2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

oli3
Lee Olivér
Fotó: Fejér János

Idén 5 éves a zenekar, eddig két lemezetek jelent meg. Milyen érzés visszahallgatni az elsőt?
Én nem tudom meghallgatni az első lemezt, de szerintem ez természetes jelenség. Kicsit olyan, mint amikor tinédzserkori fotókat kell nézegetned. Szeretem a dalokat, de ma már máshogy csinálnék meg egy csomó mindent. Amikor befejeztük, azt éreztük, hogy ennél jobbat most, 2014-ben nem tudunk. Ez megnyugvással és némi büszkeséggel tölt el mindamellett, hogy hallom az album hibáit, amik valószínűleg nem olyan durvák, mint ahogy én érzem. A Whatever It Takes lemezzel és az EP-vel már könnyebb, ezek kiforrottabb arcát mutatják a bandának. Az első lemez minden szempontból „első lemez”, jó lenne, ha külső fülként tudnám hallgatni.

Pedig már a kezdetektől fogva nagy sikereket értetek el, az NKA-tól kezdve a Fülesbagolyig sokan felfigyeltek rátok.
Szerintem ez annak is köszönhető, hogy egyikünk sem nulláról indult, játszottunk egy csomó zenekarban az ék előtt. Szerencsénk volt, mert valamennyire már ismertek bennünket ebben a szcénában. Az NKA-s támogatás persze nagy löketet adott, anélkül kábé most készülne el az első albumunk.

ek2
Fotó: Hegyi Júlia Lily

Mennyiben tér el az ék hangzása a korábbi formációktól?
Teljesen új az, amit most csinálunk. Annak ellenére, hogy mindigis ez a műfaj vonzott bennünket, sok dologban kipróbáltuk magunkat. Én jó darabig teljesen más vizeken eveztem, sok mindenbe belekóstoltam a poptól kezdve a jazzen át a sessionzenélésig. Talán death metál és free-jazz bandám nem volt még, de nagyjából minden más igen. Egyébként szívesen kipróbálnám magam egyszer ezekben is. Mindenből és mindenhol lehet tanulni, ha mást nem, hát azt, hogy hogyan ne zenéljünk.

Hogy néz ki az alkotói folyamat az ék esetében?
Ez egy nagyon intuitív folyamat, mindig együtt alkotjuk meg a dalokat, néhánynak még a szövegét is közösen írtuk. Az énektémák többsége tőlem származik, de a zenei alapötlet általában közös. Egy dolgot tudok biztosan kijelenteni: nincs recept. Izgatottan várja mindenki, hogy vajon mikor, honnan pattan ki a következő dal ötlete. Ádinak van egy szép mondása, hogy csendből írjuk a dalokat. Szerintem találó.

ek3

Angolul vagy magyarul írsz szívesebben?
Mindkettőt nagyon szeretem. Angolul könnyebben írok, a magyarban rutintalanabb vagyok. És teljesen már érzés játszani is őket, mégiscsak az magyar az anyanyelvem, amit nem érzek pótolhatónak. Egy magyar dalnál a magyar hallgató mindenképpen érti a szöveget, és egy kicsit zeneileg is kötöttebb. Általában előbb jut eszembe dallam, mint a szöveg, és angolul könnyebb ráírni a sorokat. A Sigur Rós egyébként halandzsázik és úgy facsarja ki a szíved, szóval nem reagálom túl a témát.

Milyen témák foglalkoztatnak mostanában?
Általában a gyötrelmes élet, természetesen. A saját tapasztalataim adták az első két lemez gerincét, de olyan dal is volt, amit egy könyv, a Narziss és Goldmund kapcsán írtam. Mostanában új hatások is érnek, nem csak a saját életem történetei hatnak rám. Talán furcsán hangzik, de sokszor utólag értem meg, miről szól egy szövegem. Ez történt a Whatever It Takes esetében is. Nemrég jöttem rá, hogy teljesen másról írtam, mint amit akkor sejtettem. A dalszövegírás számomra terápiás jellegű, azt hiszem.

ek4

Te is részt veszel a Hangfoglaló Youngary programján, és Izraelbe utazol a magyar delegációval. Milyen elvárosokkal játszol egy idegen közeg előtt?
Teljesen más itthon és egy idegen országban játszani. Külföldön inkább a kíváncsiság dominál, míg a szülővárosomban egy olyan közeg vesz körbe, akik már ismernek és várnak tőlem valamit. Idegen környezetben játszani valahogy „tisztább” dolog. Úgy értem, hogy tiszta lappal indulsz mindenki előtt, neked is és a közönségnek is kevesebb elvárása van. Nagyon frissítő élmény, nagyon várom.

Ismered az Izraeli Magyar Évad többi zenekarát?
A Szeder zenekart olyannyira, hogy amikor nem duóban játszanak, én szoktam gitározni benne, Czeglédi Szasza pedig szintén hasonló közegben mozog itthon. Ohnody-t nem ismertem korábban, de tetszettek a dalaik, amiket eddig hallottam.

ek6

Izrael után pedig belecsapsz a hazai fesztiválszezonba. Melyik helyen játszol legszívesebben?
Megyünk a Művészetek Völgyébe, a Malomfesztre és a Hello Ugarra is. Az ék mellett a Trillionnal, Egyedi Petivel, a szólóprojektemmel és Szederrel is turnézom, egész jó kis nyár áll össze ezekből.

Tinédzserkorom óta minden évben megyek a Völgybe, mindig is az egyik kedvenc fesztiválom volt. Ráadásul ott álltam először mikrofon mögé. Palya Bea hívott meg egy szólókoncertre, ott indult el minden. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy énekléssel szeretnék foglalkozni, enélkül talán nem is lenne ék, és én sessionöznék csak.

Nagyon emlékezetes este maradt ez az életemben. Amikor mentem hazafelé, találtam egy égő autót, amiben sajnos pont meghalt valaki, másnap pedig letört a gitárom feje. Nagyon intenzív élmény volt, nem tudtam elmenni csak úgy mellette.Milyen terveid vannak még az idei évre?
Jelenleg a szólólemezemen dolgozom, már csak fel kellene vennem normálisan a dalokat. Remélem, hogy még idén elkészülök velük. Rajtam múlik.

Takács Dalma

Játék! Aki helyesen válaszol az alábbi kérdésre, páros napi belépőt nyerhet a Művészetek Völgyébe! Részletek a Facebookon!

Melyik zenekarban játszik Lee Olivér az éken kívül?
a) Run Over Dogs
b) Ohnody
c) Trillion


A fotók forrása az ék Facebook-oldala.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Grecsokollar

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma