Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.12

Több mint huszonkétezen vettek részt az internetes szavazásban, amely szerint Leonardo da Vinci a legfontosabb európai képzőművész, az európai irodalom legmegrendítőbb alakja Don Quijote, Európa legfontosabb hozzájárulása a világkultúrához pedig a demokrácia. Erre az eredményre vezetett az „Európa-toplista“, a Goethe Intézet 24 nyelven, 30 európai és Európával szomszédos országban lefolytatott internetes közvélemény-kutatása.

amelie_csodalotas_elete_audrey_tautouA felmérésben részt vevőknek – pénzügyi válságtól meg védernyő-vitáktól függetlenül – a kultúra jut legelsőként eszébe a „Mit jelent Önnek Európa?“ kérdésre, ugyanakkor sok válaszadó résztvevő hisz a közösség és a mozgásszabadság összekovácsoló erejében is. A legtöbb magyar a kulturális sokszínűség, a közösség és a haza mellett voksolt. Európa legjelentősebb hozzájárulása a világkultúrához a demokrácia, tőle csak kevéssel maradt le a klasszikus zene és a könyvnyomtatás. A franciáknak erre a kérdésre leginkább az emberi jogok nyilatkozata jutott eszébe, az olaszoknak pedig a képzőművészet.A magyaroknak pedig a könyvnyomtatás és a gőzgép után a golyóstoll és a gyufa- derül ki a Goethe Intézet kutatásából.

 

A legjelentősebb európai épületet firtató kérdést a résztvevők nemzeti hovatartozásuk szerint igen sokféleképpen válaszolták meg: összesítésben ugyan az Eiffel-torony végzett az első helyen (25%), a görögök javarészének azonban az Akropolisz a legfontosabb. Az olaszok a Colosseumot tartják a legjelentősebbnek, a franciák viszont a Brandenburgi kaput. A magyarok sem lógnak ki a sorból: első itt is az Eiffel-torony, második a Colosseum, harmadik a Szent Péter Bazilika, negyedik az Európai Parlament, ötödik pedig az Országház.

 

Nehezebbnek tűnik az egyöntetű európai filmkánon kérdése. A felmérésben részt vevők számára mindenesetre Roberto Benigni Az élet szép (8%), Florian Henckel von Donnersmarck Mások élete (6%) és Jean-Pierre Jeunet (5%) Amélie csodálatos élete című alkotása a három legfontosabb európai film. A magyar résztvevők sorában ugyancsak ez a három film viszi a prímet, igaz, más sorrendben: Amélie az első, a Mások élete a második, az Élet szép pedig a harmadik. Szabó István Mephistója pedig a 8. helyen végzett.

 

Az európai irodalom legelragadóbb alakját kereső kérdésnél Cervantes antihőse, a szélmalomharcos Don Quijote vitte el a pálmát. Nálunk Faust, a Kis herceg és Anna Karenina. A legjelentősebb európai képzőművésszé Leonardo da Vincit választották a felmérésben részt vevők (25%), a második helyen Picasso végzett (11%). Itthon a sorrend: Leonardo, Picasso és Michelangelo.

 

A legfontosabb európai politikusok rangsorát Angela Merkel (18%) és Winston Churchill (14%) vezeti. A magyaroknál Churchill az első, Merkel a második. A többi európai ország is Churchillnek juttatja a pálmát, két kivétellel: a franciák de Gaulle-ra (20%), a törökök Atatürkre (10%) a legbüszkébbek.

 

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma