NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.06.21

„Éberen figyeltem az újat, becsültem az állandót, tanultam a régiektől” – vallja magáról Pataki Ferenc festőművész, akinek Hommage á Barcsay címmel nyílt kiállítása az ÚjMűhely Galériában. A fiatalok iránti figyelemről és a mesterek iránti tiszteletről kérdeztük őt a szentendrei tárlat apropója kapcsán. Interjú.

Pataki_Ferenc_9


A kiállítás címe az Ön egyik meghatározó mesterére, Barcsay Jenőre utal, előtte tiszteleg. Milyen jelentősége van az Ön pályafutásában a most nyíló tárlatnak?

Barcsay Jenő a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanította nekünk a tárgyábrázolást és az anatómiát. De mellette több kedves mesterem is volt, mint Bernáth Aurél és Kmetty János is. El lehet képzelni, hogy micsoda megtiszteltetés nekem, hogy most éppen az ő múzeumának falszomszédságában, az ÚjMűhely Galéria kiállító helyiségben mutathatom be festményeimet! Életemnek ebben a szakaszában ez a tárlat egy nagyon fontos állomás. Ahogy Pataki Gábor a kiállítás megnyitójára született tanulmányában írta: a 78 éves mester, azaz jómagam tiszteleg a másik mesternek, vagyis Barcsay Jenőnek, aki idén lenne 118 éves.


Pataki_Ferenc__2


Barcsay Jenő mester tanítványaként milyen emlékei vannak módszereiről, melyeket Ön is alkalmazott tanítóként?

Meghatározó volt számomra, amit az emberi test felépítéséről, az arc és a test találkozásáról adott át nekünk. Habár a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdtem meg tanulmányaimat, ahol már alapos képzésben részesültünk, a főiskolán elölről kezdtük az egészet. Az első tárgyábrázolás órán szabadkézi vonallal kockákat rajzoltunk. A világ rendje ugyanis a kockaformára épül, erre tagozódik.


Később, a tanítás során a kockarajzolás nekem is az egyik akcióm lett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a világ teljességében a geometria teremt rendet. Ezt felismerni és megtalálni a folyamatos alkotómunka kapcsán lehet. József Attila költészetében is meghatározó a rend fogalma, ő is a rendet kívánta. A legutóbbi munkám, melynek címe Az építmény erre a gondolatkörre reflektál. Átgondolt, mély és kikristályosodott kompozíció ez, akár az egész tárlat.


Pataki_Ferenc_7


Milyen korszakokból láthatunk műveket? Mi a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában nyíló kiállítással tisztelgek mindannak a szellemi örökségnek, útmutatásnak és szemléletnek, amit a három meghatározó mesteremnek köszönhetek. A tanításukból beépített eszközök bizonyos életszakaszaimban és bizonyos feladataimban mindig jelen vannak. A Pataki Gábor által szintén említett sistergő gesztusok és a pop art irányába történő törekvéseim mostanra lecsendesedtek.


Ebben a lecsendesedésben ­­– melyet Barcsay tanítása hatására értettem meg – a geometriának nagy szerepe van. A geometria jelen van az élet minden területén. Egy igazi művésznek, aki megkapta a tálentumot, sokat kell tanuljnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Addig pedig folyamatosan fel kell szívni a tudásanyagot, és meríteni kell a tiszta forrásokból, hogy összeálljon rend.

 

Pataki_Ferenc
Pataki Ferenc


Az alkotás mellett nagyon aktív művészetszervező szerepet is vállalt. Miért tartja fontosnak a művésztelepeket? Idén nyáron is lesz olyan alkalom, amit Ön szervezett, vagy amin Ön is részt vesz?

Nagyon fontos a művészeti közösség szerepe egy alkotó életében. Én nagyon nagy szeretettel gondolok az én közösségeimre. Van Goghnak van egy ezzel kapcsolatos gondolata, ami engem megfogott. Ő úgy képzelte, hogy a jövő nemzedéke együtt fog dolgozni, volt egyfajta koloniális képzete. Mivel a második világháború ideje alatt, nagycsaládban születtem, és sokat nélkülöztünk, ezért számomra a család, a barátok vagy a csapatjátékok közössége nagyon fontos volt.


Ebből alakult ki, hogy később, a művészeti közegben is kerestem a közösségeket, és erre nagyon jó példa a művésztelepek működése. Már a főiskolai évek alatt is rendszeresen jártunk művésztelepekre, ahol megismerhettük az akkori középgeneráció tagjait. Ennek a közösségnek pedig nagy ereje volt.


Pataki_Ferenc_4


Később, a tanítói munkám során is nagy szerepet játszottak a művésztelepek. A tehetséges gyerekek számára Szegeden grafikai műhelyet hoztam létre, és mecénásként is működtem barátaimmal együtt. A Homokhátságban Tóth Menyhért festő tiszteletére alapítottunk művésztelepet. Mezőberénybe, Petőfi és Orlai Petrich Soma szellemi találkozóhelyére az ország különböző részeiről érkeznek majd az alkotni vágyók. Nagyon szívesen megyek mindig ezekre a nagyon élő művésztelepekre.


Az ÚjMűhely Galériában szombaton két tárlatvezetést is tartunk a Múzeumok éjszakájának programsorozatában 11 és 14 órakor. Szeretettel várunk mindenkit és szívesen válaszolok további kérdésekre is!


Sipos Tünde

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma