NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.11.14

Sántha Attila írót, nyelvészt és Dávid Gyula irodalomtörténészt, egykori 1956-os politikai elítéltet díjazta Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a szövetség által létrehozott Communitas és a Kós Károly Akadémia Alapítvány. Az elismeréseket harmadik alkalommal adták át a magyar nyelv napján, amelyet 2015 óta Romániában is ünnepelnek.

nyelv1
Sántha Attila átveszi a díjat


Sántha Attila, az 1990 utáni első kolozsvári irodalmár generáció egyik vezéralakja, Gálffy Mózes és Pálfy Gyula nyelvészek nyomdokain haladva állította össze a több mint ötezer szót tartalmazó kötetet – mondta méltatója, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke. A 2004-es Székely szótár bővített kiadása az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg, Orbán János Dénes szerkesztésében. A szerző 13 évig dolgozott az új, Ádám Gyula és Fodor István fényképeivel illusztrált kiadáson, többek között a sajtóban is hirdetett szógyűjtést hozzá. Emellett költőként is tett a székely nyelvért, hiszen tájnyelvi irodalmat írt – hangsúlyozta Péntek János.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány Erdélyért Életműdíját Kántor Lajos irodalomtörténész, Egyed Ákos történész és Csíki Boldizsár zeneszerző után 2018-ban Dávid Gyula irodalomtörténész vehette át több mint hatvanéves alkotói tevékenységéért. „A dolgok nem összekapcsolódnak, hanem van valaki, aki összekapcsolja őket, ez volt Dávid Gyula az erdélyi magyar könyves és művelődési életben" – emelte ki laudációjában Balázs Imre József költő. Hangsúlyozta, az irodalomtörténész tevékenységének fontos része volt az 1956 Erdélyben. Politikai elítéltek életrajzi adattára 1956-1965 című kötet mellett a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon befejezése, illetve az erdélyi magyar kulturális intézményrendszer 1990 utáni újraszervezése is. Köszönetnyilvánításában Dávid Gyula elmondta: az idén kapott elismerések szembesítették azzal, hogy „amit talán ösztönszerűen, a dolgok természetességéből következően csináltam, annak van valami komolyabb értéke kívülről nézve”. Ez mércét is jelent, amelyhez az élete hátralévő részében is igazodni szeretne, tette hozzá a díjazott.


nyelv2
Dávid Gyula az Erdélyért Életműdíjjal


A kolozsvári Bánffy-palotában megrendezett ünnepélyes díjátadót Haáz Bence oboaművész műsora zárta, Takács Aranka oboaművész és Horváth Zoltán zongoraművész közreműködésével.


A törvényt, amely kimondja, hogy november 13-án Románia minden településén hivatalos úton is megünnepelhető a magyar nyelv napja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezedményezésére fogadta el a román parlament.


Forrás: Maszol.ro

Fotók: Maszol.ro / Gönczy Tamás

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma