Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.22

Az országban egyedülálló jótékonysági akciót hirdettek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói: helyi zenekarokkal és zeneszerzőkkel fogtak össze értelmi fogyatékos felnőttek zeneterápiás fejlesztéséért. December 19-én este Pécsett szervezték meg az első magyarországi dallamaukciót, amelyen zenészek dalait lehetett megvásárolni a jó cél érdekében.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara szeptembertől új kurzust indított, amelyen a hallgatók a művészetekben alkalmazható márka- és üzletfejlesztésről tanultak. A kurzus félév végi vizsgafeladata egy közös esemény megszervezése volt. Ennek során elsősorban az elektronikus zenei tanszék hallgatói, de helyi zeneszerzők is 19 darab rövid, 10 másodperces dallamot alkottak, melyeket aukción értékesítettek.


dallamaukcio
Fotó: PTE


A nyilvános aukcióra érkezőket Herczeg Adrienn színművész és Zámbori Bíró Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatója fogadta. Herczeg Adrienn több mint hat évet töltött el a Pécsi Nemzeti Színház társulatában, és még ma is otthon érzi magát a városban, így örömmel csatlakozott a jótékonysági kezdeményezéshez.

Már az előválogatásnál igyekeztek szélesíteni a választékot. Az egyetemi hallgatók főként kortárs dallamokat írtak, de beválogatta progresszív, könnyedebb hangzású munkákat is. Az legmagasabb liciteket az avantgárd hangzású dallamok kapták.


A kezdeményezéshez helyi zeneszerzők is csatlakoztak. Így adományozott dallamot mások mellett a Singas Project és Szilas Miklós gyermekdalszerző is. Egyes pécsi zenekarok pedig saját dalukat ajánlották fel. A Junkie Jack Flash a Kérlek szépen, az Akkezdet Phiai az Egy ház, a Rokokó Rosé kifejezetten az eseményre írt Dallamaukció című, valamint a Csaknekedkislány Expedíció című dalával állt a kezdeményezés mellé. A zenéket egy évre fogadták örökbe a rajongók, az aukcióból befolyt 81 ezer forintot pedig a Fogd a Kezem Alapítvány zeneterápiás munkájának fejlesztésére ajánlották fel.


Az idén 28 éves alapítvány évek óta épít a különböző művészeti ágakra, így a zeneterápiára is a fogyatékossággal élő felnőttek fejlesztésébe.


Hegyi Gabriella

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma