15_eves

2016.05.12
Szíjjártó Anita

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az 1956-os Emlékbizottság és az MTVA – erről sajtótájékoztató keretében számolt be a két intézmény vezetője, Schmidt Mária és Vaszily Miklós május 12-én a Terror Házában. Az együttműködés keretében sok új műsor készül és lesznek vetélkedők is. Cél, hogy szélesebb közönség ismerje meg az 1956-os eseményeket.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa elmondta: 1956 olyan közös ügy, amelyre méltán lehet büszke az egész magyar nemzet. Abban a munkában, melyet az emlékbizottság végez, fontos szerepe van a közmédiának, hiszen a tartalomnak a legszélesebb nyilvánossághoz kell eljutnia.


SZG_1773


„Arra számítunk, hogy a közmédia nemcsak az emlékévhez kötődő eseményekről számol majd be, hanem különböző műsorokkal, filmekkel, riportokkal segít, hogy a nemzeti közösség megélje azt az összetartozás-érzést, szabadságélményt, amelyben a magyar nemzetnek 1956-ban része volt” – hangsúlyozta a kormánybiztos. Emellett az is fontos, hogy annak a generációnak, amely akkor még nem élt, megmutassák, mennyi áldozatot kívánt a szabadság.


Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója megjegyezte: kiemelt feladat, tartalmi terület ez, amellyel hangsúlyosan foglalkozunk. Hozzátette: a különböző platformok – rádió, televízió, internet – sajátosságainak és a megcélzott korcsoportoknak megfelelően szeretnék bemutatni, közérthető formában, azokat az eseményeket, amelyek akkoriban történtek – kiegészítve napi aktualitással.


SZG_1784


„Stratégiai partnerségi megállapodás ez, amelyet most kötünk – és ez kivételes eseménynek számít, ugyanis nagyon ritkán írunk alá ilyesmit. Az együttműködés keretében igyekszünk beépíteni a tartalmi mindennapjainkba ezt a témakört úgy, hogy mindez célcsoport-specifikusan legyen” – fejtette ki a vezérigazgató.


A megállapodás értelmében lesznek saját készítésű műsorai az MTVA-nak, lesznek olyanok, amelyeket az emlékbizottsággal közösen állítanak elő, és olyan műsorok is, melyeket az emlékbizottság készít, a közmédia pedig biztosítja, hogy a nyilvánosság hozzá tudjon férni. Emellett láthatunk majd filmeket, vetélkedőket, bemutatják az 1956-os évre érkezett külföldi reakciókat, sőt a szemtanúk felkutatását is tervezik.


SZG_1794


Az aláírást követően mind az 1956-os Emlékbizottság, mind pedig az MTVA létrehoz egy-egy munkacsoportot, amelyek rendszeresen üléseznek és terveket készítenek.Szíjjártó Anita

Fotó: Szabó Gábor

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma