Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.02.28

Péntektől látogatható David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban, amely a 3. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye is egyben. David Lynch fotográfiáit Közép-Európában elsőként Budapesten láthatjuk – emelte ki Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója a tárlatról tartott csütörtöki helyszíni bemutatón.

 Kis_tortenetek_3


Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll – mondta el Szarka Klára, a tárlat kurátora. Hozzátette: ezt az anyagot csupán néhány helyen mutatták be eddig a világban; a Műcsarnokban június 2-ig lesz látható.


Lynch korábban ipari témákat és aktokat is fotózott. A kiállítás anyaga egy retrospektívnek is nevezhető válogatás, hiszen David Lynch teljes alkotói pályájára tekint vissza. Képei a korai kísérleti filmjeitől kezdve a képzőművészeti munkásságán át a Twin Peaks című sorozat elemeit is megidézik, egyszerre reflektálnak a művész életútjára, emlékeire, valamint arra a kulturális közegre, amelybe beleszületett.


Kis_tortenetek_2

 

A fotográfia azért csodálatos, mert egy-egy képben komplett történetek rejlenek – idézte a kurátor a művész szavait, aki ennek a gondolatnak a nyomán adta a tárlatnak a Kis történetek címet.

 

Szarka Klára fotótörténész a Kultúra.hu-nak elmondta: a tárlat rendezése után már másképp látja kedvenc David Lynch-filmjét, a Kék bársonyt. Szerinte az amerikai művész számára ez a kiállítás több évtizednyi munkásságának vizualizált újra élése: ezt az élményt a tárlaton szereplő 55 fotográfiába tömörítette, mint egy álomba.


Kis_tortenetek_9


Elmondása szerint ahogy egyre elmélyültebben dolgozott az anyaggal, egyre inkább az az érzés erősödött benne, hogy Lynch sokkal jelentékenyebb kortárs művész, mint ahogyan azt korábban gondolta. Műveiben a legszabadabb fantázia találkozik a legpontosabb szakmai megformálással.

Miközben azt várja el a nézőktől a művész, hogy szabadon értelmezzék a műveit, a kiállítás minden darabja pontosan meghatározott rendet követ. A nagyon amerikai David Lynch zsenialitása abban is megmutatkozik, hogy műveiben ez az életérzés, ez a látványvilág jelenik meg, de a teljesen más kulturális gyökerű emberek számára is befogadható. Az amerikai húrok, amelyeket Los Angelesben megpenget, a mi lelkünkben is meg tudnak szólalni – mondta a fotótörténész.


Kis_tortenetek_11


A bemutató második termében a látogatók felvételről hallhatják Varró Attila filmtörténészt, aki Lynch egyetemes és amerikai filmes jelentőségéről beszél, valamint Nemes Z. Márió költő, esztétát, aki a művész esztétikai vonatkozásaival és az egyetemes művészettörténetben betöltött szerepével foglalkozik.

 

A fő célunk az, hogy a Budapest FotófFesztivál tárlata izgalmas, fotóművészeti szempontból is értékes legyen, amivel a szélesebb közönséghez is tudunk szólni. David Lynch pedig éppen ilyen sokoldalú alkotó – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak a Budapest FotóFesztivál kurátora. Mucsy Szilvia maga is nagy rajongója az amerikai rendező-képzőművész-zenésznek.


Kis_tortenetek_8


Néhány éve tudta meg, hogy David Lynch nemcsak fest, hanem fotózik is, és már tavaly óta szervezi párizsi partnerükkel, hogy Magyarországon – Közép-Európában először – a Műcsarnokban bemutassák a képeket.


A fotográfus hozzátette: Lynch fotói nem dokumentumfelvételek, hanem megrendezett képek, szürke tónusú világában különféle szimbólumokat használ, ezért erősen hat az érzelmekre. Ezekben a vizuálisan erős alkotásokban megjelenik az amerikai tájkép, de leginkább a pszichéről, a lélek sötét odaláról, a belső démonokról szólnak. Azok, akik David Lynch filmes univerzumát szeretik, ugyanezt fedezhetik fel a Műcsarnokban kiállított képeken.


Kis_tortenetek_18


Idén a francia és portugál fotóművészet került fókuszba a Fesztiválközpont – Budapest Projekt Galériában. Mivel a szervezőknek célja, hogy a nemzetközi színteret itthon is mind szélesebb körben bemutassák, a kiálltások szervezéséhez segítséget kértek a magyarországi kulturális intézetektől. A Camoes illetve Francia Intézettel szorosabb együttműködésben dolgoznak, ők elhoznak egy tárlatot, de meghagyják annak a szabadságát, hogy a fesztivál szervezői valósítsák meg a kiállítást.


„Szerettük volna megmutatni a portugál fotóművészet modern oldalát, mert ez nagyon jelentős Európában, csak nálunk még nem ismert” – mondta Mucsy Szilvia. Hozzátette: négy kiemelkedő fotográfus, nem hagyományos kortárs tájképei szerepelnek a tárlaton. Fő témájuk a társadalom befolyásolta urbánus táj.

 

Mucsy Szilvia beszámolt arról, hogy az évről-évre bővülő programkínálatához idén először csatlakozott az Osztrák Intézet, amely kortárs ételfotókról készült kiállítást mutat be, a Lengyel Intézet, ahol Varsó történelmének dokumentumait láthatja a közönség, valamint az Olasz Kultúrintézet, amely két kiállítással is készült a programra. Az egyik Michele Borzoni Inshallah című válogatása, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól, Marina Cavazza képein pedig egy dolgozó anya portréja elevenedik meg.

 

Kis_tortenetek_14


A Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Ezen a helyszínen a tárlatok mellett számos szakmai foglalkozást is tartanak a két hónapon át tartó fesztivál ideje alatt.

 

Somosi Rita, a programsorozat kurátora kiemelte, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum pedig a Távlatok / Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Hybridart Galériában a 35 év alatti fotósok képei lesznek láthatók, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotósok képein keresztül, a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a kortárs fotógyűjtemények sorozatban pedig Hetényi Csaba közgazdász kollekciója lesz látható. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándorról Szarka Klára kurátori válogatásában.

 

A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz


Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma