kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.07.09
Polgári Lilla

Szeder-Szabó Krisztina nem unatkozik. Hol Szeder nevű zenekarával lép fel, hol a MeloDisztiKet alkotja párjával, de láthatjuk Lóci játszik, valamint Ivan & the Parazol koncerteken is. A mindig mosolygós énekesnőt, akit legközelebb július 24-én, az A38 hajón láthatunk Budapesten, eddigi karrierjéről és az Eurovíziós Dalfesztiválról kérdeztük.

Hogyan tekintesz vissza az Eurovíziós Dalfesztiválra?
Nagyon izgalmas élmény volt. A bécsi arénában minden forduló előtt három teltházas főpróba volt, amelyek teljes értékű show-nak számítottak. Így összesen nyolcszor 11 ezer, plusz kétszer 200 millió ember előtt énekelhettünk. A csapat nagyon profi volt: a fülmonitoron keresztül a látványterven át mindenre volt ember. Ezen kívül a Bécsi Operában is felléptünk, ahol nagyon nagy megtiszteltetésként ért Juan Diego Flórezzel vagy Conchita Wursttal egy színpadon állni. Még a bécsi gyerekkórus is beszállt egyszer a dalunkba, valamint egy flashmobban is kipróbáltuk magunkat.


Honnan ismered Boggie-t?
A Kőbányai Zenei Stúdióból, két évfolyammal járt fölöttem. Igazából csak az iskola után lettünk jóban, elkezdtünk klasszikus zenetörténelem órákat venni közösen, és barátok lettünk. Például a Reggeli dal klipjében is feltűnik, ugyanaz a rendező áll mögötte, mint aki a Parfümöt készítette. Én pedig Boggie lemezén is énekeltem a Wars for Nothingban, innen jött az ötlet, hogy az Euróvízióra is elkísérjem.


_DSC0959


Hogyan kerültél a Kőbányai Zenei Stúdióba?
Petruska Andrásnak köszönhető. A gimnáziumban néhányan lányok bekéredzkedtünk a zenekarába vokálozni. Ő egyből ajánlotta, hogy ne csak énekelni tanuljak meg, hanem játszani is valamilyen hangszeren. Ekkor kerültem Bussy Gábor (Impro Zeneműhely) gitár-ének tanárhoz 14 éves koromban, zeneelméletet, dalírást, improvizációt, mindenféle alapozást neki köszönhetek. Ám ez nem számított hivatalos oktatási intézménynek, ezért mentem 7 év után a Kőbányai Zenei Stúdióba ének szakra.


Mikor lettél Szabó Krisztinából Szeder-Szabó Krisztina?
Már felnőtt fejjel döntöttem úgy, hogy felveszem anyukám nevét. Így egyrészt könnyebben megtalálható vagyok az interneten, másrészt adta magát innentől kezdve a Szeder mint művésznév. Előtte kezdtük el a párommal a MeloDisztiK nevű formációt.


Hogy lehet ennyi zenekart kordában tartani?
Igazából ez sem számít olyan soknak. A legtöbb zenész ennél több zenekarban van egyszerre, mivel csak így tudnak megélni. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vagyok, hogy „csak” két formációm van. A MeloDisztiKben pedig csak ketten vagyunk, amit azért könnyebb mozgósítani. A Szederrel ellenben több a dolgom, mivel én írom a dalokat, és emellett per pillanat a menedzseri teendőkkel is én foglalkozom. Remélem azért, ez utóbbi posztot lassan betölti majd valaki más.


_DSC1564


A lemezedet is önállóan adtad ki, ha jól tudom.
Nagyon sokat dolgoztunk akkor. Merész Lilivel összehoztunk egy közösségi finanszírozós projektet az Indiegogón, abból bejöttek a grafikai, nyomtatási, CD-sokszorozási költségek. Nagyon jól sikerült a lemezbemutató koncert is, úgyhogy megérte. A tagokat is én kerestem, először Csizmás Andrist, a nagybőgőst ajánlották. Ő hozta be Szabó Sipos Ágostont, a dobosunkat, aki a második fellépésünk óta van velünk. Bakai Marcit pedig koncerten hallottam, majd egy közös ismerős révén hallottam, lenne kapacitása új zenekarban játszani, úgyhogy gyorsan lecsaptam rá. Még tangóharmonikát is szerettem volna, lehet majd lesz is, de így is elég nehéz volt megtalálni, és összeszervezni a fiúkat. Most így van egy erős mag, aztán majd lehet kísérletezni különböző hangszerekkel, de ez még a jövő zenéje.


A MeloDisztiKben „párkapcsolati” sanzont játszatok. Ez mit takar pontosan?
A fogalom Lócitól ered, ő találta ki egy közös koncertünk plakátjára. Klasszikus és kortárs francia sanzonokat játszunk. Van néhány angol és magyar nyelvű dal is a repertoárban: Walt Disney-slágerek, szvingek, blues nóták, Cseh Tamás-szerzemények stb. Elég széles tehát a repertoár, belefér minden, amihez kedvünk van, de leginkább a sanzonokra koncentrálunk. Francia szakon is végeztem az ELTE-n, mielőtt elmentem volna a Kőbányai Zene Stúdióba.


Az Ivan & the Parazollal is fel szoktál lépni. Velük hogyan kezdődött a közös munka?
Simon Bálinttal, a dobossal volt egy közös indie rockzenekarunk Pieris néven, valamint ő is a Bussy Gábortól tanult. Egy ideig párhuzamosan játszott a Parazolban és a Pierisben, az utóbbi aztán megszűnt, a kapcsolat viszont megmaradt. Iván is nagyon szerette a dalaimat, és így jött a felkérés. Kezdetben feldolgozásokat énekeltünk együtt, aztán három saját dalukban is részt vettem.


_DSC1772


A dalaidra jellemző optimizmus rád is igaz?
Teljes mértékben. Nem mondom persze, hogy mindig minden élethelyzetben jó a kedvem, de az alap felfogásom életigenlő.


A szövegek tehát tőled erednek?
Igen, de van egy segítségem, Lukácsházi Luca. Az elején megbeszéltük, hogy miről szóljanak a dalok, készítettem vázlatokat is, ami alapján ő a szövegeket jegyezte le. Most már utóbbiakat is én írom, ő pedig lektorálja. Így már nem csak tartalmilag, hanem formailag is egyre inkább belőlem erednek a dalok.


Nyárra milyen terveid vannak?
A sok fellépés mellett új klip is készül a Szél című dalhoz, valószínűleg augusztusban. Közben írom a dalokat az új lemezre, amit szeptemberben tervezünk felvenni. Egyetlen nyári budapesti koncertünk július 24-én lesz az A38 Tetőteraszon, ahol már új dalok is hallhatóak lesznek!

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma