kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.06.29
Végh Nóra

A magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel nyílik életmű-kiállítás július 5-én egyik legnagyobb magyar festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar munkáiból a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében. A budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében megtekinthető különleges tárlatról Gulyás Gábort, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón azt mondta, élete egyik legszebb feladatának tekinti a Csontváry életmű-kiállítás megrendezését. Miért gondolja így?

Azok a művészi és művészeti hatások, amelyek kamaszkorunkban, azaz szellemi érlelődésünk idején különböző festmények, filmek, könyvek vagy zenei darabok formájában érnek bennünket, a legtöbbször nem maradnak tartósak. Eltelik tíz-húsz év és az ember nem érti, miért is érzett olyan elementárisnak egy-egy művet, amit ma már laposnak vagy éppen dagályosnak tart. Velem legalábbis valami ilyesmi történt. Az egyik nagy kivétel Csontváry, akinek a művészete tizenéves koromban rabul ejtett – és azóta sem ereszt. Mivel időről időre tapasztalom, hogy jónéhányan teljesen érdektelennek látják Csontváry festményeit, régóta tervezem, hogy egy kiállításon megmutassam: milyen fantasztikus, jelentős életmű ez. Mindig nagy élmény kurátorként létrehozni egy kiállítást, de az előzmények miatt ez különösen fontos nekem.


Gulyas_Gabor_portre


Honnan szerezték meg a festményeket?

Döntően múzeumokból. Csontváry aktív alkotói időszaka mindössze tizenegynéhány év. Emiatt aztán viszonylag kevés darabból áll az életmű. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a főművek túlnyomó többségét közgyűjteményekben őrzik – ezek mindegyikét kölcsönözte a kiállításra a rendező Várgondnokság. A festmények többsége a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona, amelyek egy része a pécsi Janus Pannonius Múzeumnál van letétben. Ez az anyag a kiállítás törzse. De kölcsönöztünk műveket a pécsi Modern Magyar Képtártól, a miskolci Hermann Ottó Múzeumtól, a szolnoki Damjanich János Múzeumtól, a debreceni Déri Múzeumtól, a Budapesti Történeti Múzeumtól és a Losonczi Galériától is. Ehhez jönnek a magángyűjteményekből kapott alkotások – köztük több kiemelkedő mű. Sajnos nagyon sok Csontváry-kép lappang, hozzávetőlegesen az ismert életmű harmada. Ezeknek csak a hiányát tudjuk jelezni a kiállításon – és ezt meg is tesszük. Örülnék, ha a tárlatnak köszönhetően előkerülne néhány lappangó mű, de az ilyesmi kiszámíthatatlan.


Tudna említeni olyan művet, amelyet különösen nehéz volt megszerezni?

Sorolhatnám elejétől a végéig mindet, mert egyiket sem volt könnyű megszerezni. Rendkívül nagy értékű művekről van szó, amelyeket a tulajdonosaik – érthető módon – féltenek. Mindenki alaposan meggondolta a kölcsönzést. Úgy vélem, ez a felelős hozzáállás ebben az esetben természetes: egy ilyen tárlat esetében furcsa is lett volna, ha mindent könnyedén megszerezhetünk. Mindenért meg kellett küzdeni. Arra törekedtünk, hogy az életmű fontos szakaszaiból mindenképpen legyen reprezentatív mű, de azt hiszem ennél jóval többet sikerült elérni. Remélhetőleg senkinek sem lesz olyan rossz érzése, hogy nem láthatja a kiállításon a kedvenc Csontváry-képét. Ezen túlmenően egy kortárs kísérőtárlatot is megtekinthetnek a látogatók, amelyen hét művész Csontváry-parafrázisai szerepelnek. Ahogyan azt majd remélhetőleg sokan meg fogják látni, meglehetősen sok filmes elem is lesz a kiállításon.


Gulyas_Gabor_2


Ön szerint a kiállítás által méltó reprezentációhoz juthat Csontváry életműve?

Igen, azt remélem, hogy Csontváry életművének értékelésében is sikerül majd előre lépnünk. A korábbi kiállítások egyik hozadéka az volt, hogy hatásukra egyre többen kezdtek Csontváryval foglalkozni. Örülnék neki, ha hasonló történne most is.


Szakmai konferenciával is készülnek.

Már szervezzük a konferenciát, amelyet az európai gyakorlat szerint a kiállítás utolsó hetére tervezünk. Azon vagyunk, hogy olyan szakemberek vegyenek ezen részt, akik valóban új lendületet adhatnak a kutatásnak is. Ennek a jelentőségét szinte lehetetlen túlbecsülni.


Fotó: Varga Ildikó

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma