NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.01.28

Mónus Márton, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere nyerte el a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat, valamint a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak odaítélt Szalay Zoltán-díjat is; az MTI/MTVA fotósai összesen hét elismerést kaptak a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton, amelynek eredményét hétfőn hirdették ki Budapesten.

Lufi
Lufi
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mónus Márton Lufi című felvétele – amely a választási eredménnyel elégedetlenek tiltakozásán készült a Parlament előtt 2018. április 14-én – az Escher Károly-díj mellett a Hír-, eseményfotó kategória első díját is elnyerte.


Latogato
Látogató
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A hírképek közül Koszticsák Szilárd Látogató című fotója a második helyezést érdemelte ki. Mónus Márton Élet a halál után című, szívátültetettekről szóló munkáját a zsűri a Képriport kategória harmadik díjával jutalmazta. llyés Tibor Vízfüggöny mögött című felvételével a Sport (egyedi) kategória harmadik díját nyerte el. Nagy András Hosszabbítás című képe a Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória második helyén végzett. Komka Péter Ferences szegénygondozó nővérek, valamint Sóki Tamás Délibáb című munkáit a zsűri dicséretben részesítette.


A Természet és tudomány (egyedi) kategória első díját ifj. Lőrincz Ferenc szabadúszó fotóriporter Nylon című felvétele nyerte.


Nylon
Nylon
Fotó: MTI/Ifj. Lőrincz Ferenc


A Képriport kategória győztese Zsolnai Péter (Bors) Rabszolgatörvény című képével. A mindennapi élet (egyedi) kategória első helyezettje Reviczky Zsolt (HVG) a Színes álomnal. Csudai Sándor, az Origo fotóriportere Konfetti című felvétele első díjat nyert a Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategóriában.


Konfetti
Konfetti
Fotó: MTI/Csudai Sándor


A Mindennapi élet (sorozat) első díjazottja Bődey János (Index.hu): „Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.” képével. Az Emberábrázolás – portré (egyedi) legjobbja Páczai Tamás (Képmás Magazin) Búcsújárók című fotója, ugyanebben a kategóriában a sorozatot Kállai Márton (Szabad Föld) Gyásztörése nyerte. Zoltai András szabadfoglalkozású fotóriporter Az esély - Posztszovjet sportörökség Örményországban című sorozata első lett Sport (sorozat) kategóriában.


sportorokseg
Az esély sorozat egyik darabja
Fotó: MTI/Zoltai András


A Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért Kurucz Árpád (Magyar Idők) nyerte. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Török János (Délmagyarország).


A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázatra 276 szerző 2461 pályaművel pályázott sikeresen.


A díjazott képekből április 4-én nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

MNSZ_Luxemburg_grofja

2019.09.21

Szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját. Ebből az alkalomból ajánlunk néhányat az új színházi évad bemutatóiból, melyek között filmek és klasszikus nagyregények adaptációi, illetve zenés produkciók is szerepelnek.

20191019_felediproject_szentpaliroland_szecsodibalazs

2019.09.21

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Szentpáli Roland zeneszerzőt kérdezték, aki október 19-én ad koncertet a Müpa Fesztivál Színházában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma