2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.11

Az Isztambuli Magyar Intézet rendszeresen szervez eseményeket a Nemzetközi Duna Nap alkalmából. Ennek része a Duna-perspektívák című, a Duna tíz országon át folyó utazását és történeteit bemutató kiállítás is, amely június 27-én nyílt meg.

isztambuli_magyar_intezet_4
Forrás: Isztambuli Magyar Intézet

Az intézet régebb óta keresi azokat a közös pontokat, amelyek összekapcsolják a Duna-régiót Törökországgal. Nem nehéz ilyet találni, hiszen például a Duna olyan Budapestnek, mint a Boszporusz Isztambulnak.


A Duna szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen több országot, több különböző kultúrát köt össze. Folyamatosan mozgásban van, ugyanakkor visszatükrözi a folyót körülvevő tájat, embereket. Egyszerre jellemzi tehát az állandóság és a változás, és talán ennek köszönhetően tudja leginkább kifejezni a népek, kultúrák közötti kapcsolatok kettős természetét, hiszen az értékek megőrzése mellett a kulturális áramlás is nagyon fontos.


isztambuli_magyar_intezet_3
Forrás: Isztambuli Magyar Intézet


A kiállításon láthatunk megkapó tájképeket, amelyeken az emberi beavatkozás nyoma szinte nem is látszik – ilyen például Bácsi Róbert László egyik felvétele, ami a Duna bolgár szakaszán készült. A fotón a lemenő nap megszínezi a folyó épphogy fodrozódó felületét. Ha nem tudnánk, hogy a művész a Dunát fotózta, akár azt is hihetnénk, hogy valamilyen tengerpartot, öblöt látunk, a fénykép kompozíciójának köszönhetően olyan impozáns a víztömeg mérete, és annyira természetközelinek, beépítetlennek tűnik a partszakasz.


Emellett számos olyan fotó szerepe a tárlaton, ami a Duna környékén élők életkörülményeit mutatja be, egyszerre láttatva a felszínt és a mögötte meghúzódó mélységet.


isztambuli_magyar_intezet_5
Forrás: Isztambuli Magyar Intézet


Ilyenek például Mohai Balázs Kengyijában készített képei, amelyek azért is különlegesek, mert a Duna összekötő és elválasztó határhelyzetét más szempontból is tükrözik. Kengyija ugyanis horvát föld, de Szerbia fennhatósága alá tartozik. Több olyan terület van Horvátországban, ami átnyúlik Szerbiába, de ez az egyetlen, ami lakott.


Mohai Balázs egyik képén egy Mária nevű nő szerepel, aki egész életében földet művelt, illetve halászattal egészítette ki a napi betevőt. A képen a centrumban elhelyezett alak olyan, akár egy felkiáltójel: arckifejezése nyugtalanságot, tanácstalanságot tükröz. A helyieknek sok nehézséget okoz a határhelyzet, azonban úgy látják, tartozzon bárhova Kengyija, ők nem akarnak elköltözni, régi életmódjukat feladni.


Ehhez kapcsolódik a következő kép is, amelyen egy Jopa nevű férfit látunk munka közben: ő az utolsó halászok egyike, akinek engedélye van a dunai halászatra. A felvételen a két ország között halászik.


isztambuli_magyar_intezet_1
Forrás: Isztambuli Magyar Intézet


Figyelemreméltó Mohai Balázs egy másik képének a kompozíciója is, amely egy László nevű férfit örökít meg egy szójaföld mellett. László évtizedeken át vadászott a területen, de ma már horvát állampolgár nem tarthat fegyvert Kengyijában. A felvételen László felnéz a kép kompozíciójának közepén átvonuló madárrajra, amelyet nem kötnek helyhez a földrajzi határok.


Különösen izgalmas még Móricz-Sabján Simon fotója, amely egy, a Veranka szigetre tartó bajai családot örökít meg, valamint Urbán Ádám Újvidéken készült képe, ami egy híd alatti tengerparti hangulatot ragadja meg. A homokban fekvő napozók szinte mértani pontossággal, teljesen egyforma távolságra helyezkedtek el egymástól, sajátos mintázatot képezve ezzel.


isztambuli_magyar_intezet_2
Forrás: Isztambuli Magyar Intézet


A kiállítás különlegessége továbbá, hogy Tóth Lea Isztambulban élő magyar festő egyedi dekorációt is készített a tárlathoz. Tóth Lea transzperszonális pszichológiai tanulmányai után felvételt nyert a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építőművész szakára. Az alap- és mesterképzés diplomadíjjal való elvégzése óta szabadúszóként tevékenykedik. Több építészeti, vizuális kiállításon szerepeltek munkái hazájában és külföldön is.


A Duna-perspektíva című tárlat a Capa Központ tárlata, és a magyar Pictorial Collective-csoport munkáiból válogat. Egy másik válogatás egyébként látható volt tavaly májusban a Capa Központ Dunaképp című kiállításán. Az isztambuli tárlaton szereplő alkotók: Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László.


A kiállítás Isztambulban augusztus végéig látható, ezután Rodostóba, Ankarába, Izmirbe és más török városokba is elviszik majd.


A program a Külügyminisztérium és az Európai Unió támogatásával valósult meg.


Izsó Zita

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma