hangf_spotify_banner_728x90

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

emanuel3
Emanuel Gat
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Sunny az életről és az emberekről szól, mindarról, ami közöttünk és velünk megtörténhet ezen a bolygón. Az előadás minden este más. Különböző a hangulata, az atmoszférája, változnak a táncosok között kibontakozó történetek. Nagyon nyitott és változatos darab, mint az élet maga. Sok múlik a művészeken, a publikumon, a színpad és a nézőtér között feszülő energiákon – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak az izraeli származású, Franciaországban élő művész.

sunny
Sunny

Mint mondja, lassan formálódott a mű, közösen alkották az együttesével, valódi csapatmunka volt. Nem határozta meg előre a lépéseket, fokozatosan építkezett a táncosaiból. Awir Leon zenészen – aki végig élő zenét játszik, mixel és énekel az előadás során – szintén nagyon sok múlik.


sunny3
Sunny

„Márciusban múltam ötvenéves, és kicsit öregnek érzem magam. A negyvenet átlépni nem volt olyan vészes, de ez az évszám fordulópont az életemben. Ezért is fontos, hogy itt lehetek újból Budapesten. Imádok a Trafóba jönni, örülök, hogy mindig visszahívnak. Érdekes, hogy hiába más itt minden alkalommal a nézőközönség, olyan érzésem van, mintha régi barátokhoz jönnék vissza” – mondja Gat.


emanuel4
Emanuel Gat
Fotó: Csákvári Zsigmond

A produkció budapesti bemutatója az Izraeli Magyar Nagykövetség támogatásával valósult meg. Fares Saeb nagykövethelyettes elmondta, hogy szeretnék megismertetni az izraeli vizuális művészet különféle képviselőit az itteni közönséggel, és erre nagyon alkalmas formanyelv a tánc.

„A médiában általában a technológia kap jelentős szerepet, holott a kultúra mindennek az alapja. Ahogy emberek egymással találkoznak, érintkeznek, így áll össze a világ. Rengeteg kreatív alkotója van Izraelnek, ez a csodálatos teltházas este is ékes példa erre. Emanuel darabja erős, intenzív, sokféleképp értelmezhető, számomra fantasztikus alkotás. Nem csoda, hogy körbeutazza Európát” – mondta.

sunny4
Sunny

Magyar kapcsolódása is van az előadásnak: az egyik közreműködő Juhász Péter táncművész, aki két éve egy lyoni próbatáncot követően lett Gat társulatának a tagja. Azt mondja, hogy imád vele dolgozni. Emanuel szerinte zseni, és emberileg, szakmailag óriási lehetőség tőle tanulni, mellette fejlődni.

EGD_SUNNY2017_online-7
Sunny

„Élvezem, hogy kevésbé elvárás a táncok esztétikai megvalósítása, inkább a csoporton belüli energiákról szólnak a darabok. Más a kreációk célja. Valójában nem kapunk visszajelzéseket a mozdulatokra, inkább csak azt tudjuk, miként létezzünk a térben, hogyan kapcsolódjunk egymáshoz. Improvizálunk is, de a mozdulatok fixek, ezen belül lehet játszani és a végére mindig pontos koreográfia születik térben, időben” – mondta el.

Juhász Péter június 2-án saját darabbal rukkol elő Budapesten, amelyet az Inversedance számára készít. Hangokat is használó, fizikális előadást kreál, a bemutató a Nemzeti Táncszínházban lesz.

gkt

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma