2018.12.22

Az országban egyedülálló jótékonysági akciót hirdettek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói: helyi zenekarokkal és zeneszerzőkkel fogtak össze értelmi fogyatékos felnőttek zeneterápiás fejlesztéséért. December 19-én este Pécsett szervezték meg az első magyarországi dallamaukciót, amelyen zenészek dalait lehetett megvásárolni a jó cél érdekében.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara szeptembertől új kurzust indított, amelyen a hallgatók a művészetekben alkalmazható márka- és üzletfejlesztésről tanultak. A kurzus félév végi vizsgafeladata egy közös esemény megszervezése volt. Ennek során elsősorban az elektronikus zenei tanszék hallgatói, de helyi zeneszerzők is 19 darab rövid, 10 másodperces dallamot alkottak, melyeket aukción értékesítettek.


dallamaukcio
Fotó: PTE


A nyilvános aukcióra érkezőket Herczeg Adrienn színművész és Zámbori Bíró Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatója fogadta. Herczeg Adrienn több mint hat évet töltött el a Pécsi Nemzeti Színház társulatában, és még ma is otthon érzi magát a városban, így örömmel csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez.

Már az előválogatásnál igyekeztek szélesíteni a választékot. Az egyetemi hallgatók főként kortárs dallamokat írtak, de beválogatta progresszív, könnyedebb hangzású munkákat is. Az legmagasabb liciteket az avantgárd hangzású dallamok kapták.


A kezdeményezéshez helyi zeneszerzők is csatlakoztak. Így adományozott dallamot mások mellett a Singas Project és Szilas Miklós gyermekdalszerző is. Egyes pécsi zenekarok pedig saját dalukat ajánlották fel. A Junkie Jack Flash a Kérlek szépen, az Akkezdet Phiai az Egy ház, a Rokokó Rosé kifejezetten az eseményre írt Dallamaukció című, valamint a Csaknekedkislány Expedíció című dalával állt a kezdeményezés mellé. A zenéket egy évre fogadták örökbe a rajongók, az aukcióból befolyt 81 ezer forintot pedig a Fogd a Kezem Alapítvány zeneterápiás munkájának fejlesztésére ajánlották fel.


Az idén 28 éves alapítvány évek óta épít a különböző művészeti ágakra, így a zeneterápiára is a fogyatékossággal élő felnőttek fejlesztésébe.


Hegyi Gabriella

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma