2018.12.06

Darvasi László Az év írója, Rudolf Péter Az év színésze, Ónodi Eszter Az év színésznője, Herendi Gábor Az év rendezője, Herr Szilvia pedig A legígéretesebb fiatal tehetség kitüntetését vehette át a közönségszavazatok alapján odaítélt Arany Medál-díjátadón, melyet december 5-én tartottak a Bethlen Téri Színházban. Csernus Mariann életműdíjban részesült.

Idén 10. alkalommal szavazhatott a közönség kedvenc színművészeire, filmes- és irodalmi alkotóira, hat kategóriában. A közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést olyan művészek vehetik át, akik az adott évben közreműködtek hazai filmes vagy színpadi produkció létrejöttében, önálló irodalmi kötetet publikáltak. Ez alól csak az életműdíj kivétel. A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója Mészáros Márton kulturális újságíró.


Az idén 90. születésnapját ünneplő Csernus Mariann a Pesti Magyar Színház társulat tagja. Ő a legidősebb aktív magyar színpadi színész, jelenleg is játszik Háy János Házasságon innen, házasságon túl című darabjában. A Kossuth-díjas színművész a közelmútban Agárdy-emlékláncot vehetett át.


Csernus_Mariann_Hazassagon_innen
Csernus Mariann a Házasságon innen, házasságon túl című előadásban
Fotó: pestimagyarszinhaz.hu

 

Az év írójának, Darvasi Lászlónak idén jelent meg a Magvető Kiadónál – irodalmi álnevén, Szív Ernő néven jegyzett – legújabb regénye Meghívás a Rienz Mariska Szabadidő Klubba címmel. Aki egy áruházi juhtúróról is tud értékes novellát írni – ezekkel a szavakkal mutatta be Bán Zsófia, korábbi díjazott az írót, akit meglepett a közönségszavazás eredménye.


darvasi_laszlo
Darvasi László
Fotó: mupa.hu


„A sikeres írók szeretik a közönséget, mert a közönség is szereti őket. De szerintem írás közben nincs közönség. Talán dráma- vagy tárcaírás közben igen, de egyébként nem szabad foglalkozni azzal, hogy létezik-e olvasó. Ha lesz, az nagyon jó, ha nem, akkor így alakult. A munka során nem neki, nem is magunknak, inkább az anyagnak igyekszünk megfelelni. Az alkotás nem azonos az írójával. A műben benne van a kor, a társadalom, az ember… és benne van a közönség is, minden tapasztalatával. Ez a díj melengeti a szívem. Nem is gondoltam volna, hogy nekem ilyen értelemben van olvasóközönségem” ­– nyilatkozta a kultura.hu-nak.


Az év színészei régóta közönségkedvencek: Ónodi Eszter, a budapesti Katona József Színház művésze, főszerepet játszik Székely Kriszta idei rendezésében, az Ithaka című előadásban. Emellett az Aranyélet című, magyar HBO által gyártott sorozat egyik főszereplője.


ithaka_ea
Jelenet a Katona József Színház Ithaka című előadásából
Fotó: katonajozsefszinhaz.hu


Rudolf Péter a Centrál Színház Kossuth-díjas művésze, jelenleg nyolc színpadi előadásban látható, ezek közül a Tökéletlenek című komédiát december elején mutatja be a Révay utcai színház. Az idei mozifilmes munkái a Volt egyszer egy téka (Csizmazia Gábor), illetve a Vándorszínészek (Sándor Pál) című, egész estés filmekhez kötődnek.

 

Tokeletlenek
Pokorny Lia és Rudolf Péter a Tökéletlenekben
Fotó: centralszinhaz.hu


A legígéretesebb fiatal tehetségnek választott Herr Szilvia Schwechtje Mihály első filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmdráma főszereplője. „A díjat alapító Mészáros Marcitól kapott facebook üzenetből tudtam meg, hogy idén én nyertem el ezt a kitüntetést. Amikor először olvastam, alig hittem a szememnek. Nekem már az is hihetetlen, hogy akár egy ember is méltónak tartott erre az elismerésre, ráadásul én kaptam a legtöbb szavazatot a közönségtől. Még mindig alig tudom elhinni. Mivel a filmet két éve forgattuk, nem is sejtettem, hogy ilyen sikere lesz – mesélte a fiatal színésznő a kultura.hu-nak. Elmondta: ugyan érettségi után nem vették fel a Színművészeti Egyetemre, de jövőre újra készül a megmérettetésre.


Herr_Szilvia
Herr Szilvia Schwechtje Mihály filmjében
Fotó: filmtekercs.hu


A magyar közönségfilmek veteránjának számító Herendi Gábor filmrendező tavaly bemutatott, Kincsem című történelmi kalandfilmje a 2018-as év második legnézettebb filmje volt a magyar mozikban, több mint 450 ezren tekintették meg, és jelentős sikert ért el a Valami Amerika 3. című, általa rendezett vígjáték is.


Forrás: bethlenszinhaz.hu/kultura.hu

 

 

 


csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma