kultura.hu_banner_herend_002uj

2015.07.06
Polgári Lilla

A Csontváry Kosztka Tivadar életművéből készült átfogó, A magányos cédrus – Csontváry géniusza című tárlat sajtóbejárását július 6-án tartották a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. Az eseményen beszédet mondott L. Simon László miniszterhelyettes, a kiállítás kurátora, Gulyás Gábor, valamint Ilona Keserü Ilona képzőművész is.

A magányos cédrus – Csontváry géniusza kiállítás július 6-i sajtómegnyitóján L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte a megjelenteket. „A kiállítás nem jöhetett volna létre, hogy ha azok az önzetlen magántulajdonosok, gyűjtők, valamint állami és önkormányzati intézmények, akiknek a birtokában Csontváry-képek vannak, nem segítették volna a munkánkat.” Kiemelte a Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum hozzájárulását a sok évtized után létrejövő legteljesebb Csontváry-tárlathoz, amely mind a szakmát, mind a minél szélesebb körű közönséget szeretné megszólítani.


Csontvary


Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas képzőművész, a Nemzet Művésze elsősorban a szakmához szólt, mikor azt magyarázta, miért csak későn, a festő halála után lett egyre népszerűbb és népszerűbb Csontváry: „Talán éppen azért van így, mert nem lett kanonizált művész. Nem arról van szó, hogy ne nyűgözné le nézőit, de arról igen, hogy stílusát, műveinek formálási módját elfogadni sokaknak nehéz, besorolni pedig lehetetlen. Nem tudunk belenyugodni, hogy közülünk, egy elődünknek, egy valakinek sikerült messze előre túldobni mindnyájunkat.” Csontváryt az emberiség egyik nagy megvalósítójának nevezte, akinek élettörténetében, tanulmányaiban és pályafutásában kereste művészetének kiemelkedésének okát. „Azért érezzük időben is közel önmagunkhoz, mert nem illeszkedett, nem használta fel önmagát és egyedülálló adottságait felesleges teljesítmények forszírozására.”


Csontvary


Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora zárta a beszédek sorát, aki röviden áttekintette az eddigi meg nem valósult, átfogó Csontváry-tárlatokra vonatkozó terveket, ezzel is rávilágítva A magányos cédrus – Csontváry géniusza jelentőségére magyar művészettörténetben. „Csontváry meghiúsult kiállításainak listája hosszabb és impozánsabb, mint a megvalósult tárlatoké…. Szeretném, ha tudnák, hogy ez a tárlat ugyanerre a sorsra jutott volna, mint a hasonló kezdeményezések mindegyike, ha nem áll az ügy mellé L. Simon László. Ő volt az, aki nem engedte, hogy ez a kiállítás csupán ábránd maradjon.”


Csontvary


A beszédeket követően a sajtó munkatársai megtekinthették A magányos cédrus – Csontváry géniusza tárlatot, amelyet július 7-től egészen december 31-ig lehet látogatni a volt Honvéd Főparancsnokság épületében.


Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma