15_eves

2019.08.02

„Bocsáss meg, nagymama, én sokkal többet éltem, mint te. Szívtál már ópiumot? Nohát, aki azt szív, egy nap alatt tíz esztendőt él” – írta dr. Brenner József, ismertebb nevén Csáth Géza a Hamvazószerdában. A Petőfi Irodalmi Múzeum végignézve valóban elhisszük neki, hogy 32 éve alatt igazából legalább 64-et élt.

_D0A3010_Copy

Gyakran pufogtatott közhely, hogy az átélt traumák táplálják a művészetet. Amennyiben ez igaz, Csáth testhossznyi előnnyel indult kortársaihoz képest, ugyanis születése után anyja, rá pár évvel testvére is meghalt. A félárva – már gyerekként is polihisztor – Csáthot mostohaanya nevelte, és mikor a művészetek mellett az orvoslás felé fordult a figyelme, végleg jegyet váltott a neurózisok világába. Bár elsőre azt gondolnánk, egy pszichiáter mesteri fokon védi ki a mentális betegségeket, Csáthtal épp az ellenkezője történt: minél inkább beleásta magát a pszichoanalízis tudományába, annál közelebb került felesége és saját maga elpusztításához.

Élete elején a legteljesebb megélésre, a vége felé a legteljesebb pusztításra vágyott. Ezt a haláltusát követi végig a Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata, A varázsló halála, amit az író halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek be.

_D0A3084_Copy

Kosztolányi – aki nem mellesleg Csáth unokatestvére volt – „hármasművésznek” nevezte őt, ugyanis pályája elején legalább olyan hangsúlyos volt számára a zene és a képzőművészet, mint az irodalom. Csáth több kottája és szerzeménye fennmaradt, még élete utolsó éveiben, az elmegyógyintézetben is lejegyzett néhány dallamot. Jegyzeteit és naplóját skiccek ezrei díszítik, a kiállítás egyik falán nőkről készített apró rajzai lógnak, és ezekből már valamelyest következtethetünk a művész szexuálisan túlfűtött, csapongó gondolataira. Az ópium mellett ugyanis a másik legfontosabb drogja a szex volt; feleségével való együttléteit például dátumra pontosan lejegyezte egy annak fenntartott naplóban. A jelek szerint ekkor még szeretett, sőt, imádott élni.

„Ki kell nyitnunk a fülünket, a szívünket, be kell állítanunk a lelki tükörrendszerünket, amellyel először a benyomásokat, másodszor saját magunkat a művészeti élvezés pillanatában, és harmadszor a vizsgálódó énünket figyeljük meg.”

_D0A3073_Copy

Talán épp ez a szenvedélyesség, a szélsőségek iránti vonzalom és a túlzott önreflexió indította őt el azon a lejtőn, ami aztán élete végét is jelentette. Csáth választhatta volna az életet, a szerelmet, az írást, a zenét és a rajzot, ám ő a pszichoanalízist, az ópiumot, majd a halált választotta. Saját bevallása szerint éppen a tudományos munkája fordította el az alkotástól:

„Rettenetes és nyomasztó gondolat, hogy nincs többé kedvem az íráshoz. Mióta az analyzissel behatóan foglalkozom, és minden ízében elemezem az öntudattalan lelki életemet, nincs többé szükség rá, hogy írjak. Pedig az analyzis csak szenvedést hoz, keserű életismeretet és kiábrándulást. Az írás pedig gyönyört ad és kenyeret. Mégse! (…) A legbelső, elintézetlen ügyeimet pedig nem tudom papírra tenni. Az az érzés gátol, hogy mások épp olyan tisztán olvasnak benne, mint én az írók írásaiban, én, a psychoanalitikus” – írta az 1912-es nyárról.

_D0A3020_Copy

Csáth Freud és Jung nyomán komplex pszichoanalitikai elméleteket dolgozott ki, álmait folyamatosan vizsgálta, így végül saját maga elsődleges páciensévé vált. Leghíresebb műve, a 24 évesen írt Egy elmebeteg nő naplója nemcsak kezeltje, Kohn Gizella, de saját paranoiájának analízise is, a folyamatosan testi-lelki önboncolás pedig depresszióhoz, a szuicid hajlamok felerősödéséhez vezetett.


Csáth józan és elborult énje Dr. Jekyll és Mr. Hyde módjára harcolt egymással, ezt a küzdelmet pedig az ópiumfüggőség súlyosbította. A csatából végül a Mr. került ki győztesen: búcsúleveleket írt ismerőseinek, amelyekben felrótta sérelmeit, lelőtte feleségét (amit később nem hitt el), végül pedig szökés közben túladagolta magát ópiummal.

unnamed

Csáth sztorija önmagában is felkavaró, a PIM tárlata pedig minden eszközt megragadott, hogy még életszagúbbá tegye ezt a szürreális életrajzot. A fürdőszobára emlékeztető teremben „benézhetünk” az író fiókjaiba, a morfiumos üvegcsék és a kitépett naplólapok közé, belehallgathatunk Csáth korábban sosem halott szerzeményeibe, olykor pedig maga az író kiált segítségért egy be-bevillanó vetítésen. A széttört tükör, az ópium-áztatta falak, a gyerekkori családi fotók, az összemaszatolt, kórlapokra írt firkák még közelebb hozzák hozzánk ezt az egyszerre tragikus és lenyűgöző 32 évet, ami a Brenner családnak problémát jelentett, de a magyar kultúrát mindenképp gazdagabbá tette.


Takács Dalma

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma