728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.06

Verset olvasni menő, és aki azt gondolná, már rég kiment a divatból az irodalom, nagyot téved. Csányi Péter és Bárány Bence vállalta a „vátesz-szerepet", és úgy döntöttek, kultúrforradalmat indítanak ruhamárkájukon keresztül. A kezdeményezés pár hónap alatt befutott, és máris olyan nevek álltak mellé, mint Kemény Zsófi vagy Lakatos Levente. A Vates márkáról Csányi Péterrel beszélgettünk.

Vates_4_foto-Csanyi_Peter

Hogyan jött az ötlet, hogy elindítsd a márkát?
A középiskolai tanárom hatására nagyon megszerettem az irodalmat – ráadásul akkoriban futott be a slam poetry és Akkezdet Phiai is –, és annyira rezonáltam Adyval, hogy nyomtattam magamnak egy Adys pólót idézettel. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy mivel a nagy magyar költőket mindenki ismeri, érdemes lenne egy ruhamárkát csinálni a képeikkel. Persze középiskolásként ez még nem volt aktuális, egyetemre mentem, majd dolgozni kezdtem. De a nagyvállalati légkör nem volt szimpatikus, így eszembe jutott újra ez az ötlet, és megvalósíthatónak tűnt. Ekkor kerültem kapcsolatba a slammer és grafikus Bárány Bencével, és együtt belevágtunk a Vatesbe.

Kemeny_Zsofiafoto-Csanyi_Peter

Miért épp a Vates nevet választottátok? Hogyan értelmezhető szerinted napjainkban a „vátesz" kifejezés?
A magyar kultúrában nagyon mély lenyomatot hagytak a költők, nincs település Ady Endre utca vagy Petőfi szobor nélkül. Sok művész azért osztja meg a produktumát a világgal, hogy gondolkodásra késztesse az embereket – így van ez nálunk is, a mi projektünk kapcsolódási lehetőséget szeretne adni a vásárlóknak a költészethez és a művészeti közösségekhez.

Vates_2_foto-Csanyi_Peter

Mit gondolsz, a mai középiskolások mennyire tudnak kapcsolódni a klasszikus költőkkel?
Szerintem nagyon. Alig pár hónap alatt több mint 10 ezren követnek bennünket Instagramon, és a legtöbben 15-20 év közöttiek. Ezért is van, hogy nem konkrét verseket, hanem egy-egy sort teszünk a pólókra: ezek is nagyon mélyre tudnak nyúlni, és a fiatalabbakat pont ezek a rövidebb, de tartalmas sorok szólítják meg. És nem csak pólókat akarunk csinálni: a közösségépítés része, hogy bárki beküldhet hozzánk saját verset, idézetet megosztásra. Ez a közösségi média szépsége: ha valakinek tetszik a tartalmunk, posztolhatja, ezáltal egyre több emberhez juthat el a missziónk.

Vates_3-_jobbra_Csanyi_Peter_foto-_Magyar_Laura

Ami a pólókat illeti: tervezitek, hogy kortárs költők képeit és idézeteit is felhasználjátok, vagy maradtok a klasszikusoknál?

Ez egy elég friss dolog, május 28-án indítottuk csak el a márkát. Azért is választottunk klasszikusokat, mert a költő művére és arcképére a halála után 70 évig jogdíj van – Pilinszky például ezért maradt ki. Persze később szeretnénk kibővíteni a palettát, nem csak a költészetben, de a művészet többi ága felé is. Megjelenhetne a pólókon akár Csontváry is.

Vates_1_foto-Varga_Domonkos

Említetted a közösségépítést – terveztek a pólók nyomtatása mellett közösségi akciókat, például beszélgetést, workshopot?
Abszolút. Több irodalomhoz, kultúrához kapcsolódó szervezettel működnénk együtt, szívesen beállnánk a projektjeik mögé.

Takács Dalma

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma