15_eves

2019.06.08

Az augusztus 13–19. között zajló Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak kiemelt helye van a legrangosabb hazai klasszikus zenei rendezvények mezőnyében. A június 7-én tartott sajtótájékoztatón elhagzott: az idei fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is szerepel.

Kaposfest

 

A Kaposfest két művészeti vezetője, Várdai István csellóművész és Baráti Kristóf hegedűművész a sajtótájékoztatón röviden kitért arra, hogyan álltak össze a programok.

Az idén tízéves fesztivál kapcsán Várdai István megjegyezte, hogy mérföldkőhöz érkeztek. „Törekszünk a folyamatos, kreatív megújulásra” – emelte ki. „Ebben az évben rendelkezik a legnagyobb hangszerpalettával a fesztivál” – hangsúlyozta.


„Változatos, a népszerű darabokat szintén nem nélkülöző műveket állítottunk össze” – mondta Baráti Kristóf. A Dohnányi Ernő jegyezte Sextet című műről elárulta, hogy szívügyének tekinti, hasonlóan, mint a fesztiválon megszólaló Ravel-darabot, a Bevezetés és allegrót.


Kaposfest2A két művész a tehetséggondozás és a mesterkurzusok kapcsán kifejtette, hogy követendő szempont, hogy partnerként kezeljék a fiatalokat, akiknek mindenképp lehetőséget kívánnak biztosítani.

A tervek közt elhangzott, hogy szeretnék, ha készülnének olyan minőségű felvételek a fesztivál egy-egy programjáról, amelyeket a nagyobb médiumok is közvetíthetnének.


A fellépők közül a teljesség igénye nélkül említést érdemel Mirijam Schröder hárfaművész, Camille Thomas csellóművész és Diemut Poppen hegedűművész, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cimbiózis Trió bemutatkozása.


Kaposfest_kaposvar-ma
Fotó forrása: kaposvar.ma


A fesztivált a magas színvonalú koncerteken kívül kísérőrendezvények színesítik: Segal Viktor sztárséf készíti el az esemény menüjét, Kassai Lajos lovasíjász pedig birkapörkölttel és rétessel fogadja a látogatókat.


Várdai István kérdésünkre elmondta, hogy aki még soha nem vett részt ezen a fesztiválon, annak nehéz az ott átélhető érzést visszaadni, leírni azt a széles spektrumú tartományt, amely a kreativitástól egészen a meditatív állapotig terjed. „Ahhoz a gyümölcsfához tudnám az elmúlt öt évben végzett munkánkat hasonlítani, amelynek a termése mostanában kezd beérni, s ebből mindenkinek elegendő gyümölcs jut” – mondta.


Kaposfest
Fotó forrása: kulter.hu

 

A Kaposfest hangulatát legjobban az jellemzi, hogy a közönség és a művészek tényleg együtt élnek egy héten keresztül családias légkörben. A fellépők kiválasztásában döntő szempont volt, hogy a felkért művészek megosszák másokkal a szakmájuk iránt érzett lelkesedést – tette hozzá. A fesztivál Európa kulturális térképén már szerepel, a régióban hasonló szabású és kiterjedésű rendezvény alig található.

 

Baráti Kristóf úgy látja, rendkívül fontos, hogy létezik ez a fesztivál, és hozzá tudják adni az általuk képviselt szemléletmódot. Személyes élménye, hogy nagyon sok zenei és emberi kapcsolatot sikerült az elmúlt öt évben építenie, s ez már önmagában több, mint amire a kezdetekor számított. Elmondta, hogy a fesztivál hihetetlenül sok lehetőséget ad arra, hogy mint előadóművész, zeneileg fejlődjön. „Folyamatosan pozitív visszajelzések érnek a közönség részéről” – mondta.


Arra a kérdésre, nevelhető-e a közönség klasszikus zenei ízlése, azt válaszolta, hogy csak remélni meri, hogy igen. „Nyilvánvalóan egy hét leforgása alatt nem tudunk csodát művelni, de aki több koncertet meghallgatott a Kaposfesten, kapott egy átfogó képet arról, mi hogyan is gondolkodunk a zenéről, és ez hatással lehet rá, alakíthatja az ízlését” – vélte.


A koncerteknek a Szivárvány Kultúrpalota és egyéb helyszínek mellett a Református templom ad otthont. A részletes program a kaposfest.hu oldalon olvasható.

 

Ayhan Gökhan

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma