NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.07.12

Több mint huszonkétezen vettek részt az internetes szavazásban, amely szerint Leonardo da Vinci a legfontosabb európai képzőművész, az európai irodalom legmegrendítőbb alakja Don Quijote, Európa legfontosabb hozzájárulása a világkultúrához pedig a demokrácia. Erre az eredményre vezetett az „Európa-toplista“, a Goethe Intézet 24 nyelven, 30 európai és Európával szomszédos országban lefolytatott internetes közvélemény-kutatása.

amelie_csodalotas_elete_audrey_tautouA felmérésben részt vevőknek – pénzügyi válságtól meg védernyő-vitáktól függetlenül – a kultúra jut legelsőként eszébe a „Mit jelent Önnek Európa?“ kérdésre, ugyanakkor sok válaszadó résztvevő hisz a közösség és a mozgásszabadság összekovácsoló erejében is. A legtöbb magyar a kulturális sokszínűség, a közösség és a haza mellett voksolt. Európa legjelentősebb hozzájárulása a világkultúrához a demokrácia, tőle csak kevéssel maradt le a klasszikus zene és a könyvnyomtatás. A franciáknak erre a kérdésre leginkább az emberi jogok nyilatkozata jutott eszébe, az olaszoknak pedig a képzőművészet.A magyaroknak pedig a könyvnyomtatás és a gőzgép után a golyóstoll és a gyufa- derül ki a Goethe Intézet kutatásából.

 

A legjelentősebb európai épületet firtató kérdést a résztvevők nemzeti hovatartozásuk szerint igen sokféleképpen válaszolták meg: összesítésben ugyan az Eiffel-torony végzett az első helyen (25%), a görögök javarészének azonban az Akropolisz a legfontosabb. Az olaszok a Colosseumot tartják a legjelentősebbnek, a franciák viszont a Brandenburgi kaput. A magyarok sem lógnak ki a sorból: első itt is az Eiffel-torony, második a Colosseum, harmadik a Szent Péter Bazilika, negyedik az Európai Parlament, ötödik pedig az Országház.

 

Nehezebbnek tűnik az egyöntetű európai filmkánon kérdése. A felmérésben részt vevők számára mindenesetre Roberto Benigni Az élet szép (8%), Florian Henckel von Donnersmarck Mások élete (6%) és Jean-Pierre Jeunet (5%) Amélie csodálatos élete című alkotása a három legfontosabb európai film. A magyar résztvevők sorában ugyancsak ez a három film viszi a prímet, igaz, más sorrendben: Amélie az első, a Mások élete a második, az Élet szép pedig a harmadik. Szabó István Mephistója pedig a 8. helyen végzett.

 

Az európai irodalom legelragadóbb alakját kereső kérdésnél Cervantes antihőse, a szélmalomharcos Don Quijote vitte el a pálmát. Nálunk Faust, a Kis herceg és Anna Karenina. A legjelentősebb európai képzőművésszé Leonardo da Vincit választották a felmérésben részt vevők (25%), a második helyen Picasso végzett (11%). Itthon a sorrend: Leonardo, Picasso és Michelangelo.

 

A legfontosabb európai politikusok rangsorát Angela Merkel (18%) és Winston Churchill (14%) vezeti. A magyaroknál Churchill az első, Merkel a második. A többi európai ország is Churchillnek juttatja a pálmát, két kivétellel: a franciák de Gaulle-ra (20%), a törökök Atatürkre (10%) a legbüszkébbek.

 

Kulcsszavak:

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma