15_eves

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

emanuel3
Emanuel Gat
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Sunny az életről és az emberekről szól, mindarról, ami közöttünk és velünk megtörténhet ezen a bolygón. Az előadás minden este más. Különböző a hangulata, az atmoszférája, változnak a táncosok között kibontakozó történetek. Nagyon nyitott és változatos darab, mint az élet maga. Sok múlik a művészeken, a publikumon, a színpad és a nézőtér között feszülő energiákon – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak az izraeli származású, Franciaországban élő művész.

sunny
Sunny

Mint mondja, lassan formálódott a mű, közösen alkották az együttesével, valódi csapatmunka volt. Nem határozta meg előre a lépéseket, fokozatosan építkezett a táncosaiból. Awir Leon zenészen – aki végig élő zenét játszik, mixel és énekel az előadás során – szintén nagyon sok múlik.


sunny3
Sunny

„Márciusban múltam ötvenéves, és kicsit öregnek érzem magam. A negyvenet átlépni nem volt olyan vészes, de ez az évszám fordulópont az életemben. Ezért is fontos, hogy itt lehetek újból Budapesten. Imádok a Trafóba jönni, örülök, hogy mindig visszahívnak. Érdekes, hogy hiába más itt minden alkalommal a nézőközönség, olyan érzésem van, mintha régi barátokhoz jönnék vissza” – mondja Gat.


emanuel4
Emanuel Gat
Fotó: Csákvári Zsigmond

A produkció budapesti bemutatója az Izraeli Magyar Nagykövetség támogatásával valósult meg. Fares Saeb nagykövethelyettes elmondta, hogy szeretnék megismertetni az izraeli vizuális művészet különféle képviselőit az itteni közönséggel, és erre nagyon alkalmas formanyelv a tánc.

„A médiában általában a technológia kap jelentős szerepet, holott a kultúra mindennek az alapja. Ahogy emberek egymással találkoznak, érintkeznek, így áll össze a világ. Rengeteg kreatív alkotója van Izraelnek, ez a csodálatos teltházas este is ékes példa erre. Emanuel darabja erős, intenzív, sokféleképp értelmezhető, számomra fantasztikus alkotás. Nem csoda, hogy körbeutazza Európát” – mondta.

sunny4
Sunny

Magyar kapcsolódása is van az előadásnak: az egyik közreműködő Juhász Péter táncművész, aki két éve egy lyoni próbatáncot követően lett Gat társulatának a tagja. Azt mondja, hogy imád vele dolgozni. Emanuel szerinte zseni, és emberileg, szakmailag óriási lehetőség tőle tanulni, mellette fejlődni.

EGD_SUNNY2017_online-7
Sunny

„Élvezem, hogy kevésbé elvárás a táncok esztétikai megvalósítása, inkább a csoporton belüli energiákról szólnak a darabok. Más a kreációk célja. Valójában nem kapunk visszajelzéseket a mozdulatokra, inkább csak azt tudjuk, miként létezzünk a térben, hogyan kapcsolódjunk egymáshoz. Improvizálunk is, de a mozdulatok fixek, ezen belül lehet játszani és a végére mindig pontos koreográfia születik térben, időben” – mondta el.

Juhász Péter június 2-án saját darabbal rukkol elő Budapesten, amelyet az Inversedance számára készít. Hangokat is használó, fizikális előadást kreál, a bemutató a Nemzeti Táncszínházban lesz.

gkt

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma