NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.02.28

Péntektől látogatható David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban, amely a 3. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye is egyben. David Lynch fotográfiáit Közép-Európában elsőként Budapesten láthatjuk – emelte ki Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója a tárlatról tartott csütörtöki helyszíni bemutatón.

 Kis_tortenetek_3


Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll – mondta el Szarka Klára, a tárlat kurátora. Hozzátette: ezt az anyagot csupán néhány helyen mutatták be eddig a világban; a Műcsarnokban június 2-ig lesz látható.


Lynch korábban ipari témákat és aktokat is fotózott. A kiállítás anyaga egy retrospektívnek is nevezhető válogatás, hiszen David Lynch teljes alkotói pályájára tekint vissza. Képei a korai kísérleti filmjeitől kezdve a képzőművészeti munkásságán át a Twin Peaks című sorozat elemeit is megidézik, egyszerre reflektálnak a művész életútjára, emlékeire, valamint arra a kulturális közegre, amelybe beleszületett.


Kis_tortenetek_2

 

A fotográfia azért csodálatos, mert egy-egy képben komplett történetek rejlenek – idézte a kurátor a művész szavait, aki ennek a gondolatnak a nyomán adta a tárlatnak a Kis történetek címet.

 

Szarka Klára fotótörténész a Kultúra.hu-nak elmondta: a tárlat rendezése után már másképp látja kedvenc David Lynch-filmjét, a Kék bársonyt. Szerinte az amerikai művész számára ez a kiállítás több évtizednyi munkásságának vizualizált újra élése: ezt az élményt a tárlaton szereplő 55 fotográfiába tömörítette, mint egy álomba.


Kis_tortenetek_9


Elmondása szerint ahogy egyre elmélyültebben dolgozott az anyaggal, egyre inkább az az érzés erősödött benne, hogy Lynch sokkal jelentékenyebb kortárs művész, mint ahogyan azt korábban gondolta. Műveiben a legszabadabb fantázia találkozik a legpontosabb szakmai megformálással.

Miközben azt várja el a nézőktől a művész, hogy szabadon értelmezzék a műveit, a kiállítás minden darabja pontosan meghatározott rendet követ. A nagyon amerikai David Lynch zsenialitása abban is megmutatkozik, hogy műveiben ez az életérzés, ez a látványvilág jelenik meg, de a teljesen más kulturális gyökerű emberek számára is befogadható. Az amerikai húrok, amelyeket Los Angelesben megpenget, a mi lelkünkben is meg tudnak szólalni – mondta a fotótörténész.


Kis_tortenetek_11


A bemutató második termében a látogatók felvételről hallhatják Varró Attila filmtörténészt, aki Lynch egyetemes és amerikai filmes jelentőségéről beszél, valamint Nemes Z. Márió költő, esztétát, aki a művész esztétikai vonatkozásaival és az egyetemes művészettörténetben betöltött szerepével foglalkozik.

 

A fő célunk az, hogy a Budapest FotófFesztivál tárlata izgalmas, fotóművészeti szempontból is értékes legyen, amivel a szélesebb közönséghez is tudunk szólni. David Lynch pedig éppen ilyen sokoldalú alkotó – nyilatkozta a Kultúra.hu-nak a Budapest FotóFesztivál kurátora. Mucsy Szilvia maga is nagy rajongója az amerikai rendező-képzőművész-zenésznek.


Kis_tortenetek_8


Néhány éve tudta meg, hogy David Lynch nemcsak fest, hanem fotózik is, és már tavaly óta szervezi párizsi partnerükkel, hogy Magyarországon – Közép-Európában először – a Műcsarnokban bemutassák a képeket.


A fotográfus hozzátette: Lynch fotói nem dokumentumfelvételek, hanem megrendezett képek, szürke tónusú világában különféle szimbólumokat használ, ezért erősen hat az érzelmekre. Ezekben a vizuálisan erős alkotásokban megjelenik az amerikai tájkép, de leginkább a pszichéről, a lélek sötét odaláról, a belső démonokról szólnak. Azok, akik David Lynch filmes univerzumát szeretik, ugyanezt fedezhetik fel a Műcsarnokban kiállított képeken.


Kis_tortenetek_18


Idén a francia és portugál fotóművészet került fókuszba a Fesztiválközpont – Budapest Projekt Galériában. Mivel a szervezőknek célja, hogy a nemzetközi színteret itthon is mind szélesebb körben bemutassák, a kiálltások szervezéséhez segítséget kértek a magyarországi kulturális intézetektől. A Camoes illetve Francia Intézettel szorosabb együttműködésben dolgoznak, ők elhoznak egy tárlatot, de meghagyják annak a szabadságát, hogy a fesztivál szervezői valósítsák meg a kiállítást.


„Szerettük volna megmutatni a portugál fotóművészet modern oldalát, mert ez nagyon jelentős Európában, csak nálunk még nem ismert” – mondta Mucsy Szilvia. Hozzátette: négy kiemelkedő fotográfus, nem hagyományos kortárs tájképei szerepelnek a tárlaton. Fő témájuk a társadalom befolyásolta urbánus táj.

 

Mucsy Szilvia beszámolt arról, hogy az évről-évre bővülő programkínálatához idén először csatlakozott az Osztrák Intézet, amely kortárs ételfotókról készült kiállítást mutat be, a Lengyel Intézet, ahol Varsó történelmének dokumentumait láthatja a közönség, valamint az Olasz Kultúrintézet, amely két kiállítással is készült a programra. Az egyik Michele Borzoni Inshallah című válogatása, amely a Közel-Keleten élő keresztény közösségek életéről szól, Marina Cavazza képein pedig egy dolgozó anya portréja elevenedik meg.

 

Kis_tortenetek_14


A Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Ezen a helyszínen a tárlatok mellett számos szakmai foglalkozást is tartanak a két hónapon át tartó fesztivál ideje alatt.

 

Somosi Rita, a programsorozat kurátora kiemelte, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum pedig a Távlatok / Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Hybridart Galériában a 35 év alatti fotósok képei lesznek láthatók, az Artphoto Galériában Kerekes Gábor fotográfusra emlékeznek kortárs fotósok képein keresztül, a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a kortárs fotógyűjtemények sorozatban pedig Hetényi Csaba közgazdász kollekciója lesz látható. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándorról Szarka Klára kurátori válogatásában.

 

A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz


Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma