2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.21

„Éberen figyeltem az újat, becsültem az állandót, tanultam a régiektől” – vallja magáról Pataki Ferenc festőművész, akinek Hommage á Barcsay címmel nyílt kiállítása az ÚjMűhely Galériában. A fiatalok iránti figyelemről és a mesterek iránti tiszteletről kérdeztük őt a szentendrei tárlat apropója kapcsán. Interjú.

Pataki_Ferenc_9


A kiállítás címe az Ön egyik meghatározó mesterére, Barcsay Jenőre utal, előtte tiszteleg. Milyen jelentősége van az Ön pályafutásában a most nyíló tárlatnak?

Barcsay Jenő a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanította nekünk a tárgyábrázolást és az anatómiát. De mellette több kedves mesterem is volt, mint Bernáth Aurél és Kmetty János is. El lehet képzelni, hogy micsoda megtiszteltetés nekem, hogy most éppen az ő múzeumának falszomszédságában, az ÚjMűhely Galéria kiállító helyiségben mutathatom be festményeimet! Életemnek ebben a szakaszában ez a tárlat egy nagyon fontos állomás. Ahogy Pataki Gábor a kiállítás megnyitójára született tanulmányában írta: a 78 éves mester, azaz jómagam tiszteleg a másik mesternek, vagyis Barcsay Jenőnek, aki idén lenne 118 éves.


Pataki_Ferenc__2


Barcsay Jenő mester tanítványaként milyen emlékei vannak módszereiről, melyeket Ön is alkalmazott tanítóként?

Meghatározó volt számomra, amit az emberi test felépítéséről, az arc és a test találkozásáról adott át nekünk. Habár a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdtem meg tanulmányaimat, ahol már alapos képzésben részesültünk, a főiskolán elölről kezdtük az egészet. Az első tárgyábrázolás órán szabadkézi vonallal kockákat rajzoltunk. A világ rendje ugyanis a kockaformára épül, erre tagozódik.


Később, a tanítás során a kockarajzolás nekem is az egyik akcióm lett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a világ teljességében a geometria teremt rendet. Ezt felismerni és megtalálni a folyamatos alkotómunka kapcsán lehet. József Attila költészetében is meghatározó a rend fogalma, ő is a rendet kívánta. A legutóbbi munkám, melynek címe Az építmény erre a gondolatkörre reflektál. Átgondolt, mély és kikristályosodott kompozíció ez, akár az egész tárlat.


Pataki_Ferenc_7


Milyen korszakokból láthatunk műveket? Mi a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában nyíló kiállítással tisztelgek mindannak a szellemi örökségnek, útmutatásnak és szemléletnek, amit a három meghatározó mesteremnek köszönhetek. A tanításukból beépített eszközök bizonyos életszakaszaimban és bizonyos feladataimban mindig jelen vannak. A Pataki Gábor által szintén említett sistergő gesztusok és a pop art irányába történő törekvéseim mostanra lecsendesedtek.


Ebben a lecsendesedésben ­­– melyet Barcsay tanítása hatására értettem meg – a geometriának nagy szerepe van. A geometria jelen van az élet minden területén. Egy igazi művésznek, aki megkapta a tálentumot, sokat kell tanuljnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Addig pedig folyamatosan fel kell szívni a tudásanyagot, és meríteni kell a tiszta forrásokból, hogy összeálljon rend.

 

Pataki_Ferenc
Pataki Ferenc


Az alkotás mellett nagyon aktív művészetszervező szerepet is vállalt. Miért tartja fontosnak a művésztelepeket? Idén nyáron is lesz olyan alkalom, amit Ön szervezett, vagy amin Ön is részt vesz?

Nagyon fontos a művészeti közösség szerepe egy alkotó életében. Én nagyon nagy szeretettel gondolok az én közösségeimre. Van Goghnak van egy ezzel kapcsolatos gondolata, ami engem megfogott. Ő úgy képzelte, hogy a jövő nemzedéke együtt fog dolgozni, volt egyfajta koloniális képzete. Mivel a második világháború ideje alatt, nagycsaládban születtem, és sokat nélkülöztünk, ezért számomra a család, a barátok vagy a csapatjátékok közössége nagyon fontos volt.


Ebből alakult ki, hogy később, a művészeti közegben is kerestem a közösségeket, és erre nagyon jó példa a művésztelepek működése. Már a főiskolai évek alatt is rendszeresen jártunk művésztelepekre, ahol megismerhettük az akkori középgeneráció tagjait. Ennek a közösségnek pedig nagy ereje volt.


Pataki_Ferenc_4


Később, a tanítói munkám során is nagy szerepet játszottak a művésztelepek. A tehetséges gyerekek számára Szegeden grafikai műhelyet hoztam létre, és mecénásként is működtem barátaimmal együtt. A Homokhátságban Tóth Menyhért festő tiszteletére alapítottunk művésztelepet. Mezőberénybe, Petőfi és Orlai Petrich Soma szellemi találkozóhelyére az ország különböző részeiről érkeznek majd az alkotni vágyók. Nagyon szívesen megyek mindig ezekre a nagyon élő művésztelepekre.


Az ÚjMűhely Galériában szombaton két tárlatvezetést is tartunk a Múzeumok éjszakájának programsorozatában 11 és 14 órakor. Szeretettel várunk mindenkit és szívesen válaszolok további kérdésekre is!


Sipos Tünde

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

eden

2019.07.17

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani" közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

2016 óta csaknem 360 ezer internet-felhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a felújítást. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a világörökség helyszínére fenyegetést jelentő tényezőket. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

Három magyar filmet is műsorra tűzött a hatodik alkalommal megszervezett Ceau, Cinema! „zsebfesztivál”. A július 18. és 21. között Temesváron és Gottlob községben zajló szemle nyitófilmje az osztrák-német koprodukcióban készült Mademoiselle Paradis. A magyar filmek közül Szilágyi Zsófia Egy nap és Reisz Gábor Rossz versek című filmje is versenyben van, de levetítik Nemes Jeles László Napszállta című filmjét is. A vetítések több temesvári helyszínen lesznek, vasárnap pedig ingyen lehet filmet nézni Gottlob községben, amely a romániai vidéki települések közül az első, ahol felújított mozi van.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

Több mint hat héten keresztül könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint családi programokkal várja a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ (CSAKK) a város lakosságát és a vendégeket Békéscsaba főterére, illetve a közeli központ Élővíz-csatornára nyíló stégjére.

Pribojszki_Matyas_Jumping_Matt_and_his_Combo

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma