása, mert Friderikát az akkori kiadója nem engedte külföldre vagy más producerhez. Ők maguk viszont nem tettek érte semmit.

Az Illés együttest a mai közönség nagy része Szörényi Leventéékhez köti, mégis volt egy olyan, nagyon sikeres időszaka az újjászerveződött zenekarnak 1977-től, amelynek ön is tagja volt.
Igen, ez a Metronóm ’77-hez köthető, amikor megnyertük a fesztivált a Hogyha egyszer majd dallal. Sokat turnéztunk itthon és külföldön is. Volt olyan, hogy két-három hónapig nem is voltunk az országban. Nekünk volt a leghosszabb szovjet turnénk, bejártuk az egész kontinenst, szóval nagyon sikeres korszak volt, valóban.


Szörényi Leventével is jó volt azért a kapcsolata?
Inkább érdekes. Ő volt a zenei rendezője az első Kormorán-albumnak, én pedig a fia, Szörényi Örs albumát készítettem ugyanebben a szerepben. Igazán közel azért soha nem kerültünk, mindig volt egy kis távolságtartás köztünk, megtartottuk a három lépés távolságot. Köszönünk és nevetgélünk, ennyi. Nagyon nagy példakép, zeneileg kikezdhetetlen, igazi zenei ikon.


szilveszter2


Annyi dalt szerzett, hogy azon sem csodálkozhatnánk, ha nem emlékezne mindegyikre. Volt már olyan, hogy rácsodálkozott egy dalra, hogy ezt ön írta?
Persze, volt, hogy nem emlékeztem egy-egy dalomra. Amit én játszottam fel a stúdióban is, azt az első taktus után megismerem, de amelynek csak a szerzője voltam, ott már nem lennék biztos benne. Tegnap éjjel felmentem a netre, meghallgattam Friderika lemezét és egészen meglepett például, hogy milyen jól szólnak a dalok. Néha, amikor a jogvédő elszámolását megkapom a játszott szerzeményeim listájával, sokszor nagyon meg kell erőltetnem magam, hogy eszembe jusson, melyik is az.


A sok zenésztárs közül voltak olyanok, akikkel életreszóló barátság is köttetett?
Talán a Kormorán volt a legmeghatározóbb az életemben, hiszen közel 35 évig voltunk együtt. Sok közös projektünk volt, írtunk rockoperákat, színészlemezeket. Ha nincs szigorú összezártság egy zenekarban, akkor nem lehet nagy probléma emberileg, de ha a tagok túl sok időt töltenek együtt, természetesen lehetnek feszültségek, hiszen nem mindenki ugyanazon a hullámhosszon rezeg. A Kormoránból Koltay Gergővel nagyon jóban vagyunk, Gál Péter, Margit József lettek nagyon jó barátaim. Az utóbbi néha kibírhatatlan kis hörcsög, de aranylelke van, és nincs olyan, amiben ne segítene. Koltay Gergely pedig zseniális író, zeneszerző. Gál Péter pedig a legzseniálisabb szervező.

Volt olyan megható pillanat az elmúlt 50 év alatt, amely beleégett az emlékezetébe?
Friderikával sokat jártuk az országot, és nagyon megható volt, amikor az első sorban nyolcéves kislányok teli torokból énekelték a refrént, hogy Kinek mondjam el vétkeimet… Ez persze, vicces is volt, hiszen ennyi idősen valószínűleg fogalmuk sem volt, hogy miről szólt, csak úgy tetszett nekik, és ez nagyon szép volt. Az is érdekes volt, hogy sok helyen jelezték vissza, hogy esküvőkön ezt játsszák, ami azért elég morbid a szövege miatt, de mindentől függetlenül nagyon jó érzés.

A zenei tehetsége édesanyjától ered. Az ön gyerekeinek is művészi vénájuk van, vagy ez annyira nem fontos önnek?
Édesanyámnak nagy vágyálma volt, hogy zenészek legyünk, mind a két nővérem zenélt, de nálunk ez nem így lett. Hat gyerekem van, de végül egyik sem lett zenész, négy fiúból kettő DJ-körökben szeretett volna mozogni, de nekem ez teljesen idegen világ. Senkinek nem volt nagy vágyálma, hogy engem kövessen. Játszottam koncerteken, színházban, de nem voltam annyira reflektorfényben, hogy ez vonzó legyen egy gyereknek. A mamák sem terelték abba az irányba őket, hogy zenészek legyenek. A legkisebb kislányom 11 éves, neki van művészi hajlama, talán azért is, mert az anyuka táncos volt. Majd kiderül, mit hoz a jövő az életünkben.Hámori Eszter

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma