2018.10.10

Jenei Szilveszter gitáros, énekes, zeneszerző kétszeres jubileumra készül október 13-án este a Stefánia Palotában. A koncertre több olyan sztárvendéget is elhív, akik fontos szerepet játszottak a pályafutásában, amely korántsem volt egyhangú: 150 lemezt, illetve 300 dalt készített, és mintegy 30 előadóval dolgozott együtt. A zenésszel beszélgettünk.

Mindenkit nem hívhatott meg erre a koncertre, de így is színes a vendégek névsora, hiszen ott lesz Fenyő Miklós, Friderika, Fehér Adrienn, Varga Miklós, Szabó Csilla, Tóth Renáta, a Kormorán zenekar, a Kormorán Memory Band és Koltay Gergely is. Hogyan született meg a vendéglista?
Nem volt egyszerű, mert amikor összeállítottam a koncert anyagát, rájöttem, hogy három óra is kevés lenne, ha mindenkit meghívnék, akit szeretnék, vagy minden dalomat eljátszanám. Az általam kedvesnek tartottakból ki kellett húzni néhányat, az előadóknak pedig csak töredéke fért bele a koncert időtartamába. Azokat hívtam meg, akik valódi mérföldkövei voltak a pályámnak. Így került be például Fenyő Miki is, akivel talán sokan nem tudják, de egy évet dolgoztam, amikor a break-korszaka volt. Szikora Robit is meghívtam, de nem tudott eljönni. Vele is volt nagyon sikeres korszakom, az R-GO Proletars, ami viszont nem volt túl sikeres, mert a rendszerváltás idején a közönség nem volt erre annyira fogékony.


szilveszter3


Fenyő Miklós és a Miki Team valóban kakukktojásnak tűnik. Nem volt ez a zenei világ és főleg az ezzel járó külsőségek „testidegenek” önnek?
Nagyon jól éreztem magam és nagyon sokat tanultam ebben a produkcióban. Abból persze, volt egy kis feszültség, hogy mindenkinek „breakesen” kellett öltözködnie, és persze, mi – főleg a dobos Pálmai Zolival – nem akartuk hordani ezeket a ruhákat, főleg nem az utcán. Volt olyan, hogy a Kormoránnal játszottam az Ifiparkban, és ez Fenyőnek nem nagyon tetszett, illetve úgy engedte csak, ha break- felszerelésben játszom. Fel kellett vennem egy napellenzőt, ami persze, nagyon röhejes volt, de túléltem. Sajnos aránylag hamar vége lett ennek a kezdeményezésnek, ami persze nem véletlen, hiszen a magyar break kissé fura gondolat. Pálmai Zoli azt mondta, ez olyan, mint az Empire State Building tetején a matyóhímzés.

Az igazi szakmai és közönségsikert valóban Friderika és az euróvíziós sikerdal hozta el Dublinban, ahol negyedikek lettek a Kinek mondjam el? című számmal.
Onnantól kezdve valóban megváltozott valami. Elkezdett nekem visszaköszönni például Presser Gábor és Tolcsvay László, meg felhívtak olyan zenészek, akiket addig nem ismertem és gratuláltak, és ez jól esett. Sajnálom, hogy ennek a sikernek végül nem lett folytatása, mert Friderikát az akkori kiadója nem engedte külföldre vagy más producerhez. Ők maguk viszont nem tettek érte semmit.

Az Illés együttest a mai közönség nagy része Szörényi Leventéékhez köti, mégis volt egy olyan, nagyon sikeres időszaka az újjászerveződött zenekarnak 1977-től, amelynek ön is tagja volt.
Igen, ez a Metronóm ’77-hez köthető, amikor megnyertük a fesztivált a Hogyha egyszer majd dallal. Sokat turnéztunk itthon és külföldön is. Volt olyan, hogy két-három hónapig nem is voltunk az országban. Nekünk volt a leghosszabb szovjet turnénk, bejártuk az egész kontinenst, szóval nagyon sikeres korszak volt, valóban.


Szörényi Leventével is jó volt azért a kapcsolata?
Inkább érdekes. Ő volt a zenei rendezője az első Kormorán-albumnak, én pedig a fia, Szörényi Örs albumát készítettem ugyanebben a szerepben. Igazán közel azért soha nem kerültünk, mindig volt egy kis távolságtartás köztünk, megtartottuk a három lépés távolságot. Köszönünk és nevetgélünk, ennyi. Nagyon nagy példakép, zeneileg kikezdhetetlen, igazi zenei ikon.


szilveszter2


Annyi dalt szerzett, hogy azon sem csodálkozhatnánk, ha nem emlékezne mindegyikre. Volt már olyan, hogy rácsodálkozott egy dalra, hogy ezt ön írta?
Persze, volt, hogy nem emlékeztem egy-egy dalomra. Amit én játszottam fel a stúdióban is, azt az első taktus után megismerem, de amelynek csak a szerzője voltam, ott már nem lennék biztos benne. Tegnap éjjel felmentem a netre, meghallgattam Friderika lemezét és egészen meglepett például, hogy milyen jól szólnak a dalok. Néha, amikor a jogvédő elszámolását megkapom a játszott szerzeményeim listájával, sokszor nagyon meg kell erőltetnem magam, hogy eszembe jusson, melyik is az.


A sok zenésztárs közül voltak olyanok, akikkel életreszóló barátság is köttetett?
Talán a Kormorán volt a legmeghatározóbb az életemben, hiszen közel 35 évig voltunk együtt. Sok közös projektünk volt, írtunk rockoperákat, színészlemezeket. Ha nincs szigorú összezártság egy zenekarban, akkor nem lehet nagy probléma emberileg, de ha a tagok túl sok időt töltenek együtt, természetesen lehetnek feszültségek, hiszen nem mindenki ugyanazon a hullámhosszon rezeg. A Kormoránból Koltay Gergővel nagyon jóban vagyunk, Gál Péter, Margit József lettek nagyon jó barátaim. Az utóbbi néha kibírhatatlan kis hörcsög, de aranylelke van, és nincs olyan, amiben ne segítene. Koltay Gergely pedig zseniális író, zeneszerző. Gál Péter pedig a legzseniálisabb szervező.

Volt olyan megható pillanat az elmúlt 50 év alatt, amely beleégett az emlékezetébe?
Friderikával sokat jártuk az országot, és nagyon megható volt, amikor az első sorban nyolcéves kislányok teli torokból énekelték a refrént, hogy Kinek mondjam el vétkeimet… Ez persze, vicces is volt, hiszen ennyi idősen valószínűleg fogalmuk sem volt, hogy miről szólt, csak úgy tetszett nekik, és ez nagyon szép volt. Az is érdekes volt, hogy sok helyen jelezték vissza, hogy esküvőkön ezt játsszák, ami azért elég morbid a szövege miatt, de mindentől függetlenül nagyon jó érzés.

A zenei tehetsége édesanyjától ered. Az ön gyerekeinek is művészi vénájuk van, vagy ez annyira nem fontos önnek?
Édesanyámnak nagy vágyálma volt, hogy zenészek legyünk, mind a két nővérem zenélt, de nálunk ez nem így lett. Hat gyerekem van, de végül egyik sem lett zenész, négy fiúból kettő DJ-körökben szeretett volna mozogni, de nekem ez teljesen idegen világ. Senkinek nem volt nagy vágyálma, hogy engem kövessen. Játszottam koncerteken, színházban, de nem voltam annyira reflektorfényben, hogy ez vonzó legyen egy gyereknek. A mamák sem terelték abba az irányba őket, hogy zenészek legyenek. A legkisebb kislányom 11 éves, neki van művészi hajlama, talán azért is, mert az anyuka táncos volt. Majd kiderül, mit hoz a jövő az életünkben.Hámori Eszter

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma