NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.10.13

„Szinte minden kontinens jelen van az Art Market Budapesten” – mondta el Ledényi Attila alapító-igazgató az október 12-ei exkluzív sajtóbejáráson, ahol a sajtó képviselői közelebbről is megszemlélhették a kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár kínálatát, amely teljes egészében betölti a Millenáris belső és külső tereit.

Az Art Market Budapest (AMB) nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hatodik alkalommal nyitja meg kapuit október 13-án, és a több mint húsz ország csaknem száz kiállítójának standjain ötszáznál is több művész több ezer alkotását mutatja be a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában. Az október 12-ei sajtóbejárás során Ledényi Attila megjegyezte: az évente megrendezett négynapos esemény iránt egyre tovább nőtt a nemzetközi érdeklődés, így a korábbi években reprezentált országok száma idén újabb, tengerentúli kiállítókkal – Dél-Korea, Namíbia – is növekszik. Mindeközben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik a vásáron és adja látványos bizonyítékát annak, hogy a hazai képzőművészeti választék erős nemzetközi kontextusban is versenyképes – tette hozzá, majd kiemelte az abc Galéria, valamint a Várfok Galéria rendkívül nagy volumenű kiállítási anyagát.


2

 

Ledényi Attila elsőként a képzőművészeti galériákat felsorakoztató szekciókban vezette körbe a sajtó képviselőit, ahol olyan kiállítók anyagában lehetett gyönyörködni, mint a Starter, a Zorzini, a Dix9, a Vintage, az Apteka Sztuki, a Hal köz, valamint a Lena & Rosselli. Az alapító-igazgató külön kiemelte az Art From Berlin szekciót, mely 2015-ben volt először az Art Market Budapest vendége, és az idei évben már New Yorkban is bemutatkozott. A budapesti részvétel keretében az öt berlini galéria mellett további öt kiállítási standot foglalnak el a Németországból érkező egyéb galériák.

 

Az Art Market Budapest különböző szekciói kapcsán Ledényi Attila elmondta: az elmúlt évhez hasonlóan úgy osztották szekciókra a vásárt, hogy a képzőművészet mellett külön kiemelést kapjon a fotóművészet, ugyanakkor van a kifejezetten kereskedelmi céllal érkező galériák számára egy műfaji kötöttségek nélküli szekció is. „Az előző évek példájára továbbra is fenntartunk, kialakítunk egy olyan, Projekt elnevezésű szekciót, amely a kereskedelmi galériákon, illetve a fotóművészeti tartalmakon túli művészeti reprezentációknak ad helyet, méghozzá annak érdekében, hogy olyan újszerű, inspiratív, izgalmas tartalmakat is be tudjunk mutatni, melyek nem feltétlenül kötődnek a fotóművészethez vagy nincs szofisztikált kereskedelmi reprezentációjuk” – fogalmazta meg Ledényi Attila. Hozzátette: a fotóművészethez kapcsolódó Art Photo Budapest részleg „Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására”, mely Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más, 20. századi klasszikusok örökségére építve mutatja be, hogy Budapest jó okkal és kiváló adottságokkal törekszik központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben.


1

 

Továbbá van egy kültéri szekció is, melyet teljes egészében a szobrászatnak szentel az Art Market Budapest – jegyezte meg Ledényi Attila. Ennek különlegessége, hogy a kiállítandó, háromkamionnyi anyag a rendezvény kiemelt vendégétől, Lengyelországtól származik, és számos olyan alkotást tartalmaz, amely kifejezetten Budapestre készült. „Az Art Market Budapest a kelet-európai kortárs képzőművészet legerősebb nemzetközi bemutatkozási platformja, és úgy érezzük, hogy a globális művészeti piac figyelme újra a kelet-európai művészet felé terelődik. Mi ezt a pozíciót akarjuk erősíteni azáltal, hogy az idei vendégprogramunkba kifejezetten erős kelet-európai tartalmat vonunk be, és a lengyelek által valóban olyan művészeti bemutatkozásra nyílik lehetőség, amely első osztályú” – emelte ki Ledényi Attila.


DSC_2546_Copy

 

Az idei rendezvény tehát Lengyelország kortárs művészetére fókuszál, melynek két külső kiállítást is szentelnek, továbbá a galériák között és a fotóművészeti szekcióban is helyet kapnak a lengyel tartalmak, valamint rendeznek egy lengyel napot is, „amelynek keretében a lengyel képzőművészethez valamilyen módon kapcsolódó témákat dolgoznak fel előadások, panelbeszélgetések formájában”. A lengyel tartalmak köré épülő Polish(ed) elnevezésű program rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról.


DSC_2512_Copy

 

Ugyanakkor az Art Photo Budapest szekcióhoz is kapcsolódnak izgalmas programok: a fotóművészetnek szentelt szakmai napon például Simone Klein, a világ legjelentősebb fotóügynöksége, a Magnum Photos európai vezetője tart előadást az ügynökségről, de a helyszínen zajlik majd az idei Capa-nagydíj ösztöndíjasainak nyilvános prezentációja és nemzetközi zsűrizése is, valamint itt mutatja be díjnyertes, Fuldokló világ című fotósorozatát a dél-afrikai Gideon Mendel. Emellett a fővárossal való stratégiai együttműködésnek köszönhetően az Art Photo Budapest szekcióban bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóművész hallgatói is.

 

A sajtóbejárás végeztével Ledényi Attila kiemelte: a Budapest fővárossal kialakított partnerség, illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal tovább mélyülő szakmai partneri kapcsolat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti fesztiválvárosa legyen.A rendezvény október 13. és 16. között látogatható, a részletes programot az alábbi linken tudják megtekinteni: http://artmarketbudapest.hu/

 

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma