NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.09.19

Konstantin a kereszt jegyében hódította meg Rómát. E világtörténeti jelentőségű esemény 1700. évfordulóján, 2012. szeptember 20-21-én a Római Magyar Akadémia nemzetközi tudományos konferenciát rendez. A késő antikvitás neves kutatói, történészek, régészek, irodalmárok és művészettörténészek vitatják meg, hogyan vált Róma klasszikus öröksége kereszténnyé, és mi is történt az “utolsó pogányokkal.” Ez az első konferencia Rómában erről a témáról.
A „Pogányok és keresztények a késő antik Rómában: hogyan értelmezzük a tényeket?” című konferencia szervezői, Sághy Marianne (Közép-Európai Egyetem, Budapest), Michele R. Salzman (University of California Riverside) és Rita Lizzi Testa (Università di Perugia) arra a kérdésre keresik a választ, hogyan értelmezhető ez a ma különösen aktuálisnak érzett történeti korszak. Konfliktus vagy asszimiláció, kultúrharc vagy inkulturáció jellemezte a Konstantin megtérése utáni periódust? Forrásaink ellentmondásos képet adnak pogányok és keresztények viszonyáról. Alföldi András 1934-ben még a szembenállást hangsúlyozta a “keresztény” Konstantin és a “pogány” Róma között, Alan Cameron 2010-ben már mint historiográfiai konstrukciót dobta sutba a “pogány” és “keresztény” kategóriát.
 
Az előadók a késő antik Róma vallási metamorfózisának társadalmi kontextusát vizsgálják, széles spektrumban mutatva be az Urbs krisztianizációját, a lélek mélyén zajló változásoktól a nyílt politikai csatározásokig, vegyes házasságoktól a vegyes temetkezésekig, a keresztény költői propagandától a császári ediktumokig, az elitoktatástól a tömeglázadásokig, a politeista kultuszok továbbélésétől a pogány istenek muzealizációjáig. A résztvevők közül külön említést érdemel az oxfordi késő antik központ vezetője, Neil McLynn, a Georgetown egyetem klasszika-filológusa, a párizsi Claire Sotinel, Douglas Boin, a bambergi egyetem professzora, Hartwin Brandt, a Brown egyetemen vallástörténetet tanító Nicola Denzey Lewis, a helsinki egyetem kutatója, Maijastina Kahlos és a Missouri Egyetem latin tanszékének vezetője, Dennis Trout. A konferencia angol nyelven zajlik. Második „felvonására” 2013 márciusában Budapesten a Közép-Európai Egyetemen és a Pécsi Egyetemen kerül sor, más előadókkal és még szélesebb témakörben.
 
(Forrás: Balassi Intézet)
2011.11.12
Késhet az erdélyi magyar történelmi egyházak levéltári dokumentumainak visszaszolgáltatása, miután a román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a restitúcióról szóló levéltári törvényt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma