2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.01.19

Pablo Picasso művei mindenki számára ismerősek, ám munkásságában megfigyelhető egy éles váltás, melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Pedig egy rövid, mindössze tíz hétig tartó kirándulás rendkívül nagy hatást gyakorolt művészetére.

A bbc.com oldalán olvashatjuk Alastair Sooke írását, mely rámutat: Picasso egy kirándulás során olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott, melyek visszafordíthatatlanul megváltoztatták művészetét. Egy júniusi napon, még 1906-ban Pablo Picasso megérkezett egy ősi, a Pireneusokban található katalán faluba, Gósolba. Egyik barátja mindenáron le akarta beszélni az utazásról, mivel a térség leginkább a csempészeiről volt híres. Ám Picasso nem tágított és rábeszélte az egykori művész, modell Fernande Oliviert, hogy utazzon el vele Barcelonából Gósolba. A pár néhány hetet kettesben töltött, majd Picasso régi barátai is csatlakoztak hozzájuk. Gósolt közvetlenül csak öszvéreken utazva lehetett megközelíteni, hiszen a félelmetes szakadékkal övezett, bizonytalan hegyi úton nem lehetett más módon közlekedni. Mérkezve Picasso és Olivier kivett egy szobát a falu egyetlen panziójában, a Hostal cal Tampanada-ban. A tervük az volt, hogy míg tart a nyár, élvezik a festést és az egyszerű életet.


p04pnh50
Fotó: bbc.com

 

A művészettörténészek különös jelentőséget tulajdonítanak a Gósolban töltött időnek, mert ott, az önként vállalt száműzetésben drámaian és mélyrehatóan megváltozott Picasso művészete. Picasso 1906 után már megízlelte a siker ízét Párizsban, mely az avantgárd epicentruma volt akkoriban. Először 1901-ben, a párizsi kiállításon mutatkozott be, ahol a híres galériakereskedő, Ambroise Vollard nagyon pozitívan fogadta egyedi művészetét. Mikorra megérkezett Gósolba, Picasso művészete már elindult egy új, meglepő, és még eredetibb irányba. Körülbelül tíz hétig tartózkodott Gósolban, ez pedig nagyon termékeny időszak volt az életében: életrajzírója, John Richardson azt állítja, hét nagy festményt, egy tucat közepes méretűt, és számtalan rajzot, akvarelleket és faragványokat készített.


p04pnh2p
Fotó: bbc.com

 

De mi lehetett a katalizátora az átalakulás és az izgalom közepette? Több lehetőség is van. A Gósolban készített művek közös jellemzője Olivier, ami arra utal, hogy a művész szerelme kiteljesedett ebben az időszakban, hiszen ez nagy mértékben visszaköszön alkotásain. Emellett fontos megemlíteni egy újonnan kötött barátságot is: Picasso Gósolban megismerkedett egy Josep Fondevila nevű kilencvenéves fogadóssal. Az egykori csempész megjelenése különöse érdekes volt Picasso számára: súlyos, aszketikus megjelenése hamar elkezdett beszivárogni művészetébe. E figura felfedezhető több későbbi művén, többek között az 1972-ben készített koponya-szerű önarcképén is. Természetesen Picassoban is felmerült, hogy Gósol megváltoztatta a festéshez való viszonyát, méghozzá az a 12. században készült fa Madonna, erős, kifejező fehér arccal és nagy, festett szemekkel, melyet a falu templomában látott. Ez a 77cm magas szobor, mely még ma is szép példája a katalánok román stílusú művészetének, része a Barcelonában található Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) gyűjteményének.

 

Ez a szobor jelenleg főszerepet játszik az MNAC Romanesque Picasso (Román Picasso) című tárlatában, mely körülbelül 40 műalkotást sorakoztat fel. Ez a kiállítás azt sugallja, hogy szoros kapcsolat van Picasso munkái és a gazdag középkori román művészet között. Nézzünk is egy példát: egy pillantást vetve a Gósol-i Madonna szoborra kiderül, hogy ez volt a forrása Picasso Woman with Loaves (Nő kenyerekkel) című festményének.


Pablo_Picasso_Woman_with_Loaves_1906_Oil_on_canvas_99.5_x_69.9_cm_Philadelphia_Museum_of_Art
Fotó: theartstack.com

 

Míg a művészettörténészek tisztában vannak azzal, hogy Picasso érdeklődéssel figyelte a román művészetet, miközben megalkotta a kubizmust, hajlamosak figyelmen kívül hagyni annak hatását az ő fejlődésére, és inkább az olyan, jobban ismert hatásokra koncentrálnak, mint az afrikai törzsi művészet, az archaikus ibériai szobrászat és Cézanne. Az MNAC igazgatója, Pepe Serra azonban azt mondja: „Világosan látszik a sorozatban, hogy a román művészet volt az egyik legfontosabb forrás Picasso számára. A kiállítás bemutatja, hogy nagyon szoros kapcsolat van Picasso és román művészet között.”

 

Készítette: Tóth Eszter


Az eredeti a cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.bbc.com/culture/story/20170113-the-moment-that-changed-picasso

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma