Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.08.14

Ennél jobban talán nem is lehetne jellemezni a Szigetet, amely mindig mértani pontossággal érez rá az aktuális zenei trendekre. Az alakuláskor még tombolt a rock and roll, így értelemszerűen ez uralta a fesztivál világát, majd egyre lágyabb lett a hangzás. Mára inkább az elektronikus zene hódít, de azért akad még egy-két gyöngyszem, mint a Kasabian vagy a Mando Diao.

Az indie rock and roll mint műfaj – akárcsak satnya „párja”, a vele egy időben hódító emo – csaknem tíz évvel ezelőtt élte virágkorát kis hazánkban, és ekkoriban szép számmal akadtak a műfajban hódító fellépők a Sziget nagyszínpadán is. Aztán persze, mint minden divattermék, ez is kissé vesztett népszerűségéből, és kezdtek el-eltünedezni a Sziget listájáról az indie-zenekarok is. De azért nem kell megijednie egyetlen indie-rajongónak sem, ugyanis jócskán akadnak még képviselői a műfajnak a Szigeten. Ilyen volt tavaly a Muse, idén pedig az első, augusztus 11-ei napon a Mando Diao és a Kasabian is.


pentek_47


Kasabian

A brit indie-zenekar már hatodik alkalommal játszott a Szigeten. A szinte már hazajáró formáció még mindig tömegeket vonz, és hatalmas bulit adott augusztus 11-én is. Bár meg kell hagyni, a tagok felett már eljárt az idő – idén ünnepli 20. születésnapját a banda –, és bizony sok zenekarhoz hasonlóan ők is egy-egy korabeli slágerből élnek, olyanokból, mint a Club Foot vagy az Empire, amelyek még mindig elementáris erővel hatnak.


Különösen annak, aki még nem hallotta őket élőben, és bármilyen meglepő, van még ilyen. Hiába jártak már sokadszorra kis hazánkban, valahogy én mindig lemaradtam róluk. Ez azért is meglepő, mert őrületes rajongójuk voltam a kétezres évek elején, így izgatottan vártam, hogy végre élőben hallhassam őket. De talán túl sokáig vártam erre a koncertre, mert bizony nem ugyanazok az emberek léptek ki a színpadra, akikre számítottam. Persze, az ember mindig csalódik egy kicsit, amikor tinikora egyik ikonikus bandáját látja élőben. Tom Meighan énekesen ugyanis nemcsak az idő múlása látszott, de a túlzott alkohol- és drogfogyasztás is. Sokszor úgy tűnt, szegény Tom nem nagyon tudja, éppen hol van és mégis mi az a valami a kezében, amibe énekelnie kellene. Ilyenkor lépett közbe – mintha ez már egy jól megszokott felállás lenne – a gitáros-énekes (és nem mellesleg dalszerző) Sergio Lorenzo Pizzorno, aki átvette az éneket vagy éppen nyomott egy kis instrumentális alapot, amíg Tom távol maradt és ügyködött valamit a színfalak mögött.


pentek_41


Az idő múlása sajnos nem csak a külsejükön látszott: a zenéjükön is érezhető volt. Az áprilisban kiadott For Crying Out Loud című nagylemezük jó sok szódával elmegy, de nem az igazi. Mintha a banda még ennyi idő elteltével is keresné a stílusát (a gitáros, Pizzorno szerint ők nem indie-t játszanak, sőt utálja az indie-zenekarokat), bele-bele nyúlnak mindenféle műfajba: volt, hogy az indie-t próbálták keverni a ’80-as évek hangzásvilágával, egy kis szinti poppal, sőt egy időben még klasszikus hangszereket is bevetettek. Most is valami hasonlóval próbálkoztak, ám a dalok jóval erőtlenebbek, mint korábban. Ennek ellenére mégis hatalmas koncertet adtak a Szigeten, ugyanis a Club Foot, a Shoot The Runner, az LSF vagy az Empire még mindig óriásit szól, és még mindig elviszik az egész bulit a hátukon. Az idő múlása ide vagy oda: a Kasabian még mindig remek, az Empire és társai pedig még mindig a világtörténelem legjobb dalai.


pentek_46


Mando Diao

A svéd zenekar 2004-ben robbant be a köztudatba Hurrican Bar című albumukkal. Ekkoriban élte fénykorát az indie is, így nem csoda, ha egymás után váltak ismertté és népszerűvé a műfajt képviselő fiúbandák. Ám ahogyan csökkent a stílus népszerűsége, úgy fakult meg a zenekar neve is. Egyre kevesebbet lehetett róluk hallani itthon, így meg is lepődtem, amikor a szigetes fellépők között észrevettem őket. Indulásukkor értük is lelkesen rajongtam – bár ehhez nagyban hozzájárult az énekes, Björn Dixgård külseje is, amely mit sem változott az idő előrehaladtával –, így külön öröm volt számomra, hogy kiélvezhettem a fesztivál adta csodálatos lehetőséget, vagyis egy nap alatt élvezhettem két, régóta várt koncertet. Amíg a Kasabian még ma is keresi a saját stílusát és a jól ismert számaival próbál lavírozni és fennmaradni, addig a Mando Diao teljesen új irányt vett, mintha nem is ugyanazt a zenekart hallottam volna, amelyet a 2000-es évekből ismertem.


20690251_1800307756650189_1666239200109344888_o
Fotó: Csákvári Zsigmond


Bár már ők is harmadjára léptek fel a Szigeten, ráadásul most délután, a legnagyobb melegben kellett kiállniuk a közönség elé, meglepően sokan voltak kíváncsiak a zenekarra. Nem is csoda, hiszen a régi szépfiús, indie-stílust leváltotta valami egészen egyedi és új. Megmaradt ugyan a régi hangzás, de ezt feldobták egy kis elektronikával, és ettől jóval energikusabbá vált a zenéjük. A számok közti szünetekben Björn olyan dj-szettet tolt, mintha egész életében ezzel foglalkozott volna. Így hiába a negyven fok, a tűző nap, a Mando Diao életem egyik legpozitívabb csalódása volt.Fischer Viktória

Fotó: sziget.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma