NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.12.06

Darvasi László Az év írója, Rudolf Péter Az év színésze, Ónodi Eszter Az év színésznője, Herendi Gábor Az év rendezője, Herr Szilvia pedig A legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetését vehette át a közönségszavazatok alapján odaítélt Arany Medál-díjátadón, melyet december 5-én tartottak a Bethlen Téri Színházban. Csernus Mariann életműdíjban részesült.

Idén 10. alkalommal szavazhatott a közönség kedvenc színművészeire, filmes- és irodalmi alkotóira, hat kategóriában. A közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan művészek vehetik át, akik az adott évben közreműködtek hazai filmes vagy színpadi produkció létrejöttében, önálló irodalmi kötetet publikáltak. Ez alól csak az életműdíj kivétel. A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója Mészáros Márton kulturális újságíró.


Az idén 90. születésnapját ünneplő Csernus Mariann a Pesti Magyar Színház társulat tagja. Ő a legidősebb aktív magyar színpadi színész, jelenleg is játszik Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában. A Kossuth-díjas színművész a közelmútban Agárdy-emlékláncot vehetett át.


Csernus_Mariann_Hazassagon_innen
Csernus Mariann a Házasságon innen, házasságon túl című előadásban
Fotó: pestimagyarszinhaz.hu

 

Az év írójának, Darvasi Lászlónak idén jelent meg a Magvető Kiadónál – irodalmi álnevén, Szív Ernő néven jegyzett – legújabb regénye Meghívás a Rienz Mariska Szabadidő Klubba címmel. Aki egy áruházi juhtúróról is tud értékes novellát írni – ezekkel a szavakkal mutatta be Bán Zsófia, korábbi díjazott az írót, akit meglepett a közönségszavazás eredménye.


darvasi_laszlo
Darvasi László
Fotó: mupa.hu


„A sikeres írók szeretik a közönséget, mert a közönség is szereti őket. De szerintem írás közben nincs közönség. Talán dráma- vagy tárcaírás közben igen, de egyébként nem szabad foglalkozni azzal, hogy létezik-e olvasó. Ha lesz, az nagyon jó, ha nem, akkor így alakult. A munka során nem neki, nem is magunknak, inkább az anyagnak igyekszünk megfelelni. Az alkotás nem azonos az írójával. A műben benne van a kor, a társadalom, az ember… és benne van a közönség is, minden tapasztalatával. Ez a díj melengeti a szívem. Nem is gondoltam volna, hogy nekem ilyen értelemben van olvasóközönségem” ­– nyilatkozta a kultura.hu-nak.


Az év színészei régóta közönségkedvencek: Ónodi Eszter, a budapesti Katona József Színház művésze, főszerepet játszik Székely Kriszta idei rendezésében, az Ithaka című előadásban. Emellett az Aranyélet című, magyar HBO által gyártott sorozat egyik főszereplője.


ithaka_ea
Jelenet a Katona József Színház Ithaka című előadásából
Fotó: katonajozsefszinhaz.hu


Rudolf Péter a Centrál Színház Kossuth-díjas művésze, jelenleg nyolc színpadi előadásban látható, ezek közül a Tökéletlenek című komédiát december elején mutatja be a Révay utcai színház. Az idei mozifilmes munkái a Volt egyszer egy téka (Csizmazia Gábor), illetve a Vándorszínészek (Sándor Pál) című, egész estés filmekhez kötődnek.

 

Tokeletlenek
Pokorny Lia és Rudolf Péter a Tökéletlenekben
Fotó: centralszinhaz.hu


A legígéretesebb fiatal tehetségnek választott Herr Szilvia Schwechtje Mihály első filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmdráma főszereplője. „A díjat alapító Mészáros Marcitól kapott facebook üzenetből tudtam meg, hogy idén én nyertem el ezt a kitüntetést. Amikor először olvastam, alig hittem a szememnek. Nekem már az is hihetetlen, hogy akár egy ember is méltónak tartott erre az elismerésre, ráadásul én kaptam a legtöbb szavazatot a közönségtől. Még mindig alig tudom elhinni. Mivel a filmet két éve forgattuk, nem is sejtettem, hogy ilyen sikere lesz – mesélte a fiatal színésznő a kultura.hu-nak. Elmondta: ugyan érettségi után nem vették fel a Színművészeti Egyetemre, de jövőre újra készül a megmérettetésre.


Herr_Szilvia
Herr Szilvia Schwechtje Mihály filmjében
Fotó: filmtekercs.hu


A magyar közönségfilmek veteránjának számító Herendi Gábor filmrendező tavaly bemutatott, Kincsem című történelmi kalandfilmje a 2018-as év második legnézettebb filmje volt a magyar mozikban, több mint 450 ezren tekintették meg, és jelentős sikert ért el a Valami Amerika 3. című, általa rendezett vígjáték is.


Forrás: bethlenszinhaz.hu/kultura.hu

 

 

 


Korniss1

2018.12.19

110 éve született a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alakja, Korniss Dezső. A festőművész munkásságát mintegy kétszáz alkotáson keresztül, különleges nézőpontból bemutató kiállítás ma nyílik a Magyar Nemzeti Galériában Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében címmel.

torocko_600x445
2018.12.18

Egy isten, két napfelkelte, három emberöltő címmel jelent meg a torockói viseletet bemutató könyv, mely értékes leírásokkal és gazdag fotóanyaggal követi végig a torockói viselet kialakulását és évszázados formálódását, külön ismertetve annak minden egyes viseletdarabját.

skanzen

2018.12.18

A legenda szerint először Luther Márton állított fát gyermekeinek 1535-ben. A szokás Berlinből került át Bécsbe, ahol a 19. század első évtizedeiben az arisztokrata családok és a művészek körében gyorsan elterjedt. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben. A magyar szépirodalomban 1866-ban, Jókai Mór A koldusgyermek című karácsonyi tárgyú elbeszélésében szerepel először. Batári Zsuzsanna összeírta a karácsonyfa történetét évszámokban.

2018. december 19-én, szerdán este 19 órától betegség miatt a Pesti Színházban A testőr helyett A kellékes című előadás kerül színre. A jegyek érvényesek, vagy az előadás kezdetéig visszaválthatóak.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A madár farktolla a dinoszauruszok korából, a földtörténeti kréta korszak kezdetéről származik, amely fontos időszaka volt a madarak evolúciójának. Ez a korszak mutatja meg, hogyan alakultak át bizonyos dinoszaurusz-típusok madarakká. A lelet különlegessége, hogy az áttetsző borostyánban látni lehet a toll háromdimenziós felépítését, és ezzel sokkal több információhoz lehet jutni, mint az eddig fosszilis állapotban megtalált tollakról. A borostyánban fennmaradt farktollra Mianmar északi részén, a Hukawng-völgyben bukkantak a kutatók.

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Timar_Sara

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma