IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.02.28

Péntektől látogatható David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban, amely a 3. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye is egyben. David Lynch fotográfiáit Közép-Európában elsőként Budapesten láthatjuk – emelte ki Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója a tárlatról tartott csütörtöki helyszíni bemutatón.

 Kis_tortenetek_3


Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll – mondta el Szarka Klára, a tárlat kurátora. Hozzátette: ezt az anyagot csupán néhány helyen mutatták be eddig a világban; a Műcsarnokban június 2-ig lesz látható.


Lynch korábban ipari témákat és aktokat is fotózott. A kiállítás anyaga egy retrospektívnek is nevezhető válogatás, hiszen David Lynch teljes alkotói pályájára tekint vissza. Képei a korai kísérleti filmjeitől kezdve a képzőművészeti munkásságán át a Twin Peaks című sorozat elemeit is megidézik, egyszerre reflektálnak a művész életútjára, emlékeire, valamint arra a kulturális közegre, amelybe beleszületett.


Kis_tortenetek_2

 

A fotográfia azért csodálatos, mert egy-egy képben komplett történetek rejlenek – idézte a kurátor a művész szavait, aki ennek a gondolatnak a nyomán adta a tárlatnak a Kis történetek címet.

 

Szarka Klára fotótörténész a Kultúra.hu-nak elmondta: a tárlat rendezése után már másképp látja kedvenc David Lynch-filmjét, a Kék bársonyt. Szerinte az amerikai művész számára ez a kiállítás több évtizednyi munkásságának vizualizált újra élése: ezt az élményt a tárlaton szereplő 55 fotográfiába tömörítette, mint egy álomba.


Kis_tortenetek_9


Elmondása szerint ahogy egyre elmélyültebben dolgozott az anyaggal, egyre inkább az az érzés erősödött benne, hogy Lynch sokkal jelentékenyebb kortárs művész, mint ahogyan azt korábban gondolta. Műveiben a legszabadabb fantázia találkozik a legpontosabb szakmai megformálással.

Miközben azt várja el a nézőktől a művész, hogy szabadon értelmezzék a műveit, a kiállítás minden darabja pontosan meghatározott rendet követ. A nagyon amerikai David Lynch zsenialitása abban is megmutatkozik, hogy műveiben ez az életérzés, ez a látványvilág jelenik meg, de a teljesen más kulturális gyökerű emberek számára is befogadható. Az amerikai húrok, amelyeket Los Angelesben megpenget, a mi lelkünkben is meg tudnak szólalni – mondta a fotótörténész.


Kis_tortenetek_11


A bemutató második termében a látogatók felvételről hallhatják Varró Attila filmtörténészt, aki Lynch egyetemes és amerikai filmes jelentőségéről beszél, valamint Nemes Z. Márió költő, esztétát, aki a művész esztétikai vonatkozásaival és az egyetemes művészettörténetben betöltött szerepével foglalkozik.

 

A fő célunk az, hogy a Budapest FotófFesztivál tárlata izgalmas, fotóművészeti szempontból is értékes legyen, amivel a szélesebb közönséghez is tudunk szólni. David Lynch pedig éppen ilyen sokoldalú alkotó – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak a Budapest FotóFesztivál kurátora. Mucsy Szilvia maga is nagy rajongója az amerikai rendező-képzőművész-zenésznek.


Kis_tortenetek_8


Néhány éve tudta meg, hogy David Lynch nemcsak fest, hanem fotózik is, és már tavaly óta szervezi párizsi partnerükkel, hogy Magyarországon – Közép-Európában először – a Műcsarnokban bemutassák a képeket.


A fotográfus hozzátette: Lynch fotói nem dokumentumfelvételek, hanem megrendezett képek, szürke tónusú világában különféle szimbólumokat használ, ezért erősen hat az érzelmekre. Ezekben a vizuálisan erős alkotásokban megjelenik az amerikai tájkép, de leginkább a pszichéről, a lélek sötét odaláról, a belső démonokról szólnak. Azok, akik David Lynch filmes univerzumát szeretik, ugyanezt fedezhetik fel a Műcsarnokban kiállított képeken.


Kis_tortenetek_18


Idén a francia és portugál fotóművészet került fókuszba a Fesztiválközpont – Budapest Projekt Galériában. Mivel a szervezőknek célja, hogy a nemzetközi színteret itthon is mind szélesebb körben bemutassák, a kiálltások szervezéséhez segítséget kértek a magyarországi kulturális intézetektől. A Camoes illetve Francia Intézettel szorosabb együttműködésben dolgoznak, ők elhoznak egy tárlatot, de meghagyják annak a szabadságát, hogy a fesztivál szervezői valósítsák meg a kiállítást.


„Szerettük volna megmutatni a portugál fotóművészet modern oldalát, mert ez nagyon jelentős Európában, csak nálunk még nem ismert” – mondta Mucsy Szilvia. Hozzátette: négy kiemelkedő fotográfus, nem hagyományos kortárs tájképei szerepelnek a tárlaton. Fő témájuk a társadalom befolyásolta urbánus táj.

 

Mucsy Szilvia beszámolt arról, hogy az évről-évre bővülő programkínálatához idén először csatlakozott az Osztrák Intézet, amely kortárs ételfotókról készült kiállítást mutat be, a Lengyel Intézet, ahol Varsó történelmének dokumentumait láthatja a közönség, valamint az Olasz Kultúrintézet, amely két kiállítással is készült a programra. Az egyik Michele Borzoni Inshallah című válogatása, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól, Marina Cavazza képein pedig egy dolgozó anya portréja elevenedik meg.

 

Kis_tortenetek_14


A Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Ezen a helyszínen a tárlatok mellett számos szakmai foglalkozást is tartanak a két hónapon át tartó fesztivál ideje alatt.

 

Somosi Rita, a programsorozat kurátora kiemelte, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum pedig a Távlatok / Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Hybridart Galériában a 35 év alatti fotósok képei lesznek láthatók, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotósok képein keresztül, a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a kortárs fotógyűjtemények sorozatban pedig Hetényi Csaba közgazdász kollekciója lesz látható. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándorról Szarka Klára kurátori válogatásában.

 

A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz


Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma