NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

Selejtesek
A Selejtesek című előadás szereplői


Míg 2017-ben és 2018-ban monodrámákat és storytelling előadásokat játszottak a fesztiválon, idén már kamaraszínházi produkciók várják az érdeklődőket azzal a céllal, hogy megmutassák a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat. Németországból, Csehországból, Romániából és Magyarországról érkező előadók mutatják be a cigányság múltjáról és jelenéről, hétköznapi kihívásairól – az oktatás, az egészségügy területén, a migráció, integráció és asszimiláció kérdéseiben – szóló történeteket. Balogh Rodrigó, a színház művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „Az eddigiekben egy-egy hős szemszögéből mutattunk be előadásokat, idén azonban az eltérő szempontok, a roma és nem roma közösségek sokszínű viszonyai kerülnek fókuszba.” Az előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák, valamint szinkrontolmács is segíti majd a hazai és külföldi nézők számára a megértést.


RomaHosok_plakat


Augusztusban két előadást is tartanak „dübörgő ifjúság” témakörben, melyben olyan fiatalok szerepelnek, akik felhívják a figyelmet munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására, a szeptemberi műsorokhoz tartozó idézet pedig a „tetemre hívás” – sor került a történelem megidézésére, valamint egy fiatal lány halála előzményeinek körüljárása.


So kheren amenca! /Örök nyaralás!

A darab valós eseményen alapszik: egy Németországban született, onnan nemrégiben kitoloncolt délszláv származású testvérpár története, a berlini Gorki stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója. Az alkotókkal együtt tartott közönségtalálkozóval egybekötött bemutató augusztus 24-én lesz az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színpadán.


SoKherenAmenca_Orok_nyaralas
Örök nyaralás!

 

Selejtesek

Az előadás fiatal szereplői az egészségügyben tapasztalható tébolyt igyekeznek érzékeltetni, hogy aztán feltegyék a legfontosabb kérdést: a panaszkodáson túl mit tehet az ember, hogy javítson a helyzeten? A Selejtesek a Független Színház Magyarország saját darabja, a nyilvános főpróba és az ősbemutató is az RS9 Színház Vallai kertjében lesz, előbbi augusztus 23-án, utóbbi pedig 25-én. Az előadás után közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal.


Pindral

A cseh ARA Art társulat előadásában a roma történelem új formában való megidézésére kerül sor új formában, cirkuszi elemekkel bővített formanyelven. Egy idős roma asszony történetmesélésén keresztül ismerhetik meg a nézők a cigányság eredetlegendáját, újkori történelmét, a holokausztot és az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatát.


Pindral


Ki ölte meg Szomna Grancsát?

Egy fiatal roma lány történetét ismerhetjük meg, akit sem a családja, sem az iskola nem támogat a továbbtanulásban, hiába szeretné nagyon. Az előadás valós történeten alapszik, a lány vívódását több nézőpontból is megismerik a nézők, miközben élesen kirajzolódik a közös felelősség kérdése is.


Szomna_Grancsa
Ki ölte meg Szomna Grancsát?


A bukaresti Giuvlipen társulat produkciójának bemutatója és az alkotókkal való közönségtalálkozó szeptember 15-én lesz az RS9 Színház Vallai kertjében.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

hattyuktava_600x346

2019.09.20

Idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett: A hattyúk tavát december elején három alkalommal láthatjuk az Erkel Színházban. Csajkovszklij művét Emelianov Anatolij, a társulat alapítója, az orosz kultúra lovagja koreografálta. Interjú.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma