2018.12.06

Darvasi László Az év írója, Rudolf Péter Az év színésze, Ónodi Eszter Az év színésznője, Herendi Gábor Az év rendezője, Herr Szilvia pedig A legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetését vehette át a közönségszavazatok alapján odaítélt Arany Medál-díjátadón, melyet december 5-én tartottak a Bethlen Téri Színházban. Csernus Mariann életműdíjban részesült.

Idén 10. alkalommal szavazhatott a közönség kedvenc színművészeire, filmes- és irodalmi alkotóira, hat kategóriában. A közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan művészek vehetik át, akik az adott évben közreműködtek hazai filmes vagy színpadi produkció létrejöttében, önálló irodalmi kötetet publikáltak. Ez alól csak az életműdíj kivétel. A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója Mészáros Márton kulturális újságíró.


Az idén 90. születésnapját ünneplő Csernus Mariann a Pesti Magyar Színház társulat tagja. Ő a legidősebb aktív magyar színpadi színész, jelenleg is játszik Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában. A Kossuth-díjas színművész a közelmútban Agárdy-emlékláncot vehetett át.


Csernus_Mariann_Hazassagon_innen
Csernus Mariann a Házasságon innen, házasságon túl című előadásban
Fotó: pestimagyarszinhaz.hu

 

Az év írójának, Darvasi Lászlónak idén jelent meg a Magvető Kiadónál – irodalmi álnevén, Szív Ernő néven jegyzett – legújabb regénye Meghívás a Rienz Mariska Szabadidő Klubba címmel. Aki egy áruházi juhtúróról is tud értékes novellát írni – ezekkel a szavakkal mutatta be Bán Zsófia, korábbi díjazott az írót, akit meglepett a közönségszavazás eredménye.


darvasi_laszlo
Darvasi László
Fotó: mupa.hu


„A sikeres írók szeretik a közönséget, mert a közönség is szereti őket. De szerintem írás közben nincs közönség. Talán dráma- vagy tárcaírás közben igen, de egyébként nem szabad foglalkozni azzal, hogy létezik-e olvasó. Ha lesz, az nagyon jó, ha nem, akkor így alakult. A munka során nem neki, nem is magunknak, inkább az anyagnak igyekszünk megfelelni. Az alkotás nem azonos az írójával. A műben benne van a kor, a társadalom, az ember… és benne van a közönség is, minden tapasztalatával. Ez a díj melengeti a szívem. Nem is gondoltam volna, hogy nekem ilyen értelemben van olvasóközönségem” ­– nyilatkozta a kultura.hu-nak.


Az év színészei régóta közönségkedvencek: Ónodi Eszter, a budapesti Katona József Színház művésze, főszerepet játszik Székely Kriszta idei rendezésében, az Ithaka című előadásban. Emellett az Aranyélet című, magyar HBO által gyártott sorozat egyik főszereplője.


ithaka_ea
Jelenet a Katona József Színház Ithaka című előadásából
Fotó: katonajozsefszinhaz.hu


Rudolf Péter a Centrál Színház Kossuth-díjas művésze, jelenleg nyolc színpadi előadásban látható, ezek közül a Tökéletlenek című komédiát december elején mutatja be a Révay utcai színház. Az idei mozifilmes munkái a Volt egyszer egy téka (Csizmazia Gábor), illetve a Vándorszínészek (Sándor Pál) című, egész estés filmekhez kötődnek.

 

Tokeletlenek
Pokorny Lia és Rudolf Péter a Tökéletlenekben
Fotó: centralszinhaz.hu


A legígéretesebb fiatal tehetségnek választott Herr Szilvia Schwechtje Mihály első filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmdráma főszereplője. „A díjat alapító Mészáros Marcitól kapott facebook üzenetből tudtam meg, hogy idén én nyertem el ezt a kitüntetést. Amikor először olvastam, alig hittem a szememnek. Nekem már az is hihetetlen, hogy akár egy ember is méltónak tartott erre az elismerésre, ráadásul én kaptam a legtöbb szavazatot a közönségtől. Még mindig alig tudom elhinni. Mivel a filmet két éve forgattuk, nem is sejtettem, hogy ilyen sikere lesz – mesélte a fiatal színésznő a kultura.hu-nak. Elmondta: ugyan érettségi után nem vették fel a Színművészeti Egyetemre, de jövőre újra készül a megmérettetésre.


Herr_Szilvia
Herr Szilvia Schwechtje Mihály filmjében
Fotó: filmtekercs.hu


A magyar közönségfilmek veteránjának számító Herendi Gábor filmrendező tavaly bemutatott, Kincsem című történelmi kalandfilmje a 2018-as év második legnézettebb filmje volt a magyar mozikban, több mint 450 ezren tekintették meg, és jelentős sikert ért el a Valami Amerika 3. című, általa rendezett vígjáték is.


Forrás: bethlenszinhaz.hu/kultura.hu

 

 

 


Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

noisebox

2019.05.21

Május 30-tól művészeti programok költöznek Buda egyik legnépszerűbb művésztanyájára, Bartók-negyedbe. Az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Secret Mapping Experiment első önálló kiállítására, a Secret Spheres-re, valamint a Kiégő Izzók interaktív audiovizuális installációjára, a Noise Box-ra.

bodolay

2019.05.21

Májustól Bodolay Géza rendező vezeti az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet. Nem tervez radikális változtatásokat, de szeretné megszólítani – ahogyan fogalmazott, a nagybetűs – Ifjúságot. Kérdéseinkre írásban válaszolt.

ady_endre_boncza_berta_csinszka2

2019.05.21

„Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem – de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba – ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok” – írta Csinszka 1929-ben egyik levelében. Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratos hagyatékáról Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész mesélt az Ady Emlékmúzeumban.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma