Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.08

Az augusztus 13–19. között zajló Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak kiemelt helye van a legrangosabb hazai klasszikus zenei rendezvények mezőnyében. A június 7-én tartott sajtótájékoztatón elhagzott: az idei fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is szerepel.

Kaposfest

 

A Kaposfest két művészeti vezetője, Várdai István csellóművész és Baráti Kristóf hegedűművész a sajtótájékoztatón röviden kitért arra, hogyan álltak össze a programok.

Az idén tízéves fesztivál kapcsán Várdai István megjegyezte, hogy mérföldkőhöz érkeztek. „Törekszünk a folyamatos, kreatív megújulásra” – emelte ki. „Ebben az évben rendelkezik a legnagyobb hangszerpalettával a fesztivál” – hangsúlyozta.


„Változatos, a népszerű darabokat szintén nem nélkülöző műveket állítottunk össze” – mondta Baráti Kristóf. A Dohnányi Ernő jegyezte Sextet című műről elárulta, hogy szívügyének tekinti, hasonlóan, mint a fesztiválon megszólaló Ravel-darabot, a Bevezetés és allegrót.


Kaposfest2A két művész a tehetséggondozás és a mesterkurzusok kapcsán kifejtette, hogy követendő szempont, hogy partnerként kezeljék a fiatalokat, akiknek mindenképp lehetőséget kívánnak biztosítani.

A tervek közt elhangzott, hogy szeretnék, ha készülnének olyan minőségű felvételek a fesztivál egy-egy programjáról, amelyeket a nagyobb médiumok is közvetíthetnének.


A fellépők közül a teljesség igénye nélkül említést érdemel Mirijam Schröder hárfaművész, Camille Thomas csellóművész és Diemut Poppen hegedűművész, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Cimbiózis Trió bemutatkozása.


Kaposfest_kaposvar-ma
Fotó forrása: kaposvar.ma


A fesztivált a magas színvonalú koncerteken kívül kísérőrendezvények színesítik: Segal Viktor sztárséf készíti el az esemény menüjét, Kassai Lajos lovasíjász pedig birkapörkölttel és rétessel fogadja a látogatókat.


Várdai István kérdésünkre elmondta, hogy aki még soha nem vett részt ezen a fesztiválon, annak nehéz az ott átélhető érzést visszaadni, leírni azt a széles spektrumú tartományt, amely a kreativitástól egészen a meditatív állapotig terjed. „Ahhoz a gyümölcsfához tudnám az elmúlt öt évben végzett munkánkat hasonlítani, amelynek a termése mostanában kezd beérni, s ebből mindenkinek elegendő gyümölcs jut” – mondta.


Kaposfest
Fotó forrása: kulter.hu

 

A Kaposfest hangulatát legjobban az jellemzi, hogy a közönség és a művészek tényleg együtt élnek egy héten keresztül családias légkörben. A fellépők kiválasztásában döntő szempont volt, hogy a felkért művészek megosszák másokkal a szakmájuk iránt érzett lelkesedést – tette hozzá. A fesztivál Európa kulturális térképén már szerepel, a régióban hasonló szabású és kiterjedésű rendezvény alig található.

 

Baráti Kristóf úgy látja, rendkívül fontos, hogy létezik ez a fesztivál, és hozzá tudják adni az általuk képviselt szemléletmódot. Személyes élménye, hogy nagyon sok zenei és emberi kapcsolatot sikerült az elmúlt öt évben építenie, s ez már önmagában több, mint amire a kezdetekor számított. Elmondta, hogy a fesztivál hihetetlenül sok lehetőséget ad arra, hogy mint előadóművész, zeneileg fejlődjön. „Folyamatosan pozitív visszajelzések érnek a közönség részéről” – mondta.


Arra a kérdésre, nevelhető-e a közönség klasszikus zenei ízlése, azt válaszolta, hogy csak remélni meri, hogy igen. „Nyilvánvalóan egy hét leforgása alatt nem tudunk csodát művelni, de aki több koncertet meghallgatott a Kaposfesten, kapott egy átfogó képet arról, mi hogyan is gondolkodunk a zenéről, és ez hatással lehet rá, alakíthatja az ízlését” – vélte.


A koncerteknek a Szivárvány Kultúrpalota és egyéb helyszínek mellett a Református templom ad otthont. A részletes program a kaposfest.hu oldalon olvasható.

 

Ayhan Gökhan

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma